Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie chcę Ci przytrzymywać tego pilota, ponieważ średnio mam teraz czas i musiałby troszkę poleżeć.

Fajnie byłoby jakbyś miał oscyloskop i pokazał mi ramkę tego pilota, tyle mi generalnie wystarczy do dodania protokołu :)

Skomentuj

Świetny projekt :)
      Do pełni szczęścia brakuje mi tylko sterowania STAND BY oraz programowanego wyłączania z ustawianym czasem takiego jak w praempie msfalcon'a

Skomentuj

Panowie,
        Po zabawie z preampem nasunęło mi się kilka spostrzeżeń, które chciałbym poddać dyskusji:
        1. Jeśli jest włączona funkcja "mute" to powinno się ją dać wyłączyć nie tylko ponownym wciśnięciem przycisku, ale również przekręceniem w dowolną stronę "volume". Tak jest w sprzętach fabrycznych i według mnie jest to sensowne.
        2. Porównując dalej do rozwiązań fabrycznych, cały zakres regulacji głośności mieści się w zasadzie na obrocie zbliżonym do tradycyjnego potencjometru, góra jeden obrót. U nas trzeba się nieźle nakręcić, aby przelecieć cały zakres. Generalnie można by ten problem rozwiązać za pomocą encodera 100imp/obrót (jeśli takie są w sprzedaży) i pod warunkiem, że procek w naszym preampie nie będzie gubił impulsów.

Nie chciałbym być źle zrozumiany. To nie jest narzekanie (naprawdę jestem mega zadowolony z preampu), jedynie sugestie, które mogłyby jeszcze poprawić estetykę działania, oczywiście jeśli wszyscy użytkownicy a przede wszystkim konstruktorzy podzielają moje uwagi. :)
        Last edited by DiscoLED; 22.06.2015, 11:59.

Skomentuj

Także chciałbym pogratulować i podziękować autorom preampu świetnej roboty. Mi też nasunęła mi się taka mała uwaga jak @DiscoLedo'wi jeśli chodzi o "ilość kręcenia" enkoderem.
          Proszę nie odbierać tego w żadnym stopniu jako krytyki. Zdaje sobie sprawę z ilości włożonej pracy nad przedwzmacniaczem.

Pozdrawiam

Skomentuj

A mi odpowiada kręcenie, ba nawet czasem za szybko to idzie

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
              1. Jeśli jest włączona funkcja "mute" to powinno się ją dać wyłączyć nie tylko ponownym wciśnięciem przycisku, ale również przekręceniem w dowolną stronę "volume". Tak jest w sprzętach fabrycznych i według mnie jest to sensowne.
              Nie ma żadnego problemu, a nawet się zgadzam :)

2. Porównując dalej do rozwiązań fabrycznych, cały zakres regulacji głośności mieści się w zasadzie na obrocie zbliżonym do tradycyjnego potencjometru, góra jeden obrót. U nas trzeba się nieźle nakręcić, aby przelecieć cały zakres. Generalnie można by ten problem rozwiązać za pomocą encodera 100imp/obrót (jeśli takie są w sprzedaży) i pod warunkiem, że procek w naszym preampie nie będzie gubił impulsów.
              Czy kolega ma najnowszy program wgrany?

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post450766

Tutaj zostało to jeszcze bardziej przyśpieszone.

W danej chwili minimalna przestrzeń między impulsami to 50 milisekund (wcześniej było 125 milisekund). Myślę, że jest to generalnie kwestia indywidualna, ale jeszcze przyśpieszyć go to też nie jest problem.
              Last edited by .3lite; 22.06.2015, 12:25.

Skomentuj

Cały czas czekam na przejściówkę isp10 na isp6. Po zaktualizowaniu softu zobaczę jak to kręcenie wygląda. W sofcie 1.0.8 przy szybkim kręceniu wzmocnienie zmienia mi się max 10dB/obrót co sprawia, że rzeczywiście można się nakręcić, aby ściszyć szybko do końca. Całkiem możliwe, że winę ponosi impulsator, ale chwilowo nie mam innego. szastal możesz podać typ swojego enkodera?

Skomentuj

Nie pamiętam dokładnie, gavron zamawiał ale raczej zwykły najprostszy jaki gdzieś się tu w temacie pojawiał, chyba z piekarza

Skomentuj

No to generalnie muszę poczekać na możliwość zmiany softu, jak nie pomoże, to kupić inny enkoder. Panowie, powiedźcie co myślicie o tym "mute" żeby .3lite wiedział czy to zmieniać czy nie...

