Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio Solutions Euphony 90 Clone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    Będę chciał sobie złożyć te kolumienki i tak jak z obudowami raczej nie będę miał problemu tak ze zwrotnicą może być gorzej:)
    Stąd moje pytanie, czy jest ktoś na forum kto podjąłby się wykonania takich zwrotnic do Euphony 90?

Skomentuj

Ewentualnie jak nikt chętny się nie znajdzie pomęczę się sam, tylko mam tutaj pytanie odnośnie rezystorów:
      na zdjęciu zwrotnicy kolegi Roman763 jest rezystor MRA12F 0852 - którego nie za bardzo mogę znaleźć w sprzedaży, czy można zamiast niego zastosować rezystor taki jak na zdjęciu z projektu kolegi Linuxik18 o symbolu RSS10W 5ohm6J?

Skomentuj

Buduj skrzynki a ze zwrotnicą pomożemy sam ogarniesz jak umiesz trochę lutować.

Skomentuj

Zamieszczone przez andrev Zobacz posta
          czy można zamiast niego zastosować rezystor taki jak na zdjęciu z projektu kolegi Linuxik18 o symbolu RSS10W 5ohm6J?
          Tak, 5.6 Ohm 10W. W zasadzie nieco więcej mocy wydzieli się na tym rownolegle podłączonym do glośnika 5.6 Ohm, niż na szeregowym 1.3 Ohm. Ale oba 10-watowe powinny spokojnie wystarczyć, tak jak kolega Linuxik18 ma zrobione.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
            Tak, 5.6 Ohm 10W. W zasadzie nieco więcej mocy wydzieli się na tym rownolegle podłączonym do glośnika 5.6 Ohm, niż na szeregowym 1.3 Ohm. Ale oba 10-watowe powinny spokojnie wystarczyć, tak jak kolega Linuxik18 ma zrobione.
            Serdeczne dzięki sylvester za wyjaśnienie!

Skomentuj

Bardzo dobry wybór
              Bedziesz zadowolony z wyboru
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam

Jestem właśnie na etapie budowy tego zestawu. Czy mógłbym prosić o trochę informacji na temat wytłumienia tego zestawu. Np. jaki materiał polecacie i na które powierzchnie.

Skomentuj

Witam,jesli obudowa jest wystarczająco "sztywna" to u mnie najlepiej sprawdziło się lekke wytłumiene tylko tylnej scianki z lekkim wywinięciem na boczne ściany.Ale najlepej pobawić się i dopasować pod akustykę pomieszczenia i własne preferencje.

Skomentuj

Jeszcze jedna sprawa. Zgodnie z projektem jaka jest długość BR dla rurki HP68? Winisd dla budy 45l i strojenia 44Hz podaje mi jakieś 75 mm. A w temacie pojawiaj się długości typu 170-160mm, 120mm. Stąd moje pytanie jak jest w oryginale?

Skomentuj

O ile dobrze pamiętam w oryginale umeszczono bas reflex Jantzen audio 051-0018 przycięty na 11cm:)

Skomentuj

Witam szanownych kolegów.

Po rożnych perturbacjach, życiowych, zwłaszcza finansowych wreszcie ukończyłem swoją kopię Euphony 90.

Popełniłem kilka błędów podczas robienia obudowy, ale i tak jestem zadowolony, bo brzmienie rekompensuje moje słabe zdolności manualne.(Błędy to zbyt duże podfrezowanie pod tweetery, bo źle policzyłem grubość skaju oraz przetarcie forniru w dwóch miejscach. Ponad 6 lat temu robiąc pierwszy diy - subwoofer miałem naturalny fornir i nie było tego problemu co z modyfikowanym
                        ( cieńszym) kiedy to nie umiałem znaleźć momentu gdy fornir już jest gładki i dojechałem aż do kości, (czyt. do gołego mdfu).

