Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Trafiłem na ten temat szukając prostej, niewielkiej konstrukcji. Bardzo mi się podoba ten projekt. W ofercie STX jest głośnik wysokotonowy T.10.200.8.MSX, czy można go zastosować do tej konstrukcji? Ma on kopułkę jedwabną, a jakoś zawsze mi pasowało takie brzmienie. Czy w takim wypadku stosować zwrotnicę w wersji pierwszej, czy tę do ALX? Różnice parametrów są niewielkie, trochę niższa Fs i odrobinę niższa efektywność. Obudowa zrobię 12 l z okrągłym tunelem. Dzięki autorowi za projekt.
    Pozdrawiam Roman

Skomentuj

Zwrotnica będzie do przebudowy bo musi być (to inny tweeter). Tak jak napisałem Ci na PW. Niedługo wrzucę kolumny na tej kopułce i na innych z oferty STX.

Skomentuj

raczej nowa zwrotnica :/

osobiscie bardziej mi pasuje MSX - lagodniejszy
        a jeszcze bardziej mi pasuje 9cm - latwiej sie odrywa dzwiek od glosnika

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

Ja na ten moment drapię się po głowię. Po pomiarach wyszły takie rozjazdy na parametrach z karty że głowa mała. Zastanawiałem się czy aby pomiarówka mi się nie uwaliła. Muszę poczekać na wygrzanie głośników. Może to coś zmieni na lepsze

Skomentuj

pokaz pomiary - raczej wygrzewania nie widac na pomiarach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

Paweł S., możemy w mojej 12L budzie wrzucić MSX i pomierzyć. Reflektujesz?
              Last edited by tram646; 24.06.2022, 22:29.

Skomentuj

wysylka czy dostarczasz osobiscie?
                i na kiedy? bo mam lenia

Skomentuj

Za blisko mam do ciebie żeby się bawić w wysyłanie. W przyszłym tygodniu zaczynam urlop. Jakoś się zgadamy

Skomentuj

tylko ze ja pod warszawa jestem, a nie w koszalinie :/

Skomentuj

No i doskonale. Do twojej robo mam 25km

Skomentuj

no to super!
                        smialo podrzuc
                        jak bede mial kilka wersji zwrotnicy to razem odsluchamy

Skomentuj

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na tym forum – zatem kilka słów tytułem wstępu :-). Mam na imię Krzysiek, forum przeglądam od kilku lat, jest dla mnie nieocenionym źródłem wiedzy na temat akustyki, a projekty umieszczane przez doświadczonych forumowiczów - doskonałym materiałem do sprawdzenia się w moich możliwościach DIY ;-). Poniżej chciałem przedstawić Wam moją wersje projektu Pawła.

Obudowa wykonana jest z dwóch płyt MDF o grubości 12 i 18 mm, w ten sposób, że obudowa wewnętrzna (12mm) jest docięta na prosto i sklejona na zakładkę, a obudowa zewnętrzna (18mm) jest docięta pod kątem 45 stopni. Okleina to fornir modyfikowany oliwka sewilla, po próbach z wieloma rodzajami lakierów – ostatecznie pomalowany lakierem bezbarwnym matowym w sprayu firmy Dupli Color. Front kolumny wykonany jest z MDF barwionego w masie o grubości 19mm, w pierwszej wersji oliwiony czarnym matowym olejem osmo, ostatecznie pomalowany czarnym matem w sprayu również firmy Dupli.

Obudowa ma pojemność netto 11,8 litra ( po uwzględnieniu wygłuszenia – 3mm maty bitumicznej i 10mm poroso). Bass reflex BR-50-185-HP strojony na 45Hz o długości około 21 cm ( brakujące centymetry doklejone do wymaganej długości z trzeciego tunelu).

Zwrotnice zrobione zgodnie z projektem Pawła, w pierwotnej wersji na kondensatorach Jantzen Cross-cap, wymienionych ostatecznie na Mudorf Mcap Ciassic.

Nie mam doświadczenia w opisywaniu dźwięku.. więc tylko napiszę że po uruchomieniu zestawu - byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jego dobrą jakością :-). Basu jest naprawdę dużo, dużo też przestrzeni w graniu i szczegółowości.

Załączone pliki

Skomentuj

Bardzo ładnie wykonane! Gratulacje!
                            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                              Bardzo ładnie wykonane! Gratulacje!
                              Dziękuję :-)

Skomentuj

Bardzo dobra robota, gratulacje.
                                Mam nadzieje, ze juz nie bedziesz tylko czytal, ale i cos pisal :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Bardzo dobra robota, gratulacje.
                                  Mam nadzieje, ze już nie będziesz tylko czytał, ale i cos pisał :)
                                  Dziękuję, postaram się :-).

Prawda jest taka, że kolumny właśnie się modernizują... a obiecałem sobie, że wrzucę je na forum przed ich rozebraniem. Zbudowałem je około roku temu, a wiedziony jakimś ślepym pędem zabawy, zmiany i ulepszania... :-), znalazłem w sieci projekt chyba już nie produkowanego zestawu Dayton Audio RS-621 opartego na głośnikach RS150-8 i RS28A-4. Na święta zrobiłem sobie prezent, z tym, że głośnik wysokotonowy z projektu zamieniłem na RST28A-4. Na forach wyczytałem, że jest to gorszy zamiennik oryginału ale zaważyła ekonomia, bo jest dwukrotnie tańszy. Sprawdziłem w Xsim jak bardzo zmieni się charakterystyka zestawu i nie wyglądało to najgorzej. Nie jestem jeszcze na etapie robienia samodzielnych pomiarów, jak ogarnę wiedzę praktyczną i teoretyczną do robienia takowych - skoryguję zwrotnicę w zestawie. Mam już gotowe zwrotnice, muszę tylko znaleźć czas na przełożenie elementów.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X