Zamieszczone przez toopcool
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.
Collapse
X
-
Z uwagi na moje małe doświadczenie i mniejszą szansę pomyłki, zdecydowałem się jednak na dwa, odseparowane układy. Po kilku godzinach lutowania wyszło mi coś takiego... mistrzem lutownicy nie jestem ale jak na pierwszy raz to chyba nie jest najgorzej :) Za obrazku zaznaczam od razu jak wyobrażam sobie podłączenie tego wewnątrz kolumn. Wejścia z obu układów (4 przewody) mają iść do terminala, z terminala do wzmacniacza już normalnie 2 przewody + i -
Skomentuj
-
Witam. Wykonałem już kolumny jednak dostrzegam spore dziury w paśmie... nie mam sprzętu pomiarowego ale słuchając utworów dało radę usłyszeć że coś jest nie tak, coś ze średnicą i niskimi, wokale jakby za ścianą, lekko wycofane, bas czasami fajnie pracuje a nagle gdy basista zagra wyżej (wstrzeli się nutą w dziurę pasma) gitara basowa gdzieś ginie... Puściłem ścieżkę od 20 do 20.000 Hz i faktycznie w niektórych miejscach kolumny prawie całkowicie cichną. Co może być nie tak? Słuchając tej samej ścieżki na słuchawkach jest okej, słyszę że zmienia się częstotliwość a głośność nie, na kolumnach słyszę na prawdę wyraźne górki i dołki w których dźwięk cichnie. Kolumna zaczyna grać przy 40-45Hz, tak jest strojona, później koło 80-100Hz dziwna cisza, 120-130Hz cisza, 190-210Hz duży, słyszalny spadek, później górki i dołki co kilkadziesiąt Hz, brzmi dosłownie jakby wykres dB był sinusoidą, wszystko uspokaja się gdzieś w przedziale kilkuset Hz do ~1KHz. A może to wina wzmacniacza? Mam leciwą Yamahe A500 która swojego czasu długo stała nieużywana. Pomożecie? Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś dane proszę pisać, podam co będę potrafił. Z góry dziękuje.Last edited by kraken90; 19.05.2015, 18:10.
Skomentuj
-
Miałeś wcześniej jakieś kolumny w tym pomieszczeniu? Próbowałeś je inaczej ustawiać?Last edited by drugimarcin; 19.05.2015, 19:35.
Skomentuj
-
Takie zwrotnice wkręciłem do kolumn:
Posłuchałem trochę tego GDN bezpośrednio podłączonego pod wzmacniacz, wokale, gitary elektryczne na pewno wyraźniejsze ale słychać też że nakłada się trochę z wysokotonowcem.
Co to falowania dB to zaczynam zastanawiać się czy to nie wina pomieszczenia, ściana na przeciwko kolumn jest praktycznie goła.
Pokój ma ~3x6m, kolumny stoją na ścianie dłuższej odsunięte od siebie ok. 2m (pokój jest przedzielony meblościanką gdzieś w 3-4 metrze).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaA może specyfika pomieszczenia albo zła polaryzacja głośników.
Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz postaMiałeś wcześniej jakieś kolumny w tym pomieszczeniu? Próbowałeś je inaczej ustawiać?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawyglada ze jest OK
srednie sa nieco wycofane, ale nie az tak bardzo zeby slyszec wyrazne dziury
przenies w takim razie te kolumny do innego pomieszczenia czy podlacz pod inny system u kogos innego
Próbowałem innego wzmacniacza - efekt taki sam. Przy następnej możliwej okazji postaram się zrobić odsłuch w innym pomieszczeniu.
Czy pomieszczenie może wręcz wygaszać niektóre dźwięki czy w najgorszym wypadku tylko podbija część pasma?
Skomentuj
-
Wystawie kolumny na balkon i posłucham czy też są takie dziury w paśmie. Jeśli to nie pomoże to odwróce polaryzację wysokotonowego... Kończą mi się pomysły. Powoli myślę nad pomiarem charakterystyki. Na ucho jest to spooooro dB
Może zwykły mikrofon da radę.Last edited by kraken90; 21.05.2015, 10:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaWystawie kolumny na balkon i posłucham czy też są takie dziury w paśmie
Typowy balkon również będzie podbijał różne częstotliwości z racji bliskości ścian.
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaNa ucho jest to spooooro dB
Uspokoi Cię jak napiszę, ze też tak mam?
Może nie dokładnie w okolicach częstotliwości jakie opisałeś, ale mam, i to jest normalne w zwykłym pomieszczeniu.
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaPosłuchałem trochę tego GDN bezpośrednio podłączonego pod wzmacniacz, wokale, gitary elektryczne na pewno wyraźniejsze ale słychać też że nakłada się trochę z wysokotonowcem.
Ja myślę że na siłę szukasz wyjaśnienia anomalii w dźwięku.
Wyjaśnienie jest proste, przynajmniej dla nas.
Z czasem i Ty to wszystko ogarniesz :)
Zapraszam do lektury odnośnie akustyki: https://sites.google.com/site/basstr...i-dla-amatorowLast edited by marian; 21.05.2015, 11:44.
Skomentuj
-
Przecież widać na charce że to ma wycofaną średnicę. Dodatkowo zakres pow 8kHz potęguje wrażenie wybijającej się góry i jeszcze bardziej przytłacza średnicę... A wy kombinujecie z ustawieniem...
Tanie głośniki, tania zwrota i taki efekt jest.
Jakby zwrota była inna to byłaby droższa i już można by w tej cenie dostać inny projekt o droższych głośnikach ale mniej robudowanej zwrocie i mogłoby to po prostu grać lepiej. Gdzieś musi być ten kompromis...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPrzecież widać na charce że to ma wycofaną średnicę. Dodatkowo zakres pow 8kHz potęguje wrażenie wybijającej się góry i jeszcze bardziej przytłacza średnicę... A wy kombinujecie z ustawieniem...
Tanie głośniki, tania zwrota i taki efekt jest.
Skomentuj
-
Witam.
Może faktycznie trochę Wam marudzę ale wiadomo że każdy chciałby wykonać swój sprzęt jak najlepiej :) Mam pewne nowe dane... używając taniego mikrofonu (Creative - taki akurat miałem) wykonałem kilka pomiarów. Wiem że nie będą one jakieś super dokładne ale jest tam pewna prawidłowość. Zerknijcie proszę na poniższe wykresy.
Kolumny rozstawione w trójkącie równobocznym, mikrofon w miejscu odsłuchu na wysokości uszu słuchacza - pomiar lewa, prawa, obie (zielony)
Podobnie jak wcześniej jednak nieco ciszej a mikrofon dalej od kolumn, znowu lewa, prawa, obie (zielony)
Pomiar od 500Hz - lewa, prawa, obie (zielony)
Czy na podstawie tych wykresów można wysnuć jakieś wnioski? Lewa kolumna gra bez dolin, prawa tak samo, ale obie mają już dziwne braki w paśmie... Czy mam wykonać jakieś inne pomiary czy lepiej dać sobie spokój? Pomiar wysokich tonów jest jakiś dziwny ale pomyślałem że to wina taniego mikrofonu który już tam nic nie rejestruje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
/// Dla pewności powtórzyłem pomiary, rozstawiłem wszystko raz jeszcze no i... to samo.
/// Dorzucam jeszcze obie kolumny w fazie (zielony) i przeciwfacie (bordowy) - zamieniłem + i - w terminalu prawej kolumny
Last edited by kraken90; 21.05.2015, 14:52.
Skomentuj
Skomentuj