Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Lampiaki by dolphin123

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Lampiaki by dolphin123

PCL86 SE.

Zainspirowany ostatnio lampkami zacząłem z nimi zabawę.
    Słuchałem u znajomego kilku lampek i stwierdziłem że do nauki pcl86 będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
    Chciałem wszystko robić w pająku, ale na allegro były płyteczki projektu traxmana z triody, wiec też się na nie skusiłem. Z racji że jest to projekt autorski schematu nie udostępnię, ale wystarczy w google wpisać i mnoży się od projektów :wink:

PCL86
    http://www.docet-lector.com/VM200/PCL86.pdf

Początkowo miało być wszystko w jednej niewielkiej skrzynce. Jednak z moim niestety nie malym TS`em nie wygladaloby to za zgrabnie, dlatego zdecydowałem się na budowę modułową: w większej częsci TS i filtr sieciowy, w drugiej cała reszta (zasilacz na pcb). Aby przykryć skrętki zasilające zastosowałem między obudowami oplot.
    TS i TG nawijałem na zamówienie.
    Obudowa z nierdzewki 1,5mm lustro. Boczki ze sklejki ofornirowane hebanem.
    Miałem inny piękny naturalny fornir, ale popękał do takiego stopnia że musiałem go zdzierać :sad:
    Koszt całości zamknął się w 300zł.

Niestety okazało się, że jedno TG nawala i będę musiał zastosować inne. Całość miała być jak najmniejsza, ale jestem zmuszony do zmiany przez co wymiary minimalnie wzrosną. Plusem wymiany TG będzie większe pasmo i nieco większa moc zestawu.

Nie opisuję parametrów technicznych lampki, zrobię to jak wymienię transformatory głośnikowe i wtedy też będą dokładne pomiary :wink:

Zdjęcia:
    http://www.audio.lutuje.se/?lampowy-pcl86-se,20
    Last edited by dolphin123; 22.01.2013, 06:41.

ladne

...nie wiem co wiecej napisac :roll:

Skomentuj

Ogólnie bardzo fajnie ale kilka rzeczy mi się nie widzi: gniazda na froncie, odkryte trafa, no i fajnie że zrobione jest to 2 częściach ale czemu nie można tego rozłączyć??

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
        gniazda na froncie
        Na tylnym panelu nie ma już miejsca i musiałbym powiększyć obudowę niepotrzebnie :wink:
        odkryte trafa
        Ja chciałem je mieć na wierzchu, a teraz jak muszę je wymienić całe szczęście że ich nie zakrywałem.
        no i fajnie że zrobione jest to 2 częściach ale czemu nie można tego rozłączyć??
        Chciałem początkowo tak zrobić ale stwierdziłem że tylko wchodzi to na koszta gniazd 5pinowych, niby niewielkie, ale to miał być wzmak do nauki :wink:
        Prawdopodobnie i tak pójdzie w świat jak go skończę :razz:

Zapomniałem napisać wymiary.
        Z lotu ptaka 155x130 i wysokość części zasilającej i sygnałowej odpowiednio 66 i 36 (z TG 76)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          Na tylnym panelu nie ma już miejsca i musiałbym powiększyć obudowę niepotrzebnie :wink:
          spokojnie dało by się je tam zmieścić(w pionie gniazda głośnikowe)

Chciałem początkowo tak zrobić ale stwierdziłem że tylko wchodzi to na koszta gniazd 5pinowych, niby niewielkie, ale to miał być wzmak do nauki :wink:
          Prawdopodobnie i tak pójdzie w świat jak go skończę :razz:
          lepiej wygląda no i cena jak pójdzie w świat też może być większa

Skomentuj

Ładny maluszek, tylko te śruby jakoś dziwie duże wyglądają :)

Skomentuj

Śrubki M3, na froncie zasilacza czarne M4, więc duże nie są :razz:

Skomentuj

Małę pytanie :) Jak łączyłes całość i jak mocowałeś te deski po bokoach bo widzę na fotkach śróbki imbusowe ale gdzie gwint... chyba ze wkręcałeś wprost w MDF

Skomentuj

Swietna robota, szkoda ze nie znam sie tak na elektronice bo chcialbym zrobic sobie malego lampowca na sluchaweczki :)))

Ale wykonanie super, tylko te trafa mi sie nie podobaja :)) faktycznie zakryte ladniej by wygladalo :) ale i tak jest super, gratuluje udanej konstrukcji

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                    Jak łączyłes całość i jak mocowałeś te deski po bokoach bo widzę na fotkach śróbki imbusowe ale gdzie gwint...
                    odpowiedz:
                    Zamieszczone przez ploter
                    chyba ze wkręcałeś wprost w MDF
                    tylko ze wkrecalem w sklejke... :wink:

Skomentuj

Fajnie Ci to wyszło. Blachę sam obrabiałeś czy w jakieś firmie ?
                      Jak trafa mają odczepy na słuchawki to warto by je wyprowadzić, taki maluszek świetnie się spisuję jako wzmak do nauszników :)
                      Co do elektroniki trudno mi ocenić bo schematu tego projektu nie widziałem. Jak będziesz robił następny to zainteresuj się tym :)
                      http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/6bm8/report.htm lub tym
                      http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/6bm8z/report.htm
                      Po japońsku ale na szczęście schematy są czytelne (6bm8 to prawie PCL86 :)
                      Bo te dostępne schematy ogólnie w sieci to są ze starych TV :)
                      A w tych jest pewne sprytne rozwiązanie :)

Skomentuj

Mi się tylko nie podobają te trafa na tyle. Jak byś je zakrył, to wszystko było by jak najbardziej ok :smile:
                        jaka jest moc tego Lampowca?

