Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] trzecie kolumny Pawla S - Vifa XT18+XT19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ploter- spójrz na tą fotkę na niej dobrze widać, że są pochylone. http://img163.imageshack.us/i/gotowemojekolumny5.jpg/

Zamieszczone przez ploter
    Zwykłą podłogówke z prostym frontem przechylisz do tyłu to głośniki dalej są w pionie tylko graja bardziej w górę
    Możesz to rozwinąć, ciekawa teoria, "głośniki grają w górę".... :neutral:

Skomentuj

Paweł twierdzi, że więcej słucha na stojąco niż na siedząco także woli tak a nie inaczej

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
        Ale muszę jak to ja się przyczepic... do zworotnicy, widzę że obudowa została pochylona i to dość sporo, uwzględniłeś to w projekcie zwrotnicy? (czemu ja zawsze muszę o to pytać nikt nie widział...)
        oczywiscie ze NIE
        nawet nie mam pojecia w jakich warunkach irek roil pomiary...
        a pochylenie wg mnie nic nie zmienia.
        przeciez nie mam specjalnego osobnego pokoju gdzie siedze zawsze przed glosnikami na ich glownej osi...
        mam maly pokoj i slucham glownie z odbic. wiec taka zmiana w zwrotnicy ak dla mnie jest kompletnie bez sensu
        przeciez wystarczy wstac i stanac troche dalej i jestem idealnie prostopadle do frontu kolumny :P

Możesz to rozwinąć, ciekawa teoria, "głośniki grają w górę"....
        no i w pewnym sensie ma racje
        przeciez glosniki nadal graja tak jak graly wczesniej. a ze sa pochylone kolumny to os glowna jest skierowana bardziej w gore a nie rownolegle do podlogi :P

Zamieszczone przez Michał K.
        Paweł twierdzi, że więcej słucha na stojąco niż na siedząco także woli tak a nie inaczej
        najczesciej muzyki slucham jak pracuje - czyli kolumny stoja w jednym miejscu a ja biegam po calym mieszkaniu - wiec w takim przypadku zmiana w zwrotnicy nic nie poprawi :P

Skomentuj

Ploter- spójrz na tą fotkę na niej dobrze widać, że są pochylone.
          To widzę :)

W obydwu jest ta sama zwrotnica i różnicy nie wychwytuję :P jedynie taka że jak monitorki są nisko położone to pochylony gra bardziej w moje uszy :)

Jeśli chodzi o miejsce odsłuchu to z tym sie zgodze, natomiast w zwrotce to może Ci chodzić jedynie o przesunięcie fazowe, któr jeśli głośniki już pochylone grają prostopadle do "punktu odsłuchowego" to nie mają nic do znaczenia

Natomiast jeśli punkt odsłuchowy znajduje sie pod kątem do frontu to wtedy masz rację :)

Natomiast większą uwagę trzeba zwrócić przy takim ustawieniu.. na zwrotnicę

Tutaj każdy głośnik nie jest w jednej linii do drugiego

Być może się mylę :) ale mam prawo do swojego głosu (jeśli błędnego proszę moda o wykasowanie postów :))

Skomentuj

Panowie już kiedyś o tym pisałem, pochylenie przedniej ścianki ma na celu wyrówanie koherencji dla obu głośników, czyli mówiąc prostym językiem odpowiedz dla głośnika wysokotonowego i nisko średniotonowego, po przez cofnięcie do tyłu głośnika wysokotonowego. Czas dolotu fali z obu głośników do słuchacza.

Chyba każdy wie co to faza? bez odpowiednio zgarnia fazowego nasz zestaw jest bez "duszy",niestety jak widać nie każdy o tym pamięta...

Taki zabieg pochylenia przedniej ścianki bez pomiarow może spowodać przesunięcie fazy, a w konsekfencji dziurę na podziale.

Skomentuj

Taki zabieg pochylenia przedniej ścianki bez pomiarow może spowodać przesunięcie fazy, a w konsekfencji dziurę na podziale.
              piku16, a ja widze ze ty nadal nie myslisz logicznie...
              tak, moze wystapic dziura - ale na pomiarach!
              w praktyce NIKT z nas nie slucha kolumn na ich osi glownej! tak wiec jak tylko sie ruszymy to mamy zupelnie rozne ch-ki w roznych miescach...

tak samo zmiana rozmiarow przedniej scianki wplywa na ch-ke na pomiarach
              a przeciez nie wiem w jakiej skrzynce i w jakich warunkach irek robil pomiary :P

tak wiec nie czepiajcie sie o teorie bo i tak nikt nie jest w stanie tego uslyszec...
              jak bedzie mi sie nudzilo to zrobie pomiary. ale raczej dopiero jak bede zmienial wysokotonowke

Skomentuj

Paweł S Proszę Ciebie zanim coś napiszesz pomyśl o tym ze 3-4 razy, bo widze że nadal nie rozumiesz o czym pisze...

