Zamieszczone przez regan3000
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985
Collapse
X
-
@regan3000 , i jak w końcu wygląda Twoje wytłumienie i jak to gra? Maty dawałeś na wszystkie ścianki w komorze niskotonowego?
@luqasz1 , dodałeś coś wytłumienia czy jedziesz bez jakiegokolwiek wytłumienia i jak to gra?
Ja planuje dać dwa wzmocnienia w komorze niskotonowego, tuż pod niskotonowym i gdzieś mniej więcej po środku drogi między pierwszym wzmocnieniem a dolną ścianką. Wzmocnienia w postaci krzyża, ale wycięte z jednego kawałka MDFu. Robię z płyty MDF 16mm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bater Zobacz postadodałeś coś wytłumienia czy jedziesz bez jakiegokolwiek wytłumienia i jak to gra?
Skomentuj
-
Dzięki, narazie muszę złożyć budę i potem będę kombinował.
Pytania teoretyczne.
1. Zakładając, że obliczenia są dla określonej objętości komory niskotonowego X przy zastosowaniu wewnątrz dwóch krzyżowych wzmocnień należy zwiększyć objętość komory o wartość objętości zajmowanego przez te dwa wzmocnienia? Prościej: czy jak coś dodamy do środka komory to trzeba zwiększyć wymiar komory (żeby objętość się zgadzała)?
2. Komora niskotonowego ma być szczelnie oddzielona od komory średnio- i wysokotonowego? Kabel od zwrotnicy przeciągnąć przez np.: małą dziurkę w przegrodzie pomiędzy tymi komorami?
3. Robię projekt z visatonem. Czy jest jakiś sposób, aby uszczelnić ten głośnik? :| Czy brak uszczelnienia będzie miał duży wpływ na granie średniotonowego?
Skomentuj
-
Hej.
U mnie prace z braku czasu przystopowały i kolumny stoją w stanie surowym i czekają na fornirowanie. Ja również dawałem jedno wzmocnienie krzyżowe w komorze niskotonowego ale nie uwzględniałem tego w objętości. Co do wytłumienia to na razie środek GDN-a jest oklejony matą bitumiczną, a na to zamierzam dać 1cm matę filcową. Na które ścianki jeszcze nie wiem ale zacznę od wszystkich prócz frontowej. Do komory górnej wejdzie wełna.
Skomentuj
-
Używaliście maty bitumicznej czy butylowej? Bo różnica jest zasadnicza. Ja bardziej skłaniam się ku butylowej.
Na które ścianki najlepiej dać matę? Wszystkie oprócz przedniej?
Czy pianka poliuretanowa o grubości 2cm będzie dobra?
Na które ścianki dać piankę? Wszystkie oprócz przedniej? A dodatkowo wytłumić pianką tylną ściankę w komorze niskotonowego?
Nie mam doświadczenia. Jedyne co wytłumiałem to drzwi w samochodzie :P Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
Nie wiem jak tu edytować.
Naczytałem się teorii internetowych, a teraz czy możecie mi powiedzieć czy dobrze rozumuję:
1 Komorę niskotonowego z B-R należy solidnie wzmocnić, bez dodatkowego wygłuszania matami i wytłumiania piankami?
2 Natomiast zamkniętą komorę z wysokim i średnim należy dość dobrze wytłumić pianką/watą? Tak, aby tylna ścianka nie odbijała fal i żeby nie zniekształcały one pracy głośnika?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bater Zobacz postaUżywaliście maty bitumicznej czy butylowej? Bo różnica jest zasadnicza. Ja bardziej skłaniam się ku butylowej.
Na które ścianki najlepiej dać matę? Wszystkie oprócz przedniej?
niestety odpowiedzi nigdy nie beda jednoznaczne
ilosc wytlumienia trzeba sobie dobrac pod swoje preferencje
Skomentuj
-
Odkurzę temat bo moje FX200 w końcu grają.
Niestety pod frezowania dla GDN robiłem według projektu STX i nie wiedzieć dlaczego STX podał średnice jak i głębokość frezu większą niżeli ma głośnik o około milimetra.
Czy była przewidziana jakaś uszczelka czy co?
Jak u was wygląda wygłuszenie komory GDN-a? Ja na razie mam mate bitumiczną i na tylnej ściance 1cm filc. Nie jestem miłośnikiem bassu ale myślałem, że będzie go więcej.
Jeśli chodzi o górę i średnicę to jestem w szoku. Jak dla mnie robią te kolumny piękną scenę. Ten PCX wcale nie sypie piaskiem ale to pewnie dzięki tłumikowi. Wychwytuje w utworach nowe dźwięki.
Reasumując dobra robota kolego Raven1985.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez regan3000 Zobacz postaNiestety pod frezowania dla GDN robiłem według projektu STX i nie wiedzieć dlaczego STX podał średnice jak i głębokość frezu większą niżeli ma głośnik o około milimetra.
tylko ze ja mialem odwrotna sytuacje. awx byl wiekszy niz na stronie
Skomentuj
-
Tak też chłopaki zrobię, po prostu pomaluje na czarny Matt.
W niedziele siedziałem prawie cały wieczór i dosłownie bawiłem się wygłuszeniem komory GDN-a. Robiłem to pierwszy raz bo też są to moje pierwsze kolumny diy i nie mam kompletnego pojęcia na co powinienem zwracać uwagę. Czy mam testować na podstawie jakiegoś utworu - brzmi lepiej czy gorzej, a może włączyć generator cze. i sprawdzać zachowania dla danej częstotliwości? Po żmudnej pracy efekt jest tego taki, że mam plasterek 1cm filcu na górze, dole komory gdn-a, potem bezpośrednio za głośnikiem tak z 30cm do wzmocnienia. I jeden mały plasterek 2cm watoliny na dole (ale szczerze to nie wiem czy on coś wnosi). Jak do owego zestawu dodałem więcej watoliny bezpośrednio za głośnikiem to miałem wrażenie że bass stracił "uderzenie". Jak wy wytlumiliście kolumny?Last edited by regan3000; 14.11.2016, 21:43.
Skomentuj
-
Dzięki za odpowiedzi :) przy generatorze średni się nie rusza, przy mocniejszym kicku tak się dzieje, ale jak ma tak być, to okej. Jest jeszcze jedna sprawa, na testy podłączyłem głośnik średnio i niskotonowy na kablu 1,5mm a wysokotonowy na jakimś mega cienkim chyba 0,5 (tylko takie miałem) i jak dam głośniej to mam wrażenie,że wysokie tony zaczynają dominować, stają się uciążliwe. Możliwe, że to przez ten cienki kabel?
Komora wygłuszona filcem i watoliną tak ->
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dziubinho Zobacz postaMożliwe, że to przez ten cienki kabel?
raczej wina wzmacniacza
Skomentuj
Skomentuj