Skomentuj

Elegancko wyszło!
                          Szkoda tylko ze wejscia sa z przodu i zasilacz oddzielnie.
                          No i koniecznie zmien trafa na lepsze, chocby od 4pietro4. Mi nawinal pod ECL86 ,ale zamiast 7 sekcji dal 9 a ja swoje blachy 0,35mm zamiast standardowych 0,5mm.
                          I powiedz jak i czym takie łądne foty zrobiłes?

[ Dodano: 2010-03-15, 20:14 ]
                          Zamieszczone przez raven1985
                          Bo te dostępne schematy ogólnie w sieci to są ze starych TV :)
                          A kto robi na pałę ze schematów? Ja robie jak nalezy, stosunkowo niskie rezystancje, wieksze kondensatory itp.
                          A w tych jest pewne sprytne rozwiązanie :)
                          Niby jakie? Kaskoda na wejsciu? Po co? No i nie ładne obudowy, niesymetryczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                            Szkoda tylko ze wejscia sa z przodu i zasilacz oddzielnie.
                            to akurat jest wielka zaleta że trafo odzielnie

jak jest kaskoda to jest głośniej jest ale ,większa indykcyjny

No i nie ładne obudowy, niesymetryczne.
                            Wielka zaleta że nie sa takie same

generalnie brencik składa ze złomu i się mądrzy na każdym forum tragedia

dolphin123 złóż cos mocnego w porównaniu do tego jakiegoś seta :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                              to akurat jest wielka zaleta że trafo odzielnie
                              Taa, nie wiem jaka.

Zamieszczone przez nowy1
                              jak jest kaskoda to jest głośniej jest ale ,większa indykcyjny
                              To juz jakies brednie, pseudotechniczny bełkot. Nie sposób tego skomentowac.

Zamieszczone przez nowy1
                              Wielka zaleta że nie sa takie same
                              ??? Chodzi o estetyke i techniczną prawidłowosc - trafo siecioe w srodku a glosnikowe po bokach. Innej opcji nie ma, kitajce cos namieszali bez pomysłu.

Zamieszczone przez nowy1
                              generalnie brencik składa ze złomu i się mądrzy na każdym forum tragedia
                              A ty kolega nie pier..l wierszy bo dzis nie pierwszy...
                              Złom to moze sam zbierasz, ja ze złomu nie robie a mądrzyc sie nie musze i nie wiem czy na kazdym forum bo na elektrodzie to raczej nie...

Skomentuj

Fajnie Ci to wyszło. Blachę sam obrabiałeś czy w jakieś firmie ?
                                Na innym forum przez przypadek mi jeden z forumowiczow wycial bo mial w zanadrzu. Oczywiscie odplatnie.
                                I powiedz jak i czym takie łądne foty zrobiłes?
                                500d + kartka A3 :razz: Niestety niewiele takich fot robie i nie jestem jeszcze do konca w stanie scalic biel kartki z rzeczywistą bielą witryn itd :???:
                                Zamieszczone przez nowy1
                                dolphin123 złóż cos mocnego w porównaniu do tego jakiegoś seta :)
                                Zanim zacząłem tą lampkę składać to już miałem skompletowane elementy pod ECC83 i EL84 w SE. Czekam na blachę i zaczynam zabawę w pająku :smile: I będzie to w obudowie niesymetrycznej :razz: A potem zobaczymy :razz:
                                Zamieszczone przez Karol22m
                                jaka jest moc tego Lampowca?
                                Napisałem że pomiary zrobię po wymianie TG :twisted:

I mi się brencik i nowy1 uspokoić :!: :twisted:

Skomentuj

Ładnie to wygląda, no i foty jak zwykle doskonałe, jak z katalogów poważnych firm, piękne :grin:

Skomentuj

funiax1 bez przesady, widać w nich wiele nidoskonałości, ale nie o tym mamy pisać :wink:

Skomentuj

Oj, ja tam żadnej kaskody nie widzę mało spostrzegawczy jesteś :) Popatrz na anody triody i pentody są spięte razem, jest to autorskie rozwiązanie tego japończyka "Super Triode Connection".
                                      uniax1 bez przesady, widać w nich wiele nidoskonałości, ale nie o tym mamy pisać :wink:
                                      Niby gdzie ja tam żadnych nie widzę :)

Pomiary warto tylko zrobić żeby upewnić się że wszystko jest Ok. Czy na prostokącie nie ma jakiś dzwonień itp. A moc ciężko podać bo jakie zniekształcenia przyjąć za granice przesterowania 0.1 % - 1 % jak dla tranzystora to wyjdzie pewnie jakiś ułamek W :)

Skomentuj

Napisałem że pomiary zrobię po wymianie TG :twisted:
                                        nie doczytałem dokładnie :oops:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X