Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] kolumny "Łysego" by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    kondrax napisał/a
    Czy czasem nie jest tak że twoje kolumny grają więcej średnią i jesteś po prosu do takiego brzmienia przyzwyczajony?
    mozliwe. ale i tak odrobine wiecej srednich by sie przydalo w seasach. slychac to wyraznie na meskich wokalach. na zneskich jest OK

kondrax napisał/a
    Masz XT18WH? jeżeli tak to produkt podobny do M18WH, z takim samym układem magnetycznym. Czyli kolumny grają pewnie tak jak moje m18, słaby bass, super średnica uwydatniona.
    niestety z M18 ten glosnik ma malo wspolnego
    M18WH gra bez zycia. kompletnie mi sie nie podobal. a XT to juz cos innego. gdybym mial XT18WO to by bylo juz super

Paweł moim zdaniem przesadzasz, jesteś przyzwyczajony do średnicy z xt18wh, która jest przesadnie ocieplona i wysunięta na pierwszy plan, mi w odsłuchu tych kolumn nie brakowało niczego, gdybym miał wybierać między xt18wh a er18 to nawet bym się nie zastanawiał. Wysokotonówki nie porównuje do twojej bo to nie ma sensu, nie ta klasa. Jak dla mnie bardzo dobre, zrównoważone kolumny grające świetną górą, bardzo dobrym basem i strasznie neutralną średnica, nic nie dodającą od siebie. Dla mnie bomba, one deklasują Twoje Vify pod każdym względem. Myśle, że obiektywna ocena tych kolumn się przyda

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
      jesteś przyzwyczajony do średnicy z xt18wh, która jest przesadnie ocieplona i wysunięta na pierwszy plan
      moze i tak. ale napewno nie jest wysunieta na pierwszy plan - poprostu muzyka leciala z lapka a tam basu nie zaznam :???:

Wysokotonówki nie porównuje do twojej bo to nie ma sensu, nie ta klasa
      ta sama kasa a faktycznie reprezentuja soba zupelnie inna jakosc

Dla mnie bomba, one deklasują Twoje Vify pod każdym względem
      tutaj sie nie zgodze. zmienie wysokotonowke i bedzie lepiej :P
      ja przynajmniej mam wyzsza efektywnosc i srednice grana z woofera. wszystkie wokale sa dobre i przy lepszej wysokotonowce jeszcze dlugie lata nie bede ich zmienial :P

ale prawda jest taka ze kazdy ma inny gust i kazdy czego innego oczekuje
      jak napisalem na poczatku dla poczatkujacych zestaw bedzie idealny
      zobaczymy co jeszcze kolega powie

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
        przemo-lukas, jak z pochyłym frontem słuchałeś to chyba L18 nie ER18?
        Masz rację L18RNX/P . Mój błąd. Ach ta typologia seasa. :wink:

Pawle, takie terminale:

Skomentuj

przemo-lukas, tak jak pisalem - mialem ochote cos tego typu wsadzic na mosiezna plyte na ktorej bym wygrawerowal jakis opis i dopiero taka calosc zamontowac w obudowie. no ale kolega decydowal :(

Skomentuj

kondrax dzięki za namiary.
            Pawle było tego sporo.Z racji tego ze kiedyś kolega pracował w serwisie Tonsila to tych kolumn było najwięcej.Zresztą kiedyś się je nawet składało i handlowało pod Karlikiem,stara giełda.Ostatnie które grały u mnie to sherzzo350 i grały one pod technicsem nie pamiętam jaki model,wyglądał jak kaloryfer osobno przedwzmacniacz i końcówka mocy+procesor dżwięku+cd+tuner.Wtedy dość drogie klocki coś 9000zł.Przewijały się też średnie wieże technicsa,denona,sony z dedykowanymi do nich głośnikami,też wyższe modele dostępne w Polsce.Dobre czasy, był szmal więc często coś zmieniałem.Teraz muzyczka leci z kompa karta x-fi+gigaworks,ale to nie to.Jako że z wiekiem przechodzi człowiekowi rozwalanie ścian w mieszkaniu,skłaniam się coraz bardziej sklecić jakiś miło grający zestawik stereo.Zresztą robiąc coś samemu jest dużo frajdy.Prada jest taka że trafiając kilka miesięcy temu na forum,oglądając Wasze konstrukcje i czytając posty,zaraziłem się na maksa.Decyzja zapadła na pewno moje następne kolumienki stworze własnoręcznie.Teraz muszę podjąć decyzje co do doboru przetworników.

