Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zephyr Le - kit YBaudio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pod jakim wzmacniaczem to będzie grało ?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
      Pod jakim wzmacniaczem to będzie grało ?:)
      na początek Rotel 971 MK2, jednak planuje wymienić na coś innego

Skomentuj

Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
        Jeżeli coś jest nie tak z moją zwrotnicą, to mile widziana krytyka
        Źle polutowane.
        Teraz nie wyjaśnię bo akurat wychodzę z domu.
        Jutro wkleję zdjęcia.

Skomentuj

Wystarczyło podejrzeć Mariana fotkę i zrobić tak samo :

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Obudowy skończone więc trzeba polutować zwrotnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Wystarczyło podejrzeć Mariana fotkę i zrobić tak samo :
            Jak widać właśnie tak próbował, bo ułożenie jest takie samo.
            Ale polutowane jest inaczej.

Sekcja wysokotonowa powinna być polutowana tak:

Reszta chyba jest OK.
            Nie widać zbyt dobrze, bo trochę napaćkane
            Last edited by marian; 16.02.2020, 11:19.

Skomentuj

Również w trakcie budowy.
              Aby ustawić BassReflex na 34 Hz, czy musisz usunąć L7R7C7, sprawdzić ustawienie, a następnie lutować z powrotem?

Skomentuj

Moja wersja filtra. Próbowałem zoptymalizować układ indukcyjności
                Last edited by maxim yaroslavl; 19.03.2020, 21:49.

Skomentuj

Zastanawiam się poważnie nad tymi kolumnami, wydają się wyjątkowo atrakcyjne w swojej cenie. Chciałem poprosić osoby, które je zbudowały o podzielenie się swoimi wrażeniami z użytkowania.

Skomentuj

Wyjątkowo poprawne kolumny ja zrobiłem je z mdfu 28mm, Marian narzekał że jego są ciężkie ... front zrobiony z drewna bukowego. Co do samych kolumn świetnie sklejony wysokotonowiec z średnimi dla mnie zbyt mało basu można zrobić rzecz jasna małą korektę. Sam niskotonowiec ma specyficzny charakter jest miękki i odzywa się wtedy kiedy uda za stosowne czyli w silniej zarysowanych partiach. W skali ogólnej nie ma chyba lepszego wyboru cena jakość. Brawa dla konstruktora jeśli chodzi o zwrotkę kawał dobrej roboty i mnóstwo wiedzy i doświadczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez zone1 Zobacz posta
                      świetnie sklejony wysokotonowiec z średnimi
                      No, naprawdę fajnie to gra, jak by jeden i drugi głośnik grał to samo :)

dla mnie zbyt mało basu
                      dla mnie zbyt mało basu można zrobić rzecz jasna małą korektę. Sam niskotonowiec ma specyficzny charakter jest miękki i odzywa się wtedy kiedy uda za stosowne czyli w silniej zarysowanych partiach.
                      Dokładnie takie same miałem odczucia.
                      Podobno odpięcie L7, C7 i R7 pomaga.
                      Ja nie próbowałem, nie było czasu na testy.

Skomentuj

Nie na temat...
                        No to dupa blada! Wprowadziliśmy się do nowego domu i mam spory problem z niedoborem basu w pomieszczeniu odsłuchowym o powierzchni 22m2 i wysokości średniej 295 cm. Słucham na kolumnach z dwoma Vifami M18WH w układzie 2.5 drogi. W poprzedniej chałupie basu było często zbyt wiele i zatykałem tunel BR górnego głośnika, obecnie jest dramat i niższego basu brak. Muszę wskrzesić projekt aktywnego subwoofera na Daytonie RSS390HF-4 15.
                        Last edited by marian; 12.04.2020, 17:10.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                          No to dupa blada! Wprowadziliśmy się do nowego domu i mam spory problem z niedoborem basu w pomieszczeniu odsłuchowym o powierzchni 22m2 i wysokości średniej 295 cm. Słucham na kolumnach z dwoma Vifami M18WH w układzie 2.5 drogi. W poprzedniej chałupie basu było często zbyt wiele
                          No i jaki z tego wniosek?

Skomentuj

Nie na temat...
                            Pokój odsłuchowy jest jednym z ważniejszych składników systemu audio.

Skomentuj

Nie na temat...
                              To dobry wniosek.

Skomentuj

Mając mój pierwszy pokój odsłuchowy nauczyłem się bardzo dużo jak dużo może dać aranżacja akustyczna ustawienie kolumn względem siebie i słuchacza. I tak za jakiś czas chce zmienić zephyry na coś ambitniejszego bo to fajne kolumny ale brak im jeszcze blasku i kilku rzeczy jakie chciał bym mieć w swoim zestawie ale wtedy cena x 6 i wtedy będę zadowolony w pełni chociaż mój portfel nie koniecznie.

Skomentuj

Fotka od właściciela.

Last edited by marian; 12.04.2020, 22:48.

Skomentuj

To i ja się pochwalę kolumny ukończyłem jakiś czas temu
                                    Grają już dość długo, zdecydowanie lepiej niż moje stare ELACi
                                    Bas, faktycznie mogłoby być go więcej, ale za do góra i średnica nadrabia Jestem zdecydowanie zadowolony
                                    Gra to obecnie z Rotelem 971, jednak jestem w trakcie konstrukcji wzmacniacza w klasie A na schemacie JLH 1969 + dac + przedwzmacniacz lampowy

Skomentuj

Ladnie, ale hmmm, dlaczego tak krzywo przykrecone glosniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Ladnie, ale hmmm, dlaczego tak krzywo przykrecone glosniki?
                                        dziekuje :) w sumie to moje pierwsze kolumny podłogowe DIY
                                        wcześniej próbowałem swoich sił w małych monitorach na STX

w jakim sensie krzywo ? otwory wywiercone i frezowane według rozmiarów głośników, na samym środku frontu
                                        chodzi o rozkład śrub?

chciałbym jeszcze w czerwcu przygotować maskownice do tych kolumn
                                        Last edited by uraharu; 13.05.2020, 22:01.

Skomentuj

To i ja się pochwalę kolumny ukończyłem jakiś czas temu
                                          Gratulacje.

Bas, faktycznie mogłoby być go więcej
                                          Spróbuj z odpięciem pułapki na basie.

w jakim sensie krzywo ? otwory wywiercone i frezowane według rozmiarów głośników, na samym środku frontu
                                          Aż nie możliwe że zdjęcie tak przekłamuje.

No i proponuję zdjęcia umieścić na naszym serwerze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X