Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszczelka jest wręcz wskazana, ponieważ zapobiega przenoszeniu drgań z głośnika na obudowę (w jakimś tam stopniu) i zwiększa szczelność połączenia głośnik-obudowa.

Skomentuj

mam pytanko. zawsze zalezalo mi aby pociemnic fornir wiec nie uzywalem CAPON'u teraz jednak zalezy mi alby mocno nie sciemnial, dalem juz jedna warstwe caponu, jak myslicie 2 warstwa jest konieczna? czy przeszlifowac ta i jechac juz z lakierem? (no i czy jak przeszlifuje nie bedzie plackow...?)

Skomentuj

ja bym ta warstwe pozadnie przeszlifowal i dal jeszcze jedna - tak dla pewnosci

Skomentuj

w jaki sposob robicie zaokraglone krawedzie frontow kolumn a jak sciete np pod katem 45 stopni?

Skomentuj

frezem :P
            jak maja byc jakies wieksze sciecia/zaokraglenia to niestety trzeba sobie przygotowac jakis szablon do narzedzi...

Skomentuj

a można takie ścięcia robić heblarką???

Skomentuj

a czemu by nie?? tylko nieradze tego robic na plycie wiorowej bo narzedzie bedzie do wyzucenia :P

Skomentuj

aha, no to mogę sobie o ścięciach pomażyć, bo mdf jest cholernie drogi :P

A dałoby się w płycie wiórowej strugać? Próbował ktoś?

Skomentuj

Pawel S., jakos nie moge sobie wyobrazic robienia sciec na plycie frezarka, masz jakies foto jak to wyglada?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                      mdf jest cholernie drogi
                      poszukaj innego zrodla bo dla mnie on az tak bardzo drogi to niejest. plyty na obudowe 25litrow 40zl a na 30 litrow 50zl (ostatnio kupowane)

strugac w plycie wiorowej jest bardzo trudno. najlepszym narzedzie do obrobki plyty wiorowej jest tarnik lub pilarka/frezarka. w MDFie to nawet nozykiem rzezbic mozna

Adam'83, sa specjalne frezy. teraz fotek niedam bo siostra jest na weselu i zabrala mi aparat...
                      frezy do frezarek gornowrzecionowych maja jednak ograniczone rozmiary. zeby bawic sie na wiekszych powierzchniach trzeba kombinowac. ja cos takiego bym zrobil przy pomocy frezu palcowego i 2 listewek jako prowadnice/dystanse

Skomentuj

Pawel S., w moim źródle metr kw. mdfu 19mm kosztuje 45zł, ile u Ciebie?

Skomentuj

niewiem bo koles mi nigdy nie podaje ceny za m^2 tylko podaje koncowa cene z przycieciem. ale z wyliczen wychodzi 20-25zl. wior jakies 18zl (wszystko z przycieciem)

Skomentuj

Lekka zmiana tematu. W końcu się zdobyłem na budowę nowych skrzyń pod moje stx'y i wpadłem na taki pomysł odseparowania tweetera:

okrągłe dlatego bo to odpad po otworach na głośniki tyle, że lekko sfrezowane.

Skomentuj

zrobilem tak juz dawno w swoich klonach kolumn yoshiego :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                zrobilem tak juz dawno w swoich klonach kolumn yoshiego :P
                                :wink:

zastanawiam się teraz nad wykończeniem...

Skomentuj

ja bym sie raczej postaral o nowa zwrotnice a nie o nowe budy

Skomentuj

zwrotnica będzie a budy i tak wymagały wymiany.jak je budowałem (moje 1-sze) to wszystko było na szybkiego żeby tylko podłączyć i grało i strasznie krzywe były nawet stojąc na podłodze od grana muzyki sie huśtały :wink: a te mnie praktycznie nic nie wyszły bo cały materiał miałem

Skomentuj

przyklad zdjecia jak zrobic sciecia przy pomocy frezarki (zdjecie z tematu http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=19528.275)

Skomentuj

ktos wie co to za frez i gdzie mozna taki dostac? jak jakas przekladnia slimakowa wyglada :razz:

Skomentuj

jakos do mnie nie dociera ta technika, nie mogę zrozumieć :oops:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X