Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powinni, na pewno zrobiłbyś następne cudeńka:):)

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez maxxx222
      dolphin123 chce zrobić MTM na serii AWX tak wiec poczekaj trochę :razz:
      nie MTM a 2,5 drogi.... Dodam, ze jesli nie dojde do zadowalajacej mnie zwrotki, zrobie 2drogi + aktywne doly na AWXach

Skomentuj

Perspektywa zrobienia przez Ciebie 2 dróg i aktywnych dołów wydaje się bardzo ciekawa. Będę Ci kibicował, sam we łbie ciągle mam taki projekcik i taka konstrukcja bardzo mnie interesuje.

Skomentuj

dolphin123, masz na mysli dol aktywny na 7' wooferze :?: a na gore tez 7' :?: :roll:

Skomentuj

pajol112 dokładnie tak.

Skomentuj

czekam aż coś ruszy w tym projekcje:) zajmę się narazie czymś innym:)

Skomentuj

suchythc, moglbys zdradzic czym? :p Czy to jakas tajemnica?

Skomentuj

tajemnica nie jest:) mam zamiar zrobić sobie mostek tda może nawet dwie sztuki:)

Skomentuj

panowie, to nie miejsce na takie dyskusje

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                      tak czytam te posty kolegow az sam chcialem sie przekonac czy to prawda
                      zmienilem polaryzacje na srednio tonowym glosniku i zeczywiscie srednica jakby wyrazniejsza i tak chyba zaostawie :wink: na wysokich tonach nie otczulem ruznicy jest chyba tak ak bylo :wink: pozatym nie ktorzy nazekaja na brak niskich rejestrow, ja takich odczuc nie mam a slucham takiego typu muzyki gdzie jest ich dominacja :mrgreen: wedlug mnie ta konstrukcja gra poprawnie a teraz bardzo poprawnie :razz: :mrgreen:
                      A czy odwracając średniaka nie powstaje czesem gigantyczny dół na środku pasma? :| Więc nie rozumiem jak może wyraźniejsza średnica być...

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek
                        A czy odwracając średniaka nie powstaje czesem gigantyczny dół na środku pasma? :| Więc nie rozumiem jak może wyraźniejsza średnica być...
                        Heh... też mam takie wrażenie jakby właśnie wyższa średnica była zagłuszona... Ale powoli. Testowałem odsłucowo kolumny przez ponad tydzień z odwróconą fazą gdm-a. Zwrota Irka. Grał X-Fi Xtreme Audio → Uniamp → 3W STX. Przesłuchałem dużo rodzajów muzyki (od klasyki po metal). I więc tak... wcześniej miałem zgodną fazę i tak od razu po odwrocie miałem wrażenie jakby PJ-tka "ostygła". Wyraźnie mniej cykania i w ogóle mniej wysokich. Dźwięk stał się spokojniejszy i otwarty. Średnie były jakby za zasłoną. Bas się nie zmienił. Ale owszem niższe średnie (tam gdzie podstawa saksofonu i fortepianu) zagrał po prostu super :razz: aż się chciało słuchać. Jak włączyłem S.T.A.L.K.E.R-a to męski głos był taki przymulony że hej. W ogóle tak jakoś za bardzo ocieplony dźwięk był. Dzisiaj znowu przywróciłem fazę no i znowu słychać wysokie i te cykanie. W filmach znacznie lepszy dźwięk jak dla mnie przy zgodnej fazie (wyraźniejszy). W szybkich nutach (rock, metal) dźwięk jest po prostu bardziej metaliczny i dynamiczny. Tyle ode mnie... :wink:

Skomentuj

napewno nie na srodku pasma
                          jak juz by powstaly dolki to na podziale miedzy glosnikami.
                          tylko nie wiemy czy powstaja dolki czy gorki

Skomentuj

Polusek nie mam pojecia i pomiarow tez zrobic nie moge :neutral: poszedlem za rada Mariana i Biganta ktorzy pierwsi zauwazyli zmiany w dzwieku jak i pozniej ja, co opisali wszystko dwie strony wczesniej :wink:

Skomentuj

Przeczytałem właśnie o co im chodziło. Może po prostu coś nie tak mają z cewkami w zwrotnicy. Może któryś z magnesów głośników mają zbyt blisko zwrotnic a to ma ogromy wpływ na indukcyjność większych cewek. Z resztą na cewke z wysokotonówki też.
                              Może cewki w ogóle macie zbyt blisko siebie lub nieodpowiednio ustawione i oddziałują na siebie.
                              Ja mam średniaka SCX + PJ + GDN27-SC i z fazą problemów nie ma.

