Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
    Zejście jest ładne gorzej z kickiem
    Obawiam się, że nadmiaru kickbasu z tego projektu nie uświadczysz. Basu jest z nich sporo ale tego niższego o czym wspominałem opisując swoje skrzynki. Paweł też o tym pisał w tym temacie. Mi to odpowiada bo stawiam zejście ponad kick.

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
    14scx zjada je ilością basu.
    Nie przesadzaj, aż tak źle nie jest.

Skomentuj

mozna sie pobawic z podniesieniem strojenia

Skomentuj

Strojenie jest wg producenta. Każdy może popróbować ze swoim strojeniem oraz swoją wersję wytłumienia.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie przesadzaj, aż tak źle nie jest.
          Było :P
          Grały wczoraj cały dzień i już dzisiaj jest lepiej, bardzo przyjemnie się ich słucha, podobają mi się wyraźne dialogi i wokal. Ogólnie za te pieniądze to naprawdę bardzo fajny zestaw.
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Witam. Czy te przody ktoś próbował na tyły i centralny na tym głośniku? zastanawiam się czy na tyły można by zastosować ten projekt http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1402481.html wtedy litraż mniejszy ale inne głośniki a podobno powinny być takie same? Jeśli chciałbym dać okrągły bass reflex to jakie powinien mieć wymiary i czy może być z przodu?

Może ktoś ma przody na takich głośnikach jak te monitory? U mnie byłoby to kino tylko do filmów. Pokój 24m2.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Oczywiście możliwe jest umieszczenie okrągłego BR z przodu, należy sobie to przeliczyć samemu lub zasymulować w jakimś programie symulacyjnym
              http://diyaudio.pl/content.php/13
              http://diyaudio.pl/downloads.php?do=file&id=23

Nawet nie trzeba wklepywać danych tego konkretnego głośnika. Wybierasz jakikolwiek, w zakładce BOX wpisujesz litraż (19l) i częstotliwość (40Hz), W zakładce VENTS wpisujesz średnicę BR (na przykładzie BR z Polinka http://polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_22.pdf wpisujesz najmniejszą średnicę czyli wymiar Y) i wyskakuje Ci długość.
              Patrzysz czy taki BR w ogóle się mieści w obudowie i czy będzie mógł swobodnie pracować (powinien być odsunięty od tylnej ścianki o podany wymiar Y).
              Jeśli się nie mieści - sprawdzasz dla mniejszej średnicy.

Prościej się już chyba nie da...
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A właśnie, że się da.. Znalazłem coś takiego kolegi PAWŁA S. Pozwolę sobie podać link http://diyaudio.pl/showthread.php/21...brany%29/page2 post 27. Czy ktoś próbował taką obudowę? Myślicie że średnica na przodach 160mm wystarczy do 24m2? Lepiej byłoby zastosować dwa głośniki np w połączeniu z tymi monitorami http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1402481.html na tych głośnikach. Jak myślicie? Szukam porostu sprawdzonego rozwiązania do kd. Na stx są albo monitory albo przody a co z resztą? Cały czas chodzi mi po głowie klon Totem Mite czy ktoś tego słuchał?

Skomentuj

Jak sie da to po co pytasz?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez 19710128 Zobacz posta
                    A właśnie, że się da..
                    Problem jest taki, że u Pawła znalazłeś rybę...a ja dałem Ci wędkę.

Skomentuj

OK. Ale czy ktoś testował tę obudowę kolegi Pawła S, czy nie zmienia się nic jeśli damy bass reflex z przodu i okągły. Jest notka w którymś poście, że nie można zmieniać wymiarów przodu ani położenia głośników więc jak wpłynie przebudowa z otworem z przodu?
                      Co w takim razie z satelitami i centralnym? Na tych samych głośnikach czy na tych do których link podałem wyżej?
                      Czy cewki wykonywał ktoś samodzielnie? Mam miernik Lx i drut DNE Nawet do 2mm średnicy. Czy nawinięcie cewki np na szpulce z plastra i zmierzenie indukcyjności z zachowaniem rezystancji ewentualne uzupełnienie rezystancji rezystorem nie zmieni parametrów zwrotnicy?
                      Co z obudową dwu-głośnikową która jest na zdjęciach poglądowych, powstała?
                      Czy takie zestawy dwu-głośnikowe dadzą sobie radę w 24m2? W salonie tylko TV na regale i naprzeciwko sofa żadnych innych mebli. Wymiary 6x4 TV na ścianie 4m więc oglądam z jakichś 5m?

