Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Solutions Euphony 90 Clone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chyba nie miernikiem? :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam jiga ale miałem problem z kalibracją w win7. Ale muszę się nad tym pochylić.

Skomentuj

Świetne kolumny, piekne obudowy, ile czasu zajęło Ci budowanie tego???

Jak sprawuję sie br skierowny w dół, ma ktoś jakies doświadczenia w porównaniu z wylotem z tyłu, może to jakoś pomóc przy bliskości tylnych ścian, nie chcąc mieć br z przodu???

Skomentuj

Tak swoją drogą, szkoda że nie były wystawione na AS

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Tak swoją drogą, szkoda że nie były wystawione na AS

O tak!
          Było by co pokazać
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

14,7uF na wysokotonowym? Dosyc duża wartość, czyż nie?
            Bardzo lubie wizualnie taki design kolumn.
            Last edited by jamess8; 08.11.2016, 16:44.

Skomentuj

A jakie Re ma głośnik wysokotonowy?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rezystancja cewki Re - 2.80 ohm:)

Skomentuj

2.8 R
                  :( całe życie drugi.
                  Last edited by sylvek; 10.11.2016, 13:02.

Skomentuj

Świetna robota, piękne są te kolumny aż by chciało się posłuchać jak grają.

Skomentuj

Roman byłem w weekend w Gdańsku i mi sie przypomniały te kolumny :)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam serdecznie, litwińskiego klonowania ciąg dalszy.
                        Jednak z faktu, że jestem totalnym amatorem w sprawach elektroniki mam kilka pytań, aby nie narobić bzdur.
                        Proszę o wyrozumiałość, bo pomimo czytania tutoriali nic nie kapuję w kwestii przeniesienia schematu na płytkę zwrotnicy i oczekuję tłumaczenia łopatologicznego jak małemu dziecku, co nie pojmuje np. matematyki ni w ząb.
                        Chodzi o to, że chciałbym czegoś się nauczyć, a nie tylko bezmyślnie skopiować projekt, za którego udostępnienie przy okazji bardzo dziękuję Romanowi.
                        Poniżej udostępnię zdjęcie z oznaczeniami, które bardzo proszę o nazwanie, czyli gdzie dolutować kable do tweetera, midwoofera, wejścia i wyjścia itd. Nie wiem też czy Peerlessy podłączyć szeregowo, czy równolegle.

Poza tym chciałbym się dowiedzieć

-jak się przyjęło oznaczać bieunowość( polaryzacja? proszę o poprawienie nazewnictwa) cewek, kondesnsatorów, i rezystorów. Tak po chłopsku czy one mają swoje + i - czy może wejście i wyjście (kierunkowość podłączenia) Np Czy drut ze środka cewki to + a ten z zewnątrz to - albo wejście/wyjście? o takie nazwanie mi chodzi.

-jak sprawdzić czy cewka, kondensator oraz rezystor są sprawne, czy można jakoś multimetrem? A może jak zamawiałem z Polinku to są pewne na 100%
                        To tyle z elektroniki.

Drugie pytanie dotyczy bass reflexu. Nie znoszę BR do tyłu, ale mam mały pokój i BR do dołu wydaje mi się, że podobnie jak tylny może podbijać bas, nawet gdybym podniósł kolumny na kuriozalną wysokość średnicy BR czyli 7-8 cm. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę.

Rozważam więc BR z przodu, ale nie wiem czy to wizualnie nie zepsuje całej kolumny. Niby podobne wizualnie i gabarytowo tonsilowsie Siesty mają tunel do przodu i nie wyglada to bardzo żle ale może warto tego uniknąć?

Dlatego pomyślałem o szczelinowym na samym dole. Jednak wszystko zależy od tego jak Wy doświadczeni konstruktorzy się na ów koncepcje zapatrujecie.
                        Będę bardzo wdzięczny za wyrozumiałość i chęć pomocy.
                        Pozdrawiam Rafał
                        Last edited by fcbarca86; 14.01.2018, 20:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez fcbarca86 Zobacz posta
                          -jak się przyjęło oznaczać bieunowość( polaryzacja? proszę o poprawienie nazewnictwa) cewek, kondesnsatorów, i rezystorów. Tak po chłopsku czy one mają swoje + i - czy może wejście i wyjście (kierunkowość podłączenia) Np Czy drut ze środka cewki to + a ten z zewnątrz to - albo wejście/wyjście? o takie nazwanie mi chodzi.
                          Cewki, rezystory i kondensatory bipolarne (słowo klucz) nie sa niespolaryzowane z wyjątkiem kondenstorów elekotrolitycznych które są spolaryzowane. Oznaczenia na elektrolitach są w postaci paska na obudowie po stronie minusowej nogi lub jedna noga jest dłuższa co onacza plus.... są wyjatki jak elektorolity dwukierunkowe ale teraz nie bede Ci mieszał

-jak sprawdzić czy cewka, kondensator oraz rezystor są sprawne, czy można jakoś multimetrem? A może jak zamawiałem z Polinku to są pewne na 100%
                          To tyle z elektroniki.
                          jeśli masz multimetr do pomiaru RLC to tak...
                          Rezystory owszem możesz mierzyć podstawowym multimetrem, kondenstory jeśli masz pomiar pojemności, a z cewkami bedziesz miał gorzej... aczkolwiek jak zamówisz w dobrej firmie to nie zaprzątał bym sobie głowy takimi rzeczami... Chyba że robisz "baterie" z kondensatrów wtedy warto sprawdzić czy nie ma dużych rozbieżonosci. Tutaj nie musisz robić takiego zabiegu.

