Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takie niebieskie ? Strasznie kiepskie, za krótkie maja te powierzchnie sciskające i plyty z nich wyskakują same z siebie

Skomentuj

Co do ścisków kątowych ja z własnego doświadczenia mogę polecić taki http://allegro.pl/stanley-scisk-kato...373421624.html , tani niestety nie jest ale nie ma się do czego przyczepić.

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
        Po miesiącu jeden już się popsuł.
        Takie też mam 2 szt. trzymają się jak na razie ale są metalowe. Te z twojego zdjęcia chyba plastik..?.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ile je masz?
        nie sypia sie?
        Kilka, kilkanaście razy może użyłem. Jak na razie wszystko ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Takie też mam 2 szt. trzymają się jak na razie ale są metalowe. Te z twojego zdjęcia chyba plastik..?.

Kilka, kilkanaście razy może użyłem. Jak na razie wszystko ok.
          Moje też są metalowe. Sam dorobiłem tą zawleczkę, gdyż nie szło dokupić gdzieś takiej w sklepie i na razie ścisk chodzi.

Skomentuj

Macie jakiś sensowny i tani pomysł na zaokrąglenie krawędzi deski o promieniu mniej więcej tak jak tu:
            http://www.usheraudio.com/Loudspeake...20diamond.html ?
            Jedyne co mi przychodzi do głowy to Pawłowy cyrkiel:
            http://img841.imageshack.us/img841/3247/img0970g.jpg
            Last edited by Areek2; 25.07.2012, 08:01.
            Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
            treningjezykowy.pl

Skomentuj

Sam sobie odpowiedziałeś jak to najtaniej wykonać...

Skomentuj

Pomyliłem link, już są ok
                Chodzi mi o zaokrąglenie krawędzi, ale o większym promieniu niż da się zrobić frezem palcowym.
                Innej opcji niż konstrukcja Pawła nie widzę, ale może coś podrzucicie :)
                treningjezykowy.pl

Skomentuj

Takiego freza może poszukaj, tylko nie wiem czy wysokość bęzie odpowiednio duża.

http://www.punta.com.pl/upload_img/i...%20980_542.JPG

Skomentuj

One mają za małe promienie, a R 25 mm tego producenta kosztuje 300 zł
                    Zresztą nie chodzi mi o symetryczną faskę tylko tak jak na usherach. :(
                    Last edited by Areek2; 25.07.2012, 12:12.
                    treningjezykowy.pl

Skomentuj

takie cos zrobisz tylko na stolarskich frezarkach gdzie masz frezy o srednicy nawet kilkudziesieciu centymetrow!
                      poszukaj w okolicy wytworni schodow lub mebli i zobacz czy robia cos takiego

a ja czekam na wyplate i kupuje plyty fornirowane
                      19mm MDF w buku 46zl/m2

Skomentuj

ma być DIY :)
                        spróbuję zrobić statyw taki jak miałeś, ale o mniejszym promieniu. może coś z tego wyjdzie

ja bym się nie odważył fornirowaną robić bo trzeba mieć na czym idealnie dociąć na kąt 45*, a frezarką by mi sie nie chciało :P
                        choć cena kusi...
                        treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
                          ja bym się nie odważył fornirowaną robić bo trzeba mieć na czym idealnie dociąć na kąt 45*, a frezarką by mi sie nie chciało :P
                          choć cena kusi..
                          ja mam gdzie. tylko z dojazdem problemy...
                          ale i tak postaram sie to kupic

Skomentuj

ma być DIY
                            Frezarkę też sam konstruujesz? Bez przesadyzmu..

Skomentuj

Idąc dalej tym śladem można dojść do wniosku, że po co robić cokolwiek, jeżeli stolarz może zbudować całe kolumny?
                              treningjezykowy.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                                Idąc dalej tym śladem można dojść do wniosku, że po co robić cokolwiek, jeżeli stolarz może zbudować całe kolumny?
                                Osobiście jestem zwolennikiem wykonywania wszystkiego, co jest się w stanie wykonać własnymi siłami. No... prawie wszystkiego Sporo "narzędzi", których używam, wykonałem sam (lub są one spuścizną po moim ojcu, który był stolarzem). W pewnym momencie dochodzi się jednak do wniosku, że wykonanie niektórych czynności pochłania tyle nakładów czasu i pracy - nierzadko również pieniędzy, że "iście" w DIY okazuje się mocno nieuzasadnione. DIY jak najbardziej - jednak przy zachowaniu odrobiny zdrowego rozsądku i znalezieniu odpowiednio zlokalizowanego złotego środka. Stwierdzenia typu z jednej strony: "to zaprojektuj jeszcze i sam poskładaj głośnik, bo inaczej nie będzie to DIY", lub z drugiej strony: "idąc dalej tym śladem można dojść do wniosku, że po co robić cokolwiek, jeżeli stolarz może zbudować całe kolumny", są uważam mocną przesadą, bo przecież ów "złoty środek" dla różnych "monterów" jest inaczej postrzegany. Dla jednego DIY będzie się zaczynało w momencie zakupu pociętych i ofornirowanych płyt pod projekt ściągnięty z sieci, inny nie wyobraża sobie innego początku niż ścięcie drzewa w pobliskim lesie - jednak ani jednemu, ani drugiemu nie możemy odbierać przyjemności z "poczucia bycia diyowcem". Nie ma się co spinać - niech każdy robi to, co lubi i uważa za słuszne

Skomentuj

Przepraszam, że śmiecę ale muszę, bo mnie rozsadza radość!

Dziś z teściem (in spe), kładliśmy panele u mnie w mieszkaniu (wyszło kozacko)
                                  Po skończonej robocie jako, że niedawno miałem urodziny, dostałem prezent.
                                  Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Boscha, PSB 650RE :thumbsup:

MAAAAAM WIEEEERTARKĘĘĘĘ!!!!

P.S. Nie jestem rąbnięty, po prostu marzyłem o wiertarce, a znajdowała się ona na długiej liście rzeczy, które chciałbym mieć, ale nie kupię ich sobie sam (tzw. chciejki)

Skomentuj

Chyba było to tak:

Położyłeś z teściem panele, dostałeś wiertarkę, wypiliście butelkę i postanowiłeś coś fajnego napisać na forum

Skomentuj

Cześć, nie chciałem zakładać nowego tematu więc tutaj zapytam.

Panowie mam gramofon, którego talerz sam nie startuje. Tzn. po włączeniu gramofonu silniczek jakby nie ma tyle siły by zacząć kręcić talerzem. Dopiero gdy popchnę lekko talerz to zaczyna się kręcić i wszystko działa. Napęd paskowy, pasek nie ślizga. Ba, nawet przy zdjętym pasku (sam silniczek) nie chce ruszyć tylko trzeba mu pomóc.

Czy to ostatnie dni tego silniczka? W takim stanie ten gramofon kupiłem...

Skomentuj

Panowie, próbował ktoś malowania blachy w wodzie farbą olejną...?
                                        Zastanawiam się nad takim doświadczeniem... :)
                                        http://www.youtube.com/watch?v=vgDp5nOdonM
                                        http://www.youtube.com/watch?v=8An9a...eature=related

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                          Czy to ostatnie dni tego silniczka?
                                          rozbierz silnik i sprawdz co sie z nim dzieje

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Panowie, próbował ktoś malowania blachy w wodzie farbą olejną...?
                                          Zastanawiam się nad takim doświadczeniem...
                                          ciekawe, ale nie widze zastosowania do tego u nas

Skomentuj

Czaruję...
                                          X