Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Chcę zrobić po taniości tymczasowy stolik do frezowania elementów drewnianych ok 1mx1m. Na stolik dać jakiś system suwnic/ prowadnic liniowych aby postawić na tym platformę do której montowana byłaby frezarka ale ceny są trochę wysokie. Ma ktoś jakiś patent lub zna jakiś sklep gdzie można kupić tanio slidery łożyskowane i rurki?
    Miałem chwilę i zrobiłem:) Kilka godzin cięcia, klejenia, skręcania i mam za darmo ładną prowadnicę 1m x 2m. Całość stabilna, ładnie sunie lewo,- prawo + podstawka na frezarkę przód tył. Chciałem zrobić je małych kółeczkach meblowych ale za bardzo by to jeździło, więc ślizga się na podkładkach filcowych. Jeszcze będę musiał obmyśleć jakieś nóżki z możliwością regulacji wysokości jak.wsadzę coś większego

Last edited by ruffpl; 05.11.2019, 15:04.

Skomentuj

zamiast filcu może być taśma samoprzylepna teflonowa: https://allegro.pl/oferta/makita-tas...21a14291fbf951

Skomentuj

Mam szybkie pytanie, czy ktoś zamawiał od majfrendów formatki wycięte CNC z włókna węglowego? Gdzieś, kiedyś widziałem powycinane elementy wzmacniacza...

Skomentuj

tomek duzo zamawia

Skomentuj

Tomasz Lis?

Skomentuj

Witam.
              Posiadam słuchawki AKG701, niedawno przestała grać jedna strona, awarii uległo połączenie kabelka, po podlutowaniu ożyły :).
              Piszę dlatego, że kpiłem parę dni temu AKG702 nowe z podobnym uszkodzeniem, pomyślałem, że problem może być podobny.
              Po demontażu- a ten jest bardzo prosty: - za pomocą dwóch igieł demontujemy zewnętrzną osłonkę,
              odkręcamy dwie śrubki,
              i widzimy co jest grane. (na fotkach).
              Po demontażu okazało się, że rzeczywiście usterka taka sama jak w moich AKG701, ale ewidentnie w tym wypadku wystąpił błąd montażu u producenta, gdyż kabelek (biały) był źle poprowadzony co spowodowało jego nadmierne naprężenie i w efekcie zerwanie.(nie wykluczam, że taki sam problem był też w moich AKG701.

Piszę o tym, bo można zapolować na takie nowe-uszkodzone (można wylicytować na znanym portalu aukcyjnym, tam też wylicytowałem te AKG702), kupić za parę groszy i zrobić sobie (bliskim) prezent świąteczny. :)
              Last edited by czekin1; 29.11.2019, 20:46.

Skomentuj

Niestety podczas klejenia obudowy ze względu na brak ścisków obudowa mi się rozjechała. Na prawy prawy bok, tam gdzie powstał uskok będzie szedł HDF. Proszę o podpowiedź co mogę z tym zrobić? Po przyklejeniu HDF, zaszpachlować szczelinę?

Skomentuj

W odwrotnej kolejności, tzn: kup szpachlę poliestrową samochodową, dwuskładnikową,
                  zaszpachluj, przeszlifuj (papier 80 na zacieraczce) i po takim przygotowaniu klej HDF.
                  Ewentualnie poliuretanowym klejem, ale to wymagałoby odpowiedniego docisku HDFu.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź, spróbuję:)

Skomentuj

klasyczny blad

lepiej usunac nadmiar materialu niz dodawac szpachle
                      ja zawsze daje srodki mniejsze, zeby z obu stron minimalnie wystawal material
                      po sklejeniu frezarka, szlifierka i mamy idealne krawedzie

Skomentuj

Kleiłem wtedy górę i dół, sprawdziłem było dobrze. Następnie zacząłem kleić wzmocnienia i one rozepchły nieco obudowę...a się nie zorientowałem...

Skomentuj

W tym wypadku można też kleić HDF wikolem + np. poliuretan w miejscu uskoku (ewentualnie szpachla jak masz trochę doświadczenia, bo ona utwardza się stosunkowo szybko); całość ustabilizować taśmą klejącą, przyłożyć płytą i dociążyć ciężarem jeżeli nie ma ścisków, wtedy nadmiar poliuretanu swobodnie wyjdzie i będzie można go usunąć po utwardzeniu. Następnie oklejać do końca HDFem.

