Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] 2.1 na Peerlessach, Vifie, IT Nova by Digiproco

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kondrax
    Pawel S., masz system pomiarowy SW mikrofon pewnie też? to wiesz jak się mierzy, obydwa głośniki w kolumnie mierzysz przy tym samy poziome wzmocnienia na wzmacniaczu i jest bez różnicy czy jest on 4,6 czy 8 ohm. Wzmocnienie ustawione do pomiarów jest jedno, odsyłam do tutorialu yoshiego na audiomani.
    tak, ale kolega kozystal z danych katalogowych producenta a ci roznie mierza - tak jak podalem wyzej, dla 1w lub dla 2,83V

Pawel S. Czepiam się o zwrotnice. Nie jest dla ciebie śmieszne jak ktoś kupuje głośniki i wepnie co tam leci a może zagra, może m się uda dobrać bez pomiarówki.
    jakbys nie zauwazyl to na poczatku tez sie o to czepilem
    Wybacz ale słuch nie jest idealnym narzędziem pomiarowym i dobrać całą zwrotnice bez pomiarów jest nierealne aby wykonać to poprawnie. Grać będzie grało ale czy poprawnie, bez dziur i górek na charakterystyce
    szczerze mowiac to doswiadczona osoba na sluch zrobi lepsza zwrotnice niz poczatkujacy nawet z najlepszym systemem pomiarowym.
    ale niestety kolega nie ma ani doswiadczenia ani sprzetu :|

Wybacz ale ja nigdy bym nie robił kolumn nie mając gotowego sprawdzonego schematu, lub systemu pomiarowego. Na styl "może się uda" to chyba nie właściwa droga ale może ja inny jestem
    ja tak robilem - ale moje pierwsze kolumny i za duzo mniejsze pieniadze

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
    gotowcu do tych głośników jest stromość dla Vify 18dB można to jakoś przekalkulować nie korzystając z pomiarów (bo nie mam jak) na 12dB?
    skoro zalecany jest filtr 3 rzedu to taki powinien byc a nie 2 rzad.
    jak dasz filtr 2 rzedu na ten sam glosnik to prawdopozobnie zostanie szybko uszkodzony

Skomentuj

n_omyzs, słąbisz mnie. Przeciż napisałem wczęśniej że producent mierzył przy 2.83V z 1 m. To co w z tym watem macie problem. Tak jest w nocie katalogowej.
      Mierzył producent czym chciał bez różnicy ale podał że przy 2.83V.

Zgodzę się że podają SPL średni. Podczas pomiarów też na oko wybiera się ten poziom średni aby dobrac efektywność tweetera do midbassa. Preferencje odsłuchowe a pomiary to inna sprawa, preferencje się dobiera raczej do akustyki pokoju czy upodobań słuchacza np. mniej lub więcej wysokich o te 0,5 db ale są to smaczki a nie radykalne zmiany.

Filtr jest 3 rzędu i ktoś miał powody żeby to dać, raz odpowienie zszycie char. głosników, dwa jak wspomnaił Paweł zabezpiecznie przed uszkodzeniem. Nie bój się tego 3 rzędu on nie gryzie, ani głosnika nie oganiczy zalet twojego XT.

Wracając do usztywnień itp ostanio robiłem testy z tzw. płynnym kamieniem np z tego robią "głowy" w topowych konstrukcjach B&W. Zdradził mi sekret jeden gość jak on robi w swoich konstukcjach za sporą kase. On robi całe kolumny z płynnego kamienia ale to trzeba formy itp mieć i koszty duże. Ja zrobiłęm według jego zaleceń na spróbowanie wysmarować obudowe w środku warstwą 2-3 mm. Bez pórównania. Obudowa nie dość że zesztywniała na maksa, to znikło to dzwonienie "granie" obudowy po puknięciu palcem. A warstwa tego jest tak twarda że nóż złąmałem jak próbowałem ją odłupać. Napewno jest to lepsze jak maty ale i droższe.

