Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez paldo
    No i właśnie dla tego potwierdza się to co mówiłem, że lepiej zrobić 3 way. Nie było by takich problemów. Szczególnie że jak mówisz że zwrotka była całkowicie opd nowa projektowana, to ja już nic nie rozumiem. Dodaj do tego dość wysoki koszt m.biernej, i wychodzi ci że 3 way zrobił byś nawet taniej! Myślę że sprzedaż wofera nie była by problemem...
    ja się zastanawiam dlaczego Servantess nie zrobił aktywnego dołu i system 2.2
    Servantess skoro pasmo jest ładnie wyrównane dlaczego nie pokażesz wykresu charki?
    Ogólnie solidne wykonanie, o gustach nie dyskutujemy, wydaje mi się że 50L dla 22rnx to za dużo, przez co moduł woofera wygląda jak WTC.

Skomentuj

Zdjęcia troche oszukują (szeroki kąt)i może dlatego wszystko wydaje sie być większe niz w rzeczywistości-kolumny mają 110cm wysokości wiec wcale nie odstaja od standardów.

Wszelkie tłumaczenia typu ze; buda taka a nie mniejsza , pochylenie przodu 7.5deg a nie 15deg ,dlaczego nie aktywny dół itp.sa w tym przypadku nie na miejscu-projekt jest taki jaki jest jednym psuje innym nie-publikacja ma na celu pokazanie (wydaje mi się mało spotykanych) rozwiązań które mogą być inspiracją dla innych projektów.

Osobiście nie posiadam aż takiej wiedzy zebym mógł wziąść sie sam za zaprojektowanie od A do Z całej kolumny głośnikowej-dlatego pomoc misiomora była tutaj nieodzowna,"słychać" jednak ze człowiek ten posiada niesamowita wiedze i wie co robi-prawde mówiąc jestem(chyba nie tylko ja)w pewnym stopniu jego fanem jeśli chodzi o elektroakustyke.

Skomentuj

DIGIPROCOMP CA22RNX moze pracować w takiej budzie, nikt na niego nie narzekał, np Nowy miał go w 45 ponad i bylo ok, potem zmienił na CL dlatego ze było mu za duzo basu.
        Zestrojenie filtra aktywnego i pasywnego tak dobrze jak pasywki i pasywki graniczy z bardzo duzymi umiejętnościami, dlatego lepiej było wykonac filtr pasywny, założeniem miało też być zwiekszenie ilosci basu, nie tracąc dynamiki, efektywnosci i co najwazniejsze pozostawiając głośniki z górnego modułu ktore Servantess już miał. Aktywna filtracja niosła za sobą spore koszty, lecz koszt pasywki był pewnie podobny, gdyż widzimy na fotkach zdjęcia cewki toroidalnej(mozna ją zastąpić tanszą ale efekt może zmarnieć przy nagrzaniu sie rdzenia cewki rdzeniowej zwykłej) oraz sporej ilosci uF.
        Mowa o wysokosci kopułki w stosunku do sluchacza tez byla i tak nie usłyszycie tej mega płaskosci charki bo lekki obrót głowy i już jest zmiana...
        Charka i zwrotka nie będą udostępnione dlatego że kolega ktory projektował tego sobie nie życzy. Jeżeli ktoś ma kase i chce zbudować coś podobnego niech do niego się zgłosi, to bardzo miły koles.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
          Charka i zwrotka nie będą udostępnione dlatego że kolega ktory projektował tego sobie nie życzy. Jeżeli ktoś ma kase i chce zbudować coś podobnego niech do niego się zgłosi, to bardzo miły koles.
          No dobra, ale wykres cha-ki to nie jakaś tajemnica chyba, rozumiem projekt zwrotnicy. No ale to już prywatna sprawa Misimora, jednak myślę ze wszyscy są ciekawi jak to wygląda.

Zamieszczone przez Servantess
          Wszelkie tłumaczenia typu ze; buda taka a nie mniejsza , pochylenie przodu 7.5deg a nie 15deg ,dlaczego nie aktywny dół itp.sa w tym przypadku nie na miejscu-projekt jest taki jaki jest jednym psuje innym nie-publikacja ma na celu pokazanie (wydaje mi się mało spotykanych) rozwiązań które mogą być inspiracją dla innych projektów.
          No a mi się wydaje że po to właśnie te forum istnieje aby dyskutowac konstrukcje, omawiać co zaostało zrobione dobrze co źlke a co mozna by lepiej. Chyba po to ludzie wystawiają te konstrukcje, a nie tylko po to aby połechtać swoje ego i dostac same komplementy. Nie zrozum nas źle, ale my tylko omawiamy za i przeciw niektórych rozwiązań, nikt nie uważa że kolumny są kiepskie i nie pisze tego aby cię krytykować. Chodzi że tak powiem o dzielenie się wiedzą ) Dla tego myślę że akurat te uwagi są tu jak najbardziej na miejscu. Myślę że nudno by bylo jak każdy pisał by tylko : wow, ale ładny fornir, ale fajny kształt. Chyba nie od tego jest to forum?