Projekt w stosunku do wzorcowego czyli Romana ma jedynie inne skosy (szerokość frontu zachowana), skaj zamiast lakieru oraz tunel BR (ostatecznie 11 cm ) skierowany do przodu.
                        Okablowanie wewnętrzne Chord Rumour 2 w wersji install o wiele droższy od sugerowanej plecionki Jantzena, ale w moim odczuciu o tyle droższy co lepszy. Ów plecionka dla mnie jest strasznie zamulona na górze i zbyt opasła i powolna na dole, jedynie średnie mogą być, ale to wiadomo kwestia gustu.
                        Kolumny już rozwałkowane były do cna, więc nie ma co pisać pod względem technicznym.
                        Jednak zamieszczę kosztorys, aby ktoś, kto jest takim amatorem jak ja miał wyobrażenie jak to się rozkłada na poszczególne komponenty.

Ceny brutto z przesyłką

Wysokotonówki - 300 zł
                        Średnioniskotonowe - 590 zł
                        Zwrotnice i terminale (same terminale 100 zł) 311 zł
                        Tunele BR miałem wcześniej więc nie pamiętam, ale ok 15-20 zł (allegro)
                        Kabel Chord Rumour Install 4.8 m 160 zł (zostało około 80 cm)
                        Klej wikolowy, wkręty, szpachla, papier ścierny ok 60zł
                        Skaj i klej 40 zł
                        Fornir i klej do forniru Boterm GTA 200 zł
                        Wkręty imbusowe, kolce, podkładki oraz płaskowniki 160 zł
                        Wosk Osmo jedwabisty połysk 133 zł

Dodatkowe koszta , których oficjalnie nie wliczam:

Szlifierka oscylacyjna mimośrodowa 135 zł
                        Ściski stolarskie rurowe oraz rury 320 zł

Razem za kolumny ok. 1 974 zł

Skomentuj

Poglądowe zdjęcia

Skomentuj

Nie na temat...
                            Pogromca mitów miał wczoraj rację. Audiovoodoo dociera na forum w pełnej krasie :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                              Nie na temat...
                              Pogromca mitów miał wczoraj rację. Audiovoodoo dociera na forum w pełnej krasie :) .
                              Nie na temat...
                              Audiovoodoo na pewno istnieje, ale nie w takim stopniu jakby niektórzy myśleli. Nie sprawdzales różnych rzeczy w różnych systemach, to moja rada jest nie oceniaj zbyt pochopnie. Jak przerobisz trochę różnych rzeczy w życiu warto wtedy się dzielić swoimi doświadczeniami z innymi bądź zachować swoje uwagi dla siebie. Nie mając doświadczenia w danych zagadnieniach lepiej po prostu pozostać na neutralnym gruncie. Na pewno osoby mające dużo praktyki są powsciagliwsze w stwierdzeniach audiovoodoo, czy że głośniki i projekt zwrotnicy są najważniejsze. Ważny jest cały system, w tym również głośniki użyte do budowy kolumn, jednak mozna je porownac do składnika potrawy, a nie do samej potrawy :-) ktoś zamyka swój umysł na różne rozwiązania, ten sam siebie ogranicza przed dalszym rozwojem i lepszym pojęciem rzeczywistości, która go otacza. Jeżeli sprawdzisz w życiu tyle co ja to na pewno łatwiej byłoby porozmawiac.. w obecnej jednak sytuacji ja bym Ci zaczął opowiadać o praktyce, a Ty byś mnie próbował zalać nie sprawdzona przez siebie w rzetelny sposób teoria. Ujmę to tak - parę ostatnich lat miałem bardzo intensywne pod kątem audio.. Tak po prostu wyszlo.. niektórzy szukają swojego dźwięku po najmniejszej linii oporu np manipulując tylko kolumnami czy przetwornikami. Jednak wydaje mi się że prawdziwe pobudki to nie jest wiara w to, że reszta ma mniejszy bądź mały wpływ, ale fakt tlumaczenia czemu na coś nie wydam pieniędzy... Bo mi szkoda, bo ich nie mam, bo żona mi zabrania. Ja rozumiem, że ktoś nie chce na coś wydać pieniędzy, ale mimo tego nie oceniał bym tak łatwo i tak lekko.
                              Last edited by Adam_85; 19.07.2018, 17:54.