Skomentuj

one deklasują Twoje Vify pod każdym względem
              według mnie grubo przesadziłeś dla mnie średnica jest najważniejsza a nie toleruje w żadnym wypadku jej wycofania więc powiedzenie że coś deklasuje bo średnicy jest za dużo jest głupim powiedzeniem a co do basu nie zapominajmy kiedy powstała Vifa XT a kiedy ER bo to ma duże znaczenie w poprawie parametrów głośnika, zresztą braki basu można sobię uzupełnić małym subem z braki w średnicy niestety niczym.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                Michał K. napisał/a
                one deklasują Twoje Vify pod każdym względem
                według mnie grubo przesadziłeś dla mnie średnica jest najważniejsza a nie toleruje w żadnym wypadku jej wycofania więc powiedzenie że coś deklasuje bo średnicy jest za dużo jest głupim powiedzeniem a co do basu nie zapominajmy kiedy powstała Vifa XT a kiedy ER bo to ma duże znaczenie w poprawie parametrów głośnika, zresztą braki basu można sobię uzupełnić małym subem z braki w średnicy niestety niczym.
                toma085, źle mnie zrozumiałeś, tutaj nie ma wycofanej średnicy, średnica bardzo dobrze współgra z resztą, nie wybija się, nie cofa. Co do Vify masz racje, ten głośnik ma już ponad 10 lat z tego co słyszałem ale to go nie usprawiedliwia i moim zdaniem z seasem przegrywa ale tutaj już dochodzi kwestia tego, że jeden lubi czarne, drugi białe, nie każdemu się spodoba gra vify, nie każdemu seasa. Jeżeli chodzi o wierność przekazu Seasy wygrywają pod każdym względem, są strasznie neutralne.

Skomentuj

Michał K. a jak wypada według Ciebie średnica w porównaniu do MCA12 :) ?

Skomentuj

jacky72, ale o co tobie chodzi bo nie rozumiem :mrgreen:

slucham ich juz 3 dzien...
                    i niestety michal po czesci ma racje :roll:
                    ale tylko po czesci

wysokotonowka duuuzo lepsza niz XT19
                    bas tez jest sporo lepszy niz z XT18WH

ale vifa nadal broni sie lepsza srednica

zestaw chyba powoli zaczyna sie wygrzewac bo coraz mniej mi ta srednica przeszkadza.
                    kupilem dzisiaj wzmacniacz dla kolegi. jak przyjdzie i kolumny sie wygrzeja to zdam kolejny raport

Skomentuj

Pawle to była odpowiedz na Twoje pytanie,"a z czym miales doswiadczenie?".Poleciłbyś ten zestaw do 18m2 ?
                      Na ten czas biorę jeszcze pod uwagę takie zestawy:
                      usher 8935a+9930
                      visaton w170s+tbfc/g
                      http://www.akustyk.com.pl/projekty/HNX3.html ,tylko tu mnie martwi vifa xt,dużo sprzecznych opini o tym głośniku.
                      sprzecznych opini o tym głośniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72
                        Pawle to była odpowiedz na Twoje pytanie,"a z czym miales doswiadczenie?"
                        cos przegapilem ten post... :roll:

Poleciłbyś ten zestaw do 18m2 ?
                        Na ten czas biorę jeszcze pod uwagę takie zestawy:
                        usher 8935a+9930
                        visaton w170s+tbfc/g
                        http://www.akustyk.com.pl/projekty/HNX3.html ,tylko tu mnie martwi vifa xt,dużo sprzecznych opini o tym głośniku.
                        nie znam usherow. ale jakbym mial wybierac miedzy seas a reszta to bez wahania biore seas'y

tylko jak wymagasz bardziej przejzystej srednicy to poszukaj zestawu z wyzszym podzialem.
                        jak przesiadasz sie z dowolnego taniego zestawu to i tak bedziesz bardzo zadowolony