n_omyzs, a tu zrobisz jak uważasz dla mnie to ty możesz mamie z szafek w kuchni zrobić albo z kartonu jak uważasz to za słuszne ;D tylko powiec mi po co wszystkie szanujące firmy robią z mdf, jak wiórówka tańsza a im na oszczednościach to bardzo zależy.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Wracając do usztywnień itp ostanio robiłem testy z tzw. płynnym kamieniem np z tego robią "głowy" w topowych konstrukcjach B&W. Zdradził mi sekret jeden gość jak on robi w swoich konstukcjach za sporą kase. On robi całe kolumny z płynnego kamienia ale to trzeba formy itp mieć i koszty duże. Ja zrobiłęm według jego zaleceń na spróbowanie wysmarować obudowe w środku warstwą 2-3 mm. Bez pórównania. Obudowa nie dość że zesztywniała na maksa, to znikło to dzwonienie "granie" obudowy po puknięciu palcem. A warstwa tego jest tak twarda że nóż złąmałem jak próbowałem ją odłupać. Napewno jest to lepsze jak maty ale i droższe.
        poczytaj sobie wiecej na temat obudow z betony/syntetycznego marmuru czy innych podobnych wynalazkow - to ma swoje wady jak i zalety.
        obudowa gra i trzeba to wykozystac. jak obudowa przestaje grac to czasami dzwiek wydaje sie suchy... poczytaj opinie innych
        powiec mi po co wszystkie szanujące firmy robią z mdf, jak wiórówka tańsza a im na oszczednościach to bardzo zależy.
        nie wszystkie tylo te drozsze. i glownie z powodu obrobki. frezy, szpachla itp itd sa duzo drozsze niz MDF
        ja kozystam z MDFu tylko i wylacznie ze wzgledu na ta wlasnie obrobke. a np jezeli chodzi o stosowanie wkretow to MDF przegrywa z wiorowka

Skomentuj

Dlatego napisałem szanujace się. Nie budrzetówka dla mass np. z hipermarketu.

Która firma robi na wkręty i szpachle ? Lamelki, kołki drewniane to tak, frez i składanie na 45 stopni jak np. Xavian to tak. My robimy na wkręty bo sprzętu nie mamy, ale czy to jest profesjonalne - nie sądze.

Ja czytałem i z pewnymi osobami gałem. Trzeba wiedzieć co i jak. Jak by było to nie właściwe to by znane firmy tego nie wykorzystywały. Ale masz racje nie ma materiału idealnego wady i zalety każdy materiał ma. Opinie innych mnie nie przekonują - trzeba samemu się przekonać żeby wiedzięć.

A wracając do kloegi jeżeli jest zwrotnica zmierzona, sprawdzona do twojego zestawu głośników to ją zastosuj, napewno lepiej zagra jak obecna mimo braków frezów itp.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

My robimy na wkręty bo sprzętu nie mamy, ale czy to jest profesjonalne - nie sądze.
            Kto robi ten robi : )

możesz mamie z szafek w kuchni zrobić albo z kartonu
            Nie przypominam sobie zebym o tym pisal. nie nakrecaj sie za bardzo - trzeba sie jednak kontrolowac :).. jesli juz chcesz cos dodac na temat to moze po prostu wypisz zalety i wady tych materialow i oszczedzimy sobie dyskusji bez argumentow.

po co wszystkie szanujące firmy robią z mdf
            Latwiejszy w obrobce.

Skomentuj

Która firma robi na wkręty i szpachle ?
              akurat tego nie podawalem razem ;]

moze lepiej zakonczmy ten temat lub zbierzmy konkrety w osobny temat.

Skomentuj

DIGIPROCOMP: pierwsze co zrob to ustaw te kolumny po ludzku. Nie dziwi mnie, ze nie masz srednicy i zostawiasz kopulke bez L-Pada, skoro kolumny graja ci w nogi... Dopiero pozniej zacznij bawic sie zwrotnica, ktora pewnie i tak zakonczy sie na projekcie z akustyka.

