Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas 27TBFC/G + STX GDN 5 AWX 8R + STX GDN 10 AWX 8R w TL - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas 27TBFC/G + STX GDN 5 AWX 8R + STX GDN 10 AWX 8R w TL - projekt by LuSzTi

UWAGI MODERATORA
    Nie odpowiadam na PW dotyczące udostępnionych przeze mnie projektów. Wszystko co potrzeba do zbudowania każdego zestawu znajduje się w jego opisie.
    Jeśli jednak jakieś pytania się pojawią proszę je zadać w tym wątku, jeśli będę miał czas to odpowiem, jeśli nie to być może odpowie ktoś inny.

Podstawowe odpowiedzi:
    - nie, nie można zastosować innego typu danego modelu głośnika,
    - inny jakikolwiek głośnik to inna zwrotnica,
    - nie powinno się zmieniać ustawienia głośników na froncie oraz samego frontu,
    - jeśli jest podana lista części do wysłania do Polinka to nie ma potrzeby sprawdzania u mnie czy Polink przysłał w wycenie to co potrzeba,
    - obudowę można złożyć na wiele sposobów, ja zalecam wpuszczenie ścianek frontowej, tylnej, górnej i dolnej pomiędzy ścianki boczne, wtedy oklejamy HDFem tylko przód, górę i tył.

Chciałbym przedstawić projekt, który powstał dla forum diyaudio.pl

Głośniki do projektu zostały mi udostępnione przez kolegę dj_zibi - serdecznie dziękuję :)

Zastosowane głośniki:
    Głośnik wysokotonowy: Seas 27 TBFC/G H1212
    Głośnik średniotonowy: STX WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X zwany także STX GDN 15 AWX 8R
    Głośnik niskotonowy: STX SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X zwany także 10 calowym AWX'em

Głośniki średniotonowy oraz wysokotonowy w oddzielnej komorze, głośnik niskotonowy w obudowie typu linia transmisyjna.

OBUDOWA:
    Zwymiarowana obudowa:
    rzuty.png
    Płyty ciemnoszare o grubości 36mm (2x18mm), płyty jasnoszare o grubości 18mm.

WAŻNE:
    Rozmieszczenie głośników na froncie oraz kształt frontu ma wpływ na zgranie fazowe głośników przy użyciu zamieszczonej poniżej zwrotnicy.
    Zaleca się nie zmienianie tych wymiarów.

Przegrody niebieska i czerwona są zacinane pod kątem (można to zrobić frezarką) więc poniżej dodatkowe wymiarowanie:
    przegrody.png

Jak wiadomo w obudowie typu linia transmisyjna bardzo ważne jest wytłumienie, schemat rozmieszczenia wytłumienia:
    wytlumienie.png
    Kolor zielony: gąbka gładka o grubości 3cm lub gąbka falista o grubości podstawy 2cm i grubości całkowitej 4cm (z moich badań prezentowanych na łamach tego forum wynika, że kształt gąbki nie ma znaczącego wpływu na wytłumienie, ważna jest jest objętość).
    Kolor żółty: watolina - w komorze średniaka dwie warstwy watoliny o gramaturze 200g, w tunelu 3 lub 4 warstwy - wg uznania.

ZWROTNICA:
    Schemat:
    zwrotka.png

Proponowane cewki z Polinka - bardzo ważne są rezystancje:
    Cewka 0.47 mH w torze głośnika wysokotonowego
    000-1281 drut.powietrzna Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,320R dr.1,00mm śr.40 dł.15mm
    000-1031 drut.powietrzna Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,320R dr.1,00mm śr.45 dł.15mm
    000-1539 drut.powietrzna Cewka ind. 0,470mH +/-3% 0,330R dr.1,00mm śr.37 dł.20mm

Cewka 1.2 mH w torze głośnika średniotonowego
    000-1301 drut.powietrzna Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,460R dr.1,20mm śr.50 dł.30mm
    000-2239 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,480R dr.0,70mm Fe 0,027kg. śr.22 dł.30mm
    000-2146 drut.z rdz.prosz.walc. Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,480R dr.0,70mm Fe 0,066kg. śr.25 dł.35mm

Cewka 3 mH w torze głośnika średniotonowego
    000-1779 drut.powietrzna Cewka ind. 3,000mH +/-3% 3,040R dr.0,50mm śr.32 dł.15mm

Cewka 6 mH w torze głośnika niskotonowego
    000-5052 drut.z rdz.prosz.szpul. Cewka ind. 6,000mH +/-3% 0,470? dr.1,00mm Fe 0,252kg. śr.45 dł.46mm

Rezystor w torze głośnika średniotonowego powinien mieć moc 10W. Reszta 5W.
    Kondensatory wg uznania, choć kondy szeregowe proponuję jednak foliowe, a przynajmniej ten w torze głośnika wysokotonowego.

