Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie do autora.
    Czy jest szansa że PGA2311 będzie prawidłowo funkcjonowało w tej aplikacji?
    Oczywiście po przystosowaniu zasilania.

Skomentuj

Jest to bardzo prawdopodobne :)
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Hej ... stała się rzecz straszna za sprawą mojej głupoty, ... reorganizowałem trochę obudowę IAMPa w ktorej tez hulał sobie ten przedwzmacniacz.... i przez pospiech podłączyłem odwrotnie uzwojenia trafa zasilającego (mam dwa ....duzy do IAMPa od toroidy.pl ... i "mały" ... niestety mały ma pierwotne w kolorze niebieskim ....a białe ma wtórne uzwojenie .... natomiast w tym duzym jest odwrotnie ....) z pospiechu zawaliłem do pod gniazdo zasilania oba białe uzwojenia...
        i preamp zasmierdział :... następnie wybuchł c18 ...

pytanie kto by chciał odpłatnie sprawdzić co w nim szlag trafił ... nie mam do tego siły i czasu .. .

Skomentuj

Panowie, stwierdziłem, że nie ma sensu aby kod całego przedwzmacniacza się marnował, ponieważ raz, że może kogoś interesować rozwinięcie projektu a dwa, że można się czegoś nauczyć z powodu dość nietypowych rozwiązań (np. task pooling z prostym planistą).

W każdym wypadku proszę bardzo:

https://github.com/iryont/PGA2320-preamplifier

Wymagania to Atmel Studio 7 i można śmiało samemu skompilować cały kod (Build -> Build Solution).
          Last edited by .3lite; 12.04.2017, 20:05.

Skomentuj

3lite - nie było to dobre posuniecie. Ja wiem że już go nie rozwijasz,ale hm. Do protokołów sam dochodziłeś.
            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

W życiu napisałem tyle kodu, że nie będzie mnie boleć jak ktoś sobie to użyje do innych celów bądź po prostu rozwinie w swoim zakresie :)

Skomentuj

Mały update softu podsyłam. Enkodery powinny nieco "żywiej" działać.
                Załączone pliki
                Grado SR125i

Skomentuj

Witam

Czy można w jakiś sposób zdobyć PCB + procesor z aktualnym softem ?

Pozdrawiam

Skomentuj

PCB możesz dostać jedynie na rynku wtórnym.
                    Grado SR125i

Skomentuj

Tak sądziłem :(
                      Nie mam jeszcze prawa zamieszczania ogłoszeń, więc jeśli można tu zasygnalizuję chęć kupna moduł preampu na PGA2320, kompletnego lub w innych opcjach.
                      Może ktoś będzie miał do odsprzedania...

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                        3lite - nie było to dobre posuniecie. Ja wiem że już go nie rozwijasz,ale hm. Do protokołów sam dochodziłeś.
                        A ja ze swojej strony bardzo dziękuję za umieszczenie kodu.
                        Wg mojego skromnego zdania to kawałek ciekawego kodu, który warto udostępnić potomnym, a na pewno komuś takiemu jak ja. Na dorobku programistycznym :)
                        Co do protokołów, to w obecnych czasach to już nie jest żadna wiedza tajemna, jak wyświetlacze HD44780 czy obsługa TWI.
                        Widzę za to spory potencjał w bibliotece "remote", aczkolwiek w swoich projektach zwykle wykorzystuję bibliotekę IRMP i pewnie przy tym zostanę.

Z ciekawości, na szybko dokonałem portu do Eclipse - zajęło to jakieś 10 minut łącznie z formatowaniem kodu pod siebie, kod kompiluje się bezbłędnie. Taką bazę na pewno wykorzystam przy pracach nad swoją wersją wzmacniacza.
                        Niestety lista projektów, nad którymi zamierzam pracować jest długa i nie wiem kiedy ruszą prace na wzmacniaczem :(

Jeśli, ktoś chciałby wersję na Eclipse to mogę dorzucić, jeśli nie ma jakichś przeciwwskazań.