Co do wysokości uszu to rzeczywiście nie jest to aż tak ważne, ale w przypadku jak kolumna jest pochylona to mija się to z celem jak strzela ponad słuchacza, bo w takim razie mija się to z celem (nawet cofnięcie centra aku. wysokiego tu nie pomaga jak słuchacz siedzi niżej niż wysokotonówka, no a fale stojącą można zlikwidować pochylając np. tylnią ściankę

Skomentuj

Jak czytam te wywodu to mi sie zal robi. Człowiek pokazał dosc innowacyjna konstrukcję jak na to forum to kazdy szuka dziury w całym, zupełnie jak kiedys w moim wzmacniaczu. Ciekawe ze jeszcze nie narzekacie ze kolor nie taki.

Założenia były proste jeszcze lepsze wykonanie. Co do charakterystyki ja mam zdanie na tem temat takie: moga byc góry i doliny wazne ze gra dobrze!!! Co z tego ze Alfred Sw803z czy jak sie on zwał miał idealne charki niczym SS jak grał do dupy. Ludzie opamiętać się. Co wam da charakterystyka?? Da wam tylko tyle ze będziecie mogli jeździć po tym projekcie a bo tu jest górka 1,5db a tam dołek 1db LOL.

IMO konstrukcja bardzo fajna oraz przemyslana miałes monitory chciałes zrobic cos lepszego i wyszło bardzo fajnie.

Skomentuj

Zestawu słucham od lipca-jestem bardzo zadowolony-dlatego ta publikacja-wszelkie achy i ochy na jej temat sa dla mnie mało ważne-chodzi mi bardziej o to aby ambitnych konstruktorów naprowadzić bardziej na drogę eksperymentów i zastosowań niekonwencjonalnych .

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                Aktywna filtracja niosła za sobą spore koszty, lecz koszt pasywki był pewnie podobny
                no właśnie o to mi chodziło, nawet jeśli koszt jednego panela byłby o 100zł wyższy to osobiście wolałbym uzbierać kasę i mieć więcej możliwości (jakich, chyba nie muszę wymieniać).
                Zamieszczone przez paldo
                Nie zrozum nas źle, ale my tylko omawiamy za i przeciw niektórych rozwiązań, nikt nie uważa że kolumny są kiepskie i nie pisze tego aby cię krytykować.
                święta prawda

Skomentuj

dj_zibi, chyba mnie w ogóle nie zrozumiałeś ale trudno. I może w takim razie wytłumacz jak mamy ocenić brzmienie tych kolumn przez internet :lol:

Czy już nawet na tym forum nic nie można powiedzieć? Wystarczy że ktoś wspomni że coś by zrobił inaczej, to od razu pojazd dostaje za krytykę. Ludzie opamiętajcie się trochę!!

Tak jak powiedziaelm, ja niczego nie krytykuje, a konstrukcja mi się podoba. Czy top że pytam czy to tak a nie inaczej to źle? To w takim razie o co mam pytać. Może zmieńcie nazwę działu na : kolumny do pochwały, zakaz pytania o szczegóły i krytykowania

Skomentuj

nie lepiej było zrobić tak jak u mnie ??
                    Zwrotnice przytkleić do terminalu ?? Wtedy bez problemu wprowadzamy jakieś korekty.
                    A tak widze, że trza by się wygimnastykować.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Bartuś - ty no weś nie krytykuj bo dostaniesz bana :lol: - nie wiesz że to zabrionone od dziś, nie czytałeś tematu, nie można się brzydko wypowiadać o tej konstrukcji bo koledzy się obrażą :mrgreen:

Skomentuj

Ludzie Qurwa to zakrada się o pomstę do nieba

wypowiadają sie sami co prócz postawienia stolca sami nic nie zrobili ,a zaczynają krytykować.

Odzywają sie sami klonowicze albo co zrobili kolumny na teslach i to też zwrotka z netu

trochę pokory panowie

Skomentuj

Każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania, po to jest forum i po to zakłada się takie tematy aby zobaczyć komentarze innych więc w czym problem ?
                          Czemu nie dyskutujecie na poziomie ? nie przedstawiacie argumentów ? jeśli ktoś palnie coś tak bez sensu to po co sie przejmować tym ? to świadczy i tej osobie że jest ograniczona z wiedzą i musi sie poduczyć, a tutaj zauwazylem ostatnio na forum chęć takiego do***lenia komuś za wszelką cene i pokazania że "ja jestem lepszy i mam racje".

Skomentuj

Patrz Servantess jakie narobiłes zamieszanie na forum swoimi kolumnami :wink:
                            A to przeciez trochę mdf'u forniru , kilka głosników i szczypta... jeszcze czegoś :wink:

Trzymoj się, hybnij wartko ku nastepny konstrukcji. Hej

Pzdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                              Nie na temat...
                              Zamieszczone przez nowy1
                              wypowiadają sie sami co prócz postawienia stolca sami nic nie zrobili ,a zaczynają krytykować.