Wykresy:
    zwrotki-wykresy.png

Minimum impedancji - 5,7R - nie mogę znaleźć końcowego pomiaru.

Zapraszam do dyskusji oraz zadawania pytań.
    Last edited by LuSzTi; 20.12.2013, 14:21.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Dziękujemy za projekt :)

No i pierwsze, podstawowe pytanie: jak to gra?
    Drugie, ile kosztują zwrotnice na standardowych elementach?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      No i pierwsze, podstawowe pytanie: jak to gra?
      Heh - jak gra....?
      No gra, bardzo długo słuchałem różnych wersji zwrotnic i ta wydaje mi się najlepsza. Nie są to Seasy Excele czy Scany z wyższych serii i nie ma co się łudzić, że zagra na porównywalnym poziomie. Nie ta półka cenowa i jakościowa.
      Ale na dole jest naprawdę potężnie, średnica w porządku choć nie tak detaliczna jak w metalowych głośnikach, góra - tu trzeba lubić aluminiowego Seasa.
      Generalnie jest to jeden z nielicznych projektów 3-way do kopiowania na 10 calowym głośniku, w dodatku za całkiem rozsądną kasę i to się liczy.

Drugie, ile kosztują zwrotnice na standardowych elementach?
      Cewki są podane, można sobie policzyć.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        gąbka gładka o grubości 3cm lub gąbka falista o grubości podstawy 2cm i grubości całkowitej 4cm (z moich badań prezentowanych na łamach tego forum wynika, że kształt gąbki nie ma znaczącego wpływu na wytłumienie, ważna jest jest objętość
        Czyli zamiast gąbki falistej mozna użyć zwykłej i nie będzie wielkiej różnicy ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          Czyli zamiast gąbki falistej mozna użyć zwykłej i nie będzie wielkiej różnicy ??
          Można przejrzeć pomiary materiałów tłumiących:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post322252

Skomentuj

Powiedz jeszcze w jakich pomieszczeniach odsłuchiwałeś ?? :) Czy nadają się one do pomieszczeń typu 15kmw ??

Skomentuj

porownywales TL z b-r?

chyba wpier... powinienes za to dostac. AWX 10" mam, GDNa 5" i seasa ma hubert... nie wytrzymam! znowu czas zmarnuje!

Skomentuj

Piekna robota Luszti. Widac, ze niezwykle szybko rozwijasz swoje umiejetnosci, a zasob wiedzy rosnie w ekstra tempie.

Skomentuj

Z rysunku pierwszego wynika ze przegroda ma 16mm grubości
                  czy jest mozliwość podania przy tej mniejszej przegrodzie drugiego wymiaru ulatwi mi on np obliczenie objetości komory dla 15awx

Skomentuj

Dostawiłbym jakąś fotkę poglądową i umieścił w gotowych konstrukcjach, bo w pełni nadaje się to do tego działu.

Good job!

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                      Powiedz jeszcze w jakich pomieszczeniach odsłuchiwałeś ?? :) Czy nadają się one do pomieszczeń typu 15kmw ??
                      Jeśli suby się nadają to czemu to ma się nie nadać? Choć na pewno nie zagrają tak dobrze jak w większym pomieszczeniu, gdzie mody są położone znacznie niżej i nie wpływają tak mocno na odbiór ogólnie pojętego basu.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      porownywales TL z b-r?
                      Nie porównywałem z BR. Mam testową skrzynkę do 10 cali z różnymi ustawieniami przegród do TL i w niej były testy, pomiary i odsłuchy.

Zamieszczone przez evon80c Zobacz posta
                      Z rysunku pierwszego wynika ze przegroda ma 16mm grubości
                      czy jest mozliwość podania przy tej mniejszej przegrodzie drugiego wymiaru ulatwi mi on np obliczenie objetości komory dla 15awx
                      Przegrody mają także 18mm grubości. Ponieważ niebieska przegroda od dołu nie jest zacięta pod kątem innym niż 90 stopni to program złapał wymiary w innych punktach charakterystycznych i dlatego brakuje tych 2mm.
                      Poza tym te 2mm w pojemnościach nie mają żadnego znaczenia.
                      Jeśli liczysz objętości żeby zrobić inaczej tą konstrukcję to ja nie biorę za to żadnej odpowiedzialności. Jeśli zrobisz z BR dla 10 AWX i użyjesz tej zwrotnicy to nie do końca może Ci się to zgrać i ja za to nie biorę odpowiedzialności.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Dostawiłbym jakąś fotkę poglądową i umieścił w gotowych konstrukcjach, bo w pełni nadaje się to *do tego działu.!
                      Moja skrzynka pomiarowa nie nadaje się do robienia jej zdjęć. Poza tym konstrukcja nie jest skończona wizualnie i nigdy nie będzie. To od początku miał być tylko i wyłącznie projekt na potrzeby ludzi z forum
                      Moim zamierzeniem jest aby powstał dział z gotowymi autorskimi projektami ludzi z tego forum, z podanymi wymiarami oraz wszelkimi danymi potrzebnymi do skopiowania konstrukcji. Powiedzmy, że to taki zalążek.