.3lite:
                        Czy mógłbyś coś jeszcze ogólnego powiedzieć o tej technice programowania: "task pooling z prostym planistą".
                        Swoją przygodę z programowaniem na razie zatrzymałem na zdarzeniach i callbackach, na których staram się opierać swoje kody.
                        Jakie zalety i wady, kiedy najlepiej stosować "task pooling", a kiedy nie?
                        Może jakaś sprawdzona literatura. Czy taka technika to po prostu sposób programowania zaczerpnięty z programowania na większych systemach jak PC.
                        "Świat przejściówek" :)
                        http://zealota74.blogspot.com

Skomentuj

Prosił bym o udostępnienie wzoru PCB do tego preampa

Skomentuj

Jak by się komuś chciało bawić to wymiana kilku kondensatorów , zmiana 5532 => opa1612 oraz dołożenie osobnego zasilania 5V wychodzi na plus

Skomentuj

Sorki z odkopanie starego tematu. Pytanie do doświadczonych kolegów, gdyż nie mam doświadczenia z układami mikroprocesorowymi. Projektuję teraz własną płytkę do tego prampu i ma to wyglądać tak: procek wraz z wyświetlaczem, układem uln2004 na jednej "cyfrowej" płytce umieszczonej na froncie wzmacniacza. Na drugiej "analogowej" płytce, która będzie z tyłu wzmacniacza znajdą się gniazda cinich, przekaźniki, PGA2320 oraz bufor. Czy dość długie przewody danych łączące mikroprocesor z PGA mogą mieć wpływ na jego pracę? Chodzi mi o połączenia CS, SDI, SCLK i MUTE. Przewody łączące mogą mieć około 30-40cm. Co myślicie?
                              Last edited by DiscoLED; 06.11.2019, 12:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                                Czy dość długie przewody danych łączące mikroprocesor z PGA mogą mieć wpływ na jego pracę? Chodzi mi o połączenia CS, SDI, SCLK i MUTE. Przewody łączące mogą mieć około 30-40cm. Co myślicie?
                                Raczej powinno to działać poprawnie, jeżeli dobrze patrzę to częstotliwość pracy tego interfejsu to tylko 80 kHz.

https://github.com/iryont/PGA2320-pr.../dev/twi.h#L35

Skomentuj

Wiem, że temat dość leciwy, ale czy ktoś z użytkowników owego preamp'a miał może taki problem, że kręcąc enkoderem od głośności, bądź podgłaśniając pilotem słyszał w głośnikach "pyknięcia"? Jeden "ząbek" enkodera jedno pyknięcie. Generalnie słychać to na dużych wzmocnieniach i coraz głośniej przy zwiększaniu wzmocnienia. Co może być tego przyczyną?

Skomentuj

Przedstawiam wersję szastal'a, który przerabiał u siebie zasilanie.

W tym PGA zasilanie trzeba zmniejszyć do +-12VDC, ze względu na to, że oryginalnie projekt zakładał +-15VDC, gdzie maksymalne napięcie dla PGA to właśnie +-15VDC. Znajomy wpadł na pomysł, żeby rozdzielić zasilanie czyli +5VDC z osobnego uzwojenia (osobny zasilacz) oraz +-12VDC z osobnych uzwojeń (osobny zasilacz). Zdemontował niepotrzebne rzeczy (C1,C2,IC1,IC2,IC4,IC8,K7 - zmostkował piny NO przekaźnika), podłączył zasilanie, włączył PGA i.... po odkręceniu głośności na 0dB i więcej - słyszalne brumienie, buczenie, pierdzenie :)

Małe wtrącenie - żeby obejść przekaźnik K7 (po wylutowaniu), można zrobić zworki w miejscach styku COM i NO przekaźnika lub tak jak to zrobił znajomy, połączył piny ARK z rezystorami 100R:

Kolejna sprawa z PGA - kondensator 1uF przy wejściowym buforze. O ile przy normalnym zestawie stereo (głośniki) tego nie było słychać, tak po podłączeniu subwoofera na wyjście PGA dało jasny znak. Myślałem, że coś podczas transportu uszkodziłem a tu 1uF ograniczał na tyle pasmo, że subwoofer mimo rozkręcenia wzmocnienia na maksymalny poziom, ledwo grał - trzeba było mieć ucho w głośniku, żeby cokolwiek usłyszeć. Zmiana kondensatora z 1uF na 4u7 rozwiązała problem.

