Tylna przednia i przegroda.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Seas 27TBFC/G + STX GDN 5 AWX 8R + STX GDN 10 AWX 8R w TL - projekt by LuSzTi
Collapse
X
-
Czesc,
strugam pomalu skrzynki:
Mam kilka pytan:
1) Jak to jest w koncu ze zwrotnica? High i mid wpinam przeciwnie a low zgodnie z faza?
2) Zamierzam oprocz kleju zastosowac konfirmaty fi6,4, po 2-3 na plyte. Boje sie po prostu czy sam klej wytrzyma, czy potrzebnie?
3) Czy wymagane jest uszczelnienie kolumn? Chodzi mi o uszczelnienie of wewnatrz laczonych krawedzi, np silikonem.
4) Zwrotnice planuje zamontowac na dystansach do dolnej plyty i przykryc wytlumieniem, przeciwskazania?
5) Zamierzam wykonac podfrezowanie na kosz glosnika high (w celu zlicowania go z plyta). Czy pod mid tez wykonywac podfrezowanie?
6) Za material zaplacilem za granica okolo 100 euro, z ciekawosci zapytam jaki bylby koszt material w kraju?
7) Moje poprzednie kolumny diy (male 2way monitory) napedzal tani denon PMA-520AE (wedlug producenta 70W @ 4Ω). Chce go wymienic i prosze o rady. Celuje w 100W+ ale co z impedancja? Denon byl bardzo grzeczny a lubie cieple brzmienie z duza iloscia dolu (iloscia). Budzet okolo 6k pln, ew. troche wiecej. Wazne tez jest dla mnie wyjscie phono.
Koledze LuSzTi serdecznie dziekuje za gotowy projekt, juz dostarczyles mi calkiem sporo radosci przy budowaniu malego labiryntu :)
Przepraszam za brak polskich znakow, akurat nie mam dostepu do swojego komputera.
EDIT: Korzystajac z cennika jednego z duzych marketow budowlanych wyliczylem, ze za mdf zaplacilbym w kraju okolo 160 zl (4,5 metra kwadratowego - mdf 16mm). Czy to realne?Last edited by zboze666; 11.05.2018, 08:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaJak to jest w koncu ze zwrotnica? High i mid wpinam przeciwnie a low zgodnie z faza?
Zresztą sam sprawdź kiedy będzie grało lepiej... jeśli nie będziesz w stanie wyłapać różnicy to... jeszcze musisz się podszkolić w "słuchaniu"
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaZamierzam oprocz kleju zastosowac konfirmaty fi6,4, po 2-3 na plyte. Boje sie po prostu czy sam klej wytrzyma, czy potrzebnie?
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaCzy wymagane jest uszczelnienie kolumn? Chodzi mi o uszczelnienie of wewnatrz laczonych krawedzi, np silikonem.
W jaki sposób to zrobisz to już Twoje.
Ogólnie to wikol wystarczająco uszczelnia.
Jeśli płyty będą dobrze ucięte a klej dobrze rozprowadzisz, nie będziesz musiał nic więcej dawać.
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaZamierzam wykonac podfrezowanie na kosz glosnika high (w celu zlicowania go z plyta). Czy pod mid tez wykonywac podfrezowanie?
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaZamierzam wykonac podfrezowanie na kosz glosnika high (w celu zlicowania go z plyta). Czy pod mid tez wykonywac podfrezowanie?
Skomentuj
-
Panie Marianie dziękuję serdecznie za wskazówki.
Użyłem jednak konfirmatów - pomimo posiadania 6 sztuk ścisków stolarskich trudno mi było licować płyty przy ich użyciu.
Strugam sobie właśnie fronty. Szerokość płyty frontowej to 260mm. Podfrezowanie pod głośnik low powinno być również o fi 260mm. Tu rodzą się wątpliwości natury technologicznej. Boję się, że przy podfrezowywaniu materiał zacznie odpadać, sypać się przy krawędziach płyty. Geometrycznie rzec biorąc w dwóch "punktach" na krawędziach płyty materiału nie będzie wcale. Jak to wygląda w praktyce przy obróbce MDF?
