Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] 2.1 na Peerlessach, Vifie, IT Nova by Digiproco

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

n_omyzs nadal myślisz, że w subie jest 5,4x14? Jeszcze raz napiszę w subwooferze zamontowany jest BR fi6,3x23,4cm

Skomentuj

Na tylnej ściance subwoofera solidne wytłumienie wełną owczą co zlikwidowało nieprzyjemne świsty.
      to się zdecyduj - świszczał i przestał? czyli zmniejszyłeś przepływ powietrza tą wełną. sam sobie zaprzeczasz brakiem znajomości podstawowych praw fizyki. nadal dmucha mocno, ale na pewno mniej. :roll:
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jeszcze nie komentowałem, mi sie podoba szkoda ze niema podfrezowan pod glosnikami, ale glanc jest oby tak dalej

Skomentuj

Dajcie już spokój z tym świszczeniem. Pisałem, że było minimalne :!: i przy pełnym wysterowaniu. Owszem pewnie przepływ nieco się zmniejszył, ale nie w tak znaczącym stopniu. Inna sprawa BR-70-116-HP ma fi6,3cm a fo7cm więc tak naprawdę nie wiem jakie jest ostateczne strojenie. W teorii średni przekrój BR to 6,65cm co podniesie strojenie z 36Hz do 38Hz. A wełną zniwelowałem "dudniący" (wyższy) bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            Szkoda tez ze tylko 8" do takich monitorkow. Pewnie za wiele ten sub nie daje chyba ze te HDSy maja az tak zly bas. Mialem Mivoca XAW 210 HC i szczerze powiedziawszy nie dodawal za wiele od siebie ponad to co daja monitory gdzie jest STX 15 AKX (uznawany przez frumowiczow za glosnik ze slabym basem :lol: ).. dopiero wymiana na SLS10 pokazala co to jest sub.. takze wg mnie do takich monitorow nie mniej niz 10" no ale moze zalezy ci tylko na SPL i wykopie (z ktorego znany jest mds08) no to ok.
            Dla tego jeżeli planuje zestaw 2.1(a już ich nie planuje :mrgreen:) to dbam o to żeby miało to sens. Skoro głośniki w monitorach mają SD 11cm2 i jest ich dwa czyli 22cm2, a mivoc ma 21cm2 to to trochę mało, zwłaszcza że i tak monitory są głośniejsze od niego (dwa monitory to 92db vs 88db mivoca) Mivoc za wiele nie doda od siebie, bo nie ma po prostu skąd. Wiem, że wcześniej mówiłem inaczej, ale myślałem że 15-100 AKX ma mniejszy SD.

Skomentuj

Mam wrażenie, że większość z Was nie słyszało tego MDSa. Peerlessy mają dużo basu, ale nie ma co porównywać do subwoofera. Porównanie za pomocą "powierzchni czynnej membrany" też jest bez sensu, bo monitorki strojone są wyżej niż sub i w dodatku HDSy mają fs42Hz. Poza tym panel Mivoca (jak większość) ma regulację głośności - ustawiłem tak, żeby bas za bardzo nie wyprzedzał, a odcięcie ~50Hz, pomiędzy 1 a 2 kropką, inaczej niż na zdjęciu.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                Skoro głośniki w monitorach mają SD 11cm2 i jest ich dwa czyli 22cm2, a mivoc ma 21cm2 to to trochę mało
                jeden blad moglbym przyjac jako brak cyfry. ale 3 bledy to juz swiadome zagranie. wasik1989, co sie stalo z twoim profesjonalizmem?
                8" glosnik ma przeciez Sd na poziomie 200-230cm2 a nie 21 ;]

DIGIPROCOMP, michal k ma zestaw 2,1 na STXach + MDS08 i jakos nie narzeka na brak basu i ciagle suba uzywa :P (tzn uzywal bo teraz jest 15" sub :mrgreen: )

Skomentuj

A kto narzeka na brak basu :?:

Skomentuj

a no wyzej przeciez czepiaja sie ze zle dobrales rozmiar glosnika...

Skomentuj

a no wyzej przeciez czepiaja sie ze zle dobrales rozmiar glosnika...
                      A umiesz Ty czytać ze zrozumieniem? Nikt się jego nie czepia, a ja pisałem n_omyzs'owi dla czego jego nie zadowolił mivoc. A każdy kto się orientuje w temacie wie w czym rzecz i taką pomyłkę zweryfikuje bez problemu. Ważne że proporcje zostały zachowane.

