Specjalnie się zalogowałem na tym forum, aby dać Ci komenta pochwalającego Twoje konstrukcje :) Po pierwsze: po raz pierwszy na oczy widzę człowieka, wkładającego całe swoje serce w pracę nad swoim projektem od początku do końca :) Założę się, że napotkałeś wiele problemów, ale jednak ukończyłeś je do końca :) Mam do Ciebie ogromny szacunek. Twoje prace są dla mnie jak i na pewno dla wielu na tym forum inspiracją, a świadczą o tym zestawy audio z dopiskiem 'by bingnat' :) Czy mógłbym prosić, abyś umieścił kilka artykułów np. jak robić te rowki ? Bo dają naprawdę świetny efekt kładzionych pasów drewna. Jedynie wiem, że jest to szpachla, bo wspomniałeś o tym prędzej, ale jak to można wykonać ? Dziękuję Ci z góry za odpowiedź i życzę powodzenia przy dalszych pracach :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Illuminatus
Collapse
X
-
R3004/6620-00/-01
12MU/4731T00
22W/8857T00
zwrotnica autorstwa Yoshi
fornir palisander w wysokim połysku
Na odsłuchach tych kolumn, miałem przyjemność gościć wiele osób, dziękuję serdecznie za odwiedziny. Najdłuższą trasę przebył Yoshi, za to ugadaliśmy się przez te dwa dni ile wlazło
W sparingu stanęły dwie trójdrożne kolumny, jedna sa SS, druga na seasach + SS3004. Werdykty były różne, w zależności od "zależności"Przy okazji do towarzystwa przyjechały klony Accuphase P7100 i P-5000. Gratów była cała masa. Doświadczenie bezcenne :) kilka fotek:
Skomentuj
-
Tak byłem, widziałem :) . Kolumny wyszły świetnie. Wykonanie na najwyższym poziomie, trzeba to zobaczyć na żywo bo zdjęcia nie oddają w pełni ich uroku. Brzmienie chyba też słuchającym przypadło do gustu :). No i przy okazji padł mit, że z małego głośnika średniotonowego brzmienie wokali nie ma "masy" haha .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo i przy okazji padł mit, że z małego głośnika średniotonowego brzmienie wokali nie ma "masy" haha .
Dla mnie osobiście plusem jak i minusem tego średniaka jest właśnie jego rozmiar - plusem bo średnica z mniejszego głośnika (w zasadzie kiedyś tej wielkości robiło się wysokotonowe głośniki stożkowe) jest naprawdę rewelacyjna (sam mam magnezowego Excela 12cm). Z drugiej strony taki rozmiar głośnika sprawia trudności w wizualnym zgraniu tych głośników z jakimś większym wooferem. Mi osobiście wizualnie nie specjalnie podoba się ta nowa konstrukcja (nie mówię o wykonaniu, bo to jak zwykle jest na najwyższym poziomie).Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Wewnętrzny mały froncik idealnie tu pasuje i przez ten detal średniak bardzo dobrze wg mnie komponuje się przy całości. Kolumny rewelka, gratuluję.
Bardzo mnie interesuje natomiast porównanie zestawu black r3 Yoshiego i ten. Czy są jakieś większe różnice, które różnią te kolumny w ogólnym odbiorze.
Znowu Yoshiego do tablicy wołam, przepraszam :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWewnętrzny mały froncik idealnie tu pasuje i przez ten detal średniak bardzo dobrze wg mnie komponuje się przy całości. Kolumny rewelka, gratuluję.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaBardzo mnie interesuje natomiast porównanie zestawu black r3 Yoshiego i ten. Czy są jakieś większe różnice, które różnią te kolumny w ogólnym odbiorze.. Z dwóch zestawów o tak bardzo różnych głośnikach trudno oczekiwać porównywalnego w barwie brzmienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo i przy okazji padł mit, że z małego głośnika średniotonowego brzmienie wokali nie ma "masy" haha .Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaUdało Ci się zrobić niski podział w ok. 350Hz czy raczej 500Hz?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaSpróbuję wyciągnąć trochę więcej informacji. Udało Ci się zrobić niski podział w ok. 350Hz czy raczej 500Hz? Jest szansa na 1rz dla średniego i wysokiego czy bezpiecznie 2rz ok 2500Hz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPrzy 380Hz i dwóch aluminiowych wooferach z serii Illuminator daje radę 2 rzędem
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta200HzDayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaTo w tych Pancin były aluminiowe Illuminatory (18WU/8747T00)? Sądziłem, że papierzaki.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Witam,tak się składa,że kolumny pokazane i opisane przez Binganta(3-Drogi na Scanach)należą od soboty do mnie.Za pośrednictwem tego forum raz jeszcze składam gorące podziękowania Bingantowi i Yoshiemu za świetną robotę.Z racji,iż kolumny są moje o dziwieku nie będę się rozpisywał,nadmienie tylko,że z efektu zarówno wizualnego jak i dziwiękowego jestem wiecej niż zadowolony.Jeszcze raz:dzięki Robert,dzięki Paweł.
