Powinni, na pewno zrobiłbyś następne cudeńka:):)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich
Collapse
X
-
Zamieszczone przez pajol112tak czytam te posty kolegow az sam chcialem sie przekonac czy to prawda
zmienilem polaryzacje na srednio tonowym glosniku i zeczywiscie srednica jakby wyrazniejsza i tak chyba zaostawie :wink: na wysokich tonach nie otczulem ruznicy jest chyba tak ak bylo :wink: pozatym nie ktorzy nazekaja na brak niskich rejestrow, ja takich odczuc nie mam a slucham takiego typu muzyki gdzie jest ich dominacja :mrgreen: wedlug mnie ta konstrukcja gra poprawnie a teraz bardzo poprawnie :razz: :mrgreen:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PolusekA czy odwracając średniaka nie powstaje czesem gigantyczny dół na środku pasma? :| Więc nie rozumiem jak może wyraźniejsza średnica być...
Skomentuj
-
Przeczytałem właśnie o co im chodziło. Może po prostu coś nie tak mają z cewkami w zwrotnicy. Może któryś z magnesów głośników mają zbyt blisko zwrotnic a to ma ogromy wpływ na indukcyjność większych cewek. Z resztą na cewke z wysokotonówki też.
Może cewki w ogóle macie zbyt blisko siebie lub nieodpowiednio ustawione i oddziałują na siebie.
Ja mam średniaka SCX + PJ + GDN27-SC i z fazą problemów nie ma.
Oczywiście że na podziałach a własciwie na podziale z GDN powstaje dołek przy odwróceniu, trochę się zagalopowałem bo miałem przed sobą charakterystyke z 2-way i odruchowo napisałem co widziałem
A może po prostu chłopakom nie podoba się dźwięk na podziałach. W odwróconej fazie GDM mamy głosniki bardziej odseparowane, oddalone, przez co każdy z nich gra osobno, swoim pasmem.
[ Dodano: 2010-02-06, 19:45 ]
Pozatym mam pytanie odnosnie tego projektu, Pawel S. zapewne bedziesz wiedział jakim drutem były nawinięte cewki w projekcie Irka? Konkretnie jakie miały rezystancje, bo jakby nie było to ma duże znaczenie. Np. cewka średniaka nawinieta drutem DNE 1 ma ok 0,4 oma a drutem DNE 0,4 ma już 1,6 oma
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PolusekMoże któryś z magnesów głośników mają zbyt blisko zwrotnic a to ma ogromy wpływ na indukcyjność większych cewek. Z resztą na cewke z wysokotonówki też.
sprawdzalem specjalnie to o czym piszesz. zmiane powoduje polozenie cewki rdzeniowej na nabiegunniku glosnika. nawet 1cm nic nie zmienia :P
Zamieszczone przez PolusekMoże cewki w ogóle macie zbyt blisko siebie lub nieodpowiednio ustawione i oddziałują na siebie.
Zamieszczone przez Polusekzapewne bedziesz wiedział jakim drutem były nawinięte cewki w projekcie Irka?
Zamieszczone przez PolusekKonkretnie jakie miały rezystancje, bo jakby nie było to ma duże znaczenie
niestety nie mialem tych kolumn i nie wiem jak to brzmi. tak wiec nie miejcie pretensji do mnie bo ja je tylko montuje :P
Skomentuj
-
A jak to sprawdzałeś? Bo ja próbowałem z cewkami powietrznymi w prostych obwodach LC i zbliżanie cewek do magnesu (konkretnie chodzi o stal nabiegunnika) powodowało już od 5cm zmniejszanie częstotliwości (zwiekszanie indukcyjności). Z tym że srednice wewnętrze cewek zaczynały się od 45mm (cewki nawijane własnoręcznie).
A jeśli chodzi o wpływ cewek na siebie i kondensatorów na cewki (tak, tak kondensatory też wpływają) to zamieszcze topic bo mam .jpg'ów kilka z jakiejś stronki na którą kiedyś się natknąłem i pościągałem fotki.
Skomentuj
Skomentuj