Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMarian co Ty pieprzysz i skąd takie pytanie?
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaPuściłem ścieżkę od 20 do 20.000 Hz i faktycznie w niektórych miejscach kolumny prawie całkowicie cichną. Co może być nie tak? Słuchając tej samej ścieżki na słuchawkach jest okej, słyszę że zmienia się częstotliwość a głośność nie, na kolumnach słyszę na prawdę wyraźne górki i dołki w których dźwięk cichnie. Kolumna zaczyna grać przy 40-45Hz, tak jest strojona, później koło 80-100Hz dziwna cisza, 120-130Hz cisza, 190-210Hz duży, słyszalny spadek, później górki i dołki co kilkadziesiąt Hz
To nie są głośniki wysokiej jakości, ma prawo być lekko wycofana średnica, ale nie na tyle aby nieosłuchany mówił ze jest tragicznie.
Po za tym, nigdzie nie odniosłem się do wycofanej średnicy i zakresu powyżej 8kHz, więc z "pieprzeniem" to trochę przesada.
Krakenowi chodzi o co innego i we wcześniejszych swoich postach o tym pisze (czytałeś?).
Dałem odpowiedź, uważam że taki efekt powoduje pomieszczenie.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaA wy kombinujecie z ustawieniem...
Zamieszczone przez marian Zobacz postaUważasz że jak podłączy GDN-a bez zwrotnicy, to nagle nie będzie miał "spadków"?
Nie ma co się spinać.Last edited by marian; 21.05.2015, 15:42.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaZerknijcie na wykresy z poprzedniej strony, czekam na komentarze
Jak wsadziłeś do pustego poniszczenia to niestety taki jest efekt.
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaCzy pomieszczenie może wręcz wygaszać niektóre dźwięki czy w najgorszym wypadku tylko podbija część pasma?
Filtrowanie grzebieniowe .
Poeksperymentuj z odległością od tylnej ściany .Last edited by raven1985; 21.05.2015, 19:16.
Skomentuj
-
Widzę że nie będzie tak prosto... a już chciałem zmieniać polaryzacje. Patrząc na dół w miejscu przecięcia pasma myślałem że to wina złego podłączenia głośników. A wyjaśni mi ktoś krótko dlaczego przy jednej grającej kolumnie nie ma tego dołu i charakterystyka jest w miarę poprawna? :)Last edited by kraken90; 21.05.2015, 19:28.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaA wyjaśni mi ktoś krótko dlaczego przy jednej grającej kolumnie nie ma tego dołu i charakterystyka jest w miarę poprawna?Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postaKolumny rozstawione w trójkącie równobocznym, mikrofon w miejscu odsłuchu na wysokości uszu słuchacza
Zrób pomiar taki sam jak wcześniej.
Skomentuj
-
Dla świętego spokoju przetestowałem zmianę polaryzacji w głośnikach wysoko-tonowych. Mieliście racje Panowie, to nie to!
Jak widać na wykresie (o ile w ogóle można na nim polegać :)) teraz nawet pojedyncze kolumny mają dołek. Po zaobserwowaniu tego wróciłem do polaryzacji zgodnej. Poniżej wykres:
PRAWA - LEWA - ZESTAW
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPostaw kolumny jedna przy drugiej a na wprost nich ustaw mikrofon.
Zrób pomiar taki sam jak wcześniej.
Kolumny rozstawione w trójkąt równoboczny:
Skąd wiedziałeś i jaki z tego wniosek? :)Last edited by kraken90; 21.05.2015, 21:24.
Skomentuj
-
Miałeś mikrofon dokładnie na tej samej wysokości co wcześniej?
Zamieszczone przez kraken90 Zobacz postamikrofon w miejscu odsłuchu na wysokości uszu słuchaczaLast edited by marian; 21.05.2015, 21:41.
Skomentuj
-
panowie, jaja sobie robicie?!
nie ma znaczenia czym to wykonywal!
sa to pomiary porownawcze i moze je zrobic nawet telefonem! :p
widac wyraznie roznice i to sie liczy. przebieg ch-ki tylko pomincie bo to jest tutaj zafalszowane
widac wyraznie ze to wina akustyki pomieszczenia. fale z obu kolumn nakladaja sie na siebie tak, ze w miejscu odsluchu sa czesciowo w przeciwfazie - stad te gory i doliny
na poczatek postaw je obok siebie i ocen brzmienie
pozniej baw sie z akustyka pomieszczenia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapanowie, jaja sobie robicie?!
Popatrz jaka jest bramka na tych pomiarach .
Widzisz ?
Nie ma na nich żadnego wpływu pomieszczania !
Pawle marian nie robi pomiarów a wie więcej od was :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapanowie, jaja sobie robicie?!
nie ma znaczenia czym to wykonywal!
Skomentuj
Skomentuj