Gubie się w gąszczu wzmacniaczy :( Naprawdę do napędzenia tych kolumn potrzeba aż 100W? Szukać raczej nowości czy czegoś na rynku wtórnym?
Pozdrawiam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaNaprawdę do napędzenia tych kolumn potrzeba aż 100W?
jak podlaczylem je pod 50w to ledwo GDN sie rozbujał :/
Skomentuj
-
Dzień dobry,
bez pośpiechu montuję skrzynki.
Moje obawy co do podfrezowania low tone były słuszne, trochę materiału odpadło po obu bokach. Zamierzam po skręceniu bocznej płyty (jako ostatniej) posmarować tamte miejsca szpachlą do drewna, może ujdzie.
Jak montujecie zwrotnice do płyt mdf? Zwykły wkręt przez dystans wystarczy?
Piszecie, że warto się pobawić "strojeniem" poprzez zmianę ilości wytłumienia. Jak to niby robicie skoro kolumny są juz zamknięteOtwory pod głośniki są wystarczająco duże, żeby sięgnać tam gdzie trzeba? Nie wydaję mi się. Klej na gorąco wystarczy do przymocowania gąbki i watoliny do mdf?
Jeszcze pytanie co do pomiarów, ma ktos pod ręką linka do jakiegoś kompendium? Znalazłem taki staroć, działa (sprawdzone pod oscyloskopem), chciałbym chwilę pobawić się ze zwrotnica, później całą kolumną a jak się bawić to już można by coś zmierzyćOdpowiedni mikrofon jest dotępny, martwię się tylko o pomieszczenie pomiarowe, musi pewnie spełniać szereg warunków?
Last edited by zboze666; 24.07.2018, 08:24.
Skomentuj
-
Watoline zawsze możesz wyjąc lub dołożyć, gąbkę kleiłem http://uzin.pl/produkty/przeglad-pro...ke-2000-s-268/ pracuje w branży wykładzin więc mam za free.
Skomentuj
-
Wykonano pomiary zwrotnicy:
Mierzono bez obciążania niemierzonych kanałów oraz obciażając "modelem" :flapper: przetwornika czyli rezystorami 10 Ohm. Wyniki jak na screenach, dołączam połączone wykresy:
Generalnie częstotliwości graniczne przedstawiają się następująco (wybierając częstotliwość dla wartości najbardziej zbliżonej do -3dB - ograniczała mnie ilość punktów pomiarowych):
NO LOAD:
LOAD:
Mierzyliśmy też fazę. Co ciekawe, wyszło nam, że fazowo najbardziej optymalnie jest podłączyć terminal na odwrót i do tego wszystkie przetworniki na odwrót :flapper: Ale pomiary były wykonane na szybko i bolała mnie już głowa, sam już nie wiem, warto byłoby to zbadać...
Ktoś podejmie się interpretacji wyników? Ktoś skrytykuje ich poprawność? Zapraszam do dyskusji. Osobiście, zdziwiła mnie dziura w paśmie, istnieje duża różnica wartości częstotliwości odcięcia dla głośników niskotonowego i średniotonowego. Również tak znaczne różnice w wartościach układu obciążonego i nie obciążonego są dla mnie niezrozumiałe. Wiadomo, zwykły rezystor 10 Ohm to kiepski przetwornik akustyczny :flapper:, w przetowrniku dużo się dzieje i to jeszcze w zależności od częstotliwości, ale żeby aż tak? Do tego jedynie filtr głośnika niskotonowego zbliżył się do wartości 0dB, pozostałe nawet nie tknęły -3dB...