Oczywiście że na podziałach a własciwie na podziale z GDN powstaje dołek przy odwróceniu, trochę się zagalopowałem bo miałem przed sobą charakterystyke z 2-way i odruchowo napisałem co widziałem
                              A może po prostu chłopakom nie podoba się dźwięk na podziałach. W odwróconej fazie GDM mamy głosniki bardziej odseparowane, oddalone, przez co każdy z nich gra osobno, swoim pasmem.

[ Dodano: 2010-02-06, 19:45 ]
                              Pozatym mam pytanie odnosnie tego projektu, Pawel S. zapewne bedziesz wiedział jakim drutem były nawinięte cewki w projekcie Irka? Konkretnie jakie miały rezystancje, bo jakby nie było to ma duże znaczenie. Np. cewka średniaka nawinieta drutem DNE 1 ma ok 0,4 oma a drutem DNE 0,4 ma już 1,6 oma

Skomentuj

Może któryś z magnesów głośników mają zbyt blisko zwrotnic a to ma ogromy wpływ na indukcyjność większych cewek. Z resztą na cewke z wysokotonówki też.
                                G... Prawda :]
                                sprawdzalem specjalnie to o czym piszesz. zmiane powoduje polozenie cewki rdzeniowej na nabiegunniku glosnika. nawet 1cm nic nie zmienia :P

Może cewki w ogóle macie zbyt blisko siebie lub nieodpowiednio ustawione i oddziałują na siebie.
                                to i tak by az tak duzych zmian nie wprowadzilo ;]

zapewne bedziesz wiedział jakim drutem były nawinięte cewki w projekcie Irka?
                                nie, nie mam pojecia jakim drutem byly nawijane cewki irka...
                                Konkretnie jakie miały rezystancje, bo jakby nie było to ma duże znaczenie
                                to juz co innego. tego tez nie wiem, ale napewno z malymi oporami...

niestety nie mialem tych kolumn i nie wiem jak to brzmi. tak wiec nie miejcie pretensji do mnie bo ja je tylko montuje :P

Skomentuj

A jak to sprawdzałeś? Bo ja próbowałem z cewkami powietrznymi w prostych obwodach LC i zbliżanie cewek do magnesu (konkretnie chodzi o stal nabiegunnika) powodowało już od 5cm zmniejszanie częstotliwości (zwiekszanie indukcyjności). Z tym że srednice wewnętrze cewek zaczynały się od 45mm (cewki nawijane własnoręcznie).
                                  A jeśli chodzi o wpływ cewek na siebie i kondensatorów na cewki (tak, tak kondensatory też wpływają) to zamieszcze topic bo mam .jpg'ów kilka z jakiejś stronki na którą kiedyś się natknąłem i pościągałem fotki.

Skomentuj

mierzylem te cewki. i dopiero bezposrednie zetkniecie powodowalo zmiane wartosci...

Skomentuj

przepraszam bardzo ale nie mam na prawde czasu na szybkosci teraz przecytac tematu wiec jak pytanie juz bylo to odpowiedz jedszce raz potrzebuje bys mi podal gdzie kupowales skaj na obszycie?? jak na allegro prosze daj link pozdrawiam

Skomentuj

proszę bardzo :)
                                        http://www.allegro.pl/item917752949_...cerka_hit.html

Skomentuj

czy ktos mial okazje porownacobie wysokotonowki w tych kolumnach (PJ - AWX) ?? zastanawaiam sie nad wymiana kopułki tylko nie wiem czy warto.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X