Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas 27TBFC/G + STX GDN 5 AWX 8R + STX GDN 10 AWX 8R w TL - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uruchomiłem kolumny na próbę (po roku od kupna głośników :p ), żeby sprawdzić zwrotnice i mam problem... Mój wzmacniacz zdecydowanie nie daje rady przy większej głośności. Aż wyświetlacz przygasa na stopie No i znowu będzie wydatek...
    Po pierwszym odsłuchu już wiem, że nie jestem fanem tego Seasa. Próbował może ktoś modyfikacji zwrotnicy pod inną wysokotonówkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
      Uruchomiłem kolumny na próbę (po roku od kupna głośników
      Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
      Po pierwszym odsłuchu już wiem, że nie jestem fanem tego Seasa.
      Po pierwsze daj mu się wygrzać skoro jest nowy, a po drugie tak, istnieje takie prawdopodobieństwo że alu nie jest dla Ciebie.
      Może to ta końcówka pasma, nie filtrowana z racji zbyt wysokiej częstotliwości (26kHz) i braku pomiaru w tym miejscu.

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-marian

W moich monitorach też miałem zwrotnicę bez półapki na ten zakres częstotliwości i również mnie dźwięk z tego Seasa trochę denerwował... może to to.

Niech się Luszti wypowie co o tym myśli.

Skomentuj

Posłuchamy, zobaczymy. Może po polakierowaniu budek będzie lepiej
        Na razie wydaje mi się zbyt agresywny niezależnie od rodzaju muzyki. Może to faktycznie kwestia wyższych rejestrów, bo przy mp3 mniej mi przeszkadza. Jak odzyskam mikrofon do pomiarów, to popróbuję górę trochę górę przyciszyć albo popracować z inną kopułką.

Skomentuj

Witam Luszti kolumienki mega jak dla mnie ale zawsze jest czy inna wysokotonówka by nie była inna ni lepsza ni gorsza a inna,

Skomentuj

Siemanko panowie takie pytanko małe. Wiedz tak kolumny na basie i górze grają bardzo fajnie ale ten awx na średnicy to jakaś pomyłka wiedz na co można by go zmienić??:???: tak tak wiem nowa zwrotka liczę się z tym

Skomentuj

a dobrze podlaczyles zwrotnice?
              bo tam nie ma sie czego czepic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                a dobrze podlaczyles zwrotnice?
                bo tam nie ma sie czego czepic
                Tak dobrze właśnie jest czego się czepiać nie odpowiada mi i dlatego chce go zmienić

Skomentuj

Zamieszczone przez andiandi2103 Zobacz posta
                  Wiedz tak kolumny na basie i górze grają bardzo fajnie ale ten awx na średnicy to jakaś pomyłka
                  Miałem tego AWX-a i grał poprawnie, bez szału ale poprawnie, nie można było się do niczego doczepić.
                  Widząc Twoje zdjęcia wpływ akustyki też bym brał pod uwagę.

Możesz opisać co dokładnie tobie w nim nie pasuje?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Miałem tego AWX-a i grał poprawnie, bez szału ale poprawnie, nie można było się do niczego doczepić.
                    Widząc Twoje zdjęcia wpływ akustyki też bym brał pod uwagę.

Możesz opisać co dokładnie tobie w nim nie pasuje?
                    To nawet nie chodzi o akustyke bo całkiem w innym mieszkaniu zagrały jeszcze gorzej. Dobra może grają poprawnie ale ale ta średnicę nie można nazwać nawet średnica jest nijaka bez nasycenia jest po prostu płaska jak ściana. I to nie tylko moje zdanie. Jak byłem z nimi u Adam_85 oboje stwierdziliśmy że ten głośnik jest nijaki .

Skomentuj

bo jest NEUTRALNY a nie konturowy jak seas i niskotonowy

Skomentuj

Dlatego chce je zmienić, to nie jest po prostu głośnik który jest dla mnie nie podoba mi się. To zaproponuję ktoś coś ciekawego:???:

Skomentuj

Wymiarem nic innego nie pasuje.
                          Ja bym trochę poczekał i w przyszłości wymienił całe kolumny na inne zamiast teraz kombinować.

Na pewno masz spięte wszystkie głośniki zgodnie z polaryzacją na schemacie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
                            A więc tak, wczoraj razem z kolegą Piglet11 sprawdzaliśmy jeszcze raz poprawność tej mojej zwrotki i wygląda, że wszystko jest dobrze połączone. Dla pewności zrobiłem jeszcze takiego pająka:

Po podłączeniu tak jak na zdjęciu i na schemacie czyli wszystkie głośniki zgodnie plus do plusa pojawia się dziura na wykresie i brakuje średnicy. Kolor czerwony.
                            Po odwróceniu fazy średniego i wysokiego dziura znika. Kolor zielony.

Ja zostawiam średniego i wysokiego w odwróconej polaryzacji. Innym proponuję poeksperymentować sobie po złożeniu zestawu podłączyć wszystkie głośniki zgodnie z faza następnie średniego i wysokiego odwrócić. Być może to coś jednak w moim systemie szwankuje. Różnicę wyraźnie słychać także nie trzeba robić pomiarów.

Poprawność terminali przy STX sprawdzana, oznaczenia są ok.
                            To jest uwzględnione?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Tak napewno jest tak jak powinno być :) czyli wysoki i średni w przeciwfazie i bas zgodnie z faza:) wszystko zostało uwzględnione. Marian ja nie chce nic dopasowywac:) dorobię front i tyle.
                              Last edited by andiandi2103; 21.12.2016, 15:39.

Skomentuj

A kto zaprojektuje nową zwrotnicę?

Może weź najpierw odwróć polaryzację średniaka i wysokiego i sprawdź jak gra?
                                Last edited by marian; 21.12.2016, 15:42.

Skomentuj

Moim zdaniem pożycz od kogoś mikrofon pomiarowy i zrób pomiar przynajmniej w REW.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                    Moim zdaniem pożycz od kogoś mikrofon pomiarowy i zrób pomiar przynajmniej w REW.
                                    A po co, przecież przeciw fazę miedzy głośnikami słychać.

Skomentuj

Jest wszystko tak jak być powinno i nie ma co się nad tym rozczulać.ten głośnik mi nie podchodzi wiedz idzie w odstawkę. Chce zmienić głośnik i chciał bym usłyszeć jakieś konkretne propozycje:) :thumbsup:

Skomentuj

To może załóż sobie inny temat a nie zaśmiecasz temat z opisem tego projektu.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

witam mam jedna nie jasność, jestem w trakcie budowy tej konstrukcji i nie wiem czy gąbka ma być tez na scianach bocznych? bo z tego co pokazuje rysunek to tylko na tylniej, przegroda, front, prosze o odpowiedz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X