Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

od zawsze bylem swiecie przekonany ze politura to wlasnie ten lakierfortepianowy :razz: dzieki za wyprowadzenie z bledu :!:
    tak samo jak gi byl bym wdzieczny za wiecej informacji na ten temat

Skomentuj

To ja jeszcze doprecyzuję
      Określenie wykończenia jako lakier fortepianowy albo inaczej czerń fortepianowa wzięła się z ... wykończenia fortepianów :), była to politura na bazie ciemnych szelaków. Dziś już bardzo rzadko stosuje się politury szelakowe jako wykończenie, tylko przy renowacjach i naprawdę klasowych wyrobach z najwyższej półki, zastąpiła je chemia ale określenie przetrwało.

Skomentuj

Mam pytanie.. mam fajny fornir (kolorek) ale niestety jest dosc kruchy i cienki 0,6mm. Do tego w paskach po okolo 15cm szerokosci co wymusza łaczenia. Kleje na wilkol + żelazko + na zakładke i wszystko by bylo okej gdyby nie to ze ta zakladka kiepsko wychodzi. Nie umiem zeszlifowac tak zeby nie bylo widac laczen a w dodatku przy klejeniu i dociskaniu zelazkiem troche kleju wyplywa z zakladki co tylko pogarsza sprawe. Jak sobie z tym poradzic? Moze daje za duzo kleju albo w klejeniu na zakladke jest jakis tajemniczy myk ktorego nie znam:P?

Tutaj 2 fotki moich dokonan. Dodam ze kiedys fornirowalem grubszym fornirem i bylo ok ale tu nie mozna tez za wiele zeszlifowac bo jest bardzo cienki.

Jakies pomysly :roll: ?

Skomentuj

tylko ze polecam zdecydowanie MOMENT

Skomentuj

tyle że brzegi masz ciemniejsze i dlatego masz po szlifowaniu czarny pasek. miełem tak samo.odetnij je a potem klej

Skomentuj

szymo_n, na następny raz kup sobie butapren, albo moment i skleisz bez żadnych problemów.

Poza tym klejenie forniru na zakładke to nieporozumienie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                Poza tym klejenie forniru na zakładke to nieporozumienie :P
                no spoko ale jak chcesz kleic inaczej jak masz cienkie pasy forniru? (niekrawedziowany)

Skomentuj

jak chcesz kleic inaczej jak masz cienkie pasy forniru?

Łączysz je przykładając do siebie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                    (niekrawedziowany)
                    ...

Skomentuj

Łączysz je przykładając do siebie :)
                      jassssssne. ;|

Skomentuj

Sorry, ale nie rozumiem, co oznacza " niekrawędziowany " ...

Chodzi oto, że krawędzie nie są równe??

Skomentuj

Chodzi oto, że krawędzie nie są równe??
                          tak

a łączenie na zakładkę to wcale nie taka tragedia tyle że trzeba mieć więcej cierpliwości

Skomentuj

Hm.. to nie wiem, skąd Szymon ma ten fornir, chyba oskubał stare meble, bo na allegro z tego co wiem, sprzedają równe płaty ...

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                              Hm.. to nie wiem, skąd Szymon ma ten fornir, chyba oskubał stare meble, bo na allegro z tego co wiem, sprzedają równe płaty ...
                              Brzmi jak prawo fizyki wrecz od ktorego nie ma wyjatkow a wydawaloby sie ze allegro to mix wszystkiego no ale cuz... A stąd mam: http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=5366844

Skomentuj

cudny90, czasami odnoszę wrażenie że kontakt z fornirem to masz czysto duchowy
                                Niestety, ale taki fornir - niekrawędziowany - ma jak sama nazwa wskazuje niestety, nieco nierówne krawędzie i przy przyklejeniu jeden do drugiego będziesz miał szpary na parę milimetrów.

Skomentuj

takero, no kontakt z fornirem miałem tylko raz w życiu :P Gdy fornirowałem suba :) Jakoś robiłem to pierwszy raz i problemów nie miałem.

n_omyzs, czasami trzeba pomyśleć na przód Z tego, co się orientuje, większość forumowiczów, gdy płaty forniru są na wąskie, forniruje przykładając je do siebie, a nie na zakładkę. Może dlatego, że wszystkiego się czepiam i zadaje dużo pytań nie mam problemów przy działaniu

Skomentuj

cudny90, ty chyba masz jakas potrzebe pisania.. nic nie wnosisz do tematu takimi komentarzami. Jesli nie potrafisz znalezc rozwiazania danego problemu to sie nie odzywaj bo tylko zasmiecasz temat.

Skomentuj

Z tego, co się orientuje, większość forumowiczów, gdy płaty forniru są na wąskie, forniruje przykładając je do siebie, a nie na zakładkę.
                                      czyli ja jestem w mniejszosci...

Skomentuj

cudny90, PIERDOLISZ GLUPOTY !!
                                        nie ma szans zrobić IDEALNIE nie robiąc zakładki, po prostu nie da sie!
                                        gdy ofornirujesz kilkanaście metrów 2 będziesz miał o tym pojęcie... aj.

Skomentuj

:shock: no to mIKI się zdenerwował. ale co racja to racja

Skomentuj

Czaruję...
                                          X