Skomentuj
-
Witam,
Gratuluję koledze jarekp9!
Zarejestrowałem się w sumie właśnie teraz i właśnie po to aby podzielić się z Wami pewnym przemyśleniem mającym charakter impulsu. Może was to zaciekawi...
Zacząłem czytać ten wątek rozpoczęty ponad 2 lata temu, oglądałem zdjęcia, czytałem pytania i wyjaśnienia i... zrozumiałem, że już nie chcę posiadać głośników SF :( To szokujące bo myślałem o nich może 20 lat a może nieco więcej? Rozważałem coś "budżetowego"... może Amator Minima, a może Concertino. Teraz wiem, że wcale nie interesuje mnie to. Do tej pory trochę świadomie oszukiwałem się wierząc, że SF tworzy swoje projekty z czystej pasji tworzenia (tak wiem, że to naiwniactwo ale tak sobie to świadomie wyobrażałem!), że szczerze cieszy ich przygotowanie czegoś od podstaw itd. Zderzenie tej Sonus Faberowej prawie "pasji" z zaangażowaniem i chęcią tworzenia czegoś niepowtarzalnego jaką zauważyłem tutaj sprawia, że opuściły mnie pozostałe resztki złudzeń. Nie chcę SF i jeżeli miałbym kiedyś rozważyć koncept nowych głośników to z całą pewnością rozważę wariant DIY, o którym wcześniej nie słyszałem i nie miałem pojęcia, że jest tak ciekawy, że skupia osoby obdarzone chęcią tworzenia czegoś nowego, rozwijania się, gdzie z całą pewnością pojawia się (a co tam!) egoistyczna potrzeba pochwalenia się czymś ciekawym/własnym chociażby dla czystej przyjemności i prywatnej satysfakcji. Jeżeli pojawiają się kwestie finansowe co jest w gruncie rzeczy oczywiste to jednak stanowią one temat poboczny i tutaj nie rozważany (nie piszę tutaj o kosztach realizacji).
Czytając zatem kolejne posty przypomniałem sobie o swoim starym projekcie podstawek głośnikowych zainspirowanych konstrukcjami SF - trochę stali, trochę drewna, regulacja góra dół. Ileż dało mi to przyjemności, choć może nie tak pełnej jak osobom tworzącym całość lub fragmenty własnymi rękami. Niestety nie posiadam stosownych zdolności manualnych zatem tylko podstawki rozrysowałem i przekazałem elementy składowe do realizacj. Wyszły zaskakująco fajnie. Być może niektóre osoby "bardziej wiekowe" przypomną sobie taki projekt, o którym pojawiły się czasami krótsze czasami nieco dłuższe wzmianki w topowych jak na owe czasy wydawnictwach: Audio, Hi-Fi & muzyka, Audio! :) Uśmiecham się bo rzeczywiście było to zaskakujące... no ale nie o tym chciałem tutaj pisać.
Podsumowując. Gratuluję pasji, która sprawiła, że powstają konstrukcje np. kolegi Biganta i nie ma znaczenia czy są to inspiracje czy koncepcje własne. Ważna jest odwaga i pasja, która przyświecała osobom zaangażowanym w tworzenie elementów składowych generujących tak niepowtarzalne efekty finalne. Gratuluję także poziomu, który rzeczywiście burzy wyrobione opinie, że tylko: producenci dysponujący działami rozwoju, zastępami inżynierów itd. potrafią stworzyć produkty na tak wysokim i powtarzalnym poziomie. Oglądanie zdjęć tutaj zamieszczonych i czytanie zamieszczonych tutaj komentarzy to czysta przyjemność.
Pozdrawiam i życzę coraz lepszych i śmielszych konstrukcji!
