marian, próbowałeś może SB23 w OZ, szukam opinii ludzi którzy już coś takiego popełnili. Interesuje mnie 2x SB 23 na stronie w OZ. Nie podoba mi się miękki charakter grania tego głośnika.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zephyr Le - kit YBaudio
Collapse
X
-
Mają wpływ głównie na cha-kę tweetera. Skosy służą zmniejszeniu efektu dyfrakcji, którego efektem jest podbijanie lub obniżanie niektórych częstotliwości.
http://www.linkwitzlab.com/diffraction.htm"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Czy ktoś jeszcze próbował zbudować te kolumny?
Jestem aktualnie w trakcie budowy, wczoraj przygotowałem zwrotnice, jednak mam pewne obawy.
Mianowicie po podłączeniu zwrotnicy do wzmacniacza i wpięciu głośnika niskotonowego do testów, gra on dość cicho w porównaniu do pozostałych. Myślałem, że popełniłem gdzieś błąd, ale po złożeniu drugiej zwrotnicy - efekt ten sam. Czy tak powinno być ?
Martwi mnie to, że zwrotnica zawiera tak dużo elementów, do tego sporo cewek i rezystorów.
Jakieś dodatkowe opinie po zmontowaniu tych kolumn ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaA zamocowałeś ten głośnik niskotonowy w obudowie? Czy tak po prostu na bez obudowy?
Skomentuj
-
Głośniki były w obudowie ?
Jeśli nie to bez sensu jakiekolwiek porównywanie i odsłuchiwanie.
Głośnik nisko tonowe i średniotonowe umieszcza się w obudowach .
Głośniki wysokotonowe najczęściej mają komorę za membraną która jest wystarczająca i nie potrzebują w obudowie dodatkowej komory.
Dopiero w obudowie można robić pomiary , korekty pasma przenoszenia oraz SPL głośnika aby zgrać wszystko w całość.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postato był test bez obudowy, tylko w celu sprawdzenia czy zwrotnica działa
https://diyaudio.pl/content.php/59-Obudowa-po-coAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postaMartwi mnie to, że zwrotnica zawiera tak dużo elementów, do tego sporo cewek i rezystorów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTo poczytaj o zwarciu akustycznym na łamach portalu naszego forum i będziesz wiedział czemu bas w takiej konfiguracji jest cichy :)
https://diyaudio.pl/content.php/59-Obudowa-po-coZamieszczone przez marian Zobacz postaA dlaczego Ciebie to martwi? :)
z kolumn diy 3drożnych ta jest akurat najbardziej skomplikowana
do tego pojemności kondensatorów rzędu 82uf, 270uf, 56uF
jeszcze jedno pytanie odnośnie zwrotnicy, czy na schemacie w miejscu średniotonowego nie powinno być odwrotnie oznaczone + oraz - przy głośniku?
Skomentuj
-
Oj chłopie... Wiesz, że za dużo elementów w zwrotnicy zuoooo, a co to głośnik odwrócony w fazie to nie. Nie szukaj dziury...DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postakażdy element wprowadza pewne zakłócenia do toru audio, a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana
z kolumn diy 3drożnych ta jest akurat najbardziej skomplikowana
Skomentuj
-
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postakażdy element wprowadza pewne zakłócenia do toru audio, a ta zwrotnica jest bardzo rozbudowana
IMHO zwrotnica jest bardzo dobra. Akustyczne filtry LR2, szerokie zgranie fazowe, łagodny przebieg impedancji, która nie schodzi do niebezpiecznych wartości.
Jednym słowem, nie ma się do czego przyczepić.
Przy filtracji LR2, średniak zawsze wychodzi w przeciwfazie."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postaa ta zwrotnica jest bardzo rozbudowanaZamieszczone przez uraharu Zobacz postaz kolumn diy 3drożnych ta jest akurat najbardziej skomplikowana
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postado tego pojemności kondensatorów rzędu 82uf, 270uf, 56uF
Pozostałe dwa to korektory impedancji, dzięki którym głośnik wysokotonowy jest bezpieczniejszy i pewnie lepiej się fazuje od dołu. A bas nie będzie się wzbudzał :)
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postajeszcze jedno pytanie odnośnie zwrotnicy, czy na schemacie w miejscu średniotonowego nie powinno być odwrotnie oznaczone + oraz - przy głośniku?
Nie rozumiem czegoś - skoro Ci nie odpowiada ilość elementów - to czemu robisz te kolumny?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaWrzuć zdjęcia zwrotnicy, jestem ciekaw jak rozmieściłeś cewki.
Zdjęcia obudowy też możesz wrzucić.
Póki jeszcze nie zmontowałem ich w obudowach, mogę coś poprawić.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNie rozumiem czegoś - skoro Ci nie odpowiada ilość elementów - to czemu robisz te kolumny?
Ten model był polecany przez wiele osób. Słyszałem sporo dobrego o projektach YB Audio, dlatego mój wybór padł akurat na tą konstrukcję.
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postaTo teraz wyobraź sobie ile elementów jest chociażby we wzmacniaczu. I każdy wprowadza pewne zakłócenia...
IMHO zwrotnica jest bardzo dobra. Akustyczne filtry LR2, szerokie zgranie fazowe, łagodny przebieg impedancji, która nie schodzi do niebezpiecznych wartości.
Jednym słowem, nie ma się do czego przyczepić.
Przy filtracji LR2, średniak zawsze wychodzi w przeciwfazie.
Skomentuj
Skomentuj