@themo:głębokość kolumn 35cm,niestety zdjęc wzmocnień nie posiadam ale z tego co pamiętam to kratownica wzdłużna i poprzeczna dzieli kolumne na cztery sgegmenty,strojone tunelem HP68 na 40Hz ?(tak jest w oryginale)u mnie port BR promieniuje "w podłogę"
Sylvek - całkiem interesująca konstrukcja jaki litraż ma obudowa, jaki lakier zauważyłem że front jest płaski. Czy modyfikowałeś zwrotnicę ? Jeśli możesz opisz dokładniej te kolumny bo jest to ciekawy projekt
W projekcie też jest płaski, scięte są tylko boki by trochę zwęzić optycznie kolumnę. moja jest ok kilka mm szersza od szerokości frontu orginału. Litraż mam około 38L netto w Closed. Co do wykończenia to jest sklejka w wysokim połysku łączona na 45 stopni i dodatkowo ma ścięte krawędzie bo były za ostre i niebezpieczne. Mam dwoje małych dzieci.
Sylvek - porównując z moimi paczkami to twoje są bardzo wąskie :) można powiedzieć taka wersja light, ścięcia praktycznie niewidoczne, jaką zwrotnicę masz?
Taką jak w projekcie, zmieniła się tylko trochę szerokość kolumny o kilka mm więc nie ma strachu. Skosów nie mam wcale. Kolumny grały dzisiaj kilka godzin i jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony.
Ja lubię niskie tony z obudowy zamkniętej. dodatkowo jest mniejsze ryzyko modów pomieszczenia. Br zawszę mogę dorobić :)
Po pierwszych odsłuchach jestem na tak, dam im kilka dni i zobaczę co się zmieni.
Ja lubię niskie tony z obudowy zamkniętej. dodatkowo jest mniejsze ryzyko modów pomieszczenia. Br zawszę mogę dorobić
Kolumny bardzo ładne,choć wg mnie obudowa zamknieta to zły pomysł:)Proponuję zrobić br w "podłogę" a jak się nie spodoba to zawsze można "zaślepić" ale jak już nawiercisz to raczej tak zostanie:biggrin:
Ps:Jest kolumna Audio Solutions w obudowie zamkniętej ale tam jeden wofer "pracuje" w 6litrach i gra to rewelacyjnie!
Nie prowokuj.
Te głośniki mają Qts=0,6 i jeżeli to się zgadza to w tej obudowie mogły by być wentylowane i to ze sporym zejściem do około 35Hz. A że kolegom pasuje bas z dwóch 5"lowych głośniczków to też nie potrzebują BR. Może sugerują się tym, że 2x5" to tyle samo co jeden 10", ale myślę że nie.
A jak w obudowie zamkniętej dobroć jest w granicach 0,65 to i łatwiej ustawić przy ścianie bez zbyt wielkiego podbicia basu.
Pod względem optycznym mogą się podobać. Jest satysfakcja z budowy i brzmienia. To najważniejsze.
Nie prowokuj.
Te głośniki mają Qts=0,6 i jeżeli to się zgadza to w tej obudowie mogły by być wentylowane i to ze sporym zejściem do około 35Hz. A że kolegom pasuje bas z dwóch 5"lowych głośniczków to też nie potrzebują BR. Może sugerują się tym, że 2x5" to tyle samo co jeden 10",
Jeszcze liczyć umię i wiem że te dwa głośniki są tylko trochę większe od 18cm.
Skomentuj