Drugie pytanie dotyczy bass reflexu. Nie znoszę BR do tyłu, ale mam mały pokój i BR do dołu wydaje mi się, że podobnie jak tylny może podbijać bas, nawet gdybym podniósł kolumny na kuriozalną wysokość średnicy BR czyli 7-8 cm. Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę.

Rozważam więc BR z przodu, ale nie wiem czy to wizualnie nie zepsuje całej kolumny. Niby podobne wizualnie i gabarytowo tonsilowsie Siesty mają tunel do przodu i nie wyglada to bardzo żle ale może warto tego uniknąć?
                          Przeczytaj dwie strony wcześniej ten temat był poruszany nie bede sie rozwodził... Podumowując stawianie przy scianie czy to br/oz czy bedzie w podłoge czy w sciane, niskie rejestry bedą podbijane...

Jeśli chodzi o zwrotke to damy Ci mały rebus jak bedziesz miał elementy i bedzie wiedział który jest który to powinienieś sam dojść gdzie co podłaczyć. Pochwal sie zdjeciem to sie sprawdzi poprawność.

Pozdro!
                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tak btw słuchał ktoś jeszcze tego?
                            Fajnie jak by było to pomierzyć dla potomnych, bo zestaw tani i ciekawy pod względnem wymiarów...
                            Last edited by Pteterycz; 16.01.2018, 13:45.
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

1-+ terminal
                              3-+ wysokotonówka
                              4-wspólny minus dla terminala ,woferów i wysokotonówki
                              5-+ wofery
                              :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                Tak btw słuchał ktoś jeszcze tego?
                                Fajnie jak by było to pomierzyć dla potomnych, bo zestaw tani i ciekawy pod względnem wymiarów...
                                Dziękuję za wskazówki. Pracę domową odrabialem, ale jestem zbyt tępy, żeby to zrozumieć ze schematu. Tylko tweetera zgadłem, ale na szczescie wpadł Roman i dał sciagawkę.
                                Euphony sluchalem kilka godzin i bardzo mi się spodobały
                                A w domu posiadam scany na classicu na gorze i 18 iluminatorze, więc moja opinia nie wynika z euforii a z chlodnego porownania i choć sluchalem na innnym sprzecie i nie bezposrednio to mimo,ze nie jestem audiofilem to uwazam, że kosztujące 8700 na rynku Euphony 90, a ok 2000 diy i Scan speak na D2905/9700 i 18WU/8741T00. diy ok 6000 nie są gorsze dzwiękowo od Ss wprost proporcjonalnie do ceny. Gdy poslucham bezposrednio powiem wiecej, ale w/w warunkach stwierdzam, że obie konstrukcje są na wysokim poziomie, a ewentualna wyzszosc scanow nie rzuca się pd razu a ukaze się dopiero w analitycznym odsluchu.

Tyle o mojej opinii.
                                Chcialbym jeszcze od Ciebie Roman dowiedziec się
                                Jak dlugi jest br oraz czy glosniki midwoofery laczyc rownolegle czy szeregowo?
                                Pozdrawiam
                                Ps. Przepraszam za te kwiatki zamiast polskich znakow, ale w tel.jakos tak wyszlo.
                                Last edited by fcbarca86; 17.01.2018, 14:35.

Skomentuj

Jesli zwrotnice umiescisz na tylnej sciance na wysokosci wysokotonówki,to nie ma potrzeby "łączenia" woferów,co do długosci portu to powinien miec ok 160-170mm,ja kupił bym 4 szt i metodą prób i błedów dopasował pod własne preferencje:)

Skomentuj

Przy tym litrażu i strojeniu (44l-40hz) rurką hp68 napewno nie bedzie takiej długość, celuje około w 10cm...

Skomentuj

Dziękuję za odzew.
                                      Ku ostatecznemu sprostowaniu. Ze zwrotnicy do midwooferów idą dwie pary kabli do połączenia każdego głośnika z osobna, a nie jedna para do połączenia szeregowego? Może moje pytanie jest głupie, ale nie znam zasad połączeń głośników w układzie D'apollito, a wiem, że zły sposób połączenia zmieni impedancję całej kolumny.
                                      Pozdrawiam
                                      Last edited by fcbarca86; 19.01.2018, 19:09.

Skomentuj

Masz na schemacie że podłączasz równolegle...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Łopatologicznie możesz podłączyć jeden głośnik z drugim następnie jednym przewodem do zwrotki.

Skomentuj

Bardzo fajne kolumny. gratulacje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X