Skomentuj

Jeśli Pawełku pozwolisz, to tylko wtrącę, że najsłabszym zestawem bez wątpienia jest ten z visatonem. Jacky72. Pomyśl jeszcze o 8945a i 9930. Tym bardziej że konstrukcji możesz posłuchać gotowej. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                            tylko wtrącę, że najsłabszym zestawem bez wątpienia jest ten z visatonem
                            tez tak uwazam
                            Zamieszczone przez przemo-lukas
                            Pomyśl jeszcze o 8945a i 9930. Tym bardziej że konstrukcji możesz posłuchać gotowej.
                            jak juz pisalem - nie znam tych glosnikow. chcialem posluchac na AS ale w akkusie graly tylko 3 drogi a w 16Hz nie chcieli przelaczyc :neutral:

Skomentuj

Ok.Trzeba będzie posłuchać tych usherów.Orientujecie się może gdzie jest to możliwe w Krakowie?
                              Pawle jeszcze jedno pytanko,uważasz że z tego zestawu będzie wystarczająco basu w 18m2.
                              Jest jeszcze projekt Zapha z tdfc troszke wyżej cięty,ciekawe jak ten tdfc się spisuje?
                              A może ktoś z szanownych Kolegów posiada jakiś wymieniany zestaw i umożliwi odsłuch?
                              Oczywiście będzie piwko lub coś mocniejszego.

Skomentuj

TDFC i TBFC graja prawie identycznie, ja wybralem szmate bo nie mialem wczesniej alu i nie chcialem ryzykowac czy mi bedzie pasowalo jego brzmienie.
                                http://www.seas.no/index.php?option=...=87&Itemid=111
                                http://www.seas.no/index.php?option=...=90&Itemid=114
                                Dopiero powyzej 10kHz jest roznica.

Skomentuj

Pawle jeszcze jedno pytanko,uważasz że z tego zestawu będzie wystarczająco basu w 18m2.
                                  basu jest wiecej niz z moich vif
                                  a ja mam zaledwie 2x20w i w dodatku pokoj z paskudna akustyka...
                                  jak nie wymagasz cisnienia na klacie to beda OK

Skomentuj

Ja podobnie jak Michał K. postrzegam te seasy jako mocno neutralne.

Skomentuj

to ja moze z innej bajki....
                                      w tygodniu wyczytalem gdzies w ktoryms poscie (za chiny nie moge go ponownie znalezc) ale dotyczylo sie maskownic w projekcie Pawla S....
                                      zastosowanie innego sposobu mocowania maskownic...
                                      ktos wspomniał o zastosowaniu magnesikow neodymowych... jeden pod fornir drugi w maskownice...

przez przypadek trafily mi sie takie dwa male magnesiki (<1 cm, 4 mm gr) co do sily przyciagania to glowe dam ze sobie poradza (przy zastosowaniu 4 pkt trzymania)

ale martwi mnie troche ich sila, czy zastosowanie ich nie wplynie negatywnie na przetworniki?? wiem ze nie wstawie ich 2-3 cm od glosnikow.... ale nie mniej jednak beda blisko....

samo rozwiazanie latwe do zastosowania i niezwykle efektowne
                                      co o tym myslicie??

Skomentuj

premorepa, taka maskownice ktos juz na forum robil. poszukaj takich czarnych lakierowanych monitorow. nie pamietam juz na czym

ale na glosniki raczej nie wplyna

Skomentuj

dzisiaj dotarl AMPLITUNER STEREO SONY STR-GX315
                                          kolega chcial cos z pilotem i z radiem a za ta kase jaka zostala wybor padl na ten

podlaczylem te 50w i...
                                          i nie wiem jak ludzie nie slysza roznicy miedzy wzmacniaczami :P
                                          moj TDA7294 potrafi zagrac nizej :P

ale nie chodzi o brzmienie. na wiekszej mocy okazalo sie ze tunele sa zdecydowanie za male :???:
                                          trzeba je koniecznie profilowac :!:
                                          ale jestem pewien ze kolega bedzie w pelni zadowolony

Skomentuj

Czaruję...
                                          X