Dziękujemy za projekt :)
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Piekna robota Luszti. Widac, ze niezwykle szybko rozwijasz swoje umiejetnosci, a zasob wiedzy rosnie w ekstra tempie.
                      Good job!
                      Dziękuję :)
                      Last edited by LuSzTi; 02.04.2013, 07:42.

Skomentuj

Dobra robota:)
                        Przydal by sie wykres impedancji oraz sumowania tunelu z GDNem.
                        Mozesz napisac cos wiecej o testowanych skrzynkach?
                        Na pierwszy rzut oka wydaje sie ze tunel jest za krotki dla tego glosnika, efektywna dlugosc osiagnie pewnie z 2 metry wiec strojenie wyjdzie powyzej Fs glosnika. Nie przeklada sie to na podbicie basu w pasmie gdzie glosnik nie ma jeszcze opadajacej charki?
                        Pytam tak z ciekawosci, obudowa na pewno zostala zaprojektowana z glowa:)

Skomentuj

masz jeszcze te glosniki?
                          bo moze warto podeslac inne wysokotonowki

Skomentuj

masz jeszcze te glosniki?
                            bo moze warto podeslac inne wysokotonowki
                            Właśnie :)

A jak wypadł średniak AWX na tle AC130 mk 2 ? :)

Skomentuj

Szacunek za wykonaną pracę.Jakim piecem trzeba dysponować ,żeby teki zestaw zagrał poprawnie? Jeśli chciałbyś rozszerzyć możliwości konfiguracji to mogę udostępnić wysokotonowe awx i obudowę ok45l (po subwooferze) w celu przetestowania niskotonowego w br.

Skomentuj

to ja moze napisze dlaczego pytalem o b-r

takie kolumny to potega i jak ktos mieszka w bloku to moze sie spotkac z narzekaniem sasiadow i/lub rodziny w godzinach porannych/nocnych
                                a skoro jest tam uzyty GDN 5" a nie GDM to pomyslalem ze mozna to wykonac jako obudowe modulowa i przelaczac sobie zwrotnice miedzy 2 a 3 drogami
                                2 drogi na codzienne sluchanie bez denerwowania sasiadow a 3 drogi jak masz ochote zaszalec

w przypadku TLki nie wiem jakby to wyszlo z podzialem na moduly :/

Skomentuj

takie kolumny to potega i jak ktos mieszka w bloku to moze sie spotkac z narzekaniem sasiadow i/lub rodziny w godzinach porannych/nocnych
                                  To niech zrobi sobie monitorki na 15AWX, które i tak mają sporo dołu jak na swój rozmiar a niech się nie pcha w 3drogi z 10" na dole... Nie róbmy teraz konia pociągowego z Lusztiego, bo nam kipnie:) Jak komuś zależy na docelowym projekcie to na pewno można sobie taki z pełnym zestawem pomiarów u Krzysia zamówić... :)
                                  A na AWXach jest tyle projektów, że śmiało może każdy sobie pod swoje pomieszczenie dobrać:
                                  15AWX br
                                  18AWX br
                                  18AWX TL
                                  18AWX 2,5d
                                  8"+MB 3d
                                  i Lusztiego konstrukcja.. :)

Skomentuj

A na AWXach jest tyle projektów, że śmiało może każdy sobie pod swoje pomieszczenie dobrać:
                                    15AWX br
                                    18AWX br
                                    18AWX TL
                                    18AWX 2,5d
                                    8"+MB 3d
                                    i Lusztiego konstrukcja..
                                    do kompletu brakuje tylko 12"
                                    wiec sound wave, z niecierpliwoscia czekamy

Skomentuj

a skoro jest tam uzyty GDN 5" a nie GDM to pomyslalem ze mozna to wykonac jako obudowe modulowa i przelaczac sobie zwrotnice miedzy 2 a 3 drogami
                                      2 drogi na codzienne sluchanie bez denerwowania sasiadow a 3 drogi jak masz ochote zaszalec
                                      Nie do końca, bo zarówno w moich 3drogach jak i tu gdn15awx jest filtrowany też od dołu jako typowy średniak.
                                      O ile u mnie rozbudowa monitorów była o dodatkowy dół po przez dołożenie 3 elementów w torze GDN15 i dwóch dla większego woofera, to już Lusztiego konstrukcja była zrobiona pod typowe 3drogi.
                                      Jeżeli chciałbyś odłączyć dół, to albo zrób dół aktywnie ale nie wstawiaj 3dróg, bo takie przełączanie wg mnie nie ma sensu...

Skomentuj

nie nie nie
                                        myslalem od poczatku od 2 zestawach zwrotnic

Skomentuj

Czaruję...
                                        X