Ostatnio wystrugałem sobie takie budki do tego projektu. Wymiary zewnętrzne będzie okleiny to 17.5x27.5x35.5cm, zatem ok. 12L. Fronty MDF18, cała reszta MDF12. Wytłumienie to mata filcowo-bitumiczna (2mm bitum, ok. 8-9mm filc) wszędzie oprócz frontu i części na wprost gdn'a gdzie weszła zwrotnica. BR zalecany przez autora czyli HP 900023. Brzmienie bardzo przyjemne, choć basu jest mniej niż z W.18.200 ale to do mojego zastosowania czyli pokój ok 14mkw w zupełności wystarcza bo jest pędzone z Radmora 5102T z włączonym konturem więc gra tłusto. Ale tak mi pasuje do cichego odsłuchu. W każdym razie że wspomnianym Radmorem rozkładają na łopatki klony Totemów (GDN 13/40/2 i STX ALX), które powstawały prawie równolegle do tego projektu. Totem z Radmorem graja dość pudełkowo. W.15+PCX w 12L gra o niebo lepiej. Dziękuję autorowi za udostępnienie projektu do kopiowania.
Zrobiłem takie obudowy jako wprawkę szkoleniową do innego projektu. Objętość netto ok. 11 dm3. Początkowo były z wysokotonowcem T 10.200.8.ALX ale dźwięk był nieco nieprzyjemny (określiłbym jako szpiczasty i metaliczny). Wstawiłem wstęgowca Fountek Neo 3,5 bo akurat miałem jako pozostałość z innego projektu. Dźwięk w zakresie tonów wysokich stał się bardziej plastyczny i jakby bardziej miękki. Oczywiście nastąpiłą korekcja rezystora z 5R6 na 6R8 na tzw. słuch. Nie mam wiedzy umożliwiającej inne korekty zwrotnicy. Bas jest jak na możliwości takiego małego głośnika zadowalający. Najbardziej zaskakujące były dla mnie efekty stereofonii i sceny muzycznej. Kolumienki grały oddalone od tylnej ściany około 60 cm i oddalone od siebie ok. 3 m w pokoju około 30 m2. Efekty przeszły moje oczekiwania i kolumienki zawstydziły moje szerokopasmowce. Porównałem jakość dźwięku z kolumnami Mission M32 i tu efekty przestrzenne były bez porównania na korzyść nowych kolumienek choć co do jakości dźwięku można dyskutować i w mojej ocenie Mission 32 grały spokojniej co rzucało się w ucho szczególnie w obszarze muzyki klasycznej. Konstrukcyjnie rzecz biorąc obudowy są wykonane z elementów ze sklejki o grubości ok 23 mm, tylna ściana ok. 60mm, front 38 mm wykończony eko skórą, góra i dół sklejka 18 mm. Wytłumienie ścianek - folia bitumiczna + tkanina wojłokowa 10 mm. Częściowe wytłumienie przestrzeni za niskotonowcem luźną wełną. Fornir modyfikowany palisander marasca.
Serdeczne podziękowania dla autora projektu.
Właściwie kolumny wykonałem tylko dla tego ponieważ mi się bardzo podobały (wersja 10,5 z ALX). Po uruchomieniu się okazało, że grają lepiej liz wyglądają czyli rewelacyjnie. Jeżeli ktoś chce małe kolumny, które "grają" to polecam.
Nie miałem tak długich śrub na imbus, kolumny poskładane, graja, są umieszczone w kuchni na szafce czyli na tyle daleko że tego aż tak nie widać, mam inne zajęcia - brak czasu.
I właśnie nie napisałem, że są na tyle niskie by mogły zmieścić się między szafką a sufitem. Są male ale "grają" i pieniądze wydane na głośniki, części na zwrotnicę, fornir, wikol to jedne z najlepiej wydanych mich pieniędzy. Nabyte umiejętności bezcenne.
To były moje trzecie wykonane kolumny ale pierwsze do których kleiłem fornir na "zimny wikol". Przez zaokrąglone krawędzie nie mogłem sobie wyobrazić jak przykleić front i dwa boczki z jednego kawałka forniru na butapren. Na tyle metoda wikolowa mi się spodobała, że już do butaprenu nie wrócę. Wikol polski D3 z dragona. Kolumny napędza tpa3116 z wbudowanym preampem, do grania zestawu nie mam uwag i to mimo jego stajnie niekorzystnego ułożenia.
Witam Wszystkich na wstępie. Tymże forum jak i ideą zrobienia głośników dla syna zainspirował mnie mój serdeczny kolega, mogę powiedzieć że przyjaciel - Darek. Przed przystąpieniem do prac wykonałem projekt w 3D liczony na 12L. Wykonałem też projekt PCB i tego dotyczy też moje pytanie: Proszę doświadczonych kolegów elektroników o ocenę projektu zwrotnicy pod kątem rozmieszczenia elementów i ewentualnych zakłóceń. Komponenty zostały odwzorowane z "natury"
Dość radykalnie przeprojektowałem PCB. Twoja podpowiedź @Adzik94 na załączonej przez Ciebie grafice wskazuje, że najlepszym rozwiązaniem jest prostopadłe ustawienie osi w stosunku do siebie:
Skomentuj