Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Lampiaki by dolphin123

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znajomy mi wyciął...

Skomentuj

Tylko ciężko było wstawić bezpośrednie odnośniki do zdjęcia...

Skomentuj

Nie rozumiem... :?:

Skomentuj

Coś pieknego! Gratuluję :)

Skomentuj

Dzięki. Teraz już nim się bawi nowy właściciel i z tego co mi pisze jest bardzo zadowolony :wink: Następny będzie podobny, ale już w jednej obudowie z nieco innej blachy. Do świąt chciałbym się z nim uporać :razz:

Skomentuj

dolphin123, jeśli to nie jest tajemnicą to za ile go sprzedałeś?

Skomentuj

Edytowałem temat. Zamieszczać tu będę swoje konstrukcje lampowe, bo ostatnio nimi się trochę zajmuje.

Skomentuj

Uruchomiłem właśnie mojego żółtka na ECC82 i 12B4A.
                  Dla 12B4A: Anodowe 205V, prąd w katodzie 23mA. Dla ECC82: anodowe 58V, prąd w katodzie 2mA.
                  Co myślicie o tym niskim anodowym dla ecc82? Dodam, że przed rezystorem 50k, na kondensatorze 10uF jest ok 160V.
                  Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Last edited by dolphin123; 22.01.2013, 06:40.

Skomentuj

Ja tam widzę "blue glow" czy mi się wydaje?

Ładnie :)

Skomentuj

Chyba Ci się wydaje... :)

Skomentuj

Nosz kurcze chciałem zaszpanować, że wiem co to jest blue glow, ale mi nie wyszło

To co tam się odbija? Telewizor? Monitor?

Skomentuj

Pewnie tv, bo był włączony.. :) Ta fota jest poglądowa, na docelowe do portfolio przyjdzie czas.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Ta fota jest poglądowa, na docelowe do portfolio przyjdzie czas.
                            a i tak robiłeś ją pewnie ze 4 godziny... :flapper:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co myślicie o tym niskim anodowym dla ecc82?
                              Jest w sam raz.

Skomentuj

Zmniejszę jeszcze te 50k jutro/dzisiaj i zobaczę co z tego wyjdzie. Z punktu pracy (anodowe i prąd w katodzie) 12b4a jestem zadowolony. Natomiast Ra wychodzi z mojego układu prawie 9kohm a tg mam 5kohm... Niby ta lampa "wybacza" takie niedopasowanie, muszę trochę potestować na alfredach i koniecznie wrzucić na oscyloskop :)

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                a i tak robiłeś ją pewnie ze 4 godziny...
                                Yhy... Nawet balansem bieli się nie bawiłem :) (niektórzy lubią naturalnie ciepłe zdjęcia

---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post o 00:29 ----------

Pajączek na gotowo. Zaraz zacznę mierzyć wzmacniacz na oscyloskopie.
                                Poprawiłem schemacik.
                                Last edited by dolphin123; 21.01.2013, 15:23.

Skomentuj

Na początku byłem nieco zdezorientowany pentoda siatka 2 , 3 wisi w powietrzu :???: Ale jak wpisałem w google 12b4 to się wyjaśniło że to trioda :P

Niby ta lampa
                                  Trioda wybacza z pentodą jest gorzej. To i tak trioda impulsowa z TV
                                  Widziałem na allegro jakąś fajną małą triodę mocy z demobilu wojskowego ale za nic nie mogę sobie przypomnieć symbolu. Pasowała by właśnie pod te popularna małe trafa.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Na początku byłem nieco zdezorientowany pentoda siatka 2 , 3 wisi w powietrzu Ale jak wpisałem w google 12b4 to się wyjaśniło że to trioda :P
                                    Na schemacie jest EL84 podpisana jako 12B4A i stąd siatki w powietrzu :) Aczkolwiek zastanawia mnie w jakim celu ta trioda w nocie katalogowej ma wyjście siatki na pinie 7..

Trioda wybacza z pentodą jest gorzej. To i tak trioda impulsowa z TV
                                    Niby tak, ale EL84 już taka prosta w aplikacji nie była jak się nią bawiłem. Zawsze coś jej nie pasowało. Jak skończę z 12B4A to znowu zabiorę się za EL84, potem już tylko coś większego, raczej docelowego.
                                    Last edited by dolphin123; 20.09.2011, 22:30.

Skomentuj

Aczkolwiek zastanawia mnie w jakim celu ta trioda w nocie katalogowej ma wyjście siatki na pinie 7..
                                      Może żeby dało się podmienić pod coś innego, albo minimalizacji indukcyjności a może ktoś "tak se u myślał ":)

potem już tylko coś większego, raczej docelowego.
                                      diabełki :)

Skomentuj

Gratuluję bardzo zgrabnych i kompaktowych konstrukcji lampowych. Podziwiam wykonanie obudów, które zwykle są najsłabszą częścią wielu amatorskich projektów - Twoje są bardzo miłą odmianą.
                                        Mam tylko jedną uwagę co do schematu: jak widać w Circuitmakerze można znaleźć symbol triody więc czemu autor zamiast triody użył symbolu przedstawiającego pentodę? Dla jasności schematu lepiej unikać takich błędów.

Jako coś docelowego proponował bym wzmacniacz przeciwsobny na GU50, są to bardzo wdzięczne w aplikacji i mocne pentody nadawcze. Plusem jest że można je nabyć za bezcen na wielu aukcjach i wolumenie.
                                        http://www.jogis-roehrenbude.de/Vers...ommes/GU50.htm - tu można zobaczyć gotowy projekt z wzorem płytki. Bez problemu można uzyskać 35w albo i więcej zależnie od dobranego punktu pracy.

Gdyby transformatory głośnikowe do takich aplikacji były trochę tańsze sam bym się przesiadł z 6V6 w układzie pp na GU50.

Pozdrawiam

Ps.
                                        Diabełki odradzam ze względu na duże rozbieżności parametrów między poszczególnymi egzemplarzami. Problemem jest dobranie dobrej pary do PP (Chyba że ktoś ma tych lamp na kopy, to może się pobawić)
                                        Last edited by macgor; 22.09.2011, 18:36.

Skomentuj

diabełki
                                          EL34 w PP docelowo mi wystarczy i jest tańsze, ale zanim ten projekt zacznę to pewnie powstanie jeszcze jakiś drobniejszy projekt [COLOR="#696969"]

Z wyliczeń wychodzi mi, że wzmacniacz jest niewielkiej mocy:
                                          [(3,2V*0,707)^2]/8ohm=0,64W
                                          Punkt pracy:
                                          12B4A- 207V anodowego i 23mA w katodzie
                                          ECC82- 70V anodowego i 2mA w katodzie

Gra bardzo czysto i odsłuchowo jestem zadowolony :) Dzisiaj upakuję trafo w obudowę i zamknę projekt na tip top.
                                          Last edited by dolphin123; 21.05.2013, 10:59.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X