Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie stwierdziłem, że w tym temacie zadam pytanie :) Bardzo podobają mi się zdjęcia ( kolumny również oczywiście ) kolumn binganta. Muszę swoim kolumnom zrobić równie ładne, albo choć trochę podobne

1. Te zdjęcia były przerabiane w jakimś programie komputerowym, czy są prosto z aparat?

2. Zaopatrzyłem się ( pożyczyłem ) od koleżanki aparat Nikon D5000, jakąś nową lustrzankę sobie kupiła to pomyślałem, że tym się może będzie dało zrobić ładne zdjęcia. Na wyposażeniu ma to obiektyw chyba taki standardowy AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G i filtr UV ( taka soczeweczka ) z tego co wyczytałem na opakowaniu

Da się tym zrobić takie zdjęcia? JAK? Jak poustawiać to wszystko, żeby wyszły ładnie?

Przepraszam, że tak zmieniam temat, no ale :)

Skomentuj

No więc tak:
      1. Zdjęcia są prosto z aparatu, jedynie zmniejszałem je na potrzeby forum w PSie.
      2. Aparat Twojej koleżanki, to budżetowy crop ze szkłem kitowym, ale jego możliwości(tak podejrzewam) i tak przerastają Twoje umiejętności . Filtr UV nie będzie Ci do niczego potrzebny, jeżeli jest tani, to tylko pogorszyć może ostrość obrazu. Oprócz jego docelowych zastosowań, głównie służy do ochrony przedniej soczewki obiektywu, z tym że dobry filtr UV, jest droższy niż ten obiektyw :)
      Zdjęcia robiłem Canonem 5D, a więc aparatem z pełnoklatkową matrycą, co daje inne rozłożenie głębi ostrości, do tego używałem szkieł 35/f1,4 i 85/f1,8 oraz 70-200/f4 na pełnych otworach przesłony. Niektóre zdjęcia doświetlałem lampą zewnętrzną na aparacie, lub z podpiętą parasolką i lampą na kablu.
      Proponuję Ci robić fotki w dzień, korzystając z zastanego światła(mile widziany statyw), w trybie Av, na pełnych otworach przesłony. Jeżeli ostrość nie będzie Ci odpowiadać(mydełko), przymykaj szkło o pół działki przesłony do skutku. Nie bój się wyższych czułości ISO, na takich małych formatach, jakie potrzebne są na forum, ziarno i szum nie powinny przeszkadzać. Przez pomyłkę jedno zdjęcie zrobiłem na ISO 3200 i f/4(to z szóstej strony - cała kolumna).
      Miłej zabawy :)

Skomentuj

Witam!
        Przeglądam sobie tak temat bardzo mi się podoba ta konstrukcja. Wprost podziwiam i nie moge wyjść z zachwytu. Chciałbym zrobić kolumny właśnie na tych 3 stx i dopiero co zaczynam mam pytanie o zwrotnicę na schemacie widze że jest jedno wejście(+,-) sygnału , dlaczego na zdjęciach z tyłu terminal ma 4 wejscia ??

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Skomentuj

renovatio, Dlatego ze zwrotnica jest na terminalu a na większym terminalu łatwiej jest ja umieścić.

Skomentuj

Żebym dobrze zrozumiał normalnie wystarczyły by dwie końcówki ( + i - )
            Są 4 wyjścia bo terminal jest duży dla wygodnego montażu zwrotnicy , ale podłączone jest tylko do dwóch( jeden + i jeden - ).

Napiszę tak, czy jeżeli wykonam konstrukcję na podstawie danych zawartych tu:
            http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe

oraz zwrotnicę na podstawie schematu zawartego tu:
            http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
            (Tutaj pytanie są dwa schematy płytek dlaczego?? Który wybrać??)

i głośnikach
            niskotonowy-GDN-22-140-8-SCX
            średniotonowy -GDM-14-150-8-SCX
            wysokotonowy - GDWK-10-200-8-PJ

będzie to wystarczający jak na sam początek zestaw stereo do pokoju ok. 18m^2

Skomentuj

Zamieszczone przez renovatio
              Żebym dobrze zrozumiał normalnie wystarczyły by dwie końcówki ( + i - )
              Są 4 wyjścia bo terminal jest duży dla wygodnego montażu zwrotnicy , ale podłączone jest tylko do dwóch( jeden + i jeden - ).
              To podwójne wejście ma raczej niewiele wspólnego z wielkością terminalu (to znaczy owszem, wielkość może wynikać z "podwójności" ale nie na odwrót). Podwójne wejście jest dla ludzi, którzy chcą stosować tzw bi-wiring lub bi-amping (już pomijając dyskusję na temat zasadności lub nie- zastosowania takiego rozwiązania bo to przeważnie prowadzi tylko do sprzeczek). Zwrotnica jest wtedy podzielona na dwie sekcje i do terminala prowadzą dwie pary kabli - z jednego lub z dwóch wzmacniaczy.

Nie "są 4 wejscia bo terminal jest duży" tylko "terminal jest duży bo są 4 wejścia"
              Zauważ, że w tym terminalu wejścia są połączone (plus z plusem i minus z minusem (bo chyba o ten terminal z STX'a chodzi) więc nie ma znaczenia do której pary podłączasz. Tak jak napisał maxxx222, tutaj chodziło tylko o wielkość terminala, która akurat podpasowała a podwójne wejście to raczej czysty przypadek (choć można go wykorzystać tak, jak napisałem wyżej do bi-...ingu - jeśli komuś coś takiego odpowiada, no i ułatwia to montaż zwrotnicy w takiej wersji, jak zaprojektował to Paweł S. (bo to chyba jego dzieło o ile dobrze pamiętam)).