Skomentuj

Jeśli w down Volume to pozostawiłbym mute. No chyba że jedziemy UP Volume to wtedy unmute. Moim zdaniem to było by lepszym rozwiązaniem.
                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Też niezły pomysł...:)

Skomentuj

Po zmianie softu głośność rośnie/maleje znacznie szybciej. Zaktualizujcie sobie najpierw soft zanim zaczniecie wymieniać enkodery. Na starym sofcie to nie enkoder Was ogranicza, tylko program, który wykrywa maks 8 imp/s. W nowej wersji jest 20 imp/s. Robiliśmy też testy z delayem 25 ms (40 imp/s), zysk w szybkości był niewielki, natomiast spadała precyzja ustawień.

Pomysł z Mute jest na plus:)

Standby hmm jestem przeciwnikiem :)

Czasowe wyłączenie, hmm nie mamy RTC i coś mi sie wydaje, że nic z tego nie będzie.
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

Jak kto ktoś kiedyś powiedział, jestem z daty gdy do sprzętu trzeba było podejść więc więc dla mnie zbyteczny bajer

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                              Jak kto ktoś kiedyś powiedział, jestem z daty gdy do sprzętu trzeba było podejść więc więc dla mnie zbyteczny bajer
                              Dla mnie jest komfortowy , przecież jak nie chcesz to możesz go nie używać i podchodzić dla relaksu :)
                              A dla mojego kolegi , któremu życie odebrało obydwie nóżki - niezbędny

Skomentuj

W procku i tak brakuje już pinów do dołożenia funkcji standby, wiec wszelkie dywagacje na ten temat raczej nie mają sensu. No chyba żeby dołożyć kolejny mały procek, na małej płytce z przekaźnikiem, który spełniałby tylko taka funkcję. Wtedy wszyscy zainteresowani mogliby sobie rozszerzyć funkcjonalność. Tylko kto chciałby taki modulik opracować?
                                Last edited by DiscoLED; 24.06.2015, 10:37.

Skomentuj

W procku i tak brakuje już pinów do dołożenia funkcji standby, wiec wszelkie dywagacje na ten temat raczej nie mają sensu. No chyba żeby dołożyć kolejny mały procek, na małej płytce z przekaźnikiem, który spełniałby tylko taka funkcję. Wtedy wszyscy zainteresowani mogliby sobie rozszerzyć funkcjonalność.
                                  To chyba nie całkiem tak :)
                                  W wątku na AS taz odpisał , że istnieje taka możliwość przy następnej wersji softu
                                  http://www.audiostereo.pl/2-kanalowy...l#entry3513146

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tylko kto chciałby taki modulik opracować?
                                  Dla mnie idealnym rozwiązaniem i wzorem w zakresie funkcjonalności jest preamp zaprojektowany kiedyś przez msfalcon
                                  Last edited by kolmen; 24.06.2015, 10:38.

Skomentuj

Ja nie bardzo widzę możliwość, może taz i .3lite się wypowiedzą w tej kwestii.

Skomentuj

W procku i tak brakuje już pinów do dołożenia funkcji standby, wiec wszelkie dywagacje na ten temat raczej nie mają sensu. No chyba żeby dołożyć kolejny mały procek, na małej płytce z przekaźnikiem, który spełniałby tylko taka funkcję. Wtedy wszyscy zainteresowani mogliby sobie rozszerzyć funkcjonalność. Tylko kto chciałby taki modulik opracować?
                                      Tak, ale można zrobić pewien trik gdzie przedwzmacniacz wyłączy wyświetlacz, wyczyści ekran i wyłączy wszystkie inne urządzenia peryferyjne. W takim wypadku przedwzmacniacz będzie reagował tylko na pilota i ewentualnie ruszenie gałki co spowoduje, że się "obudzi".
                                      Last edited by .3lite; 24.06.2015, 12:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Tak, ale można zrobić pewien trik gdzie przedwzmacniacz wyłączy wyświetlacz, wyczyści ekran i wyłączy wszystkie inne urządzenia peryferyjne. W takim wypadku przedwzmacniacz będzie reagował tylko na pilota i ewentualnie ruszenie gałki co spowoduje, że się "obudzi".
                                        Super pomysł :)

Skomentuj

Nowy sofcik :) Wyjście z funkcji mute jest realizowane poprzez ponowne naciśnięcie przycisku mute lub zmniejszenie/zwiększenie głośności. Nie odkładajcie zbyt daleko programatorów, rozwój trwa :)
                                          Załączone pliki
                                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...