Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Lampiaki by dolphin123

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Sygnał trójkątny wejściowy 1kHz- 3,2V i jest to maksymalna amplituda z generatora. Dalej sinus dla tej amplitudy.
    Nie widać przesterowania jeszcze więc to raczej nie koniec możliwości wzmacniacza. Chyba ma za małe wzmocnienie. Możesz spróbować zewrzeć elektrolitem rezystor w katodzie ECC82.

Skomentuj

Z dźwięku jestem bardzo zadowolony, ale... :)
      Czułość jest niestety bardzo mała, tak jak piszesz pewnie mógłbym jeszcze większy sygnał dać na wejście. Niestety nie o to chodzi...
      Przede wszystkim muszę popracować jeszcze nad ECC82, bo źle się za nią zabrałem. Zwyczajnie teraz będę korzystał z noty katalogowej i doprowadzę do parametrów z tabeli, aby zyskać wzmocnienie rzędu 14,5:

Skomentuj

http://www.ampbooks.com/home/tubes/12AU7/
        posprawdzaj sobie tutaj bo ecc82 to chyba taka sama lampa jak 12au7

Skomentuj

Zamknięty na gotowo ECC82 i 12B4A.
          Kilka niedociągnięć jest, ale niestety już czas na kolejny projekt
          PS. Za chwilę trafi do działu ogłoszeń.

Skomentuj

Wg mnie bez sensu robić układ dzielony bez odłączanego kabla, trochę dziwnie to wygląda...

Skomentuj

Żółty. Zółty. Żółty ... :)
              Ale po za tym fajny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                Wg mnie bez sensu robić układ dzielony bez odłączanego kabla, trochę dziwnie to wygląda...
                Chciałem robić kabelek, ale cena gniazd i wtyków powoduje, że więcej takie akcesoria kosztują niż to co siedzi w środku.. :)

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Żółty. Zółty. Żółty ...
                Ale po za tym fajny
                Czekaj aż dla Ciebie zrobię zieloną obudowę do hybrydy...

Skomentuj

Eee, to ja się może jeszcze raz zastanowię, czy skorzystać z Twojej pomocy. Jak mi podeślesz w kolorach tęczy, to jak ja to na AS zabiorę?
                  Po za tym (że zółty) bardzo fajny wzmacniacz(yk).

Skomentuj

Było konstrukcji kilka, zacznę od najnowszej, która stoi już pół roku a dopiero doczekała się zdjęć...

http://www.audio.lutuje.se/?el84-single-ended,34

Klasyczna aplikacja lamp ECC83 i EL84 w układzie SE ze sprzężeniem zwrotnym.
                    Dodatkowo wskaźnik wysterowania ne EM84.
                    Obudowa z blachy nierdzewnej malowanej proszkowo plus boczki z mdfu w czarnej strukturze.

Skomentuj

Dolphin, mam do ciebie pytanie odnośnie lampiaka na płytce traxmana (tym na PCL86). Jestem na etapie lutowania PCB i zastanawiam sie czy inwestować w ten wzmak jakieś lepsze trafa głośnikowe czy dać np unitrowskie zabytki TG2.5? Jest poprawa brzmienia? Czy dać sobie spokój i w następnym, czymś lepszym zainwestować?

Skomentuj

Te stare trafa są dobre i nie ma sensu szukać czegoś innego.
                        Ewentualnie możesz się rozejrzeć za TG5... coś tam... ileś tam ... (musiał bym poszukać dokładnego oznaczenia)
                        na rdzeniach zwijanych.
                        Jedno mam. Jak wypatrzysz na allegro 2 to Ci odsprzedam :)

---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post o 16:48 ----------

TG5-46-666-4 chyba

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          TG5-46-666-4 chyba
                          I już wiadomo czemu dla Ravena są dobre :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A coś mi się obiło o oczy że te tg2.5 mają ograniczone pasmo od dołu i góry? Moc w sumie ma zadowalającą gdyż więcej niż 2W z tych PLC nie mam zamiaru wycisnąć.

Skomentuj

Takie uroki lampy :)
                              no katalog podaje 4.1W... przy 10% THD :)
                              Mocy przy typowej granicy przesterowania jest mniej niż 0.5W nie pamiętam dokładnie , kiedyś mierzyłem .
                              Ale jest to głównie 2 i 3 harmoniczna więc luz

Skomentuj

Ja wychodzę z założenia że pzy tego typu projektach nie ma sensu wstawiać traf za stówkę czy więcej.. TG2,5 czy TG5-53 są do tego idealne. Dopiero jakieś SE na EL34 itd, czy PP, można się pokusić o lepsze trafka, ale też budżet wzmaka jest inny od początku.

Skomentuj

Dzięki chłopaki, dużo mi wyjaśniliście :)

Skomentuj

Wzmacniacz lampowy w układzie SE na 12B4A i ECC82.
                                    Moc ok 2x2,5W co w zupełności starcza do słuchania muzyki przy biurku.
                                    Sam wzmacniaczyk mieści się pudełku płyty CD.
                                    W obudowie zasilania transformator toroidalny, opóźnione załączanie anodowego i włączenie/wyłączenie zasilania wzmacniacza z pilota.

Swoją drogą na sprzedaż... Wink

Skomentuj

schemat można zobaczyć?

Skomentuj

Nie mam na kompie, ale jest to klasyczna aplikacja jak przy EL84 i podobnych lampach. Jak znajdę notatki to przedstawię punkt pracy.

Skomentuj

Kolejne boje.. EL34 w PP.

uploadfromtaptalk1369127537557.jpg

uploadfromtaptalk1369127554351.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X