Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak D2608/91300 (HDS tw) + Usher 8948a - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja robiłem ręcznie papierem

Skomentuj

Rfck - gratuluję, świetne monitory

zaokrąglenia robiłem - zgrubnie z trzy przejścia heblem
      potem szlifierką oscylacyjną prostokątną szlifowane z góry do dołu lub odwrotnie, zaczynając od np. podstawy, kończąc "cykl" na froncie w ten sposób nabierały równych kształtów,
      końcówka papierem ręcznie też z góry na dół lub odwrotnie czasami na boki żeby promień sam się układał, coraz mniejszą ziarnistością papieru najpierw 80 ,potem 120 i 180 a na końcu trochę 240

szybko poszło dzięki strugowi elektrycznemu i szlifierce.
      ręcznie już "kosmetyka" która trwała najdłużej bo na koniec poszła warstwa szpachli w sprayu i ostatnie szlifowanko

a szczelinę już zrobiłem frezarką, frezem z promieniem, dziwne tylko, że na zdjęciu jakieś krzywizny widać, pewnie przez połysk, bo na żywo są prościutkie "dziury" z tyłu kanał też ma wyprofilowany "r"
      a jak miałem bas rurkę bez zaokrągleń z jednej strony, (w fazie testów)
      to było słychać "turbulencje" przy 35 albo 40 Hz dokładnie nie pamiętam.
      Last edited by AdamJ; 15.09.2015, 15:38.

Skomentuj

Jestem na etapie realizacji w/w projektu, chciałbym umieścić BR na froncie "obok" głosnika wysoko tonowego. Czy będzie to miało negatywny wpływ?

Skomentuj

Zastanawiam się nad dodaniem do tego zestawu jakiegoś basowca. Bujam się pomiędzy 8955A i TIW 200 XS. Co panowie radzicie? (chociaż tiw to chyba x2 przy tej skuteczności) Może polecicie coś alternatywnego?

Skomentuj

TIW 200 :)

Tu chyba nie ma co dyskutować

Skomentuj

A ja się wyłamię i doradzę 8955 :)

Skomentuj

Ushery :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                  chociaż tiw to chyba x2 przy tej skuteczności)
                  - no niestety żeby nie ściszać góry to chyba razy 4 :)

Skomentuj

Panowie mam pomysł spróbować pełnej kompensacji bs, na to sens? Słuchał ktoś już? :)
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Z tego co widzę będę chyba pierwszy :)
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                        Panowie mam pomysł spróbować pełnej kompensacji bs, na to sens? Słuchał ktoś już? :)
                        A nie był czasem temat na forum już poruszany że będzie to kosztem średnicy ?

Skomentuj

Hmm... Nie kojarzę.
                          Może Raven by coś podpowiedział :) to mu się nie chce pewnie

Skomentuj

Pteterycz, ja bym na początku przyciszył tylko wysokie powyżej 9kHz.
                            A jak nadal będzie za mało basu, to wtedy zwiększ BS + przycisz wysokie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                              Może Raven by coś podpowiedział to mu się nie chce pewnie
                              Nie tyle mu się nie chce co jest chory i nie zagląda na dłużej na forum.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Marcin na brak basu nie narzekam, bardziej właśnie myślałem o wysokich...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Nie tyle mu się nie chce co jest chory i nie zagląda na dłużej na forum.
                                Ok żarty!

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamJ Zobacz posta
                                  Podziękowania raven1985, monitory spisują się wyśmienicie :)

Estetycznie wymagają poprawki, ale wiadomo, że to ma cieszyć uszy, a oczy ... są niepotrzebne :)
                                  Czy ktoś może podpowiedzieć jak wykonać takie obudowy? I taki port szczelinowy?
                                  Pisałem pw do autora ale cisza.

Skomentuj

A jaka tu filozofia i trudnosc?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez t00m3q Zobacz posta
                                      Czy ktoś może podpowiedzieć jak wykonać takie obudowy? I taki port szczelinowy?
                                      Pisałem pw do autora ale cisza.
                                      Patrzac na te klawiszowanie szpachli pod lakierem, to ja bym sie autora nie pytal jak wykonac takie obudowy :P

Skomentuj

Chodzi mi o ksztalt rownolegloboku. Jestem poczatkujacym diy'owcem

Skomentuj

Ale o co dokładnie, z czym masz problem? :) Pochylenie raven zaznaczył jakie ma być, wystarczy rozrysować wymiary desek :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X