Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas 27TBFC/G + STX GDN 5 AWX 8R + STX GDN 10 AWX 8R w TL - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wszystko jest ok, nie uświadczyłem problemu z rezonansem obudowy. Jeśli składasz kolumnę, to poeksperymentuj z wygłuszeniem TL.
    Obiecuję że to się opłaci :)

Pozdrawiam i powodzenia w budowie.

Skomentuj

Na razie czekam na dostępność basowca. Bez tego nie ma co zaczynać kompletowania reszty elementów...

Skomentuj

pisz do nich - ostatnio znajomy sie chwalil ze je kupil...
        wiec pewnie maja je na stanie ale nie zmienili statusu na stronie

scianki obudowy nie rezonowaly... ale za to cala obudowa potrafila sie kolysac od ciezkiej membrany basowca!

18mm jest OK
        ale jak kolega wyzej pisal koniecznie dlugo sie pobaw z iloscia wygluszenia!
        bardzo mocno zmienia charakter basu!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          pisz do nich - ostatnio znajomy sie chwalil ze je kupil...
          Tak, w piątek ostatnia sztuka poszła właśnie >:(

Skomentuj

Panowie chce się upewnić, czy AWX 15 i SEAS mają być podłączone zgodnie z polaryzacją czy w przeciw-fazie?
            Ponieważ według moich pomiarów strzeliłem babola w zwrotnicy albo miałem źle podpięte głośniki do zwrotki.

Skomentuj

według fotek z pierwszego postu, wszystkie przetworniki zgodnie z polaryzacją

Skomentuj

No tak tylko że filtry II rzędu odwracają fazę o 180s. więc przy takim podłączeniu tworzy się dołek na wykresie w punkcie podziału STX'ów.
                By wyrównać najczęściej się odwraca polaryzację drugiego głośnika, chyba że tutaj jest jakoś inaczej?

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos
                  Przecież masz w pierwszym poście wykresy z pomiarami, nie ma tam żadnej przeciw fazy.
                  Wszystko zostało już uwzględnione w czasie projektowania.
                  To pewnie ja mam coś skopane w zwrotnicy bo u mnie wygląda to tak:

Niebieski - wszystkie głośniki zgodnie z polarzyzacją
                  Zielony - średniotonowy i seas odwrócone

Skomentuj

Nie można też wykluczyć pomyłki producenta z oznaczeniem terminali. Weź baterię typu paluszek i podłącz "w fazie" tzn minus z minusem i podobnie z plusami. Jak membrana wychyli się do przodu do oznaczenia są ok. Jeśli ją wciągnie to oznaczenia do bani.

Skomentuj

Terminale mam własnej produkcji Sprawdziłem i dobrze dochodzi prąd do zwrotnicy, wypycha membranę basowca.
                      Moja pierwsza zwrotnica to bardzo nie ma się czym chwalić

Skomentuj

A więc tak, wczoraj razem z kolegą Piglet11 sprawdzaliśmy jeszcze raz poprawność tej mojej zwrotki i wygląda, że wszystko jest dobrze połączone. Dla pewności zrobiłem jeszcze takiego pająka:

Po podłączeniu tak jak na zdjęciu i na schemacie czyli wszystkie głośniki zgodnie plus do plusa pojawia się dziura na wykresie i brakuje średnicy. Kolor czerwony.
                        Po odwróceniu fazy średniego i wysokiego dziura znika. Kolor zielony.

Ja zostawiam średniego i wysokiego w odwróconej polaryzacji. Innym proponuję poeksperymentować sobie po złożeniu zestawu podłączyć wszystkie głośniki zgodnie z faza następnie średniego i wysokiego odwrócić. Być może to coś jednak w moim systemie szwankuje. Różnicę wyraźnie słychać także nie trzeba robić pomiarów.

Poprawność terminali przy STX sprawdzana, oznaczenia są ok.

Skomentuj

Być może miałem błąd na połączeniach kabli. To był mój pierwszy większy projekt. Oczywiście za niedogodności przepraszam!
                          Fajnie, że ktoś to sprawdził.

Proszę moderację o napisanie odpowiedniej uwagi w pierwszym poście.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi klamka zapadła 10AWX zamówione :biggrin:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Potrwa to pewnie z pół roku ale już nie ma odwrotu. :rolleyes:

Skomentuj

Są już w domu :lol:

Skomentuj

Witam pytanie brzmi czy jest sens robić skośną przegrodę w miejscu załamania tunelu, http://www.pdfshares.net/file/zOe/ob...raktyczna.html w tym artykule piszą że zmniejsza ty rezonanse.

Skomentuj

Nie, bo tunel wyzej przestroisz. Takie patenty nalezy uwzglednic przed projektowaniem calej obudowy.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz, tą przegrodę dociąłem dłuższą żeby przyciąć po skosie zachowując taką samą powierzchnie przelotu, ale skoro to zły pomysł to zrobię jak w projekcie.

Skomentuj

http://www.pdfshares.net/file/zOe/ob...raktyczna.html

Skomentuj

droga, ale sie nadaje

Skomentuj

Daj zwykla gabke tapicerska t25.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X