Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/91300 (HDS tw) + Usher 8948a - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Spójrz na zdjęcie: http://audiotransducers.com/pl/104mm...08-913000.html
    Jest tam terminal po lewej stronie "maźnięty" czymś białym, i to jest chyba oznaczenie plusa.

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
    więc sugeruje że plus mam podłączyć do czarnego terminala?
    Na to wychodzi.

Skomentuj

Nie pamiętam jak to wyglądało już :(
      Ale chyba tak :)
      Odwrotna polaryzacja będzie w tym przypadku wyraźnie słyszalna .

Skomentuj

Przeglądałem wątek z AL170 tam jest właśnie plus biały, czyli tutaj muszę podpiąć pod czarny
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A co z lewa i prawa strona terminali?
          Wiekszy mniejszy?
          Bateria?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie o to chodzi że nie zrobili oba tej samej wielkości... symbolu + / - nie ma... ciężko było pewnie :/
            baterią na wysokotonowym? wychylenia 0,5mm nie zobaczę?
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Fazę zgodną usłyszysz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na zdjęciu plus jest z lewej strony.

Skomentuj

Tak już wiem że po lewej/biały to plus.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Fazę zgodną usłyszysz
                To był żart tak?
                Co najwyżej usłyszę pierdnięcie...

Skomentuj

To był żart tak?
                  Co najwyżej usłyszę pierdnięcie...
                  Nie podczas podłączania baterii, no bez przesady

Skomentuj

Nie chodziło mi o spalenie jeśli to miałeś na myśli, tylko o odgłos z tweetera. :flapper:

Skomentuj

Dzięki raven1985 za projekt. Kolumienki grają u mnie od 2 tygodni i jestem cały szczęśliwy - miód na uszy :)

Skomentuj

Nie na temat...
                        Ale wyczujesz :) Podłączając pod 9V dotknij ręką będziesz czuł czy wypycha czy wciąga (jak wypycha to plusy są w tym samym miejscu...)

Skomentuj

Nie na temat...
                          Ja testuję polaryzację głośników baterią 1,5V i spokojnie da się zauważyć wychylenie w przód lub w tył na większości wysokotonówek. Problem pojawia jedynie przy głośnikach z siateczką.

Skomentuj

mysle ze zobaczysz

Tylko weź baterie AA zeby nie przesadzić z "powerem"
                            Last edited by lklukasz; 20.11.2014, 11:39.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
                              Dzięki raven1985 za projekt. Kolumienki grają u mnie od 2 tygodni i jestem cały szczęśliwy - miód na uszy
                              Dziękuje .

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              mysle ze zobaczysz
                              A ja myślę że najlepiej będzie podłączyć w tak i tak i posłuchać :)
                              Przy złej polaryzacji nie będzie średnich zwyczajnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                A ja myślę że najlepiej będzie podłączyć w tak i tak i posłuchać
                                No dokładnie.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Przy złej polaryzacji nie będzie średnich zwyczajnie
                                Tylko że tu jest problem, gdy ktoś nie wie jak "brzmi" niezgranie fazowe.
                                Średnie będą, ale nie na wprost kolumny mając uszy tam gdzie stał mikrofon podczas mierzenia.
                                Gdyby to było takie proste (czyt. nie było by średnich), ludzie by słyszeli złe podłączenie wysokotonówki w drugim pomieszczeniu :)
                                Wystarczy pochylić kolumnę lub zmienić miejsce odsłuchu aby przy złym podłączeniu wysokotonówki grało poprawnie, i nawet najlepszy spec nie zgadnie czy głośniki są podłączone poprawnie czy też nie.

Skomentuj

Ciężko ale w tym przypadku ze względu na łagodne filtry dziura po obróceniu polaryzacji jest na tyle szeroka, że łatwo to wychwycić .
                                  Przy ostrzejszej filtracji rów jest wąskopasmowy i rzeczywiście ciężko to wychwycić .

Skomentuj

Robiąc standy, jak dobrze rozumiem, powinienem zachować wymiar od góry. Tzn dla SS 430-338=92 oraz dla ushera 430-197=233.
                                    Chcąc dać zaokrąglenie na górze, to lepiej wliczyć promień do tych odległości czy nie ? (drugi przypadek na schemacie)

Skomentuj

więc sugeruje że plus mam podłączyć do czarnego terminala?
                                      Mam HDS'y, sprawdzilem je dokladnie. Terminal mazniety biala farba, to jest plus i nie ma co do tego zdnych watpliwosci!

Skomentuj

Zazwyczaj jest taka zasada że jak coś jest oznaczone - jest plusem, niezależnie od koloru :)

Skomentuj

A na czarno?
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X