Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie podejrzewam że część z was czuła by się tam jak na połączeniu rolercostera i dużej piaskownicy.

Skomentuj

To co to za firma? Nie ma jakiejś przystawki do karty dźwiękowej ? Kiedyś widziałem jak ktoś mierzył i wyniki normalnie na ekranie miał.
      Może te tekstolity to nienajlepszy pomysł na karkasy, ale jakieś tworzywa typu poliamidy, boramidy czy inne są dość tanie i łatwo dostępne
      Last edited by _NATAN_5064; 15.01.2015, 21:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        To co to za firma? Nie ma jakiejś przystawki do karty dźwiękowej ?
        Będę tego żałował:
        www.electrique-moteur.com/

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
          Będę tego żałował:
          www.electrique-moteur.com/
          Dlaczego ? no firma jak firma tylko że w Francji chyba :P

Skomentuj

Tak jest to tylko część holdingu całość wygląda tak
            http://www.sermataero.fr/etudes/real...ournantes.html

Skomentuj

Nie na temat...
              Nawiasem jak na firmę w której robi się naprawdę fajne rzeczy i silniki dla Airbusa i Boeinga to spodziewałem się więcej a oni mają jeden miernik do mierzenia indukcyjności?!
              Jeden z prowadzacych zajecia u mnie na uczelni opowiadal ze gdy pracowal przy projektowaniu silnikow do smiglowcow same przygotowania do jednej serii pomiarow trwaly rok. Wnioskuje po prostu ze takie mierniki sa im zwyczajnie nie przydatne

Skomentuj

Pierwsza próbna cewka zrobiona. Z kalkulatora wyszło 3.3 mH i 0.9R po pomiarach 3.53mH i 0.9R
                Więc teoretycznie mieszczą się wyniki w tolerancji bo miało być 3.3mH i 1.04R.
                Jak dla mnie pierwsze wyniki zadowalające.

Skomentuj

Nanosiłeś lakier? jak je zabezpieczyłeś, masz fotkę?

Skomentuj

Właśnie to jest próbna wersja. Szukam lakieru jaki mógłbym zastosować na zimno bo w mojej metodzie kłopotliwe jest wygrywanie. Jak rozwiąże te problemy to zrobię foty i opiszę co i jak. Lecz na razie jestem zarobiony i próbną cewkę zrobiłem w ulubionym czasie wszystkich szefów. tzw. międzyczasie? !

Skomentuj

Po ponownym zmierzeniu cewki w spokojnych warunkach domowych a nie w pracy na kolanie wyniki wyszły: 3,43mH i 0,95R (potrzebne 3,3 i 1,04).
                      Myślę że wyszło nadspodziewanie dobrze i nie ma co psuć, teraz tylko opracować lakier bez piecowy i mogę cewki robić.

Skomentuj

Pokaż jakieś foto aż jestem ciekawy co tam Ci wyszło ... Darmowy drut - darmowe cewki :lol:

Skomentuj

teraz tylko opracować lakier bez piecowy i mogę cewki robić.
                          Lakier do schnięcia na powietrzu mają w eurodrucie, ale tam poniżej 200 netto nie zamówisz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po ponownym zmierzeniu cewki w spokojnych warunkach domowych
                          A czym mierzysz indukcyjność?

Skomentuj

Pierwsza cewka jest niezbyt fotogeniczna :???: , po prostu nie mam jeszcze lakieru schnącego na wolnym powietrzu więc okleiłem ją taśmą izolacyjną przed zdjęciem ze szpulki. jak tylko wykombinuję jakiś lakier to pokażę zdjęcia a może nawet zrobię filmik z nawijania.
                            Mała dygresja i pewnie co bardziej doświadczeni mnie wyśmieją ale czy z powodu łatwej dostępności mógłbym użyć jakiegoś lakieru bezbarwnego wodno-rozcieńczalnego?!
                            Taki mogę mieć jutro, sklep blisko:)

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            A czym mierzysz indukcyjność?

mam takie coś

no prawie mój jest marki "METERMAN" ale model i wygląd identyczny

Skomentuj

Tez bym chciał zobaczyć jak one wyglądają
                              Nie rozwijają sie?

Myślałes o plastikowych karkasach?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mała dygresja i pewnie co bardziej doświadczeni mnie wyśmieją ale czy z powodu łatwej dostępności mógłbym użyć jakiegoś lakieru bezbarwnego wodno-rozcieńczalnego?!
                                Taki mogę mieć jutro, sklep blisko:)
                                Lakieru bezbarwnego, wodno-rozcieńczalnego może nie, ale Capon doskonale się nadaję do tego celu. Jeżeli będzie zbyt rzadki (zależy od producenta), możesz rozpuścić trochę styropianu aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  Tez bym chciał zobaczyć jak one wyglądają
                                  Nie rozwijają sie?

Po ominięciu taśma nic się nie rozwija. Co do liczby mnogiej to na razie jet tylko jeden prototyp.
                                  co do karkasów to nie mam do nich dostępu.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Ja myślę, ale problem jest dostępnością. Poza tym jak dojdzie 3zł za karkas to już skórka za wyprawkę nawijanie tego.

Skomentuj

Organizuję kupon i spróbuje z nim i zobaczymy jak wyjdzie.

Skomentuj

Jak nie znajdziesz lakieru o nazwie kapon, ku zwykły lakier bezbarwny nitro.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                          Ja myślę, ale problem jest dostępnością. Poza tym jak dojdzie 3zł za karkas to już skórka za wyprawkę nawijanie tego.
                                          Problem z dostepniscia?
                                          http://contrans.pl/index.php?page=ca...man=7&rec=3525
                                          Były jeszcze w sklepie z licami glosnikowymi
                                          Nie moge znaleźć teraz

Poza tym cewki ma za prawie darmo jak napisał
                                          Wiec jaki problem dołożyć kilka zł dla pewności, zeby sie nie rozsypały
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X