Napiszę tak, czy jeżeli wykonam konstrukcję na podstawie danych zawartych tu...
              Obudowa OK - możesz zrobić inną ale pod warunkiem zachowania wielkości wewnętrznej komory dla głośnika niskotonowego. Najlepiej też zachować rozmieszczenie głośników na froncie. Same wymiary frontu chyba nie mają tutaj znaczenia bo i tak nie wiadomo w jakiej wersji ścianki frontowej była projektowana zwrotnica (podobnie jest z rozmieszczeniem głośników ale tutaj raczej nic nie zmieniaj).

oraz zwrotnicę na podstawie schematu zawartego tu(...)
              (Tutaj pytanie są dwa schematy płytek dlaczego?? Który wybrać??)
              Schemat zwrotnicy jest w obu przypadkach taki sam tylko jedna jest wykonana na droższych a druga na tańszych elementach (ta "tylko elektrolity" jest tańsza). Teoretycznie lepiej zainwestować w tą droższą (to i tak nie duża różnica w stosunku do całego projektu).

i głośnikach (...)
              Tak, o te głośniki chodzi

będzie to wystarczający jak na sam początek zestaw stereo do pokoju ok. 18m^2
              Wystarczy - pokój w sumie nie duży. Niektórzy zmieniają w tych kolumnach polaryzację średniotonówki (zamieniasz miejscami kable dla GDM'a) i to podobno poprawia dźwięk - warto spróbować.
              Jest też inny wersja tych kolumn, z lepsza wysokotonówką - tutaj masz projekt http://www.stx.pl/fx-200-diy.html . Chyba warto zainwestować bo GDWK-PJ to jednak trochę kupka (zauważ jednak, że w tym projekcie jest już inna zwrotnica).

Na początek taki zestaw wystarczy - choć dobrze było by rozważyć pomysł zainwestowania od razu w coś lepszego. Poszukaj na forum podobnych tematów lub załóż swój w dziale Akustyka (ale najpierw poszukaj bo już było o tym kilka razy "rozmawiane" ).

[ Dodano: 2010-09-21, 01:16 ]
              .

Skomentuj

Ok. Dziękuje za odpowiedzi już wiem co chciałem się dowiedzieć.

Skomentuj

Piękna konstrukcja, godna polecenia

Skomentuj

[wygasnie] Powinniście się jakoś dogadać bo trochę niesmacznie to wygląda.
                    Wchodzimy w dział "WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne"
                    przykładowo;
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18995
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20779

no pięknie :)

to teraz "Konstrukcje wyróżnione" po tym co widzieliśmy wcześniej spodziewamy się konstrukcji absolutnie doskonałych

a tam takie.. hmm już posty userów mówią same za siebie, zwyczajne, niedopracowane.. ;
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5351
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9898
                    ...?

Skomentuj

Wg mnie o tym czy konstrukcja zostaje wyrozniona powinni decydowac forumowicze.. jesli pojawia sie duzo pozytywnych opinii w komentarzach mozna konstrukcje wyroznic lub zrobic na ten temat ankiete. Jednakze to jak jest i bedzie zalezy wylacznie od Q.. Pamietajcie ze moderatorzy zajmuja sie utrzymaniem porzadku na forum i nie mamy uprawnien do takich zmian.

Skomentuj

Kilkunastu moderatorow a porzadku i segregacji w dziale nie moga zrobic jak nalezy. :mrgreen:

Skomentuj

Nie na temat...
                          Ja też uważam żeby nie robić zamieszania powierzyć decyzje czy wyr... czy nie Adminowi i już po prostu zaufajmy mu i już

Ewentualnie tematowi : "konstrukcje wyróżnione" zmienić nazwę na: "najwyżej oceniane"
                          i korzystając z nowego silnika forum dorobić do tematu "własne konstrukcje" tryb oceniania gdzie np. po osiągnięciu ustalonej wartości automatycznie przenosiło by daną konstrukcje do odpowiedniego tematu w/w.... No tak tylko czy to bezbłędny pomysł?, hmmmm <myśli>
                          Ja tu wyjeżdżam z tym co mi na głowę przyjdzie a nie wie czy wg jest możliwość stworzenia takiego czegoś ?.... :???: (nie znam się na tych silnikach www/for itp...)

Skomentuj

Najlepiej nich uzytkownicy oceniaja dany projekt, ocena tak/nie, powyzej 80% tak idzie do wyrozninych. Proste i skuteczne.

Skomentuj

Bardzo dobrze wykonanie konstrukcja. Godna polecenia.

Skomentuj

Mam 2 pytanka.
                                Nie zniszczył sie fornir od takiego klepania młotkiem?
                                I czy można tak umiejscowić głośnik wysokotonowy?:

Skomentuj

Ad 1. Jak widać fornir się nie zniszczył... stuka sie gumowym młotkiem i nie mocno :)
                                  Ad 2. Można.

Skomentuj

Zamieszczone przez vinylkillsmp3
                                    I czy można tak umiejscowić głośnik wysokotonowy?:
                                    nie do konca
                                    mozna go tak umiescic ale potrzebna bedzie nowa zwrotnica
                                    no chyba ze front bedzie pociagniety tak wysoko
                                    jezeli glosnik bedzie sam bez scianki to juz sporo to zmieni

Skomentuj

Gdyby front się nie zmienił a praktycznie tylko ścianki boczne i tylnia by zniknęły.... Czy ścianki boczne mają wpływ na charke, tym bardziej w wysokotonówce O.o ?

Skomentuj

nie, to juz nie
                                        pisalem ze jak front zostanie to nic sie nie zmieni
                                        co innego jak zrobi sie cos w tym stylu

Skomentuj

aż trudno się nadziwić że te kolumny powstały w domowym zaciszu...................w końcu i tak to ma grać......PEACE

Skomentuj

Czaruję...
                                          X