Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] 2.1 na Peerlessach, Vifie, IT Nova by Digiproco

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

racja, nie są duże i nie powinno pulsować. tylko szkoda że mat nie wkleiłeś, no ale większość tu nie daje i jest ok. komory na wzmak nie ma np. u ojca w subie Ace Bass za grubą kasę.

kosze i BR wyglądają dobrze, ale właśnie pod XT brakuje bardzo bo sporo wystaje. kurde, zaczyna mi się ten kolorek podobać :) i pasuje pod obecne meble. :)
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Estetycznie porównując do starego Magnata http://obrazki.elektroda.net/30_1214492696.jpg taka Vifa to lalunia :grin:

Skomentuj

Monotonia? Raczej twoja niewiedza na temat akustyki.
        http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm

Drgania ścianek oraz częstotliwość przy której rezonuje obudowa to nie są przyjemne zjawiska w kolumnach które można usłyszeć w pokoju.

Produkty producentów są mocno uzależnione od księgowych a nie od akustyki.
        Jak już któryś sub ma 22-25mm ścianki i dwa wzmocnienie to już kosztuje 10 tyś złoty w sklepie.

Chyba ci chodziło o bezechową komorę a nie beztlenową.

Wiesz zrobiłeś jak chciałeś. Forum służy do wypowiadania się. Takie jest moje zdanie na temat twojej konstrukcji, możesz się z godzić z nim lub nie i ja to szanuje.

[ Dodano: 2008-12-05, 23:28 ]
        Poczytaj na forach jak ludzie piszą w stylu "HELP mam suba z panelem bez przegrody i mi się membrana odkształca od gorąca"
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
          Chyba ci chodziło o bezechową komorę a nie beztlenową.
          ale palnąłem :oops:

Poczytaj na forach jak ludzie piszą w stylu "HELP mam suba z panelem bez przegrody i mi się membrana odkształca od gorąca"
          panel ma swoją komorę http://www.allegro.pl/item492521883_...e.html#gallery a sam radiator po kilku godzinnym graniu jest ledwo, ledwo...

Skomentuj

Zdarza się każdemu gdyby nie gazy w okół nas (tlen,azot itp) nie było by muzyki z kolumn

Ponowie pytanie? Żadnego l-pada?

Według producenta
            HDS 87,8 dB
            XT 91,1 dB
            Objaśnij?

Skomentuj

Według producenta
              HDS 87,8 dB
              XT 91,1 dB
              Objaśnij?
              i w dodatku HDS ma 8oHm a XT 4oHmy co daje kolejne ~3dB różnicy. Testowałem z kilkoma rezystorami, ale ostatecznie spodobał mi się ten kontur. Kolumny na razie stoją niżej, co również zmienia jej charakterystykę. Jak zrobię standy po świętach to pokombinuję. Czy jest możliwość zrobienia pułapki na paśmie ok4kHz ? Czy tylko zmniejszając kondensator, przesuwając odcięcie? Ta częstotliwość troszkę mnie drażni, gdy słyszę gitarę elektryczną.

Skomentuj

Nie wiem co to za nowe wymysły ale skąd sobie to wiozłeś te 3 db, i co ma do tego impedancja głosnika?

Głośniki kolego są mierzone przy jednym poziomie wysterowania nie zależnie od impedancji przy projektowaniu kolumny. Producent wykonał pomiar przy

2,83V z odległości 1m.

Jako l-pad polecam jedno rezystorowy (łatwiejszy do dobrania). Szeregowo przed kondensatorem 6,8 uF.

Pułapki? Stary ty masz na basie 0,56 mH to jaki ty masz podział? Zwrotnica jest źle zaprojektowana.
                na basie okolice 1,4 -1,8 mh gdzieś by były raczej.

Kolego znajdź schemat do tej konstrukcji.

Sorry kolego ale projektować zwrotnic to ty nie umiesz. Podejrzewam że o zgraniu fazowym głośników też nie słyszałeś.

