Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Illuminatus

"Illuminatus"

założenia - sprawić sobie mały hi-end na 35-te urodziny

głośniki - Scan Speak z serii Illuminator: 18WU4741T00 + R3004/6620

obudowa - Kolumny są projektem AkustyKa ILR12, kształt obudowy zmieniłem wdług własnego pomysłu, stosując się jedynie wymaganym litrażem. Zmieniłem też położenie tunelu b-r, w moich kolumnach jest on w podstawie skierowany wylotem w podłogę. Kolumny wykonałem z płyt MDF i HDF. Front ma grubość 31mm, reszta 22mm. Wewnątrz jest pięć wieńców wzmacniających i usztywniających konstrukcję.
    Koncepcja kształtu kolumny była taka, aby do minimum zredukować ilość ścian równoległych. W rzeczywistości nie ma ani jednej , co miało na celu nie dopuszczenie do powstawania fal stojących. Wewnątrz kolumny wyklejone są gąbką akustyczną, oraz matami bitumicznymi i niektóre miejsca wytłumiłem watą poliestrową.
    Kolumny przymocowane są do podstawy wykonanej z blachy aluminiowej o grubości 10mm, do której zamocowane są kolce i tunel b-r.

zwrotnica - wykonana i zaprojektowana przez AkustyKa

wykończenie - Całość oklejona jest fornirem heban naturalny. Fornir pokryty jest wieloma warstwami chemi lakierniczej izolant/poliester/poliuretan z międzyszlifami i polerką. Wizualnie taki rodzaj pokrycia wyglądem przypomina fornir zatopiony w szkle. Niestety nie potrafię tego oddać na zdjęciach. Natomiast fornir ma bardzo ciekawą właściwość, jego barwa bardzo wrażliwa na zmiany oświetlenia. W zależności od otoczenia, przybiera różne odcienie, co jest widoczne na zdjęciach. Nie polecam tego wykończenia początkującym kolegom, ze względu na dużą trudność wykonania.

zdjęcia:

i mały bonus
    "Illuminatusy w pełni"

Cudo :blink: Jakieś wrażenia, porównania? Ile kosztowały?

Skomentuj

Żadko kiedy loguję się na forum ale teraz musiałem. Kolumny odebrały mi mowę. Piękna konstrukcja gratuluję :thumbsup:

Skomentuj

odezwę się jak tylko szczękę pozbieram z podłogi...

dla mnie piękne!
        słuchałem już wysokiego rewelatora ale nie w tej wersji...
        ciekawy jestem róznicy

wielkie gratulacje!

napisz o kosztach i jak przekonałeś drugą połówkę na taki wydatek.

---------- Post dodany o 00:12 ---------- Poprzedni post o 00:09 ----------

a no i zdjęcia z "produkcji"... :)
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale masz duży księżyc za oknem, też taki bym chciał :razz:
          Napisz coś proszę o brzmieniu, najlepiej w odniesieniu do innych konstrukcji.

Kolumny wykonane, jak na kolegę binganta przystało, lepiej jak fabryczne, jednakoż nie podobają mi się specjalnie, za wąskie i za długie, ale zawsze to nowa koncepcja obudowy.
          Musiało być przy tym dużo rzeźbienia i jeszcze więcej pyłu z frezowania
          A koszty obstawiam na: poniżej 6k zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
            jednakoż nie podobają mi się specjalnie, za wąskie i za długie,
            no ja też mam takie odczucie :/ z tym że nie za długie tylko za głębokie (ale o to samo bodajże chodzi)

Po za tym to no co tu dużo gadać bingant znowu zrobił swoje i można powiedzieć że z każdą konstrukcją robi to lepiej od samego siebie :thumbup: (czyt. daje z siebie więcej niż 100 Krótko mówiąc to ode mnie bingant masz minutowe owacje na stojąco

Skomentuj

Piękna praca :thumbup: Kolumny prezentują się świetnie, jednak to nie mój gust.
              Jak wygląda kwestia finansowa.
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wyglądają świetnie! Gratulacje!

Od siebie mam tylko pytanie: czy umiejscowienie br w dolnej ściance powoduje jakieś zmiany w dźwięku, podbicia, itp?

Skomentuj

Mnie natomiast interesuje dlaczego wybrales te glosniki/projekt no i opis brzmienia ( i jesli mozesz to do czegos porownaj :p )

PS: dlaczego wrzucasz fotki w tak malej rozdzielczosci ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    bingant znowu zrobił swoje
                    Ta, i pozamiatane. Gratulacje bingant :)

Skomentuj

Wspaniała robota Bingant napisz coś o brzmieniu tych głośników czy warte tych pieniędzy bo ja zaczynam słuchać usherów 8935a + 9950-20 i już myślę o nowej konstrukcji i czy te SS to dźwięk warty tych pieniędzy ????
                      w imieniu innych proszę o rzetelny opis jakości dźwięku

Skomentuj

No No :) to jest to, wykonanie Pro, co do kształtów to rzecz gustu mi się podoba, oryginalna konstrukcja. jeśli można to chciałbym zobaczyć foty jak to wszystko jest połączone, kąty, wymiary, i ogólnie jak najwięcej zdjęć z budowy bo to DIY-towców chyba interesuje najbardziej. oczywiście efekt końcowy rewelacyjny.

pozdrawiam

Skomentuj

Bigant, przyzwyczaiłeś nas do nietuzinkowych projektów, perfekcyjnie wykonanych i ładnie zaprezentowanych. Takie kolumny w oderwaniu od reszty wystroju wnętrza mogą się wydawać dziwaczne, za głębokie, krzywe itp. itd. i pewnie w pokoju 12 m2 o wys.2,5 m były by zawalidrogą.
                          Ciekaw jestem w jakim pokoju i otoczeniu prezentują się u Ciebie - jak byś mógł wstawić fotkę, jeżeli to oczywiście nie narusza Twojej prywatności, jak tak to chociaż krótki opis pomieszczenia. Interesuję mnie to również z powodu brzmienia i możliwości dynamicznych tych przetworników.
                          W Twoich opisach poprzednich kolumn niewiele piszesz o dźwięku i innych aspektach brzmienia. Może tym razem doczekamy się obszerniejszego opisu.
                          Gratulacje za wykonanie i pomysł.

Skomentuj

Piękne, naprawdę piękne - nic dodać nic ująć:)

Skomentuj

świetne są...
                              pełen respekt

Skomentuj

Witam i dziękuję za komentarze. Szerzej napiszę coś późnym wieczorem lub jutro. Dodam tylko, że one nie są ani wysokie, ani jakieś kobylasto wielkie.
                                Wstawiam fotkę porównawczą, dodam, że mam 173cm wzrostu:

Skomentuj

standardowy rozmiar
                                  a wyszły idealnie...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co to za kabelki głośnikowe :P też własnej roboty ??

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                                      Dodam tylko, że one nie są ani wysokie, ani jakieś kobylasto wielkie.
                                      Wstawiam fotkę porównawczą, dodam, że mam 173cm wzrostu:
                                      gdyby nie ta fotka to bym nie uwierzyl ze to prawdziwe kolumny i prawdziwe fotki!
                                      chyba dam ci bana bo mnie niezle zalamujesz designem i wykonaniem... :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        chyba dam ci bana bo mnie niezle zalamujesz designem i wykonaniem...
                                        pisałem już to w poprzednich jego konstrukcjach...
                                        chyba trzeba mu zablokować pisanie w tym dziale :flapper:

zazdrość nie zna granic co :razz:
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X