Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Solutions Euphony 90 Clone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W przypadku jednej i drugiej obudowy zachowanie się fal w takim samym pomieszczeniu będzie podobne.
    Dwa głośniki 10cm, to nie to samo co jeden 20cm w przypadku niskich częstotliwości.

Skomentuj

Dokładnie no niestety opisy potężnego basu z tak małych membran zawsze wprowadzają uśmiech. A aplikowanie maluszków w 4 krotnie za dużych obudowach niestety ale zawsze degraduje jakość tego ostatniego. Przy obudowie zamkniętej tym bardziej ten litraż powinien być mniejszy ( sylvek :flapper: ) I jak recenzent napisze punktowy i szybki Bas to jest to jego subiektywne odczucie połączone z samozadowoleniem. Przepraszam ale nie popadajmy w euforie na temat Basu z tak małych głośników. Z BR w podłodzę przy umieszczeniu głośników u góry wysokiej kolumny należy uważać bo zrobi nam się hybryba z BR / TL a tą nie jest już tak łatwo optymalnie wytłumić i wystroić bez pomiarów. Co nie zmienia fakty że Br w podłodze w takiej konstrukcji może zagrać ciekawiej a już na pewno mniej stukająco.
      Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 12:29.

Skomentuj

Ukrócę te dyskusję nt basu i jego ilości - to kwestia subiektywna i kłaniają się gusty. Najważniejsze jest finalne zadowolenie słuchacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
          I jak recenzent napisze punktowy i szybki Bas to jest to jego subiektywne odczucie połączone z samozadowoleniem
          - dokładnie tak napisałem :). Jest to projekt udostępniony do skopiowania więc bądźmy ostrożni w opisach żeby osoby zainteresowane nie poleciały za wysoko na tej chmurze euforii :). Sugeruje zabawę w chwilowe zmniejszanie litrażu ( jest to bardzo łatwe ) i analizę zmiany barwy Basu ...
          Last edited by Zap Projekt; 30.10.2016, 12:43.

Skomentuj

Dokładnie no niestety opisy potężnego basu z tak małych membran zawsze wprowadzają uśmiech
            Chciałbym zapytać czy miałeś okazję słuchać tych kolumn?Zastanawiam się czym popatre są Twoje wnioski?To takie pisanie aby pisać tym bardziej że jest to klon konstrukcji firmowej Audio Solutions a nie projekt sklepany na szybo w piwnicy:)Konstruktor Gedyminas Gaidelis z pewnoscią wie co robi,wystarczy posłuchać jego innych konstrukcji,nie tylko Euphony:)

Skomentuj

- dokładnie tak napisałem :). Jest to projekt udostępniony do skopiowania więc bądźmy ostrożni w opisach żeby osoby zainteresowane nie poleciały za wysoko na tej chmurze euforii :). Sugeruje zabawę w chwilowe zmniejszanie litrażu ( jest to bardzo łatwe ) i analizę zmiany barwy Basu ...
              jak chciał byś zmieniać litraż chwilowo?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                Brak Br promieniującego w którą kolwiek stronę nie powoduje podbicia, mogą też być ale napewno mniejsze.
                Obudowa BR i OZ promieniuja tak samo, czyli dookolnie.
                Chodzi mi o to że kolumny w docelowym pomieszczeniu będą stały blisko ścian i wtedy będzie podbicie niskich tonów a tego nie lubię
                Wiec lepszym ( moim zdaniem oczywiscie ) wyjsciem, byloby zastosowanie BR z niskim strojeniem. Mialbys lagodnie opadajace pasmo sprzyjace dobremu impulsowi i ustawieniu blizej sciany, oraz wieksza wytrzymalosc mocowa, ktora by sie przydala przy tak malych glosnikach.

Generalnie porownujac oryginal Euphony 90 z klonami, umieszczenie portu w dolnej sciance bedzie pewnym odchyleniem od oryginalu. W takim przypadku umieszczenie tlumienia tylko na tylnej sciance wydaje sie zastanawiajace. Poza tym, sprobowalbym zestroic te kolumny pare hz nizej, co da nieco lepsze wlasciwosci impulsowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  W przypadku jednej i drugiej obudowy zachowanie się fal w takim samym pomieszczeniu będzie podobne.
                  Dwa głośniki 10cm, to nie to samo co jeden 20cm w przypadku niskich częstotliwości.
                  Mam obudowy zamknięte i miałem BR, i wiem jaka jest różnica. Jak pisałem umie liczyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dokładnie no niestety opisy potężnego basu z tak małych membran zawsze wprowadzają uśmiech. A aplikowanie maluszków w 4 krotnie za dużych obudowach niestety ale zawsze degraduje jakość tego ostatniego. Przy obudowie zamkniętej tym bardziej ten litraż powinien być mniejszy ( sylvek :flapper: ) I jak recenzent napisze punktowy i szybki Bas to jest to jego subiektywne odczucie połączone z samozadowoleniem. Przepraszam ale nie popadajmy w euforie na temat Basu z tak małych głośników. Z BR w podłodzę przy umieszczeniu głośników u góry wysokiej kolumny należy uważać bo zrobi nam się hybryba z BR / TL a tą nie jest już tak łatwo optymalnie wytłumić i wystroić bez pomiarów. Co nie zmienia fakty że Br w podłodze w takiej konstrukcji może zagrać ciekawiej a już na pewno mniej stukająco.
                  Zacytujcie gdzie napisałem że jest potężne zejście. Strasznie się co niektórzy napinają.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Ukrócę te dyskusję nt basu i jego ilości - to kwestia subiektywna i kłaniają się gusty. Najważniejsze jest finalne zadowolenie słuchacza.
                  Bardzo dobre podejście do tematu.

