Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5.1 na stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Teraz już wszystko jasne

Autor porównuje te kolumny do jak napisał B-W, czyli można się domyślić, tak przynajmniej gogle pokazuje BADANIA WŁASNE, jak pisał wcześniej to jego druga konstrukcja, wiec zapewne porównywał obecną do poprzedniej, wiec nie dziwię się, że te grają o wiele lepiej

Skomentuj

Homo homini lupus

Inteligentni wyczują aluzję do niektórych userów, którzy potrafią tylko pyskować, nie wnosząc na forum wartości

Edit:
      Jednak wyjaśnię - rzuciliście się na chłopaka, konstrukcja może się nie podobać, ale wiecie co jest złego w tym temacie? Początkowa pyskówka o konstrukcję zamieniła się w nienawiść i próbę zniszczenia człowieka. Druga sprawa - skoro jesteście takimi mąciwodami, wyrażajcie swoje opinie poprawną polszczyzną, a nie chodnikowym slangiem

No offence, nie jestem po niczyjej stronie! Chętnych do rozmowy zapraszam na PW, nie zaśmiecajcie tego tematu. Przeczytajcie moje słowa ze zrozumieniem, rozumiem że akcja 'Czytamy dzieciom książki' nie była przeprowadzona kilka lat temu, ale to nie zwalnia z myślenia podczas lektury.

Jeszcze jeden Edit:
      Szkoda, że forum pada na psy, strona już dawno padła - jedyną zaletą są artykuły i wypowiedzi kilku użytkowników znających się na sprawach elektro-akustycznych. Wiem, że nikt nie zmusza mnie do czytania/przebywania na forum (takie wypowiedzi też się pojawią pod moim adresem), jednak z racji dawnych dobrych czasów czasami lubię tu wpadać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Block
        Oj....zawsze bardzo szanuję ludzi, którzy nie widzieli, nie słyszeli, ale wiedzą lepiej...
        Piotrze
        Zauważ, że np. taki Kudłaty i inni koledzy którzy siedzą w tym temacie wieki są na tyle osłuchani, że ich opinia jest przynajmniej w 99% trafna, ale jeśli autor tematu się spiera, że jest inaczej to przecież jego sprawa, w końcu to On słucha tych kolumn i u Niego w domu one grają

Skomentuj

Powiem krótko.....bezguście!!
          A częśc elektroakustyczna....do banii!!
          ocena w skali od 1-10 3(za dobre chęci i za to ze jest to aż 5.1)

KRÓTKO I NA TEMAT

Skomentuj

Block, niestety STX to taka firma, ktora ma zaledwie 3 dobre przetworniki (nie licze estradowych), ale niestety nie uzyles zadnego z nich w swojej konstrukcji. W budowie kolumn chodzi o to by oddawaly mozliwie prawdziwie dzwiek nagrany na plycie, kasecie etc. Jednym z najwazniejszych warunkow jest w miare plaska charakterystyka przenoszenia (powiedzmy ze +/- ok 3dB jest w pelnym pasmie jest dobrym wynikiem). Niestety w zaprezentowanej konstrukcji wysokie tony podbite sa wzgledem reszty o okolo 10dB. Dodatkowo nie wiadomo jaki wplyw ma zastosowana zwrotnica - mozliwe ze gdzies w okolicach teoretycznych czestotliwosci podzialu sa ogromne doly lub gory.

Odnosnie tego czemu niektorym moze podobas sie dzwiek STXa to odpowiedz jest dosc prosta: ich glosniki (poza wyjatkami) nie sa wogole szczegolowe i maskuja niedoskonalosci nagran, dla niejednej osoby jest to dzwiek 'czysty', 'klarowny' i niemeczacy . Wiele osob slucha takich konstrukcji i sa w pelni zadowoleni, ale wynika to tylko i wylacznie z braku osluchania. Z doswiadczenia wiem, ze przy szczegolowych glosnikach z wyzszej polki mozna naprawde delektowac sie muzyka.

Chcesz zbudowac dobre KD za 700zl? Prosze bardzo oto moja propozycja:
            - 2 x kolumny oparte o Tonsila GDN 13/40/2 i Visatona SC10
            - 2 x kolumny oparte o Tonsila GDN 11/35 i Visatona SC10
            - central na 2xTonsil GDN 11/35 (ekranowany) i Visatona SC10 (trzeba dokleic ekran)
            - sub na Tonsilu GDN 20/80/2
            Cena:
            - 2x 13/40/2 - 2x80zl=160zl
            - 4x 11/35 - 4x50zl=200zl
            - 20/80/2 - 120zl
            - 5x SC 10 - 4x50zl=200zl
            - zwrotki - 5x20zl=100zl (na sredniej jakosci elementach)
            ------------------------
            RAZEM - ok. 780zl
            Jesli chcesz obnizyc koszty to zamiast Tonsila 20/80/2 mozna pojsc na kompromis i kupic STXa 22/120 SS (koszt zestawu spadnie do ok. 700zl).
            Z takim zestawieniem to juz jestem w stanie uwierzyc ze pobily jakoscia jakies B&W z dolenj polki.