Skomentuj

Praktyki przez te kilkanaście lat mam wystarczająco żeby stwierdzić że kabelki nie grają. Próbowałem na różnych systemach, w tym za grubą kasę. Jak dla mnie różnicy nie ma żadnej. Już prędzej usłyszę że wzmacniacz gra nierówno bo ma potencjometr nie trzymający tych samych wartości na obu kanałach niż usłyszę kabelki.
                                Last edited by Oskar29; 19.07.2018, 17:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                  Praktyki przez te kilkanaście lat mam wystarczająco żeby stwierdzić że kabelki nie grają. Próbowałem na różnych systemach, w tym za grubą kasę. Jak dla mnie różnicy nie ma żadnej. Już prędzej usłyszę że wzmacniacz gra nierówno bo ma potencjometr nie trzymający tych samych wartości na obu kanałach niż usłyszę kabelki.
                                  Nie na temat...
                                  Zmień średnicę przewodu w przyzwoitym systemie np we wzmacniaczu na zasilaniu i powiedz mi, że nie graja... Albo zrób sobie dwa komplety kabli sygnałowych 0,2mm2 i 1mm2 do środka wzmacniacza / daca.. proszę Cię nie opowiadaj mi takich bzdur. Mało tego dorob sobie ekrany wg sztuki i obróć w jedną stronę, potem w drugą i powiedz mi że to też nie gra. Na altusach z radmorem słuchasz ? Wychodzi na starcie brak praktyki, a będziesz wdawał się w dyskusję.. Można, ale jak widać musisz jeszcze posprawdzac.
                                  Last edited by Adam_85; 19.07.2018, 17:55.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Piszcie Panowie w offtopie, bo to fajny i poukładany wątek. Ewentualnie można przenieść się do tematu o kablach.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      No właśnie nie. Trzeba to sprostować bo piszesz że kable grają. Kabel dobiera się według średnicy i tego czy jest potrzebny ekranowany czy nie. Pod takim względem oczywiście że jest różnica. Kto normalny daje na zasilanie kabelek grubości włosa? Nie zgadzam się tylko z tym co jest powszechnie powielane czyli że kabelek marki xxx gra lepiej od kabelka marki xxx pomimo że oba są z miedzi i mają jej tyle samo. Mi się tylko o to rozchodzi. Nie zarzucaj komuś czegoś jak nie znasz tej osoby.

@marios Żeś się mnie uczepił. Ciągle się mnie czepiasz. Post który napisałem jako pierwszy jest oznaczony jako offtopic. To kolega Adam_85 o którym w ogóle nie wspomniałeś rozpoczął pisanie postów bez tagu offtopic. Także nie mnie się czepiać proszę. Już w ogóle nie można nic pisać co jest odejściem od tematu? Nawet z tagiem? Przesada trochę.
                                      Last edited by Oskar29; 19.07.2018, 17:45.

Skomentuj

Nie na temat...

Kolejny post piszesz bez tagu, tak czy nie? Nie czepiam się Ciebie a chodzi o porządek w wątkach. W tym przypadku jest wiele do zrobienia, nie tylko tutaj. Zasadą jest, że posty niewiele wnoszące merytorycznie były w offtopie. Zmieńcie to proszę, lub ustawcie posty wygaszające bo wywalę to wszystko z tego tematu.

Dziękuję za zrozumienie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Jak dla mnie możesz wywalić. Była "kłótnia" bo ktoś mnie nie zrozumiał, we wcześniejszym poście mam nadzieje że wyjaśniłem wszystko i dokładnie o co mi chodziło.
                                          Last edited by Oskar29; 19.07.2018, 18:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X