Wracając do problemu brumienia. Pomiary PGA:
                                    Pomiary wykonane dla 1Vrms ze względu na to, że trzeba użyć dzielnik na wyjściu PGA. EMU przy PGA, które podaje 2Vrms clipuje sygnał.

Jak widać, niezły syf. Tutaj możemy posłuchać: interesuje nas wejście DAC, gdzie są wpięte zworki do masy, czyli sygnał + jest zwarty do masy układu. Pozostałe wejścia np. gramofon - wisi w powietrzu, także normalne, że przy maksymalnym wysterowaniu PGA (+6dB) to wzmocni syf jaki zbiera wiszące wejście.

Użyte zasilacze w przeróbce:
                                    - 317, ustawiony na +5VDC http://gavron04.diyaudio.pl/?zasilacz-317
                                    - Niskoszumny zasilacz, projekt Irka w mojej "odsłonie" - http://gavron04.diyaudio.pl/?niskosz...cz-wersja-mini

Po pomiarach jak i odsłuchu, widać, słychać, że jest z czym walczyć :) No i można sądzić, że ultraniskoszumny zasilacz.... nie działa tak jak powinien? Wartości napięć są ok, diody na obu railach świecą... No to co jest?

Podłączyłem mój zasilacz na 317/337 zamiast niskoszumnego zasilacza:

Projekt - http://gavron04.diyaudio.pl/?zasilacz-317-337-78lxx

Pomiary przy zasilaniu 317/337:

Jak można zauważyć - jest zdecydowanie lepiej - ewidentnie wina zasilacza symetrycznego (+-12VDC). Syf w okolicach 16kHz to efekt pracującego falownika od PV - pisałem o tym tutaj - https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post541173

Wyjąłem PGA, poprawiłem luty + zabezpieczyłem pady od złączek ARK - był naruszone i była możliwość zerwania padów ze ścieżkami podczas dokręcania śrub.

Niskoszumny zasilacz - zacząłem mierzyć napięcia jakie wchodzą na zasilacz. Na zasilaczu jest opis: AC-GND-GND-AC. Transformator ma podwójne uzwojenia, 2x15V, 4 żyły. Także trzeba to tak podpiąć, żeby między AC-GND było 15V, GND - AC 15V oraz między AC-AC 30V. A jak było? AC-GND 15V - ok, GND-AC 15V - ok, AC-AC .... 0V . Opis jak poprawnie podłączać transformator znajdziecie tutaj - https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post546338

Po prawidłowym podłączeniu uzwojeń do transformatora mamy wynik:

dla przypomnienia, ten sam zasilacz, z błędnie podpiętym trafo:

różnica na pomiarach widoczna, a jak odsłuch? (PHONO - wejście zwarte do masy, pozostałe wiszą w powietrzu). Także w końcu jest cisza, nie ma brumu z głośnika :)

I finalne pomiary, nadal dla 1Vrms:

W załączniku pomiary dla 24/96, nie zamieszczam wszystkich, ze względu na to, że nie są wykonane na poziomie 2Vrms.

