Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Dzięki za wszelkie info.
    Kupię na razie te 8"SCXy i wy testuję ...

PS fajnie grają te 30WA07 :) Chyba bezkonkurencyjne w tej cenie...

Skomentuj

Mam pytanie do kolegow, ktorzy wykonali ten projekt.
      MIanowicie mam obawy co do tunelu BR ktorego dlugosc wynosi 220mm, przy zastosowaniu
      frontowego MDFu o gr. 18mm na przeplyw powietrza miedzy koncem tunelu a tylna scianka obudowy zostaje ok 46mm, a z wytlumieniem o wiele mniej. Czy to nie bedzie powodowalo swistow? Jak to rozwiazaliscie?

Skomentuj

Nie robiłem tego projektu, ale BR 220mm odjąć gr. płyty 18mm = 202mm. Głębokość wew. obudowy to 250mm = 48mm. Miedzy ścianką a wlotem br musi być odległość min. taka jak średnica przekroju tunelu; ta obstawiam że wynosi jakieś 40mm więc jest dobrze a okolic portu nie wytłumiamy... :)
        Last edited by ir0nhide; 22.10.2014, 13:54.

Skomentuj

Port BR HP 900018 68x220 mm.

Przyjalem 46mm z uwagi na frrzowanie pod kolnierz tunelu wiec troche malo miejsca
          Last edited by wistec; 22.10.2014, 14:07.

Skomentuj

To zmniejsz port o 1cm :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jaki port bylby przy strojeniu na 35Hz? bo jesli tego samego fi lub wiekszego to mozna zaryzykowac i sprobowac
              dedykowanego na 30Hz a w razie swistow przejsc na 35Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez wistec Zobacz posta
                Przyjalem 46mm z uwagi na frrzowanie pod kolnierz tunelu wiec troche malo miejsca
                tego sie nie wpuszcza. jak juz chcesz wpuscic to MAX 1mm

zmiana z 30 na 35Hz to zdecydowanie wiecej jak 1cm :p
                wiec lepiej zrobi jak pisze lukasz
                ewentualnie tunel zawsze mozna skrocic (tylko nie wciskaj do konca! )

Skomentuj

Panowie
                  Zdaje sobie sprawę że pytanie trochę niepoważne ale co tam. Posiadając monitory FW168 + wavecor coraz bardziej zaczyna mi doskwierać brak basu a konkretnie kicka. Poważnie się zdegraduję jak zamieniłbym mój zestaw na ten w temacie?? Średnica dużo gorsza?? Pytanie raczej do osób które miały jakiekolwiek porównanie z tymi głośnikami.

Skomentuj

Raven, z jakiej odleglosci robiles pomiar kolumn?

Skomentuj

z 1m jakoś

Skomentuj

Krótkie pytanko,czy głośniki w wersji tylko STX są podłączone w wszystkie jednakowo,czy GDN odwrotnie?

Skomentuj

tak, GDN odwrotnie

Skomentuj

Dzięki

Skomentuj

Kiedyś na forum był schemat zwrotnic do zmodyfikowanych FX-200, tj.:
                              W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X
                              M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X
                              T-STX-4-1-250-6-F-A-SC-X
                              Jak pamiętam Yoshi_80 go publikował i nie potrafię niestety tego schematu teraz zlokalizować.
                              Głośniki kupione ze 3 lata temu i nadszedł najwyższy czas żeby je wykorzystać. Miałem kiedyś schematy, rysunki itp. przygotowane, a teraz nie mam pojęcia gdzie to wszystko jest... więc zbieram od nowa.
                              Za wszelkie podpowiedzi będę zobowiązany...

BTW dla GDN 22 30 litrów i BR 74x160 (np. http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-75x158.html), a GDM 14 13 litrów?

Skomentuj

daj zdjecia swoich SCXow - mozliwe ze to nadal poprzednia seria
                                no i ceramik w cenie

Skomentuj

Wrócę z pracy to dam foty.
                                  Jak pamiętam za ceramika płaciłem chyba mniej niż 200 zł, to było zaraz po tym jak się pojawił w ofercie STX'a :).

Skomentuj

155zl - tyle za niego placilem

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                      Kiedyś na forum był schemat zwrotnic do zmodyfikowanych FX-200, tj.:
                                      https://diyaudio.pl/i/14607/ncixq5i4...1371546110.jpg o ten Ci chodzi ?

Skomentuj

Ooo... to jest to... podziękowanie waloos!
                                        Poniżej fotki głośników, jakość beznadziejna (z MMSsów) ale widać co trzeba - głośniki są w Gliwicach, ja w Opolu :)

Paweł, ceramik pewnie tyle kosztował, już nie pamiętam :(
                                        Nie na temat...
                                        Dzisiaj chcę jeszcze dopiąć kwestie objętości i BR, więc byłbym zobowiązany za potwierdzenie GDN 22 - 30 litrów i BR 74x160 http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-75x158.html, czy fi68-160 z polinka, HP 900024 wew. 68 dł.160mm indeks 051-0016.
                                        GDM 14 - 13 litrów
                                        ??
                                        Ktoś w ogóle budował takie zestaw?

Kontynuacja w http://diyaudio.pl/showthread.php/24...l=1#post425345
                                        EOT
                                        Last edited by RpLand; 14.11.2014, 20:54.

Skomentuj

wg strony stxa te głośniki to to samo
                                          http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
                                          http://stx.pl/m-stx-5-1-150-8-f-s-mc...4-150-scx.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X