Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawle ,a masz moze plik z parametrami do W.18.200.8.MCX_v2 pod Winisd ? wpisałem te dostepne na stronie ale nie wszystkie parametry ma wypełnione.

Skomentuj

nie, nie mam
      nie potrzebujesz wszystkich
      wylacz autouzupelnianie i wpisuj co jest
      nie wypelniaj QTS tylko niech samo wyliczy

Skomentuj

Witam. Jestem tu nowy. Próbuje wykonać kolumny we własnym zakresie i po przeczytaniu kilku artykułów i kilku tematów na forach jestem nadal niedouczony, ale i tak będę działać. Chciałem wykonać kolumny o wysokości około 1m i szerokości 20cm i jakoś tak poszło, że trafiłem na ten temat. Wymiary tego projektu mi odpowiadają (może zrobię jakieś modyfikacje być może na trzydrożne) W swoich kolumnach chciałbym jednak użyć głośnika W.18.180.8.FCX_v2. Producent podaje dla niego objętość obudowy 16l i strojenie na 40hz, ale z obliczeń przy 40hz wychodzi mi 18l. Korzystałem z https://www.diyaudioandvideo.com/Cal...rBoxEnclosure/ Wychodzi na to, że do tego głośnika projekt pasuje idealnie. Jak je poskładam, pokażę efekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez morisss Zobacz posta
          (może zrobię jakieś modyfikacje być może na trzydrożne) W swoich kolumnach chciałbym jednak użyć głośnika W.18.180.8.FCX_v2.
          to moze zacznij klonowac stx fx-300?

Skomentuj

Panowie, gdzie zakupię teraz wszystkie elementy do zwrotnic ww projektu? blacktodaudio? Bo z tego co wiem polink nie sprzedaje już w detalu?

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
              Panowie, gdzie zakupię teraz wszystkie elementy do zwrotnic ww projektu? blacktodaudio?
              Tak.

Skomentuj

Witam
                Jestem tu nowy, ostatnio stałem się posiadaczem w okazyjnej cenie przetworników STX W.18.200.8.MCX, T.10.200.8.PCX oraz dodatkowo średniotonowy M.18.200.8.MCX. Czy możecie mi polecić zwrotnicę do tych głośników. Jaka będzie lepsza konfiguracja jako tródrożne czy może dwuipółdrożne. Czy może dać sobie spokój ze średniotonówką i oprzeć się tylko na sprawdzonej w tym temacie konfiguracji. Zastosowanie średniotonówki poprawi jakość dźwięku? Zależy mi na czystej średnicy i naturalnych wysokich tonach oraz na dobrym basie może go być nawet więcej. Doświadczenie mam marne, zrobiłem kolumny w oparciu o gotowy projekt obudów i zwrotnic na głośnikach monacor 165 kep i vifa xt19 i trochę mi w nich brakuje basu, poza tym średnica i wysokie są takie jakie bym chciał. Dlatego teraz chciałbym zrobić coś co ma trochę więcej basu i skonfrontować te dwie konstrukcje.

Skomentuj

Zamieszczone przez martingo Zobacz posta
                  ostatnio stałem się posiadaczem w okazyjnej cenie przetworników STX W.18.200.8.MCX, T.10.200.8.PCX oraz dodatkowo średniotonowy M.18.200.8.MCX. Czy możecie mi polecić zwrotnicę do tych głośników. Jaka będzie lepsza konfiguracja jako tródrożne czy może dwuipółdrożne.
                  1. robienie z tego 3 drog nie ma sensu. srednie tony z tego woofera trzeba tlumic, wiec po co dodatkowy sredniak?
                  2. skoro to mid to jak chcesz zrobic z tego 2,5 drogi?

Zamieszczone przez martingo Zobacz posta
                  zrobiłem kolumny w oparciu o gotowy projekt obudów i zwrotnic na głośnikach monacor 165 kep i vifa xt19
                  basu moze byc wiecej, ale nie pamietam jak dostroilem te kolumny :/
                  w mniejszym monitorze z DX20 na gorze basu bylo bardzo duzo. tutaj nie pamietam :/

Skomentuj

Witam, Na wstępie wielkie podziękowania dla autora projektu. To moje pierwsze kolumny. Niestety nie ustrzegłem się błędu i wykonałem podfrezowania na przetworniki z 1mm "zapasem". To był głupi pomysł bo zostały szpary. W normalnym świetle nie rzucają się w oczy tak jak na zamieszczonych tu fotkach z lampą błyskową. Nauczka na przyszłość. Tu trzeba było robić na styk. Fornir kleiłem na wikol i żelazko. Zwrotnice zrobione dokładnie według zamieszczonego schematu. Na początku podłączyłem je pod starą mini-wieżę JVC. Włączyłem radio i zapłakałem. Obezwładniający, rozlany bas trochę średnicy i marne wysokie. No załamka. Ale skoro już je zbudowałem i szczęśliwie skończyłem to wtargałem kolumny do pokoju. (Trochę czasu się z tym bawiłem... żona już powiedziała, że albo to skończę albo zrobi z tego ognisko) Podpiąłem pod normalny wzmacniacz i puściłem muzykę.