Odzywają sie sami klonowicze albo co zrobili kolumny na teslach i to też zwrotka z netu

trochę pokory panowie
                              Właśnie, troche pokory. Teraz zaczynasz wjeżdżać na całe forum. Nie pasują Ci tesle? Ktoś Ci każe wchodzić na to forum? Każdy robi jak potrafi, jakie ma możliwości i jaki portfel ale widze, że Ty nie rozumiesz sensu istnienia tego forum. Stać Cie na accutony czy tam etony to sobie na nich rób, tobie w portfel nikt nie zagląda to Ty nie przypier*alaj sie do innych!
                              uderz w stół a nożyce się odezwą ...

nie będę z tobą dyskutował bo za smarkacz jesteś i tyle
                              generalnie i tak tu rzadko pisze bo po co ...

nnie krytykuje tesli sam miałem kiedyś na nich kolumny ,tylko że nikt inny nie słyszał nic innego a się mądrzy .Chyba że słuchanie nazywacie na audioszole

Skomentuj

A ja napiszę tylko o złożoności i podejścia do tematu. Koledzy, czemu uczepiliście się tweetera pod kątem? Autor tematu napisał, że brzmienie Jemu odpowiada, więc niegrzecznie jest nie wierzyć w to. Tym bardziej, że dźwięk to nie linia prosta rozchodząca się w osi symetrii głośnika. :idea: Można by tu było pisać o charakterystykach kierunkowych, ale po co? Dla dociekliwych http://zap-audio.pl/parametry/h1189_..._datasheet.pdf proszę sobie tylko zdać sprawę pod jakim kątem jest głośnik w tej konstr. Następną sprawą to jest to , że odsłuchu w tym przypadku nie dokonujemy w miejscu pomiaru. Weźmy samą koherencję czasową. Proszę zobaczyć jakie założenia (w budowie zwrotnic) są w „harpii”, a jak to wygląda u takich firm jak: Usher, Xavian czy Esa. I prawdę mówiąc nie ma konstrukcji elektroakustycznej, do której nie można się przyczepić. Z banalnej przyczyny. Każda, ale to każda konstrukcja to kompromis. Nie zależnie od budżetu. :wink:
                                Najlepiej kiedy jesteśmy świadomi jak największej ilości problemów związanych z konstruowaniem i świadomie podejmujemy jakąś drogę, którą idziemy.

P.s.
                                A tu znalazłem pomiary dla tego tweetera pod innymi kątami :wink: :
                                http://images.google.pl/imgres?imgur...a%3DN%26um%3D1

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Szkoda że niektórzy nigdy nie wyszli poza obręb tego forum i to co tutaj zobaczą uważają za jedyną słuszną drogę. I potem pytania: dlaczego zwrotka tak a nie inaczej, dlaczego doły nieaktywne... ja pier****... Aż dziw mnie bierze że nikt jeszcze nie zaczął jęczeć i domagać się schematu zwrotnicy (bo przecież mu się należy)...

Skomentuj

Ludzie o co wam chodzi :shock: przecież po to jest forum, żeby pytać i wyrażać swoje zdanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                      Ludzie o co wam chodzi :shock: przecież po to jest forum, żeby pytać i wyrażać swoje zdanie.
                                      No właśnie! Nie wiem, niektórzy chyba pogłupieli. Nie ma co na to odpowiadać i niepotrzebnie zaczęłem głupią debatę, widzę że większość wogóle nie zrozumiała o co mi chodzi, ale ok... Przepraszam w takim razie że zabrałem głos, bo widzę że debata wogole nie na poziomie (do czego i ja się trochę przyczyniłem, za co przepraszam, nie wiedziałęm ze taki będzie skutek, a intencje miałem dobre).

najlepiej jak moderator wykasował by ostania stronę bo tylko nie potrzebnie zaśmieca temat. i skończmy ta głupią debatę bo nie ma ona sensu!

Nie na temat...
                                      nowy1 - możesz powiedzieć do kogo te słowa? skąd możesz wiedzieć kto co robił i kto czego słucha? ten tekst z teslami to do mnie?? trcohę ci się pomyliło chyba? Acha i jeszcze jdeno - pokaż mi choc jedno zdanie w tym temacie świadczące o tym że ktos wysmiewa te kolumny, krytykuje itd. bo ja żadnego takiego nie widziałem, a już na pewno ja sam nic takiego nie powiedzialem, a to że napisałem że lepiej było zrobić 3 way to chyba mam do tego prawo?? Szczególnie że mam rację w tym przypadku (ale to tylko moje zdanie, choć pewno nie tylko, z tym że taki terror to wprowadzacie że ludzie boją się już cokolwiek skomentować aby nie dostać zjeby. Na starej dobrej audiomani nie było takich krzywych klimatów...

Skomentuj

Wykonanie BOMBA wygląd Bomba. Chciałbym posłuchac jak to gra

Skomentuj

Myślę, że należałoby by się trochę powstrzymać od obrażania siebie nawzajem, a niektórzy uważający się za ekspertów,mogli by mieć więcej wyrozumiałości i spróbować wnieść, coś konstruktywnego do tematu.
                                          Przyznaję, że niepotrzebnie drążyłem temat osi promieniowania kopułki, oglądając dzisiaj wykres wysokotonówki. Narysowałem w przybliżeniu jak by ta oś wyglądała w pom. zbliżonym do Servantessa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X