bałem się fornirem to robić bo to mój pierwszy raz
Tu nie ma się czego bać, sprawa jest banalnie prosta tylko nieco bardziej pracochłonna ale za to efekt końcowy jest znacznie lepszy. Zawsze jeszcze możesz ten punkt poprawić
Mimo wszystko gratuluje pierwszego projektu.
Też przeżyłem "pierwszy raz" z fornirem na tych kolumnach i powiem że nie jest to takie straszne tylko czasochłonne bo przyklejanie po jednym liściu i czekanie aż wyschnie to 10-12 godzin. Dwie kolumny zajęły mi tydzień. Efekt bardzo dobry.
To i ja się trochę pochwalę.
Przed malowaniem. (Moim zdaniem wyglądają lepiej niż po ale to nie dla mnie więc są w kolorze)
Po malowaniu
...czasochłonne bo przyklejanie po jednym liściu i czekanie aż wyschnie to 10-12 godzin
:o 10-12 godzin to zajmuje oklejenie na pattex pary metrowych kolumn + szlifowanie + 1 warstwa lakieru. No chyba, że kleiłeś na wikol pod obciążeniem.
Fakt, ładniejsze przed malowaniem
Witam
Panowie może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co gdzie dokładnie podłączyć?
Sorry za głupie pytania, ale nigdy nie podłączałem głośników do zwrotnicy :blushing:
Kleiłem na Classic (Henkel) i po dociśnięciu chciałem żeby klej dobrze związał. No może źle powiedziałem bo tydzień to trwało razem ze szlifowaniem i malowaniem. Z rana po liściu na kolumnę i wieczorem po liściu czyli jedna ścianka=24h bo musiałem dawać po dwa liście na ściankę. Fornir 16cm szerokości i na każdej ze ścianek łączenie po środku. Jakby ktoś był zainteresowany to mam sporą ilość tego forniru (olcha) liście o długości 2,30m lub po 1,15m.
Witam. To może ja się pochwalę moją pierwszą konstrukcją... Czas mojej pracy to około miesiąc z doskoku. Jeszcze tylko Lakierowanie i potem jakieś nogi, ewentualnie podstawa i finito. Z Projektu jestem bardzo zadowolony a jeszcze bardziej z dźwięku.
Jedynie, co zmniejszyłem to kolumny wolnostojące na monitory. Litraż nie uległ zmianie, wymiar zmieniły się tylko z wysokości, czyli:
wysokość - 51cm
szerokość - 20cm
głębokość - 28cm
Przód, góra i boki trzy warstwy lakieru natomiast dół i tył obudowy dwie warstwy lakieru.
(Dulux - lakier profesjonalny do parkietów - połysk) a wszystko malowane pędzlem i oczywiście szlifowanie każdej warstwy pod następne lakierowanie.
Skomentuj