Poczytaj trochę o koherencji, oraz fazie, a następnie będziemy mogli podyskutować.

Zamieszczone przez Pawel S.
                tak wiec nie czepiajcie sie o teorie bo i tak nikt nie jest w stanie tego uslyszec...
                jak bedzie mi sie nudzilo to zrobie pomiary. ale raczej dopiero jak bede zmienial wysokotonowke
                Najpierw to sprawdz, a pozniej wysuwaj pochopne wnioski, jeśli uwazasz że zestaw, z zle dobraną fazą gra dobrzę, to można twoją konstrukcje uznać za nie udaną.

Skomentuj

Najlepiej zrób sobie test weź drugą osobę, a sobie zasłoń oczy, odpalcie ten sam utwór na kolumnach pochylonych oraz prostych z podłożonym czymś pod spód.
                  I jestem pewien że nie będziesz w stanie powiedzieć kiedy były pochylone a kiedy proste więc :?:
                  I tu niech każdy sam sobie odpowie :grin:

Skomentuj

jeśli uwazasz że zestaw, z zle dobraną fazą gra dobrzę, to można twoją konstrukcje uznać za nie udaną.
                    tego nie napisalem

piku16, najlepiej zrob pomiary to wtedy wszystkim pokazesz o co chodzi
                    zrob pomiar kolumny stojacej prosto a pozniej ja pochyl...

producenci pokazuja conajmniej 3 ch-ki jednego glosnika pod roznymi katami. a czy my projektujac zwrotnice robimy pomiary pod katem? NIE!
                    tak wiec nadal nie rozumiem o co tobie chodzi

przeciez jak bede siedzial troche wyzej lub wstane to mam "normalne" kolumny...

Skomentuj

piku16 napisał/a
                      jeśli uwazasz że zestaw, z zle dobraną fazą gra dobrzę, to można twoją konstrukcje uznać za nie udaną.
                      tego nie napisalem
                      Ale pisząc tak tylko mnie w tym uświadamiasz, że jednak nie wiesz co robisz.

piku16, najlepiej zrob pomiary to wtedy wszystkim pokazesz o co chodzi
                      zrob pomiar kolumny stojacej prosto a pozniej ja pochyl...
                      Jak będę wykonywał jakieś pomiary i projektował zwrotnicę, pokaże pomiary. Ostatnio widzialem Yoshi robił konstrukcję dla Ezo z pochyloną ścianką może takowe pomiary posiada.

producenci pokazuja conajmniej 3 ch-ki jednego glosnika pod roznymi katami. a czy my projektujac zwrotnice robimy pomiary pod katem? NIE!
                      A wiesz wogólę jaką chark-ę będą mialy głośniki po pochyleniu ścianki przedniej? NIE! zrób pomiary a się przekonasz.

przeciez jak bede siedzial troche wyzej lub wstane to mam "normalne" kolumny...
                      Tak Pawle wez włącz muzykę słuchaj jej na siędząco w "tradycyjnej pozycji czyli tworząc trójką z kolumnami" i nastepnie w stań sobię... i jak dzwięk jest taki sam? a może troche bass jest mało? a scena dzwiękowa gdzie się podziała? Pawele naprawde nie spodziewalem się po Tobię takich bzdurnych wypowiedzi...

Skomentuj

Tak Pawle wez włącz muzykę słuchaj jej na siędząco w "tradycyjnej pozycji czyli tworząc trójką z kolumnami" i nastepnie w stań sobię... i jak dzwięk jest taki sam? a może troche bass jest mało? a scena dzwiękowa gdzie się podziała? Pawele naprawde nie spodziewalem się po Tobię takich bzdurnych wypowiedzi...
                        przeczytaj co wyzej pisalem o odsluchu... ;]

na poczatku trzymalem sie kazdej teoretycznej wytycznej. ale z czasem zauwaza sie co wplywa na brzmienie a co nie...
                        no i trzeba troche zdrowego podejscia do sprawy ;]

Skomentuj

słuchaj jej na siędząco w "tradycyjnej pozycji czyli tworząc trójką z kolumnami"
                          Piku16 nie mam nic do Ciebie bo masz po części racje :) ale... czy Ty słuchasz tworząc trójkąt z kolumnami i nie drgniesz ani na moment zeby twoje lewe ucho nie straciło sceny i kontroli basu :P po prawej stronie konturowego brzmienia detalicznych sybilantów :P

Mnie by szlak trafil jak bym miał wszystko co do milimetra ustawiał, liczył i wogole więc uspokójmy się i nie róbmy offtopa :)

Wracając do tematu... lakier to pólmat ??

