Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Uważasz że jak podłączy GDN-a bez zwrotnicy, to nagle nie będzie miał "spadków"?
    Marian co Ty pieprzysz i skąd takie pytanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Marian co Ty pieprzysz i skąd takie pytanie?
      To przeczytaj jeszcze raz to co autor tematu napisał:

Zamieszczone przez kraken90 Zobacz posta
      Puściłem ścieżkę od 20 do 20.000 Hz i faktycznie w niektórych miejscach kolumny prawie całkowicie cichną. Co może być nie tak? Słuchając tej samej ścieżki na słuchawkach jest okej, słyszę że zmienia się częstotliwość a głośność nie, na kolumnach słyszę na prawdę wyraźne górki i dołki w których dźwięk cichnie. Kolumna zaczyna grać przy 40-45Hz, tak jest strojona, później koło 80-100Hz dziwna cisza, 120-130Hz cisza, 190-210Hz duży, słyszalny spadek, później górki i dołki co kilkadziesiąt Hz
      To wina kiepskiego głośnika i zwrotnicy?

To nie są głośniki wysokiej jakości, ma prawo być lekko wycofana średnica, ale nie na tyle aby nieosłuchany mówił ze jest tragicznie.
      Po za tym, nigdzie nie odniosłem się do wycofanej średnicy i zakresu powyżej 8kHz, więc z "pieprzeniem" to trochę przesada.

Krakenowi chodzi o co innego i we wcześniejszych swoich postach o tym pisze (czytałeś?).
      Dałem odpowiedź, uważam że taki efekt powoduje pomieszczenie.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      A wy kombinujecie z ustawieniem...
      Jeśli to było tylko do Pawła i krakena, to mój wpis:

Uważasz że jak podłączy GDN-a bez zwrotnicy, to nagle nie będzie miał "spadków"?
      ...to zwykłe nie porozumienie.
      Nie ma co się spinać.
      Last edited by marian; 21.05.2015, 15:42.

Skomentuj

Ja o słupie Ty o dupie, nie pierwszy raz marian. Odniosłem się do schematu zwroty i charki, która wynika z takiej aplikacji. Ty próbujesz wciągać to we wcześniejsze dyskusje, niepotrzebnie.

Skomentuj

Panowie, bez nerw :) Zerknijcie na wykresy z poprzedniej strony, czekam na komentarze :)

Skomentuj

zdecydowanie wina akustyki pomieszczenia!

ja mialem takie jaja ale tylko na basie :???:

niestety czeka ciebie zabawa z ustrojami do poprawy akustyki pomieszczenia

pobaw sie z dywanami, kocami, czy nawet innym rozmieszczeniem kolumn i mierz dalej

Skomentuj

Zerknijcie na wykresy z poprzedniej strony, czekam na komentarze
              Te pomiary są zupełnie błędne i nic się nie da na ich podstawie powiedzieć .

Jak wsadziłeś do pustego poniszczenia to niestety taki jest efekt.

Czy pomieszczenie może wręcz wygaszać niektóre dźwięki czy w najgorszym wypadku tylko podbija część pasma?
              Może wygaszać .
              Filtrowanie grzebieniowe .

Poeksperymentuj z odległością od tylnej ściany .
              Last edited by raven1985; 21.05.2015, 19:16.

Skomentuj

Widzę że nie będzie tak prosto... a już chciałem zmieniać polaryzacje. Patrząc na dół w miejscu przecięcia pasma myślałem że to wina złego podłączenia głośników. A wyjaśni mi ktoś krótko dlaczego przy jednej grającej kolumnie nie ma tego dołu i charakterystyka jest w miarę poprawna? :)
                Last edited by kraken90; 21.05.2015, 19:28.

Skomentuj

A wyjaśni mi ktoś krótko dlaczego przy jednej grającej kolumnie nie ma tego dołu i charakterystyka jest w miarę poprawna?
                  Kolumny rozstawione w trójkącie równobocznym, mikrofon w miejscu odsłuchu na wysokości uszu słuchacza
                  Postaw kolumny jedna przy drugiej a na wprost nich ustaw mikrofon.
                  Zrób pomiar taki sam jak wcześniej.

Skomentuj

Dla świętego spokoju przetestowałem zmianę polaryzacji w głośnikach wysoko-tonowych. Mieliście racje Panowie, to nie to!
                    Jak widać na wykresie (o ile w ogóle można na nim polegać :)) teraz nawet pojedyncze kolumny mają dołek. Po zaobserwowaniu tego wróciłem do polaryzacji zgodnej. Poniżej wykres:

PRAWA - LEWA - ZESTAW

Postaw kolumny jedna przy drugiej a na wprost nich ustaw mikrofon.
                    Zrób pomiar taki sam jak wcześniej.
                    Kolumny obok siebie:

Kolumny rozstawione w trójkąt równoboczny:

Skąd wiedziałeś i jaki z tego wniosek? :)
                    Last edited by kraken90; 21.05.2015, 21:24.

Skomentuj

Miałeś mikrofon dokładnie na tej samej wysokości co wcześniej?

mikrofon w miejscu odsłuchu na wysokości uszu słuchacza
                      Na wysokości ucha a nie na wprost wysokotonówki z odległości metra? (bo chyba tak Paweł to mierzył)
                      Last edited by marian; 21.05.2015, 21:41.

Skomentuj

Tak jest, przypięty dokładnie do tego samego kija od szczotki :) Starałem się żeby przy pomiarze mikrofon trafiał między wysoko i nisko -tonowe.
                        Last edited by kraken90; 21.05.2015, 21:42.

Skomentuj

Możesz zrobić zdjęcie aby pokazać jak Ty to mierzysz? :)

Skomentuj

Potrzeba matką wynalazków... już skręciłem statyw, szczotkę ale postaram się to rozrysować

Mikrofon mam taki. Wiem że raczej się nie nadaje ale jakieś, przynajmniej poglądowe wartości uzyskałem :)

Skomentuj

Nie no elegancko..

Skomentuj

Obstawiam że dołek na charce to po prostu przesunięty mikrofon.
                                Ale mogę się mylić, bom laik :)

Skomentuj

Proponuje zainwestować w podstawowy zestaw pomiarowy tj jig+preamp+mic ( wkladka wm61a) i zrobić prawidłowe pomiary, jak chcesz coś poprawić to musisz wiedzieć co i gdzie.

Skomentuj

panowie, jaja sobie robicie?!
                                    nie ma znaczenia czym to wykonywal!
                                    sa to pomiary porownawcze i moze je zrobic nawet telefonem! :p

widac wyraznie roznice i to sie liczy. przebieg ch-ki tylko pomincie bo to jest tutaj zafalszowane

widac wyraznie ze to wina akustyki pomieszczenia. fale z obu kolumn nakladaja sie na siebie tak, ze w miejscu odsluchu sa czesciowo w przeciwfazie - stad te gory i doliny

na poczatek postaw je obok siebie i ocen brzmienie
                                    pozniej baw sie z akustyka pomieszczenia

Skomentuj

Paweł, a z jakiej odległości i na jakiej wysokości był mikrofon jak Ty mierzyłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        Pawle jaja sobie robisz ?
                                        Popatrz jaka jest bramka na tych pomiarach .
                                        Widzisz ?
                                        Nie ma na nich żadnego wpływu pomieszczania !

Pawle marian nie robi pomiarów a wie więcej od was :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          nie ma znaczenia czym to wykonywal!
                                          Nie no elegancko... Weź Paweł przeczytaj jeszcze raz co napisałeś.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X