Skomentuj

Bo mdf ma inną gęstość jak wirówka i inne pochłanianie fal. Przy tej klasie przetworników to lekki wstyd wirówka to już nie stx. I trochę cienkie te ścianki.
                  Jesli juz tlumaczysz to wytlumacz porzadnie a nie ze ma inna gestosc :).. to tu akurat niewiele ma do rzeczy. Liczy sie raczej izotropia/anizotropia materialu i to co za tym idzie. Mozna oczywiscie stwierdzic z grubsza ze chodzi o zapobieganie rezonansom.. niemniej dlaczego wiorowka ma byc az taka zla :P

Skomentuj

Spoko zestawik, frezow brakuje to fakt. Ale przetworniki bardzo dobre - sam wlasnie taki zestaw zamowilem :mrgreen: tylko ze ja bede miec podlogowki zamiast monitorkow i jezeli basu bedzie za malo zrobie suba... poki co wyklepalem 10l monitorki z wiorowki na czas robienia obudow docelowych i wygrzania glosnikow

Skomentuj

Zestaw fajny ,najbardziej podoba mi się kolor.
                      Do mnie wczoraj przyjechały te głośniki z akustyka i też dam podobny kolor , szkoda tylko że to srebrne na HDS nie za bardzo pasuje do tego typu kolorów.

Skomentuj

Napisałem ci n_omyzs, gdzie sobie można o tym przeczytać co jeszcze mam strony wkleić?

Już ci powiedziałem co o niej sadze. Za cienka i przy tej klasie głośników już wypada mdf to już nie budżetówka takie moje zdanie. Kolega DIGIPROCOMP, niech puknie palcem w obudowę zobaczy jak mu pięknie rezonuje "gra".

[ Dodano: 2008-12-06, 06:55 ]
                        Męczysz tą wiórówkę kolego n_omyzs, lepej być koledze DIGIPROCOMP, zwrotnicę poszukał lub lepiej pomógł zaprojektować.

Skomentuj

Ze wzrostem 3dB nie do końca jestem pewny, po prostu wyczytałem tak na Elce, a niektórzy poezję piszą :roll:
                          Zwiększając cewkę przy "basie" tracę średnicę, a tego nie chcę.

Skomentuj

Nie kondrax to ty meczysz wiorowke i nie wiem czemu sie tak jej czepiasz ze to strasznie zly material .. twoje okreslenie ze jest "budrzetowa" dlatego sie nie nadaje mnie w ogole nie przekonuje :)

Skomentuj

Dokładnie w wszystko co pukniesz "zagra"

[ Dodano: 2008-12-06, 10:38 ]
                              A co myślicie o takiej zwrotnicy:
                              -[mid-woofer] cewka 1,0mH i kondensator 6,8uF
                              -[tweeter] rezystor 2,2/5W, kondensator 4,7-5,6uF i cewka 0,33mH

[ Dodano: 2008-12-06, 10:39 ]
                              i czy będzie to duże zło jeśli cewka 1,0mH będzie na rdzeniu? grubość drutu 1-1,2mm

Skomentuj

Schemat zwrotnicy jest w temacie kolegi mariuszb dwie strony wcześniej. Cewka może być na rdzeniu. Różnicy (poza ceną) i tak pewnie nie zauważysz. :wink:
                                Pozdro
                                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                Grado SR125i

Skomentuj

Tyle, że ta zwrotnica http://img208.imageshack.us/img208/1112/s6002648ad1.jpg jest dla podłogówki 20L, gdzie użytkownikom zależy by więcej basu wyciągnąć. W moim przypadku bas w monitorkach ma zejść na drugi plan i chcę troszkę ograniczyć skrzeczące (jak dla mnie) pasmo 2-4kHz.

Skomentuj

taka konfiguracja chodziła mi po głowie, ale:
                                    -czy jest potrzebna aż taka dawka basu w 14m˛
                                    pewnie ze to przesada (ja mam 16m) ale jak uslyszalem co potrafi taki zestaw to odrazu zdecydowalem sie na zakup MDSow...
                                    to kolejne ~500zł
                                    poza obudowa juz wszystko mam. tzn obudowe tymczasowa tez

Jerzy Krajewski się kłania od strony 123 do 125.
                                    przeczytaj cala ksiazke uwaznie a nastepnie porownaj to z rzeczywistoscia - tam 1/4-1/3 tresci jest do wywalenia bo albo ma bledy albo jest to kompletna bzdura :!: przyklad? zobacz sobie do czego wg autora sluza glosniki 2 cewkowe :lol:

Głośniki kolego są mierzone przy jednym poziomie wysterowania nie zależnie od impedancji przy projektowaniu kolumny.
                                    nie. jedni mierza przy 1w jedni przy stalym napieciu 2,83V co dla glosnika 4ohm daje 2w zamiast 1w.
                                    tak wiec trzeba to uwzglednic przy pomiarach/danych itp
                                    Pułapki? Stary ty masz na basie 0,56 mH to jaki ty masz podział? Zwrotnica jest źle zaprojektowana.
                                    na basie okolice 1,4 -1,8 mh gdzieś by były raczej.

