Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A tyle myślenia nad tym było Jaka grubość tej obudowy w takim razie będzie odpowiednia?

Skomentuj

Witam.
      Polink nie odpowiada na mojego emaila, a zależy mi na czasie bo niebawem będę w Polsce i chciałbym elementy do budowy tego zestawu wysłać na polski adres. Mam do was pytanie czy cewki w zastępstwie mogę wsiąść z stx-a?
      Zamiast:
      000-1368 Cewka ind. 0,800mH +/-3% 0,900? dr.0,70mm śr.33 dł.30mm - STX Cewka-filtr CPK - L=0,8 - R=0,9
      000-5098 Cewka ind. 6,800mH +/-3% 0,700? dr.0,80mm Fe 0,139kg. śr.35 dł.45mm nie ma zamiennika w STX
      000-1824 Cewka ind. 0,200mH +/-3% 0,290? dr.0,80mm śr.34 dł.10mm - STX Cewka-filtr CPK - L=0,2 - R=0,3

opcjonalnie do pułapki :
      000-1885 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 1,950Ω dr.0,30mm śr.19 dł.8mm STX Cewka-filtr CPK - L=0,3 - R=1,2 plus zwiększyć rezystor w pułapce na 2R2

Skomentuj

Oni pracują jak ludzie miedzy 8-16
        Rano odpisza
        Zawsze odpisują w zaskakująco szybkim tempie tylko musza byc w pracy
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Oni pracują jak ludzie miedzy 8-16
          Rano odpisza
          Zawsze odpisują w zaskakująco szybkim tempie tylko musza byc w pracy
          Nie rób sobie żartów poważnie pytam... godziny pracy są oczywiste, a pisałem do nich we wtorek.

Skomentuj

Napisz jeszcze raz, zatrudnili tam do zamówień jednego albo dwóch nowych ludzi i teraz takie przypadki jak nie odpisanie na email się zdarza. Dzwoń do P. Bogdana i po sprawie :)

Skomentuj

Info z wczoraj jest takie, że z powodu upałów pracują do 13 :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok dzięki chłopaki za info. Udało się zamówić. Email gdzieś im zginął. Teraz rzeczy z STX-a i po urlopie startuje z tym projektem. Co do upałów to wszyscy mają fory tylko nie u mnie w firmie:-p
                Last edited by regan3000; 13.08.2015, 11:28.

Skomentuj

Stwierdzilem, ze w dobrym gziscie bedzie podziekowac autorowi oraz wszelkm osobom biaracym udzial w tym projekcie. Tydzien temu udalo mi sie zlozyc kolumny i osiagnalem 10/10 poziomu zadowolenia z odsluchu i wygladu. Graja rewelacyjnie i napewno posluza dlugie lata.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Szkoda T wojego czasu i pracy na takie kanapki. Owszem, sa dobre ale obudowe bedziesz mial lepsza od glosnikow. Zrob MDF, dodaj maty bitumiczne w srodku, jakies wzmocnienia w komorze niskotonowca i tyle.
                    Zamieszczone przez bater Zobacz posta
                    Jaka grubość tej obudowy w takim razie będzie odpowiednia?
                    Czy ktoś mógłby pomóc? :)

Skomentuj

W czym chcesz pomocy? Dostałeś 3 odpowiedzi od razu na poprzedniej stronie. Rób tak jak został opisany projekt czyli płyta 16mm mdf i tyle. Ewentualnie możesz zrobić z wiórówki 16mm i obić to HDFem żeby było łatwiej później wykończyć to i kolumna też trochę zesztywnieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Budka taka sama jak w originale więc pokazuje tylko przednią ściankę
                        Czyli dla GDM-a zostawic komore +/-15L tak jak widac na projekcie czy zbic do zalecen producenta?

Skomentuj

robisz wg. tego co przedstawione w projekcie tu, a nie tak jak producent podaje na stronie przetwornika

Skomentuj

TW030WA07 wrócił do łask w audiotransducers

Skomentuj

raven mam pytanie jeśli pozwolisz

Załóżmy, że zmieniamy wymiary frontu tej kolumny. Rozmieszczenie głośników względem siebie bez zmian. Zrobiłem symulacje w Edge i wyglądają one następująco:
                              wykresy czerwone - oryginał
                              wykresy zielone - inny front

Wysoki

Średni

Niski

Jak sądzisz, czy taka zmiana mocno będzie psuła pracę zwrotnicy, czy nie przejmować się tym aż tak bardzo, bo różnice są, przy pewnym założonym poziomie tolerancji, nieznaczące? Zgaduję, że problem może pojawić się przy głośniku średniotonowym, bo akurat w jego paśmie jest największe zawirowanie...

Skomentuj

Jakoś tam w płynie ale większe zmiany będą już związane z samą charką.
                                Nie zalecam :)
                                Robisz na własną odpowiedzialność

Skomentuj

Ja mam do was takie pytanie. Czy zmiana kształtu obudowy wpłynie na dźwięk? Chodzi mi o to, że wymiary zostaja bez zmian ale na wysokości 60cm od góry nazwijmy to górna częścią a reszta czyli 40 dolną. Patrząc na kolumnę od frontu ta górna część zoataje bez zmian ale dolną chcę pochylić o 7 stopni do przodu. Br wyląduje na tylnej ściance dolnej części która analogicznie do nachylenia 7 stopni bedzie lekko patrzeć w dół. Nie wiem czy zrozumie liście.

Skomentuj

Witam,
                                    w pierwszym poście na rysunku rozmieszczenia głośników wysoki i średni są przesunięte na prawo od środka kolumny. Czy drugą kolumnę można zrobić jako odbicie lustrzane z tymi dwoma głośnikami po lewej stronie?

Skomentuj

Tak trzeba zrobić.

Skomentuj

niektórzy w konstrukcji fx300 robią wysoki w obu kolumnach po tej samej stronie

Skomentuj

A ja zrobilem na srodku i nic sie nie dzieje

Skomentuj

Czaruję...
                                          X