Pozdrawiam :)

Skomentuj

tak samo zmiana rozmiarow przedniej scianki wplywa na ch-ke na pomiarach
                            a przeciez nie wiem w jakiej skrzynce i w jakich warunkach irek robil pomiary :P
                            No więc właśnie kiedyś zwracałem na to uwage, dlatego jak gdzieś już pisałem to wiekszosc zwrotek z dzialu gotowe zwrotnice jest do niczego bez podanego wymiaru frontu, irek gdzieś to podawał ale nikt na to uwagi nie zwraca bo po co? Nie mowie ze zwroty irka są złe, wrecz przeciwnie są bardzo dobre tylko że rozmiar frontu zmienia charkę!

Sam ludziom często piszesz żeby kopiowali dokladnie projekt! a sam tego nie zrobiłeś ;-)
                            Pozatym tak polecacie na forum konstrukcje troelsa który jasno napisał żeby zachowywać oryginalne wymiaru frontu !

YY... robi pod kątem owszem ale w płaszczyźnie poziomej a nie pionowej! więc nie wiem czego tu nie rozumiesz, charki kierunkowe potrafią ukazać czy podział jest w dobrym miejscu.

Piku16 nie mam nic do Ciebie bo masz po części racje :) ale... czy Ty słuchasz tworząc trójkąt z kolumnami i nie drgniesz ani na moment zeby twoje lewe ucho nie straciło sceny i kontroli basu :P po prawej stronie konturowego brzmienia detalicznych sybilantów :P
                            :-) To chyba nie jest podejście godne DIYowca, idąc tym tokiem myślenia to możnaby rzec że skoro nie mam poprawnie ustawionych kolumn ( osobiscie nie mam) i dobrego pomieszczenia na odsluch to sobie kupie alpierdy i zwrotke od kilera i tak przeciez dźwięk sie odbija, ja chodze po pokoju itp itd. chyba zła analogia nie uważasz? Jeśli robimy zestaw to chyba powinno się go maksymalnie dopracować! Przepraszam ale pochylanie sobie od tak frontu troche mi amatorką leci.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                              Wracając do tematu... lakier to pólmat ??
                              tak

Zamieszczone przez Rfck
                              No więc właśnie kiedyś zwracałem na to uwage, dlatego jak gdzieś już pisałem to wiekszosc zwrotek z dzialu gotowe zwrotnice jest do niczego bez podanego wymiaru frontu, irek gdzieś to podawał ale nikt na to uwagi nie zwraca bo po co? Nie mowie ze zwroty irka są złe, wrecz przeciwnie są bardzo dobre tylko że rozmiar frontu zmienia charkę!
                              frez pod glosnik tez zmienia ch-ke na pomiarach. ale czy ktos slyszy roznice? nie

Zamieszczone przez Rfck
                              Sam ludziom często piszesz żeby kopiowali dokladnie projekt! a sam tego nie zrobiłeś
                              tylko ze ja nie mialem czego kopiowac... ;]
                              no i z reguly chodzi o poczatkujacych. a ja gdybym slyszal ze cos jest nie tak to bym sie tym zajal...
                              a jak narazie najgorszy problem to pomieszczenie :???:

Zamieszczone przez Rfck
                              YY... robi pod kątem owszem ale w płaszczyźnie poziomej a nie pionowej!
                              a to czym sie rozni pion od poziomu dla okraglego glosnika? :shock:

Zamieszczone przez Rfck
                              To chyba nie jest podejście godne DIYowca, idąc tym tokiem myślenia to możnaby rzec że skoro nie mam poprawnie ustawionych kolumn ( osobiscie nie mam) i dobrego pomieszczenia na odsluch to sobie kupie alpierdy i zwrotke od kilera i tak przeciez dźwięk sie odbija, ja chodze po pokoju itp itd. chyba zła analogia nie uważasz?
                              i tu sie z toba w 100% zgodze