Skomentuj

Co najmniej 10postów na Elce znikłoby z ostrzeżeniem. To, że jestem tu nowym użytkownikiem nie znaczy "wczoraj pierwszy raz miałem styczność z akustyką" i biorę się za budowę kolumn. Fakt, ze zwrotnicami nie mam takiego doświadczenia, dlatego musiałem wspomóc się kalkuratorami i wzorami itd. i zdaje sobie sprawę że są niedoskonałe. Jak pisałem nie mam aparatury do pomiaru (nie każdy ma ją w standardowym wyposażeniu). Jeżeli do pary głośników jest tylko jedna "idealna" zwrotnica to dlaczego (przykładowo) do SPH-165kep są trzy wersje, wyznaczające różne podziały.
                  Ponad dziesięć lat temu jak zaczynałem zabawę z tą dziedziną stosowałem wyłącznie stromości 6dB (w dodatku były to elektrolity :smile: ) i jakoś żaden głośnik nie spalił się. Nawet w bardzo drogich konstrukcjach nie widzę 24dB. Z mdfem też miałem styczność. Szybkie "wyrabianie się" gwintów to raz, a po drugie jak dla mnie dodawał dziwne podbarwienia.

Skomentuj

zwrotnica jest jedna polecana, bo tylko taka zna nasze forum. ide o zaklad ze nie zrobisz nic lepszego bez sprzetu pomiarowego.
                    Jak pisałem nie mam aparatury do pomiaru (nie każdy ma ją w standardowym wyposażeniu)
                    to czego uzywa wiekszosc forumowiczow do pomiarow kosztuje raptem 200zl, wiec juz nie przesadzajmy. jesli nie masz zamiaru jej robic to zeby uzyskac jakies zadowalajace efekty brzmieniowe stosuj gotowce z projektow ogolnie dostepnych.
                    Ponad dziesięć lat temu jak zaczynałem zabawę z tą dziedziną stosowałem wyłącznie stromości 6dB (w dodatku były to elektrolity :smile: ) i jakoś żaden głośnik nie spalił się.
                    dziesiec lat temu kiedy byla moda na tonsile prawie kazda dwudrozna konstrukcja pozbawiona byla basu, a midwoofery pracowaly czesto do 4-6khz, co umozliwialo wysokie ciecie kopulek - stad popularnosc filtrow 6dB/okt i generalnie trojdroznych konstrukcji - ktore faktycznie w tamtych czasach mialy racje bytu w malych pomieszczeniach.
                    A jakoś nawet w bardzo drogich konstrukcjach nie widzę 24dB.
                    tylko ze Vifa z HDSem jest cieta 18dB, a nie 24dB...

Skomentuj

Chodziło mi o uszkodzenie głośnika (konieczność stosowania 24dB)

Skomentuj

tak jak pisalem wczesniej - wymagana stromosc filtra jest zalezna od wysokosci odciecia. jak wyzej odcinasz kopulke to mozesz zastosowac filtr o mniejszym nachyleniu i vice versa. zreszta nietylko to jest wazne, a rowniez zgranie fazowe - jak zmienisz filtr w wysokotonowce to prawdopodobnie popierdzieli ci sie faza, a co za tym idzie zestaw bedzie gorzej gral niz w pierwowzorze, pomimo zastosowania teoretycznie gorszego (bo z wieksza liczba elementow) filtra...

Skomentuj

stosowałem wyłącznie stromości 6dB (w dodatku były to elektrolity :smile: ) i jakoś żaden głośnik nie spalił się
                          Zadaj sobie pytanie czy zwrotka jest po to zeby nie upalic glopsnikow (po chlere wtedy wszystkie systemy pomiarowe swiata:P? przeciez filtr antyupalajacy to zrobi kazdy poczatkujacy) czy zeby uzyskac jak najlepsze brzmienie (i roznice pomiedzy zwrotkami oczywiscie sa bo mozna nieco filtr modyfikowac ale kto mowi ze wszyscy maja ten sam gust) niemniej nie oznacza to ze zwrotka wykonana bez pomiarow jest ok.

Sprzet pomiarowy złozony od kolegi z forum na allegro kosztuje 150zł rowno.

Skomentuj

Szybkie "wyrabianie się" gwintów
                            a kto to wkręca coś bezpośrednio w MDF w kolumnach? - czysta amatorka...

