Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 - noremorse

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli (tak wiem nie od tego wyrazu zaczyna się zdanie :) ) gotowe zwrotnice od STX-a i powinno być ok? Naczytałem się wiele a to mój pierwszy projekt w głowie mętlik i dusza na ramieniu ale to co zrobił kolega noremorse tak zawróciło mi w głowie, że postanowiłem zaryzykować :) (gdzieś naczytałem się, że ważna jest ilość wytłumienia)

Zastosowanie dla 70 kg cukru :)

[IMG][/IMG]
    Last edited by kolatek2; 17.04.2019, 21:56.

Skomentuj

Powinno być ok. Zgaduję że wycisnęli z tych głośników ile się dało. Jako użytkownik możesz się pokusić o zmianę ilości wysokich tonów zmianą rezystora/rezystorów (jest tam tłumik złożony z 2 rezystorów) i to tyle. Reszty bez pomiarówki lepiej nie ruszać .

Skomentuj

Taniej by wyszedł worek piaskiem, ale nie da się tym później poslodzic herbaty :)

Skomentuj

Cukier miałem pod ręką a po piasek trzeba byłoby wyjść z warsztatu :))))) Mowa o R1 i R2 ze schematu zwrotnicy jak mniemam?

Skomentuj

Zamieszczone przez kolatek2 Zobacz posta
            Mowa o R1 i R2 ze schematu zwrotnicy jak mniemam?
            Tak.

Skomentuj

Zaczyna to wyglądać tak, na razie mi się podoba ciekawe jak zagrają :)

Last edited by kolatek2; 22.06.2019, 22:51.

Skomentuj

Nie jest to dokładna kopia ?

Skomentuj

Tak jak pisałem na samym początku, praca którą wykonał kolega noremorse tak mnie zachwyciła, że postanowiłem go naśladować :) Tak jest to kopia i mam nadzieję że podobna do oryginału :)

Swoją drogą co koledzy proponują do napędzenia tego co kończę robić? Szukam jakiegoś pomysłu na kolejne DIY, mam na myśli jakąś lampę odsłuch głównie czarnych krążków. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
                  Last edited by kolatek2; 23.06.2019, 09:44.

Skomentuj

Może coś takiego jako napęd https://diyaudio.pl/showthread.php/3...iacz-hybrydowy

Skomentuj

Hybryda zdecydowanie nie, mam na myśli jakiś pełen tor lampowy tzn preamp na lampie i końcówka na lampie najchętniej 2 monobloki.

Skomentuj

Te kolumny potrzebują sporo mocy, żeby je dobrze kontrolować i wysterować. Zdajesz sobie sprawę, jakiej lampy będziesz potrzebował do tego? Przygotuj się na spory wydatek.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolatek2 Zobacz posta
                          praca którą wykonał kolega noremorse tak mnie zachwyciła, że postanowiłem go naśladować
                          Kibicuję, jak przy każdej fajnej konstrukcji.
                          Ale...

Dlaczego poszedłeś w STX-y, skoro w tej cenie masz już SBacoustic?

Skomentuj

Myślałem o czymś rzędu 30W myślisz że to wystarczy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Kibicuję, jak przy każdej fajnej konstrukcji.
                            Ale...

Dlaczego poszedłeś w STX-y, skoro w tej cenie masz już SBacoustic?
                            Pojęcia nie mam czemu STX, gdzieś czytałem, że grają przyzwoicie jak na swoją cenę. Myślę, że duży wpływ miał na wybór fakt możliwości zakupu całego kompletu bez przeszukiwania tysięcy sklepików bo w jednym jest to a w drugim tamto. Zwyczajne wygodnictwo :) To moja pierwsza konstrukcja więc wiedzy też brakuje sporo aby samemu dobierać poszczególne elementy.
                            Last edited by kolatek2; 23.06.2019, 22:52.

Skomentuj

No właśnie o to chodzi ze sb też kupuje się z tego samego sklepu. Teraz gdy polink zakończył sprzedaż detaliczna to nawet elementy do zwrotnicy kupuje się w sklepie w którym kupujesz głośniki . Stx'y może i grały fajnie i dało się tak bez problemu napisać ale to było ładnych kilka lat temu. Poza tym kiedyś ich głośniki były sporo tańsze. Dobrze pamiętam jak wzrastała stopioniowo cena stx 18 awx. Na samym początku pamiętam że był sporo tańszy (140-150zl?, nie jestem pewny jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi). Dzisiaj kosztuje on 210zl za sztukę. To stawia go w (moim zdaniem) zupełnie innej półce cenowej niż kiedyś. Bo moim zdaniem gdy nie było jeszcze SB na rynku to w tej cenie 140-150zl bardzo dobrze się bronił. Był lepszy od tanich wooferow po 100zl za sztukę. Teraz gdy pojawiły się SB 15-17 i kosztują w granicach 180-200zl za sztukę to stx stał się IMO nieoplacalny w zakupie. Pewnie ze nie jest zły ale nie jest to najlepszy głośnik w jego "półce cenowej".
                              Last edited by Oskar29; 24.06.2019, 08:28.

Skomentuj

Co to za czernidło między liściami forniru?

Skomentuj

czarna szpachla?

Skomentuj

tak ale czarna to tylko z nazwy niestety :(

Skomentuj

A jak szpachlowałeś to? Oklejałeś czymś fornir?
                                      Podoba mi się to i myślałem o takim rozwiązaniu w moich następnych kolumnach :)

Skomentuj

Naklikałem na telefonie całą relację z procesu szpachlowania próbując zabić czas marnowany w kolejce do kardiologa (żeby nie było to nie efekt pierwszego słuchania z psem idę do dentysty a że leczenie psich zębów wymaga narkozy a pieseł wiekowy trzeba było serducho zbadać :)))) ) naduszam zamieść odpowiedź i wylazły jakieś kszaczory suma sumarum piszę jeszcze raz. Tak liście forniru oklejałem i tu uwaga nie polecam taśmy malarskiej jest zbyt cienka szpachla po nałożeniu ma tendencję do osiadania i po wyszlifowaniu pozostają dołki ja użyłem zwykłej taśmy izolacyjnej jest sporo grubsza i można nałożyć grubszą warstwę szpachlówki po wyschnięciu jest jej wystarczający nadmiar aby po wyszlifowaniu pozostała równa powierzchnia. Generalnie z oklejaniem jest trochę zabawy bo trzeba to robić dość dokładnie upierdliwe ale wykonalne :) Po kilku minutach od nałożenia taśmę delikatnie zrywamy idziemy się wyspać a dnia następnego oscylacja i papier 240. Tyle w temacie robota prosta tyle że wymaga cierpliwości.

Jutro pierwszy odsłuch i natychmiastowa wizyta u kardiologa tym razem z moim serduchem :))))

Skomentuj

Gdy za długo piszesz posta to tak się robi. Jak długo coś pisałeś i jest ryzyko że ci wyskoczą "krzaczki" to skopiuj cały tekst najpierw, wykasuj i wklej od nowa całość. Powinno pomóc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X