Skomentuj

Eee no, ten Tonsil do suba to porażka - to gra w 20mkw, jest to za mały głosnik. Można mieć 32-300-SS, a to już coś.

Skomentuj

PIOTRA BRAWO

ja bym zrobil tak
                stx 18/120 +sc10 na fronty, tyl
                sc10n +2xw130 lub 170
                sub stx 27/150/lub 300

Skomentuj

w subiew jest stx

Skomentuj

Porównanie z B&W bardzo odważne.
                    Ja jak bym miał 1000zł to hohoho taki zestaw bym zrobił że mucha nie siada
                    Następnym razem popytaj bo szkoda kasy

Skomentuj

Człowiek składa coś sam własnoręcznie, jest z tego dumny a tu banda z diy audio miesza go z błotem bo według nich zrobił to ŹLE. Weźcie się za siebie !. Cholera przecież nie każdy ma wiedzę którą wy posiadacie !. (przykładem jestem Ja sam)
                      Szczerze jestem rozczarowany takim podejściem .

KAŻDY KIEDYŚ ZACZYNA.......

Skomentuj

Zamieszczone przez zguba
                        moim zdaniem włogule nieprzemyślana konstrukcja, obudowy za szerokie ( jak to wygląda ) tyle głosników <LOL> to już dobre stereo by lepiej zagrało od tego wszystkiego, i te br ta wielkośc LOL, i poco dwa terminale są w subie
                        Kolego, tak bardzo chcesz się przypodobać na tym forum, że nawet nie czujesz, że pleciesz. Chyba mało wiesz o dźwięku przestrzennym, jeżeli twierdzisz, że stereo byółoby w stanie tu podskoczyć. Nie ma fizycznej możliwości. Jeżeli nie wierzysz, to spróbuj samochodem marki Volvo wznieśc sie w powietrze. A kukuruźnik to potrafi. czujesz teraz bluesa?

[ Dodano: 2006-04-13, 20:13 ]
                        aha i posłuchałem sobie m.in DVD Led Zeppelin w DD 5.1 oraz obejrzałem film. I wiecie, co Wam powiem? Zostańcie tu sobie ze swoimi mądrościami i złośliwością. TO GRA ! i daje przyjemność w odsłuchu. Jest tu paru kolesi, ktorym pokazałem niektóre wypowiedzi. Nie zacytuje. Żegnam

Skomentuj

TO GRA!,i nic wiecej... to TYLKO gra.
                          a ja wiem czemu,ja wiem!
                          bo takie sa prawa fizyki...

Skomentuj

Ja jeszcze dodam pare groszy od siebie i moze ktos wyciagnie z tego moral: Mialem kiedys kolumny na STXach, osobiscie bylem raczej malo z nich zadowolony, ale wszyscy (prawie - byly drobne wyjatki) moi znajomi zachwycali sie nimi jakby to byl niewiadomo jaki hi-end. Jak je sprzedawalem to pukali sie w glowe ze to przeciez taki dobry sprzet i raczej nie bede mial nic lepszego. Final byl taki ze gdy zbudowalem kolumny na wyzszej klasy przetwornikach to nagle nikt nie moze wyjsc z podziwu ze to tak cudnie gra i opinie na temat starego sprzetu sa okropne.

Skomentuj

dowidzenia

Skomentuj

Za pracę włożoną w wykonanie należą się pochwały... no może przyczepiłbym się do nierówno zamontowanych terminali w subie.
                                Z merytorycznego puntku widzenia: błąd na błędzie - długo by wymieniać.
                                Jedno jest pewne: brzmienie tego zestawu podobać się będzie tylko ludziom nieosłuchanym, radośnie pożądającym drastycznego konturowania lub lubującym się w specyficznej deformacji naturalnego brzmienia.
                                W jaki sposób masz rozstawiony ten zestaw ? Na jakiej wysokości są przetworniki wysokotnowe i średniotonowe względem słuchacza ? Słuchacz siedzi w osi przetworników czy poszczególne elementy zestawu "celują" obok słuchacza ?

BTW: przyłączam się do apelu Piotra.

Skomentuj

seba007, Kudłaty, hołdujecie zasadzie że szerokie oklumny grają gorzej?
                                  Nic bardziej błednego. Nie wiem gdzie to słyszeliście ale jest to kompletna nieprawda.
                                  Poszukajcie sobie w google konstrukcji Sonus Faber Stradivari, lub (tu nie pamiętam nazwy) zestawu KEF. Jest to absolutny high end i jesli chodzi o włochów ich najlepsza konstrukcja ever.
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

chodzilo mi glownie o umiejscowienie wysokotonowki... oczywisice mozna podac przyklad odgrody prawda...i wtedy bedzie idealnie... choc jak bawilem sie w cos takie i wsadzilem glosnik w okno to jakos to super nie bylo... trzeba by nad pomieszczeniem popracowac ale pierwsze wrazenie mnie kapke zniechecilo

Skomentuj

Ostra dyskusja i jaka szybkość z kolejnymi postami...

