Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zephyr Le - kit YBaudio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

marian, próbowałeś może SB23 w OZ, szukam opinii ludzi którzy już coś takiego popełnili. Interesuje mnie 2x SB 23 na stronie w OZ. Nie podoba mi się miękki charakter grania tego głośnika.

Skomentuj

Nie próbowałem.

Skomentuj

Witam. Chciałbym się dowiedzieć co to za fornir jest położony na tych cudeńkach?

Skomentuj

Modyfikowany orzech baltimore.

Skomentuj

Witam :)
            Czy te skosy na froncie oprócz efektu stylistycznego maja jakiś wpływ na charakterystykę wysokich i średnich? (rozpraszanie fal)
            Będzie jakaś zauważalna różnica w dźwięku przy ich braku?
            Taka uproszczona w formie "kanciasta" konstrukcja tez ma swoich sympatyków.
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Mają wpływ głównie na cha-kę tweetera. Skosy służą zmniejszeniu efektu dyfrakcji, którego efektem jest podbijanie lub obniżanie niektórych częstotliwości.
              http://www.linkwitzlab.com/diffraction.htm
              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Tak jak powiedział pawel_luk1 ale w przypadku identycznej obudowy tylko bez skosów wpływ dyfrakcji nie jest bardzo duży.

Skomentuj

Czy ktoś jeszcze próbował zbudować te kolumny?

Jestem aktualnie w trakcie budowy, wczoraj przygotowałem zwrotnice, jednak mam pewne obawy.
                  Mianowicie po podłączeniu zwrotnicy do wzmacniacza i wpięciu głośnika niskotonowego do testów, gra on dość cicho w porównaniu do pozostałych. Myślałem, że popełniłem gdzieś błąd, ale po złożeniu drugiej zwrotnicy - efekt ten sam. Czy tak powinno być ?
                  Martwi mnie to, że zwrotnica zawiera tak dużo elementów, do tego sporo cewek i rezystorów.

Jakieś dodatkowe opinie po zmontowaniu tych kolumn ?

Skomentuj

A zamocowałeś ten głośnik niskotonowy w obudowie? Czy tak po prostu na bez obudowy?
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      A zamocowałeś ten głośnik niskotonowy w obudowie? Czy tak po prostu na bez obudowy?
                      to był test bez obudowy, tylko w celu sprawdzenia czy zwrotnica działa

Skomentuj

Głośniki były w obudowie ?
                        Jeśli nie to bez sensu jakiekolwiek porównywanie i odsłuchiwanie.
                        Głośnik nisko tonowe i średniotonowe umieszcza się w obudowach .
                        Głośniki wysokotonowe najczęściej mają komorę za membraną która jest wystarczająca i nie potrzebują w obudowie dodatkowej komory.
                        Dopiero w obudowie można robić pomiary , korekty pasma przenoszenia oraz SPL głośnika aby zgrać wszystko w całość.

Skomentuj

Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
                          to był test bez obudowy, tylko w celu sprawdzenia czy zwrotnica działa
                          To poczytaj o zwarciu akustycznym na łamach portalu naszego forum i będziesz wiedział czemu bas w takiej konfiguracji jest cichy :)
                          https://diyaudio.pl/content.php/59-Obudowa-po-co
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Martwi mnie to, że zwrotnica zawiera tak dużo elementów, do tego sporo cewek i rezystorów.
                            A dlaczego Ciebie to martwi? :)

Skomentuj

To poczytaj o zwarciu akustycznym na łamach portalu naszego forum i będziesz wiedział czemu bas w takiej konfiguracji jest cichy :)
                              https://diyaudio.pl/content.php/59-Obudowa-po-co
                              Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              A dlaczego Ciebie to martwi? :)
                              każdy element wprowadza pewne zakłócenia do toru audio, a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana
                              z kolumn diy 3drożnych ta jest akurat najbardziej skomplikowana
                              do tego pojemności kondensatorów rzędu 82uf, 270uf, 56uF

jeszcze jedno pytanie odnośnie zwrotnicy, czy na schemacie w miejscu średniotonowego nie powinno być odwrotnie oznaczone + oraz - przy głośniku?

Skomentuj

Oj chłopie... Wiesz, że za dużo elementów w zwrotnicy zuoooo, a co to głośnik odwrócony w fazie to nie. Nie szukaj dziury...
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

każdy element wprowadza pewne zakłócenia do toru audio, a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana
                                  Może się nie znam, ale jak dla mnie, to ta zwrotnica jest bardzo prosta jak na konstrukcje 3 Way i bardzo dobrze przemyślana.

Skomentuj

To teraz wyobraź sobie ile elementów jest chociażby we wzmacniaczu. I każdy wprowadza pewne zakłócenia... :biggrin:
                                    IMHO zwrotnica jest bardzo dobra. Akustyczne filtry LR2, szerokie zgranie fazowe, łagodny przebieg impedancji, która nie schodzi do niebezpiecznych wartości.
                                    Jednym słowem, nie ma się do czego przyczepić.
                                    Przy filtracji LR2, średniak zawsze wychodzi w przeciwfazie.
                                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana
                                      Nie jest :) Jest zwrotnicą prostą i bezpieczną.

do tego pojemności kondensatorów rzędu 82uf, 270uf, 56uF
                                      Tylko 82uF jest w torze sygnałowym i musi taki być aby skleić głośniki niskotonowy i średniotonowy.
                                      Pozostałe dwa to korektory impedancji, dzięki którym głośnik wysokotonowy jest bezpieczniejszy i pewnie lepiej się fazuje od dołu. A bas nie będzie się wzbudzał :)

jeszcze jedno pytanie odnośnie zwrotnicy, czy na schemacie w miejscu średniotonowego nie powinno być odwrotnie oznaczone + oraz - przy głośniku?
                                      Nie, jest tak jak być powinno.

Nie rozumiem czegoś - skoro Ci nie odpowiada ilość elementów - to czemu robisz te kolumny?

Skomentuj

Wrzuć zdjęcia zwrotnicy, jestem ciekaw jak rozmieściłeś cewki.
                                        Zdjęcia obudowy też możesz wrzucić.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Wrzuć zdjęcia zwrotnicy, jestem ciekaw jak rozmieściłeś cewki.
                                          Zdjęcia obudowy też możesz wrzucić.
                                          Jeżeli coś jest nie tak z moją zwrotnicą, to mile widziana krytyka
                                          Póki jeszcze nie zmontowałem ich w obudowach, mogę coś poprawić.

Nie rozumiem czegoś - skoro Ci nie odpowiada ilość elementów - to czemu robisz te kolumny?
                                          To nie tak, że nie odpowiada mi ilość elementów, nie znam się na liczeniu zwrotnic, dlatego interesuje mnie skąd potrzeba, aż tak dużej ilości cewek i dużych kondensatorów.
                                          Ten model był polecany przez wiele osób. Słyszałem sporo dobrego o projektach YB Audio, dlatego mój wybór padł akurat na tą konstrukcję.

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                          To teraz wyobraź sobie ile elementów jest chociażby we wzmacniaczu. I każdy wprowadza pewne zakłócenia...
                                          IMHO zwrotnica jest bardzo dobra. Akustyczne filtry LR2, szerokie zgranie fazowe, łagodny przebieg impedancji, która nie schodzi do niebezpiecznych wartości.
                                          Jednym słowem, nie ma się do czego przyczepić.
                                          Przy filtracji LR2, średniak zawsze wychodzi w przeciwfazie.
                                          Dziękuje za wyjaśnienie. Teraz wszystko jasne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X