Grzegorz
Skomentuj
-
Witam,
koledzy jarekp9 i Grego natchnęli mnie do napisania pierwszego postu na tym forum (właściwie to pierwszego na jakimkolwiek forum), które obserwuję dopiero od niedawna, a konkretnie od czasu umieszczenia na nim fotek kolumn na początku poprzedniej strony wątku (16). Zaraz po wykonaniu fotek kolumny przeszły w moje ręce i teraz stoją u mnie w salonie. Bingant chyba mocno zarobiony, bo dodzwonić mi się nie udało, więc tą drogą przekazuję podziękowania i wyrazy uznania. Właściwie to celowo nie pisałem od razu, bo chciałem poczekać z tym do wygrzania kolumn. Dodatkowy impuls był taki, że dopiero po pewnym czasie udało mi się dokupić kable głośnikowe, a 2 dni temu - również rca (te, które pozostały z poprzedniego zestawu, były rodem z PRL-u, czyli tylko substytutem kabli). No i o ile nawet na tamtych substytutach kolumny od początku grały świetnie, to teraz jest po prostu poezja. Forum jest diy, więc nie będę pisał, jaki sprzęt i kable, ale jak ktoś będzie zainteresowany, to oczywiście służę informacją, a jeśli ktoś z okolicy, to i odsłuchem. Reasumując - wielkie dzięki dla Binganta i Yoshiego (tytułem bynajmniej nie anegdoty - do niedawna myślałem, że zwrotnica jest tylko na torach). Nota bene - góra kolumny z forniru jest bez zarzutu, ale cieszę się, że dałem się przekonać do metalu, ma coś w sobie.
Pozdrawiam
Jarek
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jarekgarian Zobacz postapoczątku poprzedniej strony wątku (16)
Skomentuj
-
Jak zwykle miałem farta i dzięki uprzejmości właściciela tych cudeniek miałem okazję ich posłuchać. Mieszkamy blisko siebie :)
Na wstępie napiszę o stolarce. Obudowy wykonane bardzo starannie i rewelacyjnie polakierowane. Robert to prawdziwy artysta-fanatyk! Dbałość o każdy detal i wykończenie w w.połysku które jest dla mnie wzorem do naśladowania. Proporcje optymalne. Co ciekawe na zdjęciach ten trapez mi się nie podobał. Na żywo dodaje uroku i tworzy wielowymiarowość tych kolumn. Bardzo fajny zabieg na wkomponowanie małej 12 i sporego wofera. Oczywiście królewskie przetworniki przykręcone gustownymi wkrętamiHehe.
Parę słów o dźwięku. Jechałem na odsłuchy głównie po to aby poznać możliwości 12cm Illuminatora bo w żadnej konstrukcji go nie słyszałem. Wysokiego znam. Aluminiowy Revelator gra u kolegi z 15cm Revelatorem. Często słucham. Wydawało mi się, że dobrze znam tego alumiaka.
Pierwsze wrażenie. O k...a! jaki niesamowity bas z tej małej 8". Rozglądam się po pokoju a tam prawie 30m^2. Niesamowita sprężystość i szybkość jak na BR!? Mnie ten bas bardziej pasował do OZ niż tak krytykowanego BR. Olbrzymie zaskoczenie. Piękna barwa, szybkość i dobre zejście. Ten wofer wystarczy każdemu kto dysponuje średniej wielkości pomieszczeniem. Chyba nie ma potrzeby pchać się w 10" Seasa. Dla mnie gwiazdą wieczoru do końca był Scan Speak 22W/8857T00 Revelator a przecież nominację dostał 12cm Illuminator :). Co do średniego to bardzo dobrze został zgrany z niskim. Próbowałem uchwycić miejsce podziału, jakąś różnicę. Absolutnie nie potrafiłem tego zlokalizować pewnie ze względu na niski podział. Średnica szczegółowa ale zupełnie inna niż aluminium. Rzekłbym taka klasyczna, naturalna. Wysoki illuminator grał swobodnie, lekko, bardzo szczegółowo. Czyli nie był zbyt poskromiony i dobrze. To kolumny do dobrych realizacji. Dają tyle szczegółów i informacji, ze pierwsze wrażenie jest niesamowite. Fani klonów prac response pod żadnym pozorem nie powinni słuchać tych kolumn :) Koniecznie muszę na nich posłuchać dynamicznej klasyki 24/196 więc potrzebny znakomity DAC.
Jeszcze bardzo ważne. Ta końcówka mocy, klon Accuphase P5000 mam nadzieję, że kiedyś na stałe zagości w moim pokoju. Znając koszt wykonania przestałem rozglądać się za używanym tranzystorami. Only DIY! Kto mi to polutuje i uruchomi?
P.S. Czy konieczne jest 1000W trafo???
Ten niesamowity wynik czarnej miednicy to chyba duża zasługa wzmacniacza.
Gratuluję Robertowi i Pawłowi wspaniałego projektu.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
Skomentuj