Wcześniej miałem głośniki Edifier 2600. Myślałem że grały dobrze... No cóż myliłem się i to bardzo :-) Natychmiast pojawił się efekt "O! Ile rzeczy ja nie słyszałem w tym kawałku". No jestem mega zadowolony! Aż boję się teraz pomyśleć jak grają inne projekty tu zamieszczane z kilkukrotnie droższymi przetwornikami. Kolumny grają rewelacyjnie, bas jest bardzo ładnie kontrolowany, potrafi nisko zejść ale nie zalewa innych pasm. Widać mini wieża z radiem to nie było dobre źródło :-))

Skomentuj

Ładne kolumny. Od kręć głośniki i pomaluj podfrezowania na czarno. Nie będą się tak świeciło.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosomak Zobacz posta
                        Niestety nie ustrzegłem się błędu i wykonałem podfrezowania na przetworniki z 1mm "zapasem"
                        Na tych zdjęciach wygląda to bardziej jak zbyt głębokie podfrezowanie pod wysokotonowy. Spróbuj coś podłożyć pod tego GDWK aby zlicował się z fornirem to efekt za dużej dziury powinien się zmniejszyć. Chyba

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedzi. Też myślałem o podmalowaniu ale kolumny malowałem pistoletem lakierniczym. Kilka bardzo cienkich warstw. Lakier miałem wodorozcieńczalny, a klej wikolowy pod fornirem. Pilnowałem żeby nie pozwolić lakierowi zbyt głęboko wsiąknąć. Na razie odpuściłem podmalowywanie ponieważ obawiałem się że barwnik wsiąknie w niedostatecznie zaimpregnowany lakierem fornir i zostawi zacieki - że pójdzie po włóknach drewna. Mam taką formatkę testową, którą okleiłem fornirem i pomalowałem tą samą metodą co kolumny. Wyfrezuję otwór, zrobię testy i jak się uda to wtedy podmaluję.

Skomentuj

2. skoro to mid to jak chcesz zrobic z tego 2,5 drogi?

Też się trochę dziwiłem, że można zrobić z tych głośników 2,5 drogi ale znalazłem taki temat w sieci: https://www.audiostereo.pl/topic/134...o%C5%84czeniu/. Nie wiem czy to jest właściwa droga skoro dla średniotonowca wymagana jest komora zamknięta a w tym projekcie pracuje sobie razem z wooferem w jednej komorze bass-refleks.

Skomentuj

odpusc
                              to nieudany pomysl

sprzedaj GDMa i albo dokup drugiego GDNa albo wydasz to na zwrotnice

Skomentuj

Ile stracę na jakości ,jeśli nie wykonam podfrezowań ?(przykręcanie głośników na płasko-wystająco) (brak frezarki górnowrzecionowej)
                                No bo musiałbym wydać kolejne 178 zł
                                okoliczny stolarz raczej odpada ,za dużo kombinacji
                                to już bym wolał kupić mcalistera w castoramie
                                i dorobić cyrkiel

jestem raczej głuchy i jeśli uzyskam efekt np.starych tonsilii to mnie wystarczy
                                to co frezować czy nie?
                                Last edited by stahurski; 13.11.2020, 18:07.

Skomentuj

Z racji şe jest to m�j pierwszy post na tym forum, witam wszystkich bardzo serdecznie.
                                  Właśnie zakończyłem kopiowanie tego projektu i jestem w trakcie testowania. Kolumny wykonałem z ALX-ami na gďż˝rze ponieważ w chwili zamawiania głośnikďż˝w w STX-e nie były dostępne PCX-y. Niestety po pierwszych odsłuchach, mam odczucie że brakuje zdecydowanie wysokich tonďż˝w. W związku z tym mam kilka pytań:
                                  1.Czy może to być spowodowane tym że ALX jest o 1dB cichszy od PCX?
                                  2.Czy będę zmuszony do zakupu wysokotonďż˝wek dokładnie jak z projektu, żeby rozjaśnić trochę brzmienie?
                                  3.Czy może jakaś zmiana elementďż˝w zwrotnicy coś by tu poprawiła (wiem że bez pomiarďż˝w będzie trudno ale może jednak się da)?

Pozwolę sobie zamieści fotkę tych cudeniek :)

Last edited by Tomek_S; 28.03.2021, 14:41.

Skomentuj

pomin l-pad na torze wysokotonowym i sprawdz jak zagra bez tlumika

Skomentuj

Dzięki Pawle. Czyli dać mostek na rezystorze 3.6ohm i wylutować rezystor 3.0ohm? Sorry za laickie pytanie ale to są pierwsze wykonane przeze mnie kolumny i wole być pewny że tak może być i niczego nie uszkodzę.

Last edited by Tomek_S; 28.03.2021, 20:20.

Skomentuj

Przepnij przewód + ALXa przed rezystor 3,6R
                                        punkt połączenia kondensatora 4,7uF i cewki
                                        ​​​​

Skomentuj

tak, dobrze kombinujesz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X