Zamieszczone przez Rfck
                              Jeśli robimy zestaw to chyba powinno się go maksymalnie dopracować! Przepraszam ale pochylanie sobie od tak frontu troche mi amatorką leci.
                              przed chwila sam napisales o odbiciach itp

tak wiec niech ktos w koncu zrobi pomiary "prostej" i pochylonej kolumny bo zaczynacie mnie juz irytowac!
                              ja nadal twierdze ze w moim przypadku to nic nie zmienia :!:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ziomek86
                                Najlepiej zrób sobie test weź drugą osobę, a sobie zasłoń oczy, odpalcie ten sam utwór na kolumnach pochylonych oraz prostych z podłożonym czymś pod spód.
                                I jestem pewien że nie będziesz w stanie powiedzieć kiedy były pochylone a kiedy proste więc :?:
                                I tu niech każdy sam sobie odpowie :grin:
                                no to tutaj muszę powiedzieć, że na moich 3way STX (lipa bo lipa), ale słyszę wyraźnie różnicę. Pochyliłem je na kolcach, bo tak mi się bardziej podobały, ale przypadek sprawił, że według mnie tak jest lepiej. Zresztą nieważne, czy lepiej czy gorzej, bo każdy może mieć inne zdanie, ale na pewno słyszę wyraźną różnicę. Dla pewności pytałem o to kilka osób, które widziały/słyszały moje kolumny, żeby posłuchali ich w dwóch pozycjach, nie mówiąc o co mi chodzi. To nie były osoby osłuchane w sprzęcie audio. Na 5 osób tylko mój brat nie słyszał różnicy.

Skomentuj

a to czym sie rozni pion od poziomu dla okraglego glosnika? :shock:
                                  ja nadal twierdze ze w moim przypadku to nic nie zmienia :!:
                                  Zmienia odległość każdego z głośników od mikrofonu/ucha

Skomentuj

Zamieszczone przez PawełS
                                    a to czym sie rozni pion od poziomu dla okraglego glosnika?
                                    Zamieszczone przez kombo
                                    Zmienia odległość każdego z głośników od mikrofonu/ucha
                                    A to nie chodzi o to, że sygnały z głośników w jednym przypadku nachodzą na siebie w osi pionowej a w drugim w poziomej (bo przecież nie rozważamy tutaj jednego głośnika tylko dwa ułożone w pewnym przesunięciu względem siebie) a charakterystyki mierzone z różnych kątów, podawane przez konstruktorów, są mierzone tylko dla jednego przypadku? (szczerze mówiąc nawet nie wiem czy przy pomiarach z różnych kątów mikrofon przesuwa się na boki czy góra/dół - logicznym wydaję się na boki).

Wiem, że mogę się mylić bo nie popieram tego żadnymi pomiarami ani teorią ale wydaje mi się, że niewielkie pochylenie kolumny nie wpływa jednak aż tak bardzo na wrażenia odsłuchowe. W innym razie różnica była by przy odsłuchu siedzącym i stojącym a nawet jeśli takowa występuje to tak na prawdę jest nie wielka. Inna sprawa jeśli chodzi o odsłuch centralnie przed kolumną oraz z innego kąta (w płaszczyznie poziomej) ale tutaj też nie mówimy przecież o 3 stopniach tylko o większych kątach. Reasumując wydaje mi się, że pochylenie frontu lub zmiana jego wymiarów nie przesunie nam fazy na tyle, żeby się zrobiła jakaś dziura rzędu 6dB na charakterystyce - choć przyznam się, że tutaj tylko zgaduję...

Swoją drogą zrobił się ogromny offtop a temat wg mnie bardzo ciekawy - może by wydzielić osobny topic?

Skomentuj

dabyl, chodzi o to że faza się trochę pierniczy. Fale z tweetera i woofera zamiast ładnie się sumować znoszą się wzajemnie (w jakimś stopniu). Chociaż fakt że na codzień nie zawsze słuchamy na wysokości jaką przewidział projektant zwrotki ale chyba każdy dąży do perfekcji w tym co robi?

Skomentuj

kombo, ja wiem o co Ci chodziło, tylko że to nie była bezpośrednia odpowiedź na to, co Paweł napisał o okrągłości głośnika i wynikającemu z tego rozchodzeniu się fali we wszystkich kierunkach. Tak jak napisałem nie rozpatrujemy tutaj jednego źródła dźwięku promieniującego równo we wszystkich kierunkach tylko dwa takie źródła przesunięte względem siebie na pewnej osi i w tym przypadku ma znaczenie czy idziemy góra/dół czy na boki

Swoją drogą zachęcony wypowiedziami na forum Rfck, Piku i Yoshi'ego (trochę mi wjechali na ambicję za co im dziękuję ) złożyłem dziś system pomiarowy i sam chętnie pobawię się pomiarami pod tym kątem.

Nadal proponuję wydzielić osobny temat

Skomentuj

Nie na temat...
                                          dabyl, fakt nie do końca w pierwszym momencie zrozumiałem o co Pawłowi chodziło, ale do drugiej części jego wypowiedzi moja odpowiedź już pasuje :razz:
                                          ]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X