Skomentuj

Źle to ująłem, chodziło mi o to, że mdf po wykręceniu głośników szybko się wyrabia (wiem co to wiertarka :twisted: )

Skomentuj

Jeżeli do pary głośników jest tylko jedna "idealna" zwrotnica to dlaczego (przykładowo) do SPH-165kep są trzy wersje, wyznaczające różne podziały.
                                nie ma jednej idealnej zwrotnicy bo kazdy moze ja inaczej zrealizowac. jednak ty (nietylko ty bo np ja tez) jako niedoswiadczona osoba powinna kozystac z gotowcow dostarczanych od zaufanych osob (w tym przypadku akustyk)

a co do KEPa to chyba z 3 roznymi kopolkami :lol:

Ponad dziesięć lat temu jak zaczynałem zabawę z tą dziedziną stosowałem wyłącznie stromości 6dB (w dodatku były to elektrolity ) i jakoś żaden głośnik nie spalił się.
                                ja stosowalem w jednej konstrukcji, spalilem glosniki kilka razy i wiecej nie stosuje samych kondow - no chyba ze z wysokim podzialem

Nawet w bardzo drogich konstrukcjach nie widzę 24dB
                                ja tez nie - takie strome filtry to juz spore zaklucenia wprowadzaja i malo kiedy jest koniecznosc ich stosowania

Z mdfem też miałem styczność. Szybkie "wyrabianie się" gwintów to raz,
                                bo niestety albo glosnikow sie nie wykreca albo stosuje sie nakretki klowe od spodu i sruby a nie wkrety

Zamieszczone przez Caleb
                                to czego uzywa wiekszosc forumowiczow do pomiarow kosztuje raptem 200zl
                                chyba razem ze zwrotnicami strojonymi :lol:
                                moj sprzet kosztowal duzo mniej - jednak nadal nie poprawilem preampa :roll:

Skomentuj

OK dzisiaj postaram się kupić cewki 1,2lub1,5mH i kondensatory 8,2lub10uF do HDSa. Do Vify znalazłem schemat http://img168.imageshack.us/img168/3...405xt25bl6.gif z GDNem, 4,7uF i 0,33mH mam, więc na razie przełożę i potestuję.

[ Dodano: 2008-12-08, 11:45 ]
                                  Porażka :!: elektronika pada "na łeb" cewek brak - ok, ale kondensatorów :!: :!: mam cewki 3mH, pozostanie trochę odwinąć :cry:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, co ty do cholery robisz :?: :!:
                                    przepraszam z wyrazenie ale przeginasz troche...
                                    od kiedy to laczy sie filtry dla danego glosnika z roznych zwrotnic :?: :!:
                                    mozesz tak zrobic jak chcesz przetestowac glosnik ale nie na stale!
                                    mam cewki 3mH, pozostanie trochę odwinąć
                                    po co ci cewka 3mH?
                                    jak chodzilo ci o cewke 0,3mH to zostaw te 0,33 jak juz to masz! to ci i tak niewiele zmieni...

albo zacznij sie bawic na powaznie, czyli nakupuj elementow i sprzetu pomiarowego albo kup z polinka czesci na zwrotnice projektu akustyka bo marnujesz kase i czas...

Skomentuj

Umiesz czytać :?: pisałem, że z cewki 3mH chcę odwinąć do 1,5mH. Gdzie napisałem, że chcę odwijać 0,33 do 0,3mH :?: I po kolejne napisałem, że do testu.

Skomentuj

pisałem, że z cewki 3mH chcę odwinąć do 1,5mH
                                        a gdzie tak napisales? napisales to tak ze trzeba sie polowy domyslic i myslalem ze to pomylka byla

a nawet jak chcesz odwijac - to masz gdzie to zmiezyc? potrzebujesz albo mostka RLC albo tanszej wersji czyli JIGa (koszt 20-30zl)

Skomentuj

mam cewki 3mH, pozostanie trochę odwinąć
                                          mniejsza o to. Trochę szkoda mi tych 3mH, może zamówię 1,5mH w loudspeakershop.eu aż tak bardzo mi się nie pali.
                                          I jeszcze jedno czy zanim jak pojechałeś po mnie
                                          Zamieszczone przez Pawel S.
                                          DIGIPROCOMP, co ty do cholery robisz :?: :!:
                                          przepraszam z wyrazenie ale przeginasz troche...
                                          od kiedy to laczy sie filtry dla danego glosnika z roznych zwrotnic :?: :!:
                                          przejrzałeś jak wygląda charakterystyka po zastosowaniu obu filtrów http://img168.imageshack.us/img168/3...405xt25bl6.gif
                                          http://www.akustyk.com.pl/projekty/obrazki/lab/hx18.jpg dla Vify - jest niemal identyczna.

Skomentuj

Czaruję...