Skomentuj

Jak masz pusty pokoj, to podejrzewam, ze bedziesz mial problemy z akustyka. No chyba, ze cos oprocz tej sofy i tv tam jeszcze jest.
                        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Jak myślicie? Szukam porostu sprawdzonego rozwiązania do kd. Na stx są albo monitory albo przody a co z resztą? Cały czas chodzi mi po głowie klon Totem Mite czy ktoś tego słuchał?
                          jak ci sie nie spieszy to poczekaj az skoncze te obudowy. wtedy wsadze tam GDN 17 SCX i porownam

MITE sluchalem. fajne sa, ale nie za obecna cene glosnikow

OK. Ale czy ktoś testował tę obudowę kolegi Pawła S, czy nie zmienia się nic jeśli damy bass reflex z przodu i okągły. Jest notka w którymś poście, że nie można zmieniać wymiarów przodu ani położenia głośników więc jak wpłynie przebudowa z otworem z przodu?
                          ja testowalem... przeciez celowo rozmieszczenie glosnikow jest takie samo!

Skomentuj

Czyli jak testowałeś to rozumiem że z otworem z przodu jest ok? Oczywiście że poczekam bo 29 zeta na jednym głośniku to sporo? Celowo pytałem o fronty na
                            WM.STX.5.1.140.8.F.S.MC.X (GDN-14-100-SCX) bo w projektach znalazłem tylko tyły a sa po 44 zeta wiec taniocha, tylko pewno potrzebne byłyby 2szt do przodów. Czy w takim salonie jak mój jedna 17 z przodu da sobie radę W kd??

Skomentuj

Czyli jak testowałeś to rozumiem że z otworem z przodu jest ok?
                              tak

Czy w takim salonie jak mój jedna 17 z przodu da sobie radę W kd??
                              w kinie nawet duze fronty bez suba nie dadza rady
                              wiec ja bym sie ograniczyl do jednego glosnika i z czasem zainwestowal w suba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                jak ci sie nie spieszy to poczekaj az skoncze te obudowy. wtedy wsadze tam GDN 17 SCX i porownam
                                Kiedy mniej więcej można się spodziewać zakończenia prac przy obudowie? Oczywiście mamy tu na myśli Twój projekt z bass refleksem z przodu? Poddasz je testom i sprawdzisz zwrotke dla tego głośnika?

Skomentuj

kolumny juz graly i graja OK
                                  jedynie mozna sie pobawic strojeniem tunelu (skracac go)

nie wiem kiedy bedzie gotowe. jak koledze sie zachce je pomalowac

Skomentuj

Według ciebie i innych kolegów jaki głośnik będzie lepszy albo wystarczający na przody w 25m2 stx. Gdn-17-140-scx czy gdn-14-100-scx przy tym drugim mniejsze obudowy. Przody i tyły powinny być jednakowe czy np przód gdn17 a reszta gdn14?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                      zalozcie sobie nowy temat a nie zasmiecanie ten z projektem
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Złożyłem już kolumny na tych przetwornikach. Docelowo ma być to prezent dla dziewczyny. Obudowa według projektu Pawla S. ze wzmocnieniem. Pograły jeszcze bez wytłumienia jakieś 4 godziny pod kopią Rotela RA-820A i muszę powiedzieć żę... Jestem bardzo zadowolony i mile zaskoczony. Nie spodziewałem się że tak ładnie zagrają.
                                        Porównałem je do dość już leciwych Pioneerów S-H452F-K i te kolumny na STX-ach miażdżą pod każdym względem pioneery. Basu jest więcej, schodzi niżej i jest dynamiczny. Wysokie tony są szczegółowe. Kobiece wokale brzmią doskonale. Ładna stereofonia i ma się wrażenie że dźwięki dochodzą z każdej strony. Wczoraj wieczorem u mnie padał deszcz i musiałem na chwilę wyłączyć muzykę bo myślałem że za oknem grzmi, a to tylko wrażenia z odsłuchu których nie miałem podczas słuchania pioneerów.
                                        Apetyt rośnie w miarę jedzenia i ciekaw jestem jak zagrałyby AWX-y.

Skomentuj

Czyli pierwsze potwierdzenie mojej pozytywnej opinii. A jednak z moim słuchem nie jest tak źle

Skomentuj

Czaruję...
                                          X