Skomentuj

Kudłaty, sory ale nie kumam tego co piszesz (chyba ze odpowiedz nie jest kierowana do mnie :) )
                                        djmunio, nie ma sie co dziwić. Wszyscy tutaj jak jeden mąż twierdzą ze bez pomiarów, stymulacji :) nie da rady a tu nagle pokazuje sie człowiek który udowadnia ze i bez tego mozna zrobić kolumny :)
                                        Takim podejściem charakteryzują się początkujący konstruktorzy.
                                        Ja jednak cały czas będę bił brawo za odwagę w prezentowaniu swojego, jakże odmiennego od panującego tutaj, podejścia do tematu.
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Kolumny są umiejscowione tak, że człowiek mający 180 cm wzrostu ma wysokie na wysokości uszu, słucha dokładnie na wprost centrala i w środku pomiędzy nimi. Gorzej jest z surroundami.
                                          Zresztą to widać na zdjęciu. Wysokość umiejscowienia głośników jest, to efekt psa. Tak tak te fotel, który widać na zdjęciu do niego należy i jest nienaruszalny. Niżej umiejscowione głośniki zniknęłyby za fotelem.
                                          http://img127.imageshack.us/my.php?i...hot00385fn.jpg

http://img20.imageshack.us/my.php?image=zdj0148vb.jpg

http://img20.imageshack.us/my.php?image=zdj0158nx.jpg

A teraz kilka uwag o założeniach. Są one efektem kilkumiesięcznego testowania wzmaka na zupełnie przypadkowych kolumnach ( dwa Philipsy po bokach, jakiś starożytny tonsil w środku i dwa małe skrzekotki z tyłu ). Ale posłuchaj Zguba i tak twierdzę, że ten przypadkowy zestaw grał lepiej, niż Twoje wyliczone stereo.
                                          Wzmak pracuje w trzech podstawowych trybach: stereo, sim surround i surround. Stereo, to wiadomo o co chodzi. Dźwięk wyraźnie daje się przypisać do każdej kolumny. Taki już urok tego systemu i trzeba naprawdę odsunąć się ładnych kilkanaście metrów, żeby ten dźwięk się zlał, dając wrażenie naturalności. Sim surround też raczej czytelne, podwójne stereo też dające możliwość łatwego zlokalizowania dźwięku. Dramatyczna zmiana sposobu pracy kolumn następuje przy włączeniu trybu Surround. I TO TRZEBA WIEDZIEĆ I UWZGLĘDNIAĆ. Pamiętając, że są różnice między trybem Pro Logic i czystym 5.1. Niezależnie od tego, czy w trybie D.D. 5.1, czy DTS. A tu jeszcze występują różnice, w zależności od tego, czy słuchamy dźwięku z filmu, czy słuchamy muzyki. Ditomek ma rację, że wmontowanie dwóch wysokich do centrala nie odpowiada założeniom. Zgodzę się, ale pod jednym warunkiem – to dotyczy tylko dźwięku ze ścieżki filmowej, ale niekoniecznie i nie zawsze muzyki. Gwarantuję przy tym, że każdy kto posłucha muzyki, korzystając z funkcji Pro Logic raz na zawsze porzuci stereo. Ta dramatyczna zmiana, o której pisałem polega na tym, że dźwięk zaczyna być słyszalny zewsząd i jeżeli producent w konkretnym momencie nie zechciał wyróżnić któregoś z nich, nie da się precyzyjnie zlokalizować Nie dotyczy to centrala, który w tym systemie pracuje, jako główny. I tu w odsłuchach wyraźnie brakowało mi wysokiego. Na nic się dały regulacje, bo wzmak daje możliwość regulowania odrębnie tylko centrala, obu tyłów i Sb. Między bokami można ustawiać tylko balans. Pomyślałem, że nie będzie mi tu jakieś głupie pudło dyktować warunków rozbebeszyłem trochę tego tonsila i dołożyłem mu dodatkowo wysoki, no i okazało się, że to jest to, o co mi chodzi. Odsłuch muzyki zdecydowanie się poprawił, a przy filmach, to nie przeszkadza.
                                          Podaję wymiary skrzynki : zewnętrzne – wysokość 100 cm, szerokość – 26 cm, głębokość – 29 cm. W środku jest przegroda, tak że rzeczywista wysokość to 80 cm, szerokość należy pomniejszyć o 3,6 cm, czyli grubość ścianek, i tak samo głębokość.
                                          I proszę Panowie krytykujcie, nawet naśmiewajcie się, ale nie opowiadajcie bzdur w rodzaju, że jakikolwiek zestaw stereo ma z tym jakiekolwiek szanse. Wynika to nie ze znakomitej jakości moich kolumn, ale po prostu porównania systemów. Stereo nie ma żadnych szans z surroundem i należy je uznać za przeżytek, szczególnie że wyprodukowanie płyty dvd – audio w AC – 3 ( ok. 48 godzin muzyki przewyższającej o niebo jakość CD na jednej płycie DVD 4,7 GB ) lub PCM ( 4 godziny) w warunkach domowych wymaga zakupu oprogramowania ( licencji ) za ok. 40 bugsów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X