Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odpowiedzi na maile, które do nich napisałem nie otrzymałem i pewnie bym nie otrzymał do końca tego tygodnia (wiadomo piątek godzina już 14 a do 16 pracują)... Za to zadzwoniłem do nich i zapytałem. Za dużo to Pan nie mówił... "wie Pan..ja się nie zajmuję sprawami technicznymi tylko sprzedażą" "skoro Pan napisał maila to trafi on do kogoś kto się tym zajmuje" :|Nie znam się aż tak bardzo i ciężko mi było wyciągnąć wszystkie potrzebne informacje. Przydałoby się, żeby ktoś ogarnięty też się czegoś dowiedział.

Z tego co mi Pan z STX powiedział
    1. zmiany zostały wprowadzone mniej więcej ("gdzieś") w lecie ubiegłego roku, ale były to niewielkie zmiany,
    2. zwrotnica FX-200, która jest w sprzedaży jest użyta w kolumnach STX FX-200.
    3. Pozostaje kwestia jak mocno zmieniła się cha-ka.. wg STX niewiele, mało.
    4. Nie wiadomo czy elementy w zwrotnicy zostały zmienione, bo "zajmuje się tylko sprzedażą".

Patrząc teraz cenowo na elementy użyte w kolumnach STX FX-200(przetworniki + zwrotnica) ok. 950zł, a na całą gotową kolumnę 965zł, to składanie jej samemu jest kompletnie nie opłacalne...

Idąc dalej i gdyby zastosować głośnik, który użył w symulacji mobias (czyli T.STX.4.1.200.8.F.P.PC) cena przetworników spada do ok. 770zł. Opłacalne? Wychodzi na 0 z gorszą górą. Plus/minus koszta innej zwrotnicy (ja liczę STXową).

Co do zwrotnicy ze schematu STX, podobno STX stosuje "chiński szit", podobno domowe zrobienie na dobrych (pewnie lepszych) elementach kosztuje podobnie do STXowej.
    Nie wiem ile kosztuje zwrotnica binganta/mobiasa/irka. Ktoś mnie oświeci?

Teraz pytanie: co robić, jak żyć panie premierze? :)

Zamieszczone przez Adzik94
    Nie bulwersuj się że tu kolega stosuje i symuluje PJ bo przecież to temat o 3 drogach dla ubogich. Takie jest ogólne założenie projektu.
    Czy bulwersacja to stanowczość? Chce w końcu złożyć jakieś kolumny, temat stał w miejscu przez dobre 4 miesiące. Zapewne przez ten czas od wprowadzenia parametrów do odkrycia tego i poinformowania ludzi kilka osób złożyło kolumny na starej zwrotnicy i nowych głośnikach. Ciekawe tylko jak wygląda ich brzmienie. Bez jakiś sensownych kroków i postów nic sprawa nie pójdzie do przodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta
      Patrząc teraz cenowo na elementy użyte w kolumnach STX FX-200(przetworniki + zwrotnica) ok. 950zł, a na całą gotową kolumnę 965zł, to składanie jej samemu jest kompletnie nie opłacalne...
      ale wiesz ze podana cena jest za 1szt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ale wiesz ze podana cena jest za 1szt?
        Zagalopowałem się, racja.

W porządku, w takim razie
        1. Czy to prawda, że STXowa zwrotnica jest na słabych elementach?
        2. Rozważając to biorąc pod uwagę cenę/jakość lepiej wziąć konfigurację głośników mobiasa czy STXową?
        3. Czy mobias brałeś elementy do zwrotnicy dla nisko- i średniotonowego ze zwrotnicy STX?

---------- Post dodany o 17:46 ---------- Poprzedni post o 17:34 ----------

A tak w ogóle to czy te kolumny nadają się do pokoju 10-11m^2?

Skomentuj

Elementy do zwrotnicy kupowałem w polinku, ale do poprawek już w stx bo mam blisko. Do głośników z stx tej klasy nie potrzebujesz audiofilskich elementów w zwrotnicy. Zasada jest taka że w Polinku masz większy wybór cewek ale drogą przesyłkę, stx za to ma tańsze kondensatory i rozsądną przesyłkę. Pierwszy ra słyszę o niskiej jakości elemntów z stx.

