Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dzięki za nowy soft z taką ilością nowych i przydatnych funkcji, preamp jest teraz jeszcze bardziej elestyczny w aplikacji

co do poziomu źródeł te uważam, że opcja nr II może być całkiem wygodna

Skomentuj

Cześć i chwała twórcom za rozwijanie projektu :)
      Dzięki nowemu oprogramowaniu jest coraz bardziej funkcjonalny i uniwersalny

Mam jeszcze taką nieśmiałą propozycję aby przy bardzo rozbieżnych zapatrywaniach na jakąś opcję menu , może by tak utworzyć alternatywne wsady ?
      O ile oczywiście nie przysporzy do dużych trudności i roboty
      Przykładowo wersje można oznaczyć A oraz B , każdy mógłby wgrać sobie bardziej odpowiednią dla swoich preferencji :)
      Last edited by kolmen; 25.10.2015, 23:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
        Może to mieszanie autorowi softu w planach,ale dlaczego by nie zamienić daty softu na wersję?
        Jak dla mnie to oba oznaczają dokładnie to samo, tj. zarówno wersja jak i data kompilacji mówią o tym, czy dana wersja jest starsza lub nowsza od innej wersji. W przypadku daty jest ona automatycznie dodawana przez kompilator i nie muszę myśleć o zwiększeniu cyferki o jeden.

Przy okazji myślę, że dosyć fajnie ten programowy standby wyszedł. Program zarówno odłącza przekaźniki wejściowe jak i wycisza PGA oraz wprowadza go w tryb "mute". Tutaj nie ma prawa coś grać, a obudzić przedwzmacniacz można przez ruch gałką bądź z pilota. Do tego został dodany ten AUX opto-izolator - można sobie coś podpiąć co włącza się razem z przedwzmacniaczem i idzie spać w przypadku standby bądź całkowitego wyłączenia przedwzmacniacza.

Oczywiście LCD przy standby zostaje całkowicie wyłączony.

Skomentuj

Właśnie o ten standby i załączanie wzmacniacza jednocześnie z preampem ostatnio do Taza nawet pisałem i nic nie wspominał, że będziecie robić taką zmianę.
          Teraz softstart Taza do kompletu i będzie dobrze śmigać.
          Szykują się zmiany :)

Skomentuj

malikowy
            Nie pisałem bo nie wiedziałem kiedy to zostanie ogarnięte. Nie lubię obiecywać czegoś co nie wiem kiedy zrealizuję.
            kolmen
            Kilka wersji softu niestety wymaga sporo większego nakładu pracy. Więcej czasu na napisanie kodu, więcej czasu na przetestowanie, więcej czasu na ewentualne poprawki. Nie będziemy szli w tą stronę :)
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Dla osób, które nabyły same płytki zamieszczam BOM.
              Załączone pliki
              Grado SR125i

Skomentuj

Poskładałem wreszcie preampa, ale mam z nim trochę problem.
                Działa wszystko oprócz dobrej obsługi pilotów.
                Jakiego pilota bym nie zaprogramował to z całej procedury nie działają 1-2 klawisze, natomiast niektórym czasami zdarzy się przełączyć inną funkcję.
                O co tu chodzi?
                Kwarc może powodować takie klocki?
                Bo nie sądzę, że to ma tak kiepsko działać

Skomentuj

Dwie sprawy. Preamp nie obsługuje wszystkich dostępnych pilotów na rynku. Druga rzecz to czy masz nowy soft? W którymś poprzednim wydaniu softu została nieco poprawiana obsługa kodów IR. Spróbuj jakiś pilot od Sony albo coś z RC5 lub NEC. Te protokoły są najbardziej popularne.
                  Grado SR125i

Skomentuj

Jak ma słaby kwarc, to tak samo będzie.

Musi być stabilne taktowanie procesora.

Skomentuj

Soft mam w ostatniej wersji.
                      Wymieniłem kwarc i jest znacznie lepiej.
                      Funkcje się wzajemnie nie zakłócają, klawisze się ładnie programują poza klawiszem "volume up".
                      Zawsze trzeba wejść 2 raz w programowanie i doprogramować tylko ten klawisz (sprawdzone 3 różne piloty).
                      Występuje takie coś u kogoś?

Skomentuj

Panowie, ja wam mogę polecić wrzucać tam jakiś sensowny generator Nawet TCXO :)

Można się śmiać, ale od tego zegara zależy wszystko. Jak jest do dupy, to odbiór z pilotów będzie beznadziejny. Procesor ma wyznaczone ramy czasowe w mikrosekundach, które są obliczane na podstawie tego zegara.

Co do volume up - spotkałem się z czymś takim, że pilot wysyłał dwa kody pod tym samym przyciskiem (najwidoczniej dla różnych urządzeń, tj. adresy urządzeń były inne, ale kod ten sam). Spróbuj sobie na volume up wybrać inny przycisk i zobaczyć.
                        Last edited by .3lite; 12.12.2015, 21:08.

Skomentuj

Problem z pilotami powiedzmy, że rozwiązałem, to teraz pojawił się inny.
                          PGA2320 szumi jak wściekły.
                          Nie ważne na jakim poziomie głośności, nieważne czy włączone wyciszenie.
                          Mam to spięte z i-ampem, który przy zwartym wejściu nie daje z siebie żadnego szumu.
                          Kupiłem specjalnie scalak w TME żeby nie trafić na jakąś podróbkę.
                          Szumi wam to czy macie ciszę idealną?
                          U mnie szum jest słyszalny z odległości ok. 1m więc do deklarowanej "studyjnej" jakości PGA trochę tu brakuje.

Skomentuj

Z E450 kompletna cisza w głośnikach. Brak przydźwięku.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                              Brak przydźwięku.
                              Przydźwięku też u mnie nie ma, tylko szum :angry:

Skomentuj

przy podpięciu jednego kanału z pree też jest szum?

Skomentuj

No też jest, właśnie sprawdziłem :/

Skomentuj

Błąd montażu? Jakieś zwarcie?
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Jak masz oscyloskop, to zobacz czy szum wychodzi z PGA czy zza op-ampa. Tak czy inaczej sprawdź właśnie okolice NE5532, bo to pewnie jakiś błąd przy składaniu.

Skomentuj

Ale jak może wychodzić z NE5532 jak go słychać również przy minimalnej głośności i wyciszeniu?
                                        Szum przy regulacji głośności nie zmienia swojego natężenia więc wygląda jakby PGA szumiało.

Zrobiłem test taki, że zwarłem wejścia PGA2320 do masy. Szumi cały czas jednakowo :angry:
                                        Last edited by piotreq123; 15.12.2015, 21:30.

Skomentuj

Jestem w trakcie adaptacji pre do mojego E-450 i mam pytanie to ojców projektu.
                                          Czy znacie soft-start jaskiniowca, jeśli tak to czy istnieje mozliwość połączenia obydwu tak aby pre włączało s-s.?
                                          Niestety pre instaluję z softem orginalnym, bo programator który kupiłem okazało się że nie obsługuje tego pga i będę musiał zamówić ten o którym pisał 3lite

Skomentuj

Czaruję...
                                          X