[ Dodano: 2008-12-05, 15:04 ]
                      Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                      Porównanie za pomocą "powierzchni czynnej membrany" też jest bez sensu, bo monitorki strojone są wyżej niż sub i w dodatku HDSy mają fs42Hz.
                      To czemu nie zrobiłeś sobie suba na jeszcze jednym HDSie strojonym niżej?

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                        mivoc ma 21cm2 to to trochę mało, zwłaszcza że i tak monitory są głośniejsze od niego (dwa monitory to 92db vs 88db mivoca) Mivoc za wiele nie doda od siebie, bo nie ma po prostu skąd.
                        Po Iwsze - głośnik to Intertechnik, a nie Mivoc
                        Po IIgie co niektórzy zaczynają się już czepiać :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                          Po Iwsze - głośnik to Intertechnik, a nie Mivoc
                          to akurat bylo do wypowiedzi n_omyzs'a
                          Zamieszczone przez n_omyzs
                          Mialem Mivoca XAW 210 HC i szczerze powiedziawszy nie dodawal za wiele od siebie ponad to co daja monitory gdzie jest STX 15 AKX (uznawany przez frumowiczow za glosnik ze slabym basem )

Skomentuj

:arrow: Pawel S. w twoim podpisie widzę "2x MDS08 - co by tu z nimi zrobic?" coś już masz w planach? Może 3way z aktywną sekcją niskotonową?

Skomentuj

dokladniej to bedzie 2.2 z aktywnymi subami i vifami XT na gorze. ale narazie niech sobie poleza

Skomentuj

Qurcze ale fajna konstrukcja! Az fajnie popatrzeć... :wink: Swoja droga to fajowski sposobi k na kładzenie forniru... :razz: o frezach nie będę jucz pisał... :neutral:
                                --
                                Pozdrawiam. :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  2.2 z aktywnymi subami
                                  taka konfiguracja chodziła mi po głowie, ale:
                                  -czy jest potrzebna aż taka dawka basu w 14m˛
                                  -to kolejne ~500zł (co byłoby trudne do wynegocjowania z żoną :razz: i tak przegiąłem o 300zł)

Skomentuj

Ładnie ale:

moja opinia, możecie się z nią zgodzić lub nie

minusy:

- brak frezów pod głośniki
                                    - wirówka zamiast mdf
                                    - brak osobnej komory na wzmacniacz w subwooferze
                                    - brak wzmocnień w kolumnach i subwooferze

Pytanie żadnego l-pada?
                                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                      wirówka zamiast mdf
                                      A czemu to zle rozwiazanie :>?

brak osobnej komory na wzmacniacz w subwooferze
                                      Widziales kiedys panel Mivoca? To jest osobna komora :)

Skomentuj

Chyba lepiej mieć ściankę jak uszczelkę i blachę i przy okazji wzmacnia ścianka całą konstrukcje. Termicznie i ciśnieniowo panel jest odgrodzony.

Bo mdf ma inną gęstość jak wirówka i inne pochłanianie fal. Przy tej klasie przetworników to lekki wstyd wirówka to już nie stx. I trochę cienkie te ścianki.

Jerzy Krajewski się kłania od strony 123 do 125.

[ Dodano: 2008-12-05, 23:01 ]
                                        22 wiórówka i maty bitumiczne były by wskazane, a jeszcze lepiej jak już jest ten 19-22 mm mdf i maty.
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

- brak frezów pod głośniki
                                          monotonia, mnie kosze nie przeszkadzają - tworzą "masywny" wygląd :shock:
                                          - wirówka zamiast mdf
                                          piszesz o pochłanianiu dźwięku i takich tam, równomiernie muzyki powinno się słuchać w komorze beztlenowej a nie w mieszkaniu, gdzie meble i panele zmieniają akustykę :smile:
                                          - brak wzmocnień w kolumnach i subwooferze
                                          kolumny nie mają, aż tak dużych objętości. Sub 28L gdzie 4L zajmuje panel. Projekt Esy też nie posiada wzmocnień
                                          I trochę cienkie te ścianki.
                                          producenci sprzętu czasami stosują 12-16mm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X