Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satori 3way - Demon który powie Ci twoje myśli ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawe jaką moc ma ta kolumna - sądzę wstępnie że ok. 200W, co może uzasadniać duże moce rezystorów .... no i te cewki na rdzeniu trafo , fajnie wyglądają.
    Może ktoś wie czy są lepsze od cewek rdzeniowych Jantzena (P-Core) tzn są bardziej liniowe lub mają większy prąd nasycenia rdzenia ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      skąd tak duże moce co niektórych rezystorów
      Moce są takie ponieważ we wcześniejszej wersji przy dużych głośnościach robiły się te rezystory gorące .
      Te metalowe rezy dużo lepiej rozpraszają ciepło i teraz jest OK.
      Moce wyglądają strasznie ale rezystory nie powinny pracować z większą mocą niż połowa znamionowej .
      Bo ta jest podawana dla idealnych warunków chłodzenia .
      No i te metalowe bez dodatkowego radiatora są wstanie rozpraszać 1/5 - 1/4 mocy znamionowej .
      Więc ten 50W rezystor może bezpiecznie pracować z 10-15W .
      W kolumnie warunki chłodzenia są też nie najlepsze i to kolejny czynnik .

Dobierając moce trzeba szczególnie pamiętać o korektorze imp na basie rezystorach tłumika na średnich .

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Może ktoś wie czy są lepsze od cewek rdzeniowych Jantzena
      Mają inną bardziej miękką charakterystykę nasycenia . Trudno mi powiedzieć które są lepsze .
      Miałem to kiedyś zmierzyć ale musiał bym mieć dwie o identycznej indukcyjności .
      Ja dałem takie bo akurat miałem już 4.7mH na stanie i żeby było spójnie dokupiłem 5.6m taką samą :)
      Te na rdzeniach żelaznych maja jednak pewną wadę potrafią mikrofonować .

Skomentuj

Raven ta cewka L5 to jest 0.020mH ?? jesli tak to brać najbliżej 0.100Ohm czy obojętne??
        000-1233 Cewka ind. 0,020mH +/-1% 0,105Ω dr.0,63mm śr.15 dł.8mm Air Core Inductor
        000-1522 Cewka ind. 0,020mH +/-1% 0,090Ω dr.0,80mm śr.14 dł.25mm Air Core Inductor
        000-0813 Cewka ind. 0,020mH +/-1% 0,10Ω dr.0,80mm śr.19 dł.8mm Air Core Inductor
        000-0193 Cewka ind. 0,020mH +/-1% 0,04Ω dr.1,20mm śr.34 dł.15mm Air Core Inductor
        000-0176 Cewka ind. 0,020mH +/-1% 0,028Ω dr.1,60mm śr.24 dł.25mm Air Core Inductor

Skomentuj

Wiem, że każde przeprojektowanie frontu wiąże się z nową zwrotnicą, ale chciałbym wiedzieć jakimi prawami rzadzi się akustyka.
          Czy jeśli zachowamy odległość od bliższej krawedzi, wzajemną odległość miedzy głośnikami (poza niskotonowym), kąt pochylenia frontu, objętość budek to czy ma to szanse zagrać na pierwotnej zwrotce, ewentualnie na lekko przeprojketowanej. Czy zabawa zaczyna się od poczatku?
          Wiem, że autor się tak nie bawił , ale może ktoś ma takie doświadczenia. Chodzi mi o coś takiego.

Skomentuj

Czaruję...
          X