Zapraszam znawców tematu do analizy :)
A sam pochwale się skończeniem lewej kolumny, prawa na ukończeniu:
Pierwsze testy będę wykonywał używając miksera Behringer PMP500 bo akurat :flapper: mam pod ręką. Tak mi się wydaję, że nie jest to dobra opcja na domowe kolumny ale mają na tyle mocy (niby...), że przynajmniej sprawdzę, czy wszystko zrobiłem jak trzeba a będzie to też podstawa referencji do testów innych wzmacniaczy. Zna się ktoś z Panów na takim osprzęcie? Coś nie wydaję mi się, że to dobra konstrukcja, trąbią o jakichś 2x250W klasy D, może to dobre na nagłośnienie małego spektaklu? Ale raczej nie do salonu czy sypialni :flapper: Koszt nowego to bagatela 220 euro.
Pozdrawiam!Last edited by zboze666; 17.12.2018, 21:43.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zboze666 Zobacz postaAha. A czego dokładnie? Służę wyjaśnieniem.
Skomentuj
-
Po kilku miesiącach odsłuchu (na dwóch wzmakach) chcę sobie poeksperymentować z wytłumieniem - co polecacie? Sciągać wszystko i ładować stopniowo po kolejnych odsłuchach? Szczerze mówiać brzmi jak sporo zabawy:biggrin: A może wywalić jedynie watolinę i eksperymentować z jej ilością?
Wysokie są czyste, średnica poprawna tu nie nie mam wątpliwości. Bas jest zdecydowanie dominujący ale niestety zbytnio mulący. Zazwyczaj słucham wolnej, mrocznej elektroniki z dużą głębia i tu sprawdzają się znakomicie ale do słuchania lekkiego jazzu albo melancholii to już jestem zmuszony bas regulować potencjometrem bo po prostu przytłacza i dudni, jest bardzo mulasty. W metalowych kawałkach brak soczystej, szybkiej stopy, jestem za to marmolada basowa rozciągnięta po całym pokoju.
Gąbka której użyłem to jakaś specjalistyczna akustyczna 25 [mm], może to w tym problem? Jestem nawet jakaś specyfikacja hehe:
Do tego sporo watoliny 200 [g] jak w opisie projektu. Całkiem sporo tej watoliny wyszło i wypełnia dość szczelnie obudowę, może jednak jest jej za dużo?
Ogólnie bas jest mocno jakby przytłumiony, spaceruje po całym pokoju nie przejmując się timingiem wcaleco w deep medi kawałkach jest miodne to tu i ówdzie przeszkadza, mało ten bas dynamiczny, jakby miał "długą odpowiedź", przy niskim basie mogę sobie lajtowo oglądać spacer membrany.
Skomentuj
-
Przy tej wielkości obudowy, 200 gramów włókniny to jest mało, a nie dużo. Raczej masz problem z akustyka pomieszczenia niż sama kolumna, ale jeśli basu jest za dużo i jest bułowaty, to trzeba dokładać tłumienia, a nie wyjmować. Poza tym ten głośnik ma mizerną sprawność i jego kontrolowanie w TL wymaga bardzo wydajnego wzmacniacza.
Skomentuj
-
Panie włóknina o gramaturze 200 gramów, nie 200 gramów samej włókniny. Coś tam się jeszcze wciśnie do tych kolumn ale już niezbyt dużo się zmieści
Kolumny słuchane już były w trzech pokojach, na pewno nie bardzo dobrych akustycznie, zwykłe salony ale zawsze mam u siebie dywan i cięzkie zasłony plus jakieś szmatki na ścianach. We wszystkich pokojach bawiłem się kilka razy w orientację kolumn i tak, różnica była wyraźnie słyszalna, naprawdę humorzaste są te kolumny hehe ale mulasty bas obecny mniej lub bardziej.
Ampy na zmianę o takie:
A-1000
AMP-200
Nie wiem czy są "wydajne", znając życie pewnie nie :biggrin: ale jakąś tam mocą według producenta na 8ohm dysponują
Kupiłem dziś włókninę będę dodawał po trochu i słuchał, dzięki za rady.
Skomentuj
Skomentuj