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                  Chciałbym zapytać czy miałeś okazję słuchać tych kolumn?Zastanawiam się czym popatre są Twoje wnioski?To takie pisanie aby pisać tym bardziej że jest to klon konstrukcji firmowej Audio Solutions a nie projekt sklepany na szybo w piwnicy:)Konstruktor Gedyminas Gaidelis z pewnoscią wie co robi,wystarczy posłuchać jego innych konstrukcji,nie tylko Euphony:)
                  Niestety muszę cię rozczarować. Niektórzy z naszych konstruktorów mają sporą wiedzę i doświadczenie, i ich projekty są naprawdę wartościowe.

Zamieszczone przez Linuxik18 Zobacz posta
                  jak chciał byś zmieniać litraż chwilowo?
                  Bardzo prosto wystarczy coś włożyć do środka.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Obudowa BR i OZ promieniuja tak samo, czyli dookolnie.

Tak ale np BR skierowany do tyłu ustawiony blisko ściany podbije niskie częstotliwości.

Panowie nie jestem jakimś ta nowicjuszy miałem w swoim posiadaniu kilka par kolumn fabrycznych i kilka diy, na stanie mam w tej chwili 6 par kolumn. Więc trochę mam co z czym porównywać, bas z tego modelu jest fajny i nawet nisko schodzi. Nie jest tak dokładny ja z TIW 200XS. Ale jest sporo bardziej kulturalny niż ten z L22.
                  Teraz mam pytanie bo jako tako konstruktorem nie jestem i wybiegajac w przód przygotowałem BR promieniujacy do przodu. Wystarczy go otworzyć. Ale pytanie do ludzi bardziej doświadczonych, mam 38L netto i BR 30x120x120mm czy będzie ok? Jak tak to przy najbliższej okazji go otworzę.
                  Co niektórzy z uczestników tej dyskusji wiedzą że zrobiłem ten projekt w celach poznawczych i dlatego że części na zwrotnice miałem w domu. Dokupiłem tylko głośniki na które jak by co mam pomysł.

Skomentuj

Tak ale np BR skierowany do tyłu ustawiony blisko ściany podbije niskie częstotliwości.
                    Podbije tak samo jak klozet ustawiony blisko sciany. Roznice sa slyszalne przez roznice w charce pasma. Jesli kolumny br maja stac blisko sciany, to trzeba to przewidziec w procesie projektowania.

Ale pytanie do ludzi bardziej doświadczonych, mam 38L netto i BR 30x120x120mm czy będzie ok? Jak tak to przy najbliższej okazji go otworzę.
                    Trzeba przeliczyc. To port szczelinowy jak rozumiem? Podaj wymiary wew obudowy i miejsce portu.

Skomentuj

Wymiary wewnętrzne.
                      120x 314x1054mm, port szczelinowy umieszczony na dole do przodu.

Skomentuj

Symulacja dla mocy 30w oraz dodalem rezystancje cewki 0.44 ohm z projektu.

I tutaj jeszcze symulacja wychylenia przy mocy 20w

Niestety te glosniczki w tak duzym litrarzu bardzo szybko osiagaja swoj Xmax 3,5mm, szczegolnie w duzym klozecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Symulacja dla mocy 30w oraz dodalem rezystancje cewki 0.44 ohm z projektu.

I tutaj jeszcze symulacja wychylenia przy mocy 20w

Niestety te glosniczki w tak duzym litrarzu bardzo szybko osiagaja swoj Xmax 3,5mm, szczegolnie w duzym klozecie.
                          Wierzę ale dalej nie mam odpowiedzi czy tunel 30mm wysoki 120mm szeroki i 120mm długi będzie ok. Według Winisd jest ok

Skomentuj

Tylko co znaczy ok? Winisd jest niedokladny dla takich symulacji. Nie pokaze Ci, ze bedziesz musial wypchac polowe obudowy welna, zeby pozbyc sie rezonansu polfalowego w obudowie.

Skomentuj

To znaczy? Jak pamiętam to wyszło strojenie około 40-44hz. Chodzi o to że jak otworzę obudowę to nie chcę aby się okazało BR źle policzylem. Bo ilość wytlumienia zwiększyć lub zmniejszyć to nie jest problem ale zmienić BR szczelinowy jest raczej trudno.

Skomentuj

Zawsze mnie śmieszy jak ktos umie ocenić ilośc i jakość basu po wielkości głośników nie słuchając nawet kolumny
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To co nikt nie pomoże poprawić tej konstrukcji.

Skomentuj

Jesli zmienisz na BR, to strojenie wypadnie Ci ponizej 40hz. Czy to zle? Chyba nie, to blisko tego co jest w oryginale.

Skomentuj

W oryginale dla około 44L ma być długość portu 165-170mm dla 40hz. Ja wyliczyłem że dla 40L i długości 120mm ma być 38hz.
                                      Więc jak się bardzo nie pomyliłem to może coś z tego będzie a jak nic to zamknę br i tyle. Ale tego spróbuję w przyszłym tygodniu bo w tym już chyba nie dam rady.
                                      Last edited by sylvek; 31.10.2016, 21:30.

Skomentuj

Jak ktoś pisze że nie ma basu, to ja nie chcę słuchać ich zestawu referencyjnego.
                                        Basu jest sporo może nie najwyższej jakości ale sporo.

Skomentuj

Możesz zrobić pomiar impedancji?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X