Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odpowiednim frezem :razz:
    chyba będę szpachlował cały front i wtedy malował na czarno

Skomentuj

a wyglada jak bys tarnikiem to zrobil :P kup nowy frez albo zwieksz obroty nastepnym razem

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
        esh0, sfazowania, czyli ścięcia? Robiłeś je pewnie frezarką jak znam życie :P ??
        A einhell spoko :) A do wiercenia płytek najlepszy jest silniczek z suszarki do włosów + wiertełko 0,8mm :)
        Oczywiście, że frezarką. Po to ją kupiłem ;D, co nie Umbi? :P

Skomentuj

Ale chwila, po fornirowaniu boków i góry dopiero robiłeś frezarką ścięcia??

Skomentuj

cudny90, nie. Frezy po sklejeniu budy, ale przed fornirowaniem. Można spróbować po - jak masz porządne frezy...

Skomentuj

Aha, no to dobrze A jak szlifowałeś fornir po naklejeniu forniru na te ścięcia? Normalnie papierem nawiniętym na jakąś packę, albo deseczkę?

Skomentuj

Nie, szlifierką taśmową :) Miałem dość gruby fornir.

Skomentuj

AAAA no tak :P Szczerze, to powiem, że Was podziwiam ... Te forniry wszystkie na kolumnach takich bardziej zaawansowanych userów są naprawdę położone idealnie ...
                  Na moim subwooferze są miejsca, gdzie widać klej .. i oddziela się jak jeden płat zachodzi na drugi grubością forniru ...

Skomentuj

Z czasem rośnie doświadczenie... w robieniu odpowiednich fotek :mrgreen: :twisted: :mrgreen:

Skomentuj

Hehehehe, no przepraszam bardzo, popatrz na to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11202 Nawet na zbliżeniu nic nie widać, wszystko idealnie

No to powiem Ci, że mnie ucieszyłeś, bo nie tylko ja mam ubytki, że tak to nazwe :P

Skomentuj

hmmm ja jestem zdania ze bez wiekszych problemow mozna w domu polozyc idealnie fornir.
                        wsztystko zalezy od checi, determinacji, cierpliwosci i opanowania...:) oraz wyrobionej - skutecznej techniki)

jak fornirowalem 1 raz, popelnilem jeden blad ale udalo sie to naprawic na wszystko sa sposoby)

a teraz:

Skomentuj

A masz mIKI może fotke z położonym klejem? Wg mnie to też od ilości kleju zależy, bo niby wszyscy mówia, żeby nie żałować, a tak naprawdę to nic nie znaczy, bo każdy uważa "DUŻO" inaczej I oczywiście klej musi być równo naniesiony, z tego sobie zdaje sprawę :)

mIKI, obciążenie dajesz?? Czy tylko np wałek do ciasta i koniec?

Skomentuj

cudny90, ja Ci powiem tak. Skończ pierdolić elaboraty na forum, kup na allegro najtańszy fornir, wiadro Momentu, kawał dechy i zapieprzaj do piwnicy fornirować - nauczysz się dużo szybciej niż biadoląc tutaj na forum!!

ps. specyficzny ton mojego postu jest całkowicie zamierzony

Skomentuj

Teoria nie zastąpi praktyki.

Skomentuj

esh0, no racje masz :P Ale nie mam tyle pieniędzy, żeby móc sobie tak próbować :P Nie no wszystko już wiem Dzięki, koniec tematu :P

Skomentuj

nie zalowac kleju? - kto tak mowi?
                                  jest odwtotnie. daje sie malo kleju! rownomierna, ciagla warstwe na obie powierzchnie... najlepsze do rozprowadzana sa plastikowe szpachelki.
                                  Walek do ciasta jest kiepski... nalpeszy jest klocek drewnieny/metalowy z lekka fazka, wielkosci dloni... dociskajac ciezarem ciala kilka razy przejechac i bedzie trzymac na amen.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                    Teoria nie zastąpi praktyki.
                                    W teorii...

A co do kleju to dawac najmniej... klej najlepiej trzyma gdy go ni ma...

Skomentuj

Kleju nie może być ani za mało, ani za dużo, rozpisywanie się ile go dawać jest bez sensu - wystarczy jeden wieczór z kawałkiem starej płyty, płatem forniru i puszką henkela aby empirycznie przekonać się o tym, te pare godzin zabawy da wiele więcej niż samo tylko czytanie.
                                      To tak jakby chcieć nauczyć się być dobrym w łóżku czytając książki o tym :P

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                        Ale nie mam tyle pieniędzy, żeby móc sobie tak próbować
                                        najdrozszy z tego jest moment. fornir to mozna miec doslownie za grosze. ja dostalem od wujka sporo forniru i do tej pory sie nim bawie... wiec mialem na czym cwiczyc. jak dorwiesz tanio fornir to nawet rozne techniki klejeni mozesz przetestowac - np na wikol (tani :P )

Skomentuj

Kilka znalezionych linków do pdf, które mogą się przydać w budowie bud:

Dzialania zapobiegajace i zwalczajace wilgoc
                                          Gruntowanie powierzchi przed malowaniem
                                          Lakierowanie parkietu i schodow
                                          Malowanie natryskowe
                                          Obsluga wyrzynarki
                                          Ochrona i dekoracja drewna

Gi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X