Kolego znajdź schemat do tej konstrukcji.

Sorry kolego ale projektować zwrotnic to ty nie umiesz. Podejrzewam że o zgraniu fazowym głośników też nie słyszałeś.
                                    a czego sie spodziewales od poczatkujacej osoby? mi tez ten podzial od poczatku nie pasuje - w dziale akustyka w przyklejonych masz schemat zwrotnicy do tego zestawu

niech puknie palcem w obudowę zobaczy jak mu pięknie rezonuje "gra".
                                    specjalnie dla testow zostawilem jedna kolumne pusta a druga jest wyklejona matami. jak pukne to roznicy nie slychac. a jednak przeciez dobrze wiemy ze te maty pomagaja :P

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                    A co myślicie o takiej zwrotnicy:
                                    uzyj gotowca :!:
                                    Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                    W moim przypadku bas w monitorkach ma zejść na drugi plan
                                    a jak chcesz to zrobic bez sprzetu pomiarowego?

Skomentuj

Pawel S., masz system pomiarowy SW mikrofon pewnie też? to wiesz jak się mierzy, obydwa głośniki w kolumnie mierzysz przy tym samy poziome wzmocnienia na wzmacniaczu i jest bez różnicy czy jest on 4,6 czy 8 ohm. Wzmocnienie ustawione do pomiarów jest jedno, odsyłam do tutorialu yoshiego na audiomani.

Pawel S. Czepiam się o zwrotnice. Nie jest dla ciebie śmieszne jak ktoś kupuje głośniki i wepnie co tam leci a może zagra, może m się uda dobrać bez pomiarówki. Wybacz ale słuch nie jest idealnym narzędziem pomiarowym i dobrać całą zwrotnice bez pomiarów jest nierealne aby wykonać to poprawnie. Grać będzie grało ale czy poprawnie, bez dziur i górek na charakterystyce.
                                      Wybacz ale ja nigdy bym nie robił kolumn nie mając gotowego sprawdzonego schematu, lub systemu pomiarowego. Na styl "może się uda" to chyba nie właściwa droga ale może ja inny jestem.

Daj wzmocnienie w połowie i wtedy popukaj. mata służy do częstotliwości około 300 hz.

DIGIPROCOMP, od kiedy litraż obudowy ma wpływ na zwrotnice ?
                                      Raczej rozmiar frontu i odległości miedzy krawędziami a głośnikami. Zwrotnice się robi pod rozmiar przedniej ścianki a nie do litrażu. Litraż oraz strojenie służy do operowania bassem czyli około 100-200 hz.

DIGIPROCOMP skrzeczy ci na 2-4k bo masz źle zaprojektowana zwrotnice i masz fale Dunaju na podziale.

DIGIPROCOMP cewka na rdzeniu nie będzie złem

n_omyzs, Przepraszam nie będę z tobą wchodzi dalej w dyskusje bo jest to bezsensowne. Nie chcę się 2 raz kłócić z tobą. Masz swoje przekonania trzymaj się ich. Życzę ci udanych konstrukcji.

Skomentuj

kondrax w gotowcu do tych głośników jest stromość dla Vify 18dB można to jakoś przekalkulować nie korzystając z pomiarów (bo nie mam jak) na 12dB?

Skomentuj

Masz swoje przekonania
                                          Mam argumenty na poparcie tego co mowie a nie przekonania wyssane z palca :).

Pawel S., masz system pomiarowy SW mikrofon pewnie też? to wiesz jak się mierzy, obydwa głośniki w kolumnie mierzysz przy tym samy poziome wzmocnienia na wzmacniaczu i jest bez różnicy czy jest on 4,6 czy 8 ohm. Wzmocnienie ustawione do pomiarów jest jedno, odsyłam do tutorialu yoshiego na audiomani.
                                          kondrax, myslisz ze te glosniki mierzyli za pomoca SW :)? Jest tyle systemow pomiarowych i metod wykonywania pomiaru ze musza byc ajkies normy podawania wynikow. Jest norma z Wata i z 2,83V.. jako ze rozne glosniki maja rozna impedancje konieczne sa dodatkowe przeliczenia efektywnosci w zaleznosci od sposobu pomiaru. Co innego ze i tak na wiele sie to nie zda bo podany SPL to zawsze SPL sredni i nie koniecznie na jego poziomie ustawiamy cale pasmo, co nie? db w ta czy inna strone w zaleznosci od preferencji sluchacza :)

Skomentuj

Czaruję...