Ja w tej chwili poważnie zastanawiam się nad zmianą wysokotonówki i zastosowaniem zwrotnicy FX200. Tak osobiście bym Ci radził. Ogólnie to jestem zadowolony z obecnej konfiguracji, ale nie mam porównania.

Albo zainteresuj się 3-way Lusztiego
          Last edited by mobias; 14.03.2014, 17:30.

Skomentuj

Dziękuję za konkrety :)
            Jaki wniosek? Jeśli chodzi o schemat FX-200 to lepiej brać tą gotową stxową zwrotnicę czy szukać kogoś kto by to zrobił na powiedzmy "pewniejszych" elementach? No albo samemu próbować, ale nigdy nie budowałem układu elektronicznego.

Zamieszczone przez mobias
            do poprawek już w stx bo mam blisko
            Mam rozumieć, że próbujesz ulepszyć swoją zwrotnicę z głośnikiem T.STX.4.1.200.8.F.P.PC ? Powinienem czekać?

Zamieszczone przez mobias
            Albo zainteresuj się 3-way Lusztiego
            Jeśli chodzi Ci o ten projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi to jest on kompletnie poza moim zasięgiem.

A co z moim pytaniem dotyczącym wielkości, mocy kolumn czy rodzajem przetworników w stosunku do mojego 10-11 metrowego pokoju?

Pytanie z innej półki. Dlaczego bingant zrobił komorę dla GDNa 29l a STX w swoich ma około 46l? Te dwa projekty różnią się również br, 1szy ma 68x160 a 2gi 66x111. Chodzi tutaj o inne strojenie? Kolumna binganta jest wyżej strojona?

---------- Post dodany o 20:14 ---------- Poprzedni post o 20:00 ----------

Dolne pasmo przenoszenia kolumn STX to 32Hz (czyli pewnie strojona jest na 32Hz, tak?) A jak to wygląda w przypadku kolumn binganta? Jeśli oczekuję mocniejszego, bardziej wyczuwalnego bassu to dla mnie niższe pasmo przenoszenia będzie lepsze?

Skomentuj

1. Czy to prawda, że STXowa zwrotnica jest na słabych elementach?
              jest na tanich, ale dobrych elementach. tam gdzie wymagany jest lepszy element to jest lepszy. tylko nie przesadzaja z doborem elementow za gruba kase, ale ktore niewiele zmienia

2. Rozważając to biorąc pod uwagę cenę/jakość lepiej wziąć konfigurację głośników mobiasa czy STXową?
              lepsze sa fx-200

A tak w ogóle to czy te kolumny nadają się do pokoju 10-11m^2?
              zagra, ale skrzydla rozwina w wiekszym pomieszczeniu

Jaki wniosek? Jeśli chodzi o schemat FX-200 to lepiej brać tą gotową stxową zwrotnicę czy szukać kogoś kto by to zrobił na powiedzmy "pewniejszych" elementach? No albo samemu próbować, ale nigdy nie budowałem układu elektronicznego.
              jak zrobisz sam to wydasz polowe ego co za gotowce w STX
              a zwrotnica to prosty uklad i nie ma sie czego bac

Dlaczego bingant zrobił komorę dla GDNa 29l a STX w swoich ma około 46l?
              oj przelicz to jeszcze raz bo stx nie ma az tak wielkiej

Dolne pasmo przenoszenia kolumn STX to 32Hz (czyli pewnie strojona jest na 32Hz, tak?)
              nie

Skomentuj

Dziękuję.
                Zamieszczone przez Pawel S
                oj przelicz to jeszcze raz bo stx nie ma az tak wielkiej
                No może 46l nie, bo trzeba odjąc głośnik, BR i zwrotnicę, ale to nie wiele zmieni może te 2l. Z tego obrazka http://www.stx.pl/uploads/images/FX-...%20obudowy.jpg objętość niskotonowego wychodzi tyle wychodzi, bo 2,5dm*6,84dm*2,7dm=46dm^3. Nie zagłębiałem się jeszcze mocno w temat wygłuszania, a STX pokazuje, że trzeba dość mocno wytłumić, więc może wytłumienie pomniejsza pojemność komory? Dodam, że chciałbym wstawić do środka kolumny coś na styl matrixa, co również zmniejszy pojemność tylko nie wiem o ile :|