Skomentuj

@Cholewa Na przyszłość polecam robić tak:
                            Last edited by kamillos; 20.04.2020, 09:46.

Skomentuj

Mój patent na gniazdko zasilania do tv na ścianie. Zamontowałem wieszak typu slim na tv ale wtyk kątowy po wsadzeniu w gniazdko wystawał na 4-5cm, przez co musiałem podłaczyć kabel do gniazdka przy podłodze i cieszyć się przez rok jego pięknym widokiem plus zestawem kabli od dekodera. Z 3 puszek jedną wywaliłem, wyciąłem otwór i wykończyłem na cacy. Teraz tylko zamontować mniejszą ramkę do neta i anteny aby łądnie wyglądało (tak... żona też mówiła, że nikt tego nie zauważy :))

Last edited by ruffpl; 11.08.2020, 13:48.

Skomentuj

Może ktoś posiada/ł poradziecką heblarko-pilarkę IZ-6009 lub IZ-6009A?
                                Jaki jest gwint w stożku do mocowania uchwytu wiertarskiego lub piły, frezu? Zwykła śruba M10 nie pasuje, można ją co prawda na siłę wkręcić, ale niszczy się gwint na śrubie, tak jakby był inny skok gwintu lub rozmiar.

Skomentuj

Ma ktoś jakąś sprawdzoną skórę/skaj? Chodzi mi o trwały materiał z jakimś podklejonym nie grubym materiałem/gąbką, żeby okleić kolumnę...ale musi być na tyle ciągliwy, żebym mógł go w narożnikach ponaciągać.

Skomentuj

Jak potrafisz obić/okleić to poszukaj skóry naturalnej na olx, marketplace wychodzi taniej niż na allegro (tylko pamietaj, że one nie mają regularnych kształtów bo są naturalne a nie są folią z rolki)

Skomentuj

Zamieszczone przez fafik90 Zobacz posta
                                      Chodzi mi o trwały materiał z jakimś podklejonym nie grubym materiałem/gąbką, żeby okleić kolumnę...ale musi być na tyle ciągliwy, żebym mógł go w narożnikach ponaciągać.
                                      jedno wyklucza drugie
                                      podbitka z gabki rozgniecie sie podczas naciagania!
                                      jak chcesz naciagac to tylko skaj bez niczego pod spodem

no i mocno to sie nie naciaga
                                      pokaz jak mocno chcesz to naciagnac? bo moze vinyl sie bardziej nada?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                        Jak potrafisz obić/okleić to poszukaj skóry naturalnej na olx, marketplace wychodzi taniej niż na allegro (tylko pamietaj, że one nie mają regularnych kształtów bo są naturalne a nie są folią z rolki)
                                        Zajmuję się hobbystycznie od czasu do czasu renowacją starych mebli, więc o braku regularności w naturalnej skórze to wiem, jednak problem z naciągiem pojawia sie wraz z grubością skóry. Ostatnio miałem do czynienia z grubą włoską naturalną skórą...za chiny bym jej nie naciągnął ładnie w narożniku obudowy...za to jej trwałość...nie wiem czy znalazłbym coś lepszego od tego.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        jedno wyklucza drugie
                                        podbitka z gabki rozgniecie sie podczas naciagania!
                                        jak chcesz naciagac to tylko skaj bez niczego pod spodem

no i mocno to sie nie naciaga
                                        pokaz jak mocno chcesz to naciagnac? bo moze vinyl sie bardziej nada?
                                        ...no właśnie tutaj jest problem, nie można mieć wszystkiego, dlatego myślałem, że macie jakieś sprawdzone w miarę trwale materiały, ale nadające się fajnie do ponaciągania.
                                        Czyli mówisz, że lepiej skórkę bez żadnej podbitki załatwić? Sama skóra/skaj?
                                        Jak to ma wyglądać? Chodzi o monitor. Sam korpus, bez frontu i tyłu. Czyli skóra będzie na obu bokach, górze i dole, a z przodu i z tyłu wywinięta do środka, dlatego zależy mi na czymś, co mi się ładnie zawinie do środka. "Szycie" ma się znajdować na dole wzdłuż monitora. O tym jak zrobię potem front i tył, juz się nie martwcie ;-)
                                        Last edited by fafik90; 07.12.2020, 15:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez fafik90 Zobacz posta
                                          Czyli mówisz, że lepiej skórkę bez żadnej podbitki załatwić? Sama skóra/skaj?
                                          tak

dlatego gabka odpada!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X