Najważniejsze - jeśli ktoś chciałby u siebie zmienić zasilanie z +-15 na +-12 to wystarczy wstawić LM7812/7912 zamiast LM7815/7915. Dodatkowo można obniżyć napięcie transformatora z 2x15V na 2x12V. Idąc dalej - jeśli ktoś używa wyświetlacza typu OLED to koniecznie dajcie radiator na 7805.
                                    Załączone pliki
                                    Last edited by gavron04; 06.02.2021, 10:12.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Pomęczyłem jeszcze PGA i efekty poniżej. Porównanie 3 sytuacji:
                                      a) kiedy obudowa nie jest podpięta do masy zasilania
                                      b) kiedy obudowa jest podpięta do masy zasilania przez rezystor 10R+100n (łączymy równolegle) - http://gavron04.diyaudio.pl/?ground-loop-breaker lub po prostu można na "pająka"
                                      c) jw + założona pokrywa (przykręcona)

Obudowa wykonana w 2 klasie ochronności - brak uziemienia!!!

sytuacja b:

sytuacja c:

Porównanie 3 sytuacji:

oraz pomiary RMAA z ciekawości:

jak widać, 50Hz udało się maksymalnie schować, w prawym kanale myślę, że można stwierdzić, że nie występuje. Niebieska żyła (połączenie obudowy do PCB do "GND chassis") nie ma wpływu na to, czy jest blisko toroida czy daleko.

niestety jakość zrzutów z wynikami pomiarów została zaniżona także zamieszczam link do flickr:
                                      - https://www.flickr.com/photos/125677...57718209343163, można wejść w zdjęcie, kliknąć download, wybrać oryg rozmiar.

Podsumowanie:
                                      - lewy kanał, bez podłączenia obudowy do masy, 50Hz na poziomie -112,73dB, po podłączeniu masy do obudowy -126,18dB, po założeniu pokrywy -125,48dB. Finalnie udało się zejść z 50Hz o 12,75dB

- prawy kanał, bez podłączenia obudowy do masy, 50Hz na poziomie -113,78dB, po podłączeniu masy do obudowy -129,37dB, po założeniu pokrywy -129,81dB. Finalnie udało się zejść z 50Hz o 16,03dB

Zamieszczam pojedyncze zrzuty:
                                      a) lewy kanał:
                                      - bez podłączenia masy do obudowy:

- podłączenie masy przez 10R+100n (łączymy równolegle):

- podłączenie masy przez 10R+100n (łączymy równolegle) + założona pokrywa:

b) prawy kanał:
                                      - bez podłączenia masy do obudowy:

- podłączenie masy przez 10R+100n (łączymy równolegle):

- podłączenie masy przez 10R+100n (łączymy równolegle) + założona pokrywa:

Jeśli chodzi o prowadzenie masy w tej obudowie to zostało to bardzo fajnie zrobione przez szastal - trochę się pomęczył, ale dzięki temu udało się uzyskać bardzo dobre wyniki.
                                      a) RCA - masa każdego RCA łączy się drutem, wychodzi linką i wchodzi na złączkę - wyjście PGA.
                                      b) masa zasilacza +5V (lm317) wchodzi na złączkę PGA 4pin, w jedno z GND
                                      c) masa zasilacza niskoszumnego +-12V wchodzi na złączkę PGA 4pin, w drugie z GND

masa do PCB ground loop breaker lub po prostu do RC (10R+100n (łączymy równolegle)) brana jest z zasilacza niskoszumnego i za RC łączy się do obudowy.
                                      Last edited by gavron04; 08.02.2021, 12:06.
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dla potomnych zostawiam wsad z kilkoma poprawkami w kodzie. Jedną z głównych zmian jest brak migotania wyświetlacza przy odświeżaniu jego zawartości. PGA2320_preamplifier_by_RJ.zip
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                          - Niskoszumny zasilacz, projekt Irka w mojej "odsłonie" - http://gavron04.diyaudio.pl/?niskosz...cz-wersja-mini
                                          Łooo matko!!! :))) To nie jest niskoszumny zasilacz!! :) Noise free oznacza zupelnie co innego. To zasilanie z energi zgromadzonej w kondensatorach a nie bezposrednio z sieci. To separator zaklocen z sieci. Szumy ma jeszcze wieksze niz zwykly zasilacz :)

Szkoda, ze sie ze mna nie skonsultowales bym Ci podeslal uklad superniskoszumnego zasilacza i aparature do pomiaru szumow.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X