Im większa pojemność tym dźwięk będzie głębszy (szczególnie niskie tony)?
                Jeśli chcę uzyskać wyczuwalny na ciele bass to powinienem wzorować się na wymiarach kolumn binganta+jego BR czy STXowych+ ich BR?
                Czy obojętny jest kształt kolumny? Chciałbym zrobić kolumny STXa w kształcie kolumn binganta. Należy zachować tylko pojemność komór?

nie
                Zabieram się do lektury :)

Skomentuj

W pierwszym poście jest mój błąd, komora basowca ma 34l a nie 29l.
                  2,5dm*6,84dm*2,7dm=46dm^3
                  teraz Ty bater poszukaj błędu w tym równaniu :flapper:
                  Last edited by bingant; 15.03.2014, 14:44.

Skomentuj

Znalazłem błąd jestem z siebie dumny Poprzedni mój post jest bez sensu...
                    Wychodzi 35,5l :) Minus elementy stałe wychodzi 34l? Wytłumienia nie odejmujemy? Bo:
                    Zamieszczone przez bingant
                    wykleiłem tylną ściankę kilkoma warstwami filcu tak na około 4cm grubości.
                    Wniosek z tego, że kształt nie jest ważny, ważna jest objętość komory?

Komora GDNa ma 29l brutto i jest połączona razem z PJ-ką w ten sposób, że komora midwoofera, nie dotyka tylnej ściany kolumny, a wycięty we wzmocnieniu otwór, pozwala na przepływ powietrza w górę.
                    Czy mógłbyś mi wyjaśnić w jakim celu nie domknąłeś komory niskotonowca tylko połączyłeś ją z komorą midwoofera?

Skomentuj

Wniosek z tego, że kształt nie jest ważny, ważna jest objętość komory?
                      tak
                      Czy mógłbyś mi wyjaśnić w jakim celu nie domknąłeś komory niskotonowca tylko połączyłeś ją z komorą midwoofera?
                      a gdzie tak napisałem?

Skomentuj

jak zrobisz sam to wydasz polowe ego co za gotowce w STX
                        Ściągnąłem sobie cennik z polinka, zsumowałem potrzebne elementy i wyszło mi 180 zł ;o na dodatek chyba coś jeszcze pominąłem... trzeba jeszcze dodać terminal (10zł) kable do głośników (15-20zł) i wychodzi to samo za jedna zwrotnicę. Wyceniał ktoś ta zwrotnicę przede mną?

a gdzie tak napisałem?
                        Z tego fragmentu ktory zacytowałem tak zrozumiałem. U Ciebie niskotonowy jest zamknięty we własnej komorze, tak?

Skomentuj

może tak będzie łatwiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            czyli jest szansa ze podpasuje
                            Panowie jak ktoś ma te głośniki niech mi je wyślę .
                            Spr. ewentualnie zrobię nową zwrotkę jak będzie trzeba .

Skomentuj

Po 5 dniach otrzymałem maila.
                              Zamieszczone przez STX
                              Zwrotnica dostępna jako gotowy produkt została minimalnie zmodyfikowana do potrzeb nowych głośników

Skomentuj

Czy przetworniki uzyte do budowy sa dostepne jeszcze w jakis sklepach???

Skomentuj

Ściągnąłem sobie cennik z polinka, zsumowałem potrzebne elementy i wyszło mi 180 zł ;o na dodatek chyba coś jeszcze pominąłem... trzeba jeszcze dodać terminal (10zł) kable do głośników (15-20zł) i wychodzi to samo za jedna zwrotnicę. Wyceniał ktoś ta zwrotnicę przede mną?
                                  bierz kondy z STXa - taniej a roznicy nie uslyszysz

Skomentuj

Bingant,
                                    Twoje piękne zdjęcia uciekły z pierwszej strony :(

Skomentuj

Witam , mam krótkie pytanie, które już tutaj padło, mianowicie czy w 10mkw będą jakieś niepożądane efekty przy tej mocy kolumn czy spokojnie można je budować ?

Skomentuj

TYCH nie mozesz budowac - zmienily sie glosniki i zwrotnica
                                        zobacz dzial projekty

w 10m bas nie rozwinie skrzydel - niebedzie tak niski jakby mogl

Skomentuj

Dzieki Pawle za szybką odpowiedź, proponujesz inne podłogówki w tych pieniądzach lub mniejszych czy zostać przy tym ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X