Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 - noremorse

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Super robota. Piękne skrzynki. Można się wprosić żeby ich posłuchać? Jak się spodobają to zaklepuję miejsce w kolejce (gdybyś miał je robić dla ludu) :)

Skomentuj

Widać i artystyczną duszę i profesjonalne podejście, a efekt widoczny na fotografiach - wielkie brawa!

Skomentuj

Az mnie wczoraj naszlo aby sobie obejrzec ponownie "Wyjscie przez sklep z pamiątkami"
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Będzie co wklejać do kalendarza DIYaudio.

Skomentuj

Jeszcze raz dziękuję za komentarze,
            Zdjęcia tyłu i takie z bardziej jednorodnym światłem postaram się wrzucić koło weekendu.
            Dzięki też za "propozycje współpracy", - dużo się dzięki temu forum nauczyłem i nie chcę naruszać jego zasad.
            W najbliższym czasie ruszam z kolejnymi kolumnami (MDF i HDF już czekają) - trzeba wpierw popracować nad warsztatem.
            Postaram się znaleźć tym razem czas na dział "W trakcie budowy".

EDIT:
            Bumpalump :cool:
            Last edited by noremorse; 04.02.2015, 04:45.

Skomentuj

Piękne paki, gratulacje :thumbsup:

PS. niezły motyw z napisem na ścianie :biggrin:

Skomentuj

ten motyw to :Banksy?

Skomentuj

kolumny miód malina, masz może zdjęcie z klejenia boków? bardzo interesuje mnie jak hdf'em leci się z obłościami boków + tyłu jednocześnie. A i ściana w tle fajnie zrobiona

Skomentuj

OK, Witam po dłuższej przerwie,

w zawiązku z tym, że kilkukrotnie proszono mnie via PW o plany mojej konstrukcji.
                    postaram się w przeciągu kilku dni opublikować swego rodzaju instrukcję DIY,

Konstrukcja jest nietypowa; fajnie mieć jakieś doświadczenie; nie wszystkie kroki wydają się konieczne
                    i często są pracochłonne; część rozwiązań to sztuka dla sztuki, ale imho to właśnie determinuje fajność konstrukcji.

Przypominam, konstrukcja (szkielet) wykonana jest z MDF 16mm. W moim przypadku wszystko było cięte
                    za pomocą frezarki z wykorzystaniem przygotowywanych na bieżąco prowadnic i frezów kopiujących)
                    wpierw schemat kilku kolejnych kroków:

Punkt 1 – zbudowanie szkieletu
                    Jak wspominałem jest to konstrukcja wręgowa, tak jak np. kadłub modelu samolotu wykonanego z drewna.
                    Zamiast podłużnic jest wręga główna do której mocowane są wręgi W1-W4.
                    Jeżeli chodzi o konstrukcję „skrzynki” to wymiary podane są tylko dla szkieletu – z prostego powodu:
                    każdy kolejny krok (pokrycie szkieletu) to wymiary otrzymywane wynikowo - poprzez tzw. licowanie
                    ( nie znoszę tego określenia)z już przyklejonymi elementami.
                    Kształt wręgi głównej uwzględnia miejsce na głośniki, ale na tym etapie składania nie uwzględnia obecność portu Bass-reflex
                    (zająłem się tym później)
                    Obrysy wszystkich wręg znajdują się w tym PDF
                    Noremorse2.pdf i w załączniku.
                    Obrysy przedstawione są na kilka sposobów. Jest nawet jakieś „zrobione na kolanie”
                    wymiarowanie głównej wręgi (nie do końca w zgodzie ze sztuką, ale imho jednoznaczne).
                    UWAGA 1. Dla wręg poziomych warto zrobić na początku 1 wzorzec, uwzględniając obrys wszystkich wręg (jest takie zestawienie w PDF),
                    a następnie skopiować go frezem kopiującym (z łożyskiem) 8 razy. Na koniec odpowiednio podocinać poszczególne wręgi, najlepiej sprawdzając z odpowiednimi wymiarami wręgi głównej..
                    UWAGA2. Plecy wręgi głównej są wklęsłe, najlepiej odrysować je na MDF’ie od wygiętej odpowiednio listewki (kluczowe ugięcia są zaznaczone)
                    UWAGA3. Dla wzmocnienia i lepszego pozycjonowania wręg warto użyć kołków drewnianych np. 6 lub 8mm.

Punkt 2 – przyklejenie ściany frontowej MDF 16mm – szerokość ściany frontowej odpowiada szerokości wręg W1-W4, natomiast długość powinna być kilka mm większa niż wymiar szkieletu, tak by dało się idealnie „zlicować” ścianę z dolną płaszczyzną wręgi W4 i górną płaszczyzną wręgi W1.

Punkt 3 – pokrycie trzema warstwami HDF 4mm ścian bocznych i ściany tylnej. Przyklejać należy na przemian ściany boczne/ściana tylna/ściany boczne itd. Łącznie 3 warstwy. Za każdym razem należy przygotować nieco większe arkusze HDF, a po przyklejeniu „zlicować” do istniejących sąsiednich ścian. Pierwsze Arkusze ściany bocznej mają obejmować wręgi W1 i W4 i ścianę przednią (być do nich przyklejone). Jeszcze nie przyklejamy 4tych warstw HDF’u. Powierzchnie arkuszy HDF należy zmatowić przed klejeniem.

Punkt 4 – trochę dziwny, bo usuwamy większość materiału ściany przedniej – zrobiła swoje: pomogła przyklejać warstwy HDF, spaja elementy szkieletu, a to co z niej zostanie posłuży do przyklejenia frontu. Należy ze ściany przedniej wyciąć wszystko to, co nie jest przyklejone do szkieletu. Do tego celu konieczny jest frez z łożyskiem na końcu. Na rys widać co ma zostać ze ściany i w jaki sposób należy pracować frezarką.

Punkt 5 – ostatnie warstwy HDF. To właśnie teraz powstają takie jakby „skrzydła” zachodzące po bokach na front. Tak więc, ostatnie boczne arkusze muszą być wyraźnie większe niż istniejąca skrzynka. Po przyklejeniu: górę, dół i tył arkusza licujemy z istniejącymi elementami. Natomiast przód wycinamy/szlifujemy, tak by tworzył łuk (wystawał na 10mm w centralnej części i zrównywał się ze ścianą czołową na dole i na górze kolumny. Fotka:

Należy przykleić także po jednej warstwie HDF od spodu i od góry kolumny. Ładnie wszystko doszlifować.

Konstrukcja skrzynki gotowa, Trzeba jeszcze ją tylko wykończyć…
                    wartą ją teraz wstępnie wytłumić bitum/filc
                    Otwory na terminale, ew. kieszeń na zwrotnicę to już we własnym zakresie…
                    W następnym odcinku, za parę dni… „jak zrobić front z tymi kręgami”

A, sorry,że takim tonem ale jednak: Nie zgadzam się na żadne kopiowanie czy jakiekolwiek rozpowszechnianie treści tego postu i zawartości załączonego PDF’a poza forum DiyAudio.pl. Tym bardziej nie zgadzam się na jakiekolwiek komercyjne wykorzystywanie projektu bez mojej zgody.

Noremorse2.pdf

Skomentuj

Czy uwzględniłeś pojemność netto obudowy bo dodaniu wszelkich wręg i wygięcia ?
                      Czy masz jakieś narzędzie do kołkowania ?

Skomentuj

tak wygląda objętość netto:

i wynosi ona na tym etapie konstrukcji (bez uwzględnienia głośników, przetwornicy, B-R, wytłumienia)
                        35808060 (+/- 1.5) sześcienne milimetry

do kołkowania używam
                        Wolfcraft WF4640000
                        i wierteł z ogranicznikami
                        sprytna rzecz...

Skomentuj

O, patrz. O ile kołkowałem zawsze z takimi o: http://www.megamaszyny.com.pl/znaczn...6-id-9950.aspx znacznikami, o tyle wywiercenie prostopadłe pod kołek zawsze było dla mnie wyzwaniem. A to ustrojstwo widzę prowadzi wiertło?

Skomentuj

Tak myślałem że używasz wolcrafta :) a objętość jaki program policzył :)? jak dociskałeś ten wygięty tył podczas klejenia ?
                            on się składa tylko z kilku warstw HDF ?

Skomentuj

- program to Rhino 3D
                              - wygięty tył dociskany był dużą liczbą różnych ciężkich przedmiotów akumulatory samochodowe, imadła, młoty, w końcu to tylko 4mm HDF - warstwy klejone były pojedynczo na zmianę, tył/boki/tył/boki.. itp.. (boczne ścianki mogłem złapać już ściskami).
                              - ściany boczne i tył to tylko 4x4mm HDF. w porównaniu do ORI STX gdzie jest 16mm MDF mamy tu 4 laminowane warstwy gęstszego materiału, naprężenie wstępne i znacznie więcej punktów podparcia.
                              kolumny miały być lekkie (i tak nie są) sztywne (są) i smukłe (są),
                              Jeśli chodzi o przyrząd Wolfcrafta to warto zobaczyć filmy instruktażowe na Youtube.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez noremorse Zobacz posta
                                , naprężenie wstępne
                                Takiego zwortu na tym forum jeszcze nie było chyba :P
                                Coś czuje ze kolega ma dużo wspólnego z łożyskami i innymi mechanicznymi sprawami..

Skomentuj

Te przedmioty kładłeś bezpośrednio :)? skąd miałeś pewność że dociska się odpowiednio ?
                                  Wiem że to tylko 4mm HDF ale chyba niełatwo było dobrze rozłożyć ciężar.

Sprawdzałeś czy wyczuwalne są drgania bocznych ścianek przy mocniejszym graniu ?

Skomentuj

Zadajesz b. dobre pytania, dzięki.
                                    To będzie mało praktyczna rada, ale robiłem to tak: Do niektórych mebli biurowych Ikei dodawane są żeliwne przeciwwagi (aby się mebel nie wywrócił).
                                    Mam takich żeliwnych prostopadłościanów (3x5x25cm) 8 sztuk. Rozłożyłem je równomiernie na tylnej ściance i na nie dopiero układałem większe ciężary.
                                    Stopień dociśnięcia pierwszej warstwy (tylnej) mogłem podejrzeć, natomiast los pozostałych warstw to już kwestia "eeee, będzie dobrze"..

Drgania ścianek ręką są niewyczuwalne; przykładanie ucha do skrzynki też daje zaskakująco mało doznań - obudowa nie gra,
                                    (Przynajmniej w zakresie mojej ułomnej percepcji)

Skomentuj

Ja pomyślałem o jakichś dużych materiałowych workach wypełnionych piaskiem albo czymś podobnym i całosć zacisnąć pasami Nie miałbym dobrego pomysłu na przyklejenie Wkrętami pewnie bym dowalił

Skomentuj

Albo długimi zszywkami :)

Skomentuj

25 kilowe worki z piaskiem w Castoramie kupisz za kilka zl. Wrzucic to do jakiegos worka foliowego czy materialowego i mogloby dzialac jak docisk :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X