Zamieszczone przez uraharu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zephyr Le - kit YBaudio
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaGratulacje.
Spróbuj z odpięciem pułapki na basie.
Aż nie możliwe że zdjęcie tak przekłamuje.
No i proponuję zdjęcia umieścić na naszym serwerze.
Na frontach są skosy :), a fornir dość jasny, przy słabym oświetleniu, może wydawać się, że są przesunięte.
Dodatkowo złudzenie może powodować przesunięty wzór forniru.
W rzeczywistości otwory wywiercone są na samym środku frontu.
Chyba najtrudniejsza i najbardziej żmudna praca przy kolumnach to fornir - klejenie, spasowanie wzoru + szlifowanie to jakiś koszmar.
Trochę mnie skosy przerosły, słabo spasowałem fornir.
Postaram się przygotować lepsze zdjęcia i wrzucić na serwer DiyAudio - tylko nie widzę takiej opcji na forum.Last edited by uraharu; 13.05.2020, 22:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez uraharu Zobacz postaDiyAudio - tylko nie widzę takiej opcji na forum.
Skomentuj
-
Witam, wymiary kolumn Zephyr LE są dostępne na stronie yb-audio.pl.
Poprosiłem o pomoc brata w budowie tych kolumn. Jest zajęty malowaniem salonu u siebie w domu i niechętnie zgodził się na mój pomysł(nie jest przekonany do dużych drogich klocków audio). Na początek kazał mi zakupić docięte drewno na wymiar z castoramy.
Czy mogę prosić kolegów o dokładną listę elementów co należy w sklepie zmówić (wymiary i rodzaj płyty)?
Brat jest bardzo zaawansowanym majsterkowiczem i złości się kiedy proszę o pomoc i nie jestem dobrze przygotowany, bo trzeba czekać na brakujący element. Na całe kolumny już zrobione mnie nie stać, ale nudzę się w domu i chciałbym coś podłubać. Dlatego myślałem o zbudowaniu samych skrzynek do tego projektu. Trochę się wkurzyłem, bo w 20mkw nie graja mi dobrze głośniki komputerowe (trzeba być blisko żeby słyszeć bas). Kupiłem sobie dac diy ak4490 by Waldi_06 i ten zakup tylko jeszcze bardziej wybrzuszył problem braku odpowiednich kolumn do takiego metrażu.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaNa początek kazał mi zakupić docięte drewno na wymiar z castoramy.
Czy mogę prosić kolegów o dokładną listę elementów co należy w sklepie zmówić (wymiary i rodzaj płyty)?
Po za tym, wiórówki nie ma o grubości 22mm.
Sklejka za droga.
Musisz poszukać MDF-u.
Wymiary MDF 22mm:
4x Boki: 1144 - 384mm
2x tył: 1144 - 206mm
4x front: 1146 - 206mm
2x dół: 318 - 206mm
2x góra: 259 - 206mm
2x środek 1: 300 - 206mm (wymiary otworów na stronie)
2x środek 2: 282 - 206mm
2x środek 3: 481 - 206mm
Wymiary HDF 3mm:
4x 1154 - 254mm
2x 394 - 254mm
2x 334 - 254mm
Niech brat zerknie na projekt i te wymiary. Jak zaakceptuje to wtedy zamawiaj.Last edited by marian; 24.07.2020, 10:04.
Skomentuj
-
Zwróć się do kolegi Mariana może ma jeszcze gdzieś u siebie wymiary i spis formatek - https://diyaudio.pl/showthread.php/3...Le-kit-YBaudio
O! już się odezwał:)
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez marian Zobacz postaNiestety, w Castoramie nie kupisz MDF-u (przepisy BHP odnośnie pylenia
Problem jest w czym innym w tego typu sklepie. Czy trafisz na normalnego pracownika który przytnie ci w sensownej tolerancji bo to jest główna bolączka.Last edited by marian; 24.07.2020, 13:10.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dragon Zobacz postaSkąd takie info?
Później dowiedziałem się że MDF-u nie będą ciąć właśnie z racji zapylenia.
Tyle wiem.
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaU mnie w dwóch ciasto też nie było mdf a teraz jest
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez marian Zobacz postaPo za tym, wiórówki nie ma o grubości 22mm.
Co nie zmienia faktu że w takim zestawie warto dać lepszy budulec.Last edited by marian; 25.07.2020, 00:25.
Skomentuj
-
Drewno na kolumny zamówiłem w lokalnej hurtowni płyt meblowych. Chcą za te przycięte płyty 288zł brutto.
Chciałbym prosić, aby ktoś polecił frezarkę. Przeczytałem, że najlepiej kupić model 900W na frezy 8mm np. Makite.
Później przeczytałem, że lepiej wsiąść model RT0700CX2J lub MAKITA RT0700C, bo w zestawie ma więcej akcesorium. Znalazłem tez post o tym, że do modelu RT0700C można dokupić cyrkiel na aliexpress. Polecano też kupić nowe frezy wąglikowe VHM z chin.
Trochę się pogubiłem, bo makitę sprzedają w walizce i bez walizki. Frezarka jest droższa niż kiedyś. Ktoś może powiedzieć jakiego sprzętu potrzebuje do zrobienia otworów pod głośniki i zrobienia skosów w obudowie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaDrewno na kolumny zamówiłem w lokalnej hurtowni płyt meblowych. Chcą za te przycięte płyty 288zł brutto.
Kiedyś pytałem z ciekawości w stolarni ile by kosztowały formatki mdf do małych monitorków to z cięciem pod kątem 45 stopni wychodziło coś koło 500zl.
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaChciałbym prosić, aby ktoś polecił frezarkę.
Oczywiście jeśli będziesz robił dużo tych projektów i ciągle używał możesz spokojnie zainwestować w jakąś droższa makite.
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaKtoś może powiedzieć jakiego sprzętu potrzebuje do zrobienia otworów pod głośniki i zrobienia skosów w obudowie.
Sam materiał ma zasadnicze znaczenie bo Mdf będzie prosty w obróbce zaś z wiórowa płytą może być gorzej robiąc ręcznie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaKtoś może powiedzieć jakiego sprzętu potrzebuje do zrobienia otworów pod głośniki i zrobienia skosów w obudowie.
Skosy również.
Co kupić, to już kwestia tego czego od frezarki oczekujesz.
Najlepiej pisz tutaj: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...cionowe/page61
Skomentuj
-
Materiał taki jak podał @marian i projektant kolumn. MDF 22 mm i HDF 3 mm.
Brat mówił, że da radę te otwory wyciąć wyrzynarką. Ja temu jakoś nie wierze, bo po co każdy forumowicz kupuje frezarkę górnowrzecionową?
Na innym forum (chyba elektroda.pl) pisali, że lepiej użyć frezarki, bo otwory pod głośniki muszą być szczelne po jego przykręceniu. I gdy wycina się otwory będzie potrzeba użyć szpachli.
Ja jestem zielony w tym temacie, będzie to moja pierwsza kolumna. Dużo osób w moim otoczeniu patrzy na mnie z niedowierzaniem i zmarnowaniem, myślą że projekt jest skazany na porażkę i lepiej kupić fabryczne kolumny.
Z opinii innych na forum wynika, że wręcz przeciwni lepiej zrobić samemu kolumny z względu na lepszą jakość niż oferuje fabryka. Tu bardziej z bliskimi zgodziłbym się w kwestii wzmacniacza, bo można kupić taniej używaną końcówkę niż zrobić I-ampa, którego też zamierzam we własnym zakresie wykonać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaBrat mówił, że da radę te otwory wyciąć wyrzynarką.
Zamieszczone przez mustang01 Zobacz postaNa innym forum (chyba elektroda.pl) pisali, że lepiej użyć frezarki, bo otwory pod głośniki muszą być szczelne po jego przykręceniu. I gdy wycina się otwory będzie potrzeba użyć szpachli.
...tego nie zrobisz wyrzynarką.
Nie wiem o co im chodziło ze szpachlą.
Skoro ktoś wycina otwór pod głośnik wyrzynarką, to nie ma podfrezowań, więc po co tam szpachla?
Skomentuj
-
Nie na temat...Kitowcy atakują
Dlaczego nie wyślesz frontu do frezowania CNC. Jak już robić to robić zgodnie z sztuką. Z drugiej strony najprostsza frezarka ręczna to koszt ~~100 zł używana na olx. Do tego cyrkiel, który można zrobić samemu. Będziesz miał na dłużej i w tej samej kasie jakbyś wysyłał na zewnątrz :)
Skomentuj
-
Jaki frez kupić?
Do ścinania rogów polecono mi frez rowkujący o szerokości 25mm.
Polecono mi ten sklep -> https://a.aliexpress.com/_B09VUs
Natomiast co do pod frezowań pod głośniki, kazano zmierzyć szerokość kosza. Niestety nie mam głośnika przed sobą, a chciałbym zamówić frezy.
Proszę o pomoc.
Skomentuj
-
Kupiłem frez dwu-piórowy 18mm i 25mm. Frez spiralny 6mm i 8mm.
Podobny do klejonych struktur drewnianych jak sklejka, płyta wiórowa czy mdf są lepsze frezy spiralne, bo klej który przywiera do frezu jest odprowadzany w górę poza zakres roboczy narzędzia i frez jest lepiej chłodzony (dłuższą ma żywotność). Do frezowania pod głośnik zaleca się kupić frez 12mm piórowy, a takiego nie znalazłem w sprzedaży w w/w sklepie i nie mam takiego uchwytu w narzędziu na frez spiralny 12 mm.
Skomentuj
-
Zainspirowany opisem Zephyr LE kierując się wskazówkami z forum, przygotowałem rysunki i wykonałem obudowy. Celem było zbudowanie „zephyrów” mniejszych od pierwowzoru, wyglądających bardziej nowocześnie, z zachowaniem objętości, strojenia, zwrotnic i głośników z oryginalnego projektu. Bryła i proporcje zaczerpnięte z "Zephyr S Mk II" YB Audio.
Obudowy wykonałem z MDF 19 mm oraz płyty wiórowej + HDF 3 mm, zagruntowane i pomalowane wielowarstwowo farbą renowacyjną do mebli.
Kolumny grają lepiej niż dobrze. Po kilku tygodniach nadal mile zaskakują. Graja głównie jazz. Pomieszczenie jest adaptowane akustycznie, można się cieszyć muzyką. Dźwięk płynie ze źródeł cyfrowych poprzez DAC Beresford i CA Azur 540A.
Chcę podziękować za wskazówki i projekt - Marian, Yoshi_80 bardzo dziękuję.